=chairman= 發表於 2010-1-26 21:03:54

屋企人點樣睇你跑步的習慣?

你地好丫 ~~

大家都係後生仔女,要專心學業之餘,亦喜歡去跑步。

不過,屋企人點樣睇你跑步的習慣呢?

會十分支持你去玩呢項運動丫,定抑或會覺得你晒埋d無謂時間呢 ~~~?

歡迎大家分享 ~~

謝謝 ~~~

hjhjD104hjhj

=chairman= 發表於 2010-1-26 21:10:02

我講先!

我屋企人初頭真係會覺得我成日晒埋d時間去跑步,

佢地話如果我將跑步既付出變成做溫書就好喇 ~~~

不過,當而家屋企人見到我為左練全馬而付出的努力,

就開始覺得我幾有毅力去達成一件事情,仲話估唔到我幾捱得下!

哈 ~!

Chocolate 發表於 2010-1-26 21:21:34

晒埋d時間 :'(

大力蘇 發表於 2010-1-26 21:38:07

原帖由 =chairman= 於 26-1-2010 21:10 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
我講先!

我屋企人初頭真係會覺得我成日晒埋d時間去跑步,

佢地話如果我將跑步既付出變成做溫書就好喇 ~~~

不過,當而家屋企人見到我為左練全馬而付出的努力,

就開始覺得我幾有毅力去達成一件 ...

我屋企人都係咁講, 不過練跑證明左比佢地睇我對達成一件ge決心, 因為我之前玩開航空青年團, 但係玩唔夠一年就on leave,所以屋企人覺得我做野好多時都半途而廢, 不過佢地睇見我對跑步個份熱情, 佢地都好支持(財政上及精神上).

rhinokan 發表於 2010-1-26 22:10:58

我屋企人覺得讀書,(*佢地眼中既)安全同健康最重要, 所以功課忙少少出面個地濕濕地個天氣凍凍地佢地就唔俾我出去跑囉, 有時想跑都冇法。
不過如果話跑渣打既話佢地都幾support既。

Chocolate 發表於 2010-1-26 22:13:01

佢地話傷腳==

HIN 發表於 2010-1-26 22:28:38

唔影響學習就ok:)

臨風 發表於 2010-1-26 22:43:43

running 好過 drug taking,支持。

witchycatcat 發表於 2010-1-27 14:14:05

亞媽成日話我:睇你跑得幾耐---->我個人比較3分鐘熱度

hkyen 發表於 2010-1-27 16:45:14

比我的友人和家人叫癲仔:lol

天鬼 發表於 2010-1-28 09:47:49

我乜都唔理....自己跑自己....要練習既時候就走左去架喇~

天鬼 發表於 2010-1-28 09:49:21

原帖由 witchycatcat 於 2010-1-27 14:14 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
亞媽成日話我:睇你跑得幾耐---->我個人比較3分鐘熱度
x10fgfgtk_20fgfg

麥麥 發表於 2010-1-28 15:03:59

社會大多數既睇法:跑步咁辛苦,搵5搵到錢嫁?:L :L

Edward 發表於 2010-1-29 22:28:51

屋企人覺得健康比讀書更加重要 所以好支持我去跑
但佢地最希望我: 讀書有跑步咁有心機就好

ChARsoN 發表於 2010-1-30 00:16:56

起初跑步時, 家人以為我只是玩玩下, 不會太認真
但我卻一直保持練跑, 只是間中有些懶惰日子跑的較鬆散
後來為了讓自己的跑步運動"可持續發展", 逐漸將目光放遠
從在校內比賽奪取獎牌到參加學界比賽
家人看見我時間愈花愈多時, 就開始指責我, 內容和理由與各位大同小異~
不外乎少了時間溫習功課和勸我將跑步的精神用在學業上
但後者我是想過的, 只是大多數時間都是有心無力罷了

後來日子久了, 他們都習以為常,
就沒有再多說話了....
只要不要影響太大就相安沒事...

至於同學
除了個別難得的會主動結伴我一起跑步外,
多拿這個來開玩笑...經常叫我到哪裡都跑步過去...(如上水, 上環等等一些較遙遠的地方)
但我都不以為然~
只是間中說說我由荃灣跑回屯門等距離的長課就引起不多不少的驚嘆聲~

chowsmile 發表於 2010-2-1 09:12:14

屋企人其實都唔太支持我參與長跑賽事, 原因是為何是

allanccl 發表於 2010-2-2 13:00:26

小弟以前唔跑步唔運動,直至07年中開始學跑步,跑下跑下就減左幾十磅,賺左健康這個無價寶,之後家人好贊同跑步既好處,絕對唔會阻止或干涉小弟去跑步。反而小弟當時淺見的同事就會話,跑步唔拿獎又無錢搵,跑黎做乜?....膚淺,費事同佢爭辯!

mill 發表於 2010-2-3 22:30:06

原帖由 allanccl 於 2010-2-2 13:00 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
小弟以前唔跑步唔運動,直至07年中開始學跑步,跑下跑下就減左幾十磅,賺左健康這個無價寶,之後家人好贊同跑步既好處,絕對唔會阻止或干涉小弟去跑步。反而小弟當時淺見的同事就會話,跑步唔拿獎又無錢搵,跑黎做乜 ...

uhgjuem32hj 我撐亮哥.

breakice 發表於 2010-2-4 00:23:43

屋企人就冇mug野,反而我d friend 聽到我講自己成日跑就以為我 short 左,冇計,因為佢地唔係排骨仔就係大肥仔,當中有一個人佢以前做過義勇軍,我想約佢一齊跑步,點知佢同我講佢淨係鐘意食(即係做運動就唔好預佢)!!:L:L:L

得得地 發表於 2010-2-5 19:12:23

我老婆本來都好支持.
但係一叫佢試吓跑吓, 就好難.

佢話: 做乜玩啲咁辛苦嘅嘢喎.   :L
頁: [1] 2
查看完整版本: 屋企人點樣睇你跑步的習慣?

香港長跑網