香港長跑網  - 長跑長友

樓主: lolocate
打印 上一主題 下一主題

想買心率錶 polar定garmin??

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 lolocate 於 2010-8-11 10:51 發表
'唔夠消脂既心跳率會嘟你,過左危險(或max)心跳率又嘟你'
隻錶又知咁多野ge...????
我只係知消脂(aerobic)係max心跳60%-80%,想減肥,所以check心跳

所以請你/妳考慮買隻專門check心跳既錶囉,可以set alarm,咪可以提你/妳要跑快d定係減d囉。

升級   15.26%

該用戶從未簽到

亮哥,咁garmin同polar邊度齊,平同有信譽??

升級   15.26%

該用戶從未簽到

不知check心跳準+時間,$1500夠唔夠

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 lolocate 於 2010-8-11 11:05 發表
亮哥,咁garmin同polar邊度齊,平同有信譽??

買Garmin錶小心點,在香港無總代理了,只係小代理,香港無維修,要送去台灣修理,所以小弟搞團購時搵間信譽好些,有壞時可以一換一的公司,等得既,佢遲d出新model時如果再搞團購先買啦。
而Polar,見到大公司平,格價後認為抵就可以買架啦!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 lolocate 於 2010-8-11 11:06 發表
不知check心跳準+時間,$1500夠唔夠

要求功能咁少,俾我就唔買咁貴既錶啦。不過長遠d睇,我都係會買Garmin,可以USB upload d 資料上電腦,唔洗自己慢慢打入腦做紀錄。同埋第二時(將來)跑步興趣大左,跑長d距離或者跑街,都可以知道跑左幾多、幾遠。

升級   15.26%

該用戶從未簽到

thank you亮哥,可以e排買隻polar低model玩下先,
等小弟第日團購時買多隻(唔知我可唔可以參加團購呢?)

升級   12.2%

難過
  • 簽到天數: 5 天

想問幾時會再有團購forerunner 110 /310XT呢
    我有興趣呀

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 lolocate 於 2010-8-11 11:53 發表
    thank you亮哥,可以e排買隻polar低model玩下先,
    原帖由 pringles7 於 2010-8-11 15:04 發表
    想問幾時會再有團購forerunner 110 /310XT呢
    我有興趣呀

你地咁捨得洗錢既,買咁多又點用得晒?咪好似我咁,成屋都係垃圾?
    如果搞團購,應該唔限身份的,不過,garmin110講左上次已經係最後一次團購,要再搞團購,一定有更好的型號,例如更抵買,更合用,防水功能加強及電池可用更長時間等等,才會再搞團購的了。
    Garmin110用電只得八小時,有待改善,所以唔再搞團購。
    310XT有幾個網友用過,用電可20個鐘,有IPX8級防水,本來好理想,但係用
    SiRFstar III 搵衛星頗慢,有個網友話渣打等極都搵唔到衛星,開跑了,很久才搵到,如果要買都等多陣,等多d型號講明用SiRFstar IV既先好買。所以唔會搞310XT既團購。

升級   0%

該用戶從未簽到

有關SiRFstar IV既資料:
    http://www.eettaiwan.com/ART_8800580181_617723_NP_d7dc2581.HTM

CSR發表全新SiRFstarIV位置感知(location-aware)架構,採用獨家SiRFaware自我輔助式微功率GPS技術,讓消費性電子裝置在不會浪費電池電力且不需要仰賴網路輔助下,具備持久的位置感知能力。CSR也同步推出首款基於SiRFstarIV的「GSD4t接收器」,為手機和其他小型裝置提供了定位功能。SiRFstarIV的主要技術突破在於它能夠在GPS接收器內持續維持優於熱啟動(better-than-hot-start)的狀態,因此可以快速修正定位,且裝置不需要一直維持在全開狀態而耗用寶貴的電力。目前的行動裝置設計為了保留電力而被迫必須讓GPS接收器在不使用的期間完全關機,因此當使用者需要快速取得新的定位資訊時,就必須忍受擾人的啟動延遲。
    SiRFaware結合了許多創新的技術,它允許裝置在藉助網路或甚至不需要網路的輔助下,僅消耗50-500微安培(microampere)電流。
    CSR行銷長(前SiRF創辦人) Kanwar Chadha表示:「我們已突破傳統的GPS架構,創造一種新低功耗方法,在不需要浪費裝置電池電力或仰賴網路協助下,提供不間斷的位置感知能力。透過SiRFstarIV和獨特的SiRFaware技術,我們已開發出一種新的架構,不僅可以顯著改善智慧型手機的導航經驗,同時能讓消費性電子裝置持續維持位置感知能力。」
    Chadha指出,開發SiRFstarIV架構關鍵的考量點在於了解到人們期待不論身處何地都能使用行動電話或其他行動消費性電子裝置的定位功能。因此,SiRFstarIV GPS接收器能更貼近消費者實際的使用需求,讓手機和其他行動裝置在不對電池壽命造成顯著衝擊下,維持快速的定位能力,提供傑出的使用者經驗。
    SiRFstarIV獨特的高效能與低功耗位置感知模式為GPS應用開啟全新局面,有助於促成GPS在數位相機和攝影機、掌上型遊戲機、以及廣泛的可攜式消費性電子裝置上的普及使用。
    SiRFstarIV架構
    SiRFstarIV架構核心包含一個高效能GPS全球定位引擎、智慧型定位感測介面、適應性微功率管理器以及主動干擾移除器。與SiRFstarIII架構相較,SiRFstarIV提供兩倍的搜尋容量,因此可提升定位靈敏度、縮短定位時間並大幅改善定位精準度。
    SiRFstarIV具備先進微功率管理與整合式switched-mode穩壓,能夠以最低電力(50-500微安培)維持熱啟動狀態。智慧型MEM感測器支援(加速儀及其他感測器),改善定位經驗,提供更高的情境感知能力(contextual awareness)、更複雜的電源管理以及強化室內定位精準度。而數位訊號處理器(DSP)技術能主動搜尋干擾並在進行關聯(correlation)之前予以移除,以達到最高GPS效能和排除設計錯誤。
    GSD4t host-based平台是SiRFstarIV架構的第一個實作成果,特別針對行動電話及其他受到空間和功率限制的消費性電子裝置實施最佳化設計。GSD4t接收器提供領先業界效能,導航靈敏度-160dBm,追蹤靈敏度-163dBm,並且顯著超越E911和3GPP要求。它可以維持完整額定-160dBm擷取靈敏度(acquisition)而不需要網路協助。GSD4t接收器是提供業界最低功耗,1-Hz TricklePower模式下僅需8mW電力,比業界的標竿SiRFstarIII還低2.5倍。
    SiRFstarIV GSD4t具備諸如主動干擾移除、single-SAW(表面聲波元件)設計、on-chip低雜訊放大器(LNA)、失效安全I/O、整合切換器、單一供應電壓、簡單射頻匹配,而小尺寸和封裝也讓設計工程師更容易使用並輕鬆的將SiRF GPS接收器整合到他們的產品內。
    CSR手機事業部產品管理總監Dave Huntinord表示,可攜式消費性電子產品內的多重射頻例如來自嵌入式藍牙、Wi-Fi和行動通訊射頻、以及LCD螢幕等所造成的干擾,很容易造成GPS效能折損,而且問題往往到產品即將邁入生產時才顯現出來,直到問題被排除後可能已造成數個月的延誤。
    而CSR獨特的主動干擾移除技術,不僅能解決這個問題,同時也讓設計工程師更容易在開發程序內準確地發現這些干擾訊號的強度和來源,不需要等到更耗費成本的測試階段就可以解決這些問題。
    GSD4t提供42-ball 0.4-mm pitch晶圓級晶片尺寸封裝(wafer level chip scale package;WLCSP),提供低整合與物料清單成本以及快速的上市時程。它將射頻接收器、基頻、切換器和低電流LDOs結合在一顆單晶片,並且只需要六到八個外部被動元件和一個單一SAW就能構成完整方案,整體面積包括切換器不到20平方公厘。

升級   15.26%

該用戶從未簽到

小弟都係成屋都係垃圾

升級   4.75%

該用戶從未簽到

原帖由 lolocate 於 2010-8-11 11:53 發表

買隻Polar低型號都係好架
    有好多跑步機,滑步機等等都對應Polar的心跳帶
    50m防水仲可以帶住游水,用黎數下塘數,計下時,都好好用

Garmin的多了GPS功能,在計速度同tracking方面比Polar方便好用
    看看你自己是否真正用得到

除了亮哥超底的團購價,香港買Garmin真係超貴

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 bello 於 2010-8-11 22:49 發表

買隻Polar低型號都係好架
    有好多跑步機,滑步機等等都對應Polar的心跳帶
    50m防水仲可以帶住游水,用黎數下塘數,計下時,都好好用

Garmin的多了GPS功能,在計速度同tracking方面比Polar方便好用
    看看你自己是否 ...

亮哥真係唔話得. 果隻錶真係一流. 小弟用左好多次. 雖然都試幾幾次失去訊號同埋個pacing會唔準因而.  但係整體唔錯. 練習用一流

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

期待新貨中....小弟都想買隻gps跑步錶...
    不過唔知Garmin有無中文說明書?

升級   22.63%

該用戶從未簽到

以目標為本 心跳錶+計時間
    suunto t1c or t3c
    都係$1500以內 用緊,
    但係買有gps 個d錶好似好玩d但又貴d

升級   15.26%

該用戶從未簽到

小弟睇好左啦
    去旺角沙_尼買polar rs100

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 lolocate 於 2010-8-13 18:26 發表
    小弟睇好左啦
    去旺角沙_尼買polar rs100

would you tell me how much ? thx

升級   15.26%

該用戶從未簽到

原帖由 clerkb 於 2010-8-14 22:30 發表

would you tell me how much ? thx

問左佢係連埋心跳帶(所以polar錶)
    rs100-$1080
       300-~$1480

升級   15.26%

該用戶從未簽到

仲有8折
    買左,thx

升級   4.33%

該用戶從未簽到

[size=11.6667px]
    原帖由 lolocate 於 2010-8-15 16:42 發表 問左佢係連埋心跳帶(所以polar錶)rs100-$1080   300-~$1480

[size=11.6667px]請問你最後買咗邊款型號?  我都想買隻做練習用(上次錯過Garmin團購)...[size=11.6667px]

升級   15.26%

該用戶從未簽到

rs100.