香港長跑網  - 長跑長友

樓主: ginnywong
打印 上一主題 下一主題

三項鐵人裝備區

升級   78%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2009-6-26 14:17 發表

咁買住普通腳踩先.
而家個困局係 caad9 52 定 50. 問左好多人同forum都係話50fit我. 落左訂$1000 52未攞車....真係要同飛波有排坳.
email飛波 死都話52一定fit 我50太細, 除左我係超腳短wor. 鐵人賽fit物s ...

佢話52cm fit 你,佢無講錯,因為此架上管50(52.5)CMor52(53.5CM) 只差1cm,其實兩個option 52cm+短stem,50cm+長stem都得
50 or 52 fit 你之前已比意見你,在此不用多說。

升級   78%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2009-6-29 10:30 發表
女友幫我新度fitting, 52 好似好arm, 係咪呢? 就算比駕車我, 我都吾識試arm 吾arm, 只好睇data.

Measurements
-------------------------------------------
Inseam:                80.5
Trunk:              ...

咁不如叫店主比50cm 同52cm 你騎上去試下,自己覺得舒服就ok

升級   78%

該用戶從未簽到

升級   78%

該用戶從未簽到

英國嘢,hk 單車舖好多時,都係買呢D貨番來賣

升級   78%

該用戶從未簽到

Franklcf 兄
原來C 記出年大部份車會在臺灣造,CAAD9 , 09 年己停產
因是貨尾,咁可能有人硬sell你52cm

升級   78%

該用戶從未簽到

兩隻牌子都是好嘢,最緊要啱size同夾頭型,其次通風,重輕可以的話買08或09制造的,無须問人邊隻好,人家啱不代表啱你.試的時候將頭盔帶在頭上,不用扣,然後大力寧頭及上下(旭),看看有無鬆,會不會左视线,帶15分鐘後,不太cool頭,舒服就ok

升級   78%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2009-7-6 00:37 發表

2010 caad9 已出左, 但好像仍是made in usa 最後一水.
我都未試, 試左再詁你知

先多謝你的分享,但我執到$,也不會幫呢間單車舖.

升級   78%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2009-7-6 21:02 發表

咁大怨氣? 發生過咩不快事?

升級   78%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2009-7-7 09:12 發表

佢都係話佢自己好pro. 我都吾識, 我都係油佢.
3鐵有9折wor. 好多人都話佢地個sale 好鍾意話自己"professional", 我自己都聽吾少.

我買三佰幾蚊,唔係平好多,無得平都要買.只不過他狗眼看人

升級   78%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2009-7-10 17:28 發表
火炭今日回復我今日冇bell volt 紅白, 請問大家有冇見過, 好急用
bell volt 紅白 size m

giro ionos 紅白 size m?

呢兩款,千幾元wor

升級   78%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2009-7-14 22:12 發表

有時去單車鋪買野都幾勞氣, 所以我都係去d有信譽的

絕對認同

升級   78%

該用戶從未簽到

原帖由 iou 於 2009-7-14 20:53 發表
我想問香港有咩地方有TRI SUIT 賣?
除左 TRISPORT 之外, ORCA 佢多唔多款?
星期日去深水灣比賽, 見 escapade 個booth, 2XU d 款好好睇喎,
不過全部過千....

上年0係 new balance 見過都有 tri suit 賣, 不過今 ...

師兄你多高,著什麼size

升級   78%

該用戶從未簽到

原帖由 Cyrus 於 2009-7-17 00:10 發表
各位師兄...我對cervelo s1有興趣....除左牛牛之外...邊到仲有得賣?
對呢部車評價又如何?

我的朋友踩S2,他評價很高,車架很硬,慣性很好,長途很適合,但短途冲刺並不突出
S1我只試了一小段路,感覺幾硬淨,反應不錯.但燒焊的手工很差,車架算重,鋁架來講價錢算貴,而女車主踩了個多月,她都很滿意,因她覺得幾輕腳.

升級   78%

該用戶從未簽到

原帖由 Cyrus 於 2009-7-18 22:51 發表
唔該晒兩位師兄先
如果carbon架...又有乜推介?
10k-13k左右

淨 carbon 架可找Specialized,cervelo,bianchi 929(可問Gforce比D竟見),但13k budget 爭小小
如全車Giant TCR http://www.hkbicycle.com.hk/index.php?lang=chin&pg=product&number=GIA09BIRD-TCR-ADV-3
BMC streetfire arroung 10-10.5k http://www.bullbike.net/forum/viewthread.php?tid=3464&highlight=BMC or giant tcr 11k http://www.hkbicycle.com.hk/index.php?lang=chin&pg=product&number=GIA09BIRDTCRALTM
if choice cannodale caad 9  請找大埔登X者 8-9k

升級   78%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2009-7-21 22:42 發表

聽日踩青公? 記得出個試車報告。
算0拉,9 折 基本上 5 問都有架0拉
今次當上左一課,不過尼課貴左 d 0者

人家玩member 制,要member 先有拆,重係9拆咁大把
買貴左算了吧,新手必经阶段,得9拆玩開車的都知平定貴。

升級   78%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2009-7-22 18:14 發表
最後call 左褔來村 見成, 有貨$480
好吾想去, 但迫住去.

ching
新車落地一步一步來,你未踩過街同用過lock踏,咁快入屯門都幾危險,
先用平踏來回深井先,熟了車同踩馬路先再在家中習慣鬆lock踏,先入屯門.來日方長,小心為上.

升級   78%

該用戶從未簽到

原帖由 lvrunner 於 2009-7-28 13:08 發表

Hi ginny tse ~  I know I know, have to find something to 解毒. " />" />

hi ivrunner
病向中醫

升級   78%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2009-8-22 20:38 發表
Fulcrum racing 3 silver
樓下單車鋪放全新 $2990 抵吾抵呢?

if 2009 model,is very good price

升級   78%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2009-8-23 00:01 發表

點分2009呢?
平時都要賣$4xxx 頭啦....我都覺得好奇怪, 我都吾係熟客.
入到去求其問問, 就詁有對全新$2990 +michelin racing pro 2 $360. 真係好心動.

http://www.fulcrumwheels.com/jspfulcrum/productsdetail.jsp?productid=4&varid=9&crankset=false&lang=en&world=road&freeride=false&xc29=false

升級   78%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2009-8-23 00:01 發表

點分2009呢?
平時都要賣$4xxx 頭啦....我都覺得好奇怪, 我都吾係熟客.
入到去求其問問, 就詁有對全新$2990 +michelin racing pro 2 $360. 真係好心動.

明天再幫你問下老友,新舊款有咩分別.三千蚊唔駛真係好平.pro 2 $360就唔算平,我買了pro 3 呔都係$320,28 bike 有對全新放$300