香港長跑網  - 長跑長友

樓主: ginnywong
打印 上一主題 下一主題

三項鐵人裝備區

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 cfchan 於 2010-1-10 00:52 發表
說了很久,終於完成了更換把手及加上低風阻手把(TT BAR)的工程

原來的手把
完成後的樣子。從拆除原手把到製作完成,需時約3小時
ht ...

貪靚得你呀, 重靜靜雞配埋Hudz紅色制手膠
用落重要慢慢調較角度呢

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 cfchan 於 2010-1-10 22:15 發表
左邊手膠本來就爛左,想換好耐,去鎮鎮睇,見剛剛有紅色,反正都換,唔爭在,就咁要左對 而家仲有個難題,racing zero軨線太粗,用開既咪錶磁石全部唔啱用,仲諗緊辦法

佢無跟磁石嗎? 我之前對racing 1有架
如果真係無, 我問一問代理攪攪佢

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 georgemiu 於 2010-1-10 22:06 發表
用緊rival

Go Red

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 georgemiu 於 2010-1-11 10:40 發表
今朝買著把全碳纎骨的雨傘(號稱定得住8號風)有成24支長24支短的碳纎骨,盛惠80大圓。
擔住把遮由下向上望,好似個輪幅,但碳纎幅條的輪組没1萬都落唔到樓。俚的碳纎骨唔知可不可以 ...

Carbon都分好多唔同既級數呢, Campy呢d大牌都未夠譫用carbon做幅條

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2010-1-11 15:02 發表
想張stem upside down, 希望tt 位再低d.
有冇d site計算clip in tt bar 既高度呢?

Aero position對長距離鐵人賽運動員可以好講究
港島果邊有個鬼佬專教人set, 一次收$600
website我未見過, Frankie如果你搵到不彷分享下

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 P5C27 於 2010-1-11 21:13 發表

登錄/註冊後可看大圖

...

車架同套件都不錯了, 換鈴一定會有明顯既感覺, 平路慣性同上山都會幫到手
有冇d咩心水?

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 P5C27 於 2010-1-12 13:25 發表

有人起車尾食自己風,係咁比人推住,會快多1-2km\h
練多的車,就會進步架啦~我踩rb都係踩左半年左右~
一星期練2-3日,其餘3日練跑~

仲有,我之前起單車鋪做,關於單車既野我都好熟
大家有咩問題可以問我^^
...

歡迎, 又多個高手
ching陸上兩項隨時有機會拎獎

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2010-1-21 23:38 發表
細細聲問句  有冇人用calf guard 爆線呢, 係lee度問會少d人.
我對calf guard 用左兩次 1+1.5 小時就爆左頂果條大象根, 之後應該會冇左旦性同會鬆. 有d肉痛.
我上次係輕輕用水州沖沖.

Frankie, 你已經買大左少少, 應該一定唔係big爆
其實你有冇唔小心刮到呢, 例如單車大餅、行山時既樹枝等等
我自己用左超過20次, 單車, 跑步, 訓覺, 行街, 好多時一用就2-3個鍾, 未見有咩問題

我都好想知重有冇其他人有同樣問題?

升級   52.3%

該用戶從未簽到

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2010-2-6 00:33 發表

其實可以買多一部雞車($1000左右)踩trainer時用都OK,最緊要夾軨既, 唔洗肉痛~

通常upgrade左對鈴就有對spare, 或者搵對二手鈴

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 drexler 於 2010-2-8 13:29 發表
請問有咩trainer 好介紹? 最好較靜

香港較易買到既牌子有Minoura或Elite
呢度有ching用過Minoura V270, 聽聞都幾靜

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2010-2-10 23:18 發表
又問喇. 又係鈴
大家對token c50有物見解呢, 個價好吸引
http://www.tokenproducts.com/htm/products.php
Weight: 1560g/set (675g+885g) without QR and tyres
TK9665AWT with TIRAMIC Bearings

台灣鈴性價比一定高, 小弟不材, 而家果對Easton ~1350g都覺得重重地腳
最驚平得來得物無所用, 二手價又唔夠好
有腳力如馬王就808都易如反掌

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2010-2-12 12:08 發表

我無力啦,好耐都無出車,人同車都生晒鏽g" />" />" />" />" />jhk

我想問,玩duathlon race 3的話,應唔應該用刀鈴呢? 新娘潭好多斜要上喎.....

我諗唔太適合吧, 404都還可以...
渣打之後都會踩多d新娘潭, 到時試下咪知law

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 P5C27 於 2010-2-24 10:23 發表
師兄們多唔多操大帽山??

未試過.... 通常操斜路都係新娘潭多

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 P5C27 於 2010-2-28 16:53 發表
大家渣打跑成點

PB失敗, ching你又如何呢?

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 P5C27 於 2010-3-1 09:48 發表

沒有跑,下年會挑戰39分

你唔係挑戰36咩? 我見你既簽名檔...

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2010-3-23 11:48 發表

港島邊間? 今星期六會過港島區.
重諗住下次入東涌操車順手換, 見佢地site有好多sram 野賣.
我見九龍城site標$2380, 不過吾知係咪sram gxp ceramic bb. 只係話 陶瓷bb.

$2380可能係唔包BB

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 P5C27 於 2010-3-25 12:31 發表

4千5差唔多啦,ness係3大陸出的

呢個價錢同重量都合格啦, 好唔好踩就要試過先知

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2010-3-24 23:02 發表

你計計圓周就知, 比短更係freg 高 la, 圓周細, 但要大d 既torq 去推

肶長既重點係要劃圓劃得更自然, freq...torq果d只係肶長影響到既後果
而呢d後果...相信會好細, 170->172, +/-2mm, 宜且可以用高/低齒比去配合

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 P5C27 於 2010-3-27 11:27 發表
大家部車有幾重

我部車碳架都要17磅
之前架鋁架都係17磅,o哂咀
仲係要同件同鈴,

咁之前係咩架, 而家又係咩架?
有d舊款既carbon架的確唔係輕, 咁同一重量, 踩落又有咩感覺呢?