香港長跑網 - 長跑長友

標題: 荃灣區迎北京奧運長跑比賽(比賽日期4月13日) [打印本頁]

作者: kenneth    時間: 2008-3-17 12:21
作者: Gills    時間: 2008-3-17 12:35
90%平路應該幾易跑, 條路未跑過幾有新鮮感, 可惜冇隊際, 如果有長跑網可以組隊參加, 想玩就預埋我.

原帖由 kennethwat 於 17-3-2008 12:21 發表
詳細資料可參考首頁

有冇ching 想玩?小弟有D心郁郁想參加。

作者: kenneth    時間: 2008-3-17 12:38
作者: Gills    時間: 2008-3-17 14:25
標題: 回復 3# 的帖子
我見有個國內跑網都有組隊參加長跑比賽, 仲印左佢地個網址上去件比賽背心度. 好攪野. running8 means 跑吧.

登錄/註冊後可看大圖

作者: kenneth    時間: 2008-3-17 14:34
作者: 711MF    時間: 2008-3-17 14:53
作者: kenneth    時間: 2008-3-17 14:56
作者: 慢子 Wilson    時間: 2008-3-17 15:05
我都考慮下報不報先,不過要該早上5點半起床就...........
作者: kenneth    時間: 2008-3-17 15:13
作者: Gills    時間: 2008-3-17 15:36
標題: 回復 8# 的帖子
慢子兄, me too la...大埔去荃灣碼頭要45'車程. 6點就要落樓等車.
作者: Gills    時間: 2008-3-17 15:37
標題: 回復 9# 的帖子
其他C兄有冇興趣玩下, 先有機會大合照喎.

作者: 711MF    時間: 2008-3-17 15:50
作者: kenneth    時間: 2008-3-17 15:52
作者: michaelyw    時間: 2008-3-17 15:56
原帖由 Gills 於 2008-3-17 14:25 發表
我見有個國內跑網都有組隊參加長跑比賽, 仲印左佢地個網址上去件比賽背心度. 好攪野. running8 means 跑吧.

登錄/註冊後可看大圖

係澳洲也有些跑網組隊去跑(例如coolrunning.com.au),仲會好似上圖咁整埋見衫出來,這個構想都蠻有趣的。
希望參加的人到時玩得開心吧
作者: Gills    時間: 2008-3-17 15:56
跑友D速度真係高, C兄咁到時見啦.

原帖由 711MF 於 17-3-2008 15:50 發表

搵到啦,重攪掂埋,寄出左添 ...謝謝:

作者: kenneth    時間: 2008-3-17 16:06
作者: michaelyw    時間: 2008-3-17 16:35
標題: 回復 16# 的帖子
這個提議實在不錯~
另外,有關網上刊登的賽事資料,我剛剛改了柏麗灣為"珀麗灣"。我兩年前在那裡做了四個月兼職,雖然在原稿都是寫"柏"字,但是我可以肯定此座落於馬灣的大型物業係叫做"珀麗灣"
作者: kenneth    時間: 2008-3-17 16:38
作者: ram    時間: 2008-3-17 17:02
睇睇下小弟都有興趣玩下
不過小弟跑得好鬼慢
會唔會比人捉上車架 ?
作者: Gills    時間: 2008-3-17 17:09
標題: 回復 19# 的帖子
ram兄, 8k比賽通常都冇車坐, 也沒所謂快慢, 有信心一定可以完成到, 以你跑葵盛圍既速度卓卓有餘, $50有得玩又有紀念T, 仲可以我地幾個影張Team Shot, This is a reasonable race啦.
作者: ram    時間: 2008-3-17 17:15
原帖由 Gills 於 2008-3-17 17:09 發表
ram兄, 8k比賽通常都冇車坐, 也沒所謂快慢, 有信心一定可以完成到, 以你跑葵盛圍既速度卓卓有餘, $50有得玩又有紀念T, 仲可以我地幾個影張Team Shot, This is a reasonable race啦.

Gills 兄所言甚是
一於報名玩下
到時又可以影下大合照~  
作者: oscar    時間: 2008-3-17 17:49
作者: awyh    時間: 2008-3-17 20:58
如果是大合照的話,記住帶定Banner,宣傳下個Web都好。

我就應該唔會報名,但也想看看條賽道如何,等我平時練跑也可以多個地方,所以到時有機會跟住你地尾跑,要視乎當日得唔得閒再決定。
作者: Alfred    時間: 2008-3-17 22:56
標題: 回復 23# 的帖子
awyh Ching 到時會否快過比賽跑手?
作者: blurmax    時間: 2008-3-17 23:28

Will enrol the race for the new race course

http://blog.she.com/blurmax
作者: kenneth    時間: 2008-3-18 08:25
作者: saki    時間: 2008-3-18 14:38
我應該都會參加的

但組隊的話 就不要預我了 (免得影響大家成績 :-) )
作者: 力    時間: 2008-3-18 20:09
I had send out the letter yesterday. See you guys there
作者: awyh    時間: 2008-3-18 20:30
原帖由 Alfred 於 2008-3-17 22:56 發表
awyh Ching 到時會否快過比賽跑手?

我諗應該會係後面跑,因為我對個邊唔係咁熟。
作者: Gills    時間: 2008-3-19 09:35
唔緊要, 亦冇所謂啦...各得其所, 各取所需. 跑完我地又影多張完成照, 如果各C兄得閒, 又可以一齊去大飲茶.

原帖由 awyh 於 18-3-2008 20:30 發表

我諗應該會係後面跑,因為我對個邊唔係咁熟。

作者: kenneth    時間: 2008-3-19 10:16
作者: 慢子 Wilson    時間: 2008-3-19 10:30
原帖由 kennethwat 於 2008-3-19 10:16 發表

大飯茶....呢個建議不錯喎﹗" /> 舉手讚成。

星期日喎!

邊有位呀?除非book定先啦!
作者: Gills    時間: 2008-3-19 10:36
慢子兄, 係度召集下大約人數, 荃灣廣場(即吉之島) 及 新起既如心廣場,萬景"風" 都有唔少酒樓食肆. 再搵唔同C兄分別book位, 咁一定冇失拖啦.

原帖由 慢速小子 於 19-3-2008 10:30 發表

星期日喎!

邊有位呀?除非book定先啦!fgj" />fgj" />

作者: 慢子 Wilson    時間: 2008-3-19 11:51
原帖由 Gills 於 2008-3-19 10:36 發表
慢子兄, 係度召集下大約人數, 荃灣廣場(即吉之島) 及 新起既如心廣場,萬景"風" 都有唔少酒樓食肆. 再搵唔同C兄分別book位, 咁一定冇失拖啦.

已填好表格,中午出去寄,到時見啦!
作者: kenneth    時間: 2008-3-19 12:35
作者: blurmax    時間: 2008-3-19 12:50

全程8km,我希望能在40分鐘完成

Not a problem to U lah - add oil ah!
作者: Gills    時間: 2008-3-19 14:38
標題: 回復 35# 的帖子
回復 36# 的帖子
兩位C兄都要加油, 尼個月跑左咁多場, 我諗狀態唔係問題, 睇下臨場發揮成點, 最緊要唔好落雨, 同埋唔好咁熱呀. 沿海旁跑風景應該唔差, 兼有些海風, Kenneth兄尼段路係唔係原先計劃跑荃灣至屯門o個段?
作者: kenneth    時間: 2008-3-19 14:42
作者: kenneth    時間: 2008-3-19 17:23
作者: awyh    時間: 2008-3-19 18:41
原帖由 kennethwat 於 2008-3-19 17:23 發表

我覺得當日主辨機構會封咗部份青山公路比我哋玩 ,簡直是歷史性的一刻。

咁如果係封路的話,我咪唔可以跟住大隊跑囉。
作者: kenneth    時間: 2008-3-19 22:14
作者: jaming    時間: 2008-3-20 00:11
I wanna join too!!
作者: kenneth    時間: 2008-3-20 08:25
作者: ram    時間: 2008-3-20 13:39
今朝早寄出了報名表格喇~
作者: Gills    時間: 2008-3-20 14:23
嘩,尼個比賽係度係最熱爆既一個,唔通荃灣區最方便? 定係報名費最平? 定係路程較短? 我諗一定好多高手參加, 至少荃灣田徑會一定玩, 家豪啦, 嘉文啦, 金帶啦, 可能係上次馬鞍山年初四o個個既番版, 又係名額2008, 都有成1300人出席 , 比賽個名又差唔多叫"馬鞍山杯8K長跑2008迎北京奧運".
作者: kenneth    時間: 2008-3-20 14:33
作者: 711MF    時間: 2008-3-20 14:39
作者: Gills    時間: 2008-3-20 14:52
標題: 回復 46# 的帖子
Kenneth兄, 希望有幸可以同大家影衝線既照片, 每人一張, 而且跑完又可以整多張完成大合照. 充當影相佬.

登錄/註冊後可看大圖

作者: kenneth    時間: 2008-3-20 15:01
作者: Gills    時間: 2008-3-20 15:12
標題: 回復 49# 的帖子
只希望快過上次馬鞍山就OK啦, 上次係31', 有D唔甘心因為早一日又跑過比賽(跑山頂發財跑又係31'), 體力未復完又多高手, 所以跑得馬馬地.
作者: kenneth    時間: 2008-3-20 15:23
作者: Gills    時間: 2008-3-20 15:27
標題: 回復 51# 的帖子
大家努力, 我都預祝你練有所成, 一大班人玩信心都強D既
作者: oscar    時間: 2008-3-20 17:50
作者: Gills    時間: 2008-3-20 18:03
大家咁話, 不過老餅組好多勁人, 有時D時間仲快過公開組, 你地加油我會同你地打氣, I should try my best la...

原帖由 oscar 於 20-3-2008 17:50 發表
gill兄,你要努力,為我地個網攞個獎返黎!

作者: Alfred    時間: 2008-3-20 18:57
小弟都去,到時是否有人帶banner?
作者: bee    時間: 2008-3-20 19:13
好似好吸引,想試
作者: hogay    時間: 2008-3-20 21:22
我都好想報名,但脚傷重未好,唔知點算。
作者: dexpakado    時間: 2008-3-20 22:46
咁熱鬧
借問聲大會係真唔係放條青山公路黎玩
咁應該幾大陣象
作者: 力    時間: 2008-3-21 01:52
Wow! This race is really hot
作者: kenneth    時間: 2008-3-21 08:28
作者: Gills    時間: 2008-3-21 08:36
封路比人跑,咪賓墟咁既場面,返尼條人龍好似渣打10公里.

原帖由 kennethwat 於 21-3-2008 08:28 發表

Ching 我致電問過,真是封了青山公路給我們玩。

作者: kenneth    時間: 2008-3-21 08:39
作者: Gills    時間: 2008-3-21 08:46
標題: 回復 62# 的帖子
唔知有冇馬鞍山o個次咁多人,佢地早成個月係D比賽度已經派宣傳單張, 尼次咁近先公佈前後都冇一個月,我估應該冇一半人玩(即1000).
作者: kenneth    時間: 2008-3-21 09:35
作者: 慢子 Wilson    時間: 2008-3-21 10:25
原帖由 Alfred 於 2008-3-20 18:57 發表
小弟都去,到時是否有人帶banner?

我早兩個月前印了10張banner,但沒時間出去掛,
有無ching幫手去掛?最好在運動場出口附近掛!
作者: kenneth    時間: 2008-3-21 10:29
作者: 慢子 Wilson    時間: 2008-3-21 10:48
原帖由 kennethwat 於 2008-3-21 10:29 發表

你的十張BANNER是計劃有何用途?hjhvbj" /> 是否比賽當日用?運動場定西鐵站出口?如當日我可以七點到場。

咪宣傳下網站囉!

當時我想在各運動場掛一張。
作者: kenneth    時間: 2008-3-21 10:54
作者: Gills    時間: 2008-3-21 11:14
慢子兄,banner放運動場係長放,定係比賽時掛下就收番

原帖由 慢速小子 於 21-3-2008 10:25 發表

我早兩個月前印了10張banner,但沒時間出去掛,
有無ching幫手去掛?最好在運動場出口附近掛!

作者: 慢子 Wilson    時間: 2008-3-21 11:20
原帖由 Gills 於 2008-3-21 11:14 發表
慢子兄,banner放運動場係長放,定係比賽時掛下就收番nm" />

是,banner就放運動場出口附迎長放着!
作者: Gills    時間: 2008-3-21 11:24
標題: 回復 70# 的帖子
慢子兄, 怕唔怕比康文署D人沒收及發告票.   
作者: 慢子 Wilson    時間: 2008-3-21 11:32
原帖由 Gills 於 2008-3-21 11:24 發表
慢子兄, 怕唔怕比康文署D人沒收及發告票.     

作者: kenneth    時間: 2008-3-21 12:33
作者: ChARsoN    時間: 2008-3-21 22:33
聽各位ching 講到我都有d心動....
但唔知家人會唔會有意見

作者: kenneth    時間: 2008-3-22 08:31
作者: ChARsoN    時間: 2008-3-22 10:30
原帖由 kennethwat 於 2008-3-22 08:31 發表

ching﹗ 好多ching 弟參加﹗好好玩﹗走青出公路,機會難逢﹗.....he﹗he﹗he﹗ching 等你消息。

但係點報名?
仲有開支票果道麻煩d....
作者: kenneth    時間: 2008-3-22 11:17
作者: dexpakado    時間: 2008-3-22 11:33
師兄們幫忙評估下
gills 兄就直指高級組頭位,目標31分
咁係年青組別要入頭十名呢?
起碼要幾多分呢?
作者: dexpakado    時間: 2008-3-22 11:35
此比賽分為咁多組 而距離又較短
好似此比賽係最有可能擠前位的比賽
所以想請教一下各位!
作者: kenneth    時間: 2008-3-22 11:48
作者: kenneth    時間: 2008-3-22 11:54
作者: Gills    時間: 2008-3-22 12:16
dexpakado兄, 以馬鞍山8k成績作為藍本如有高手在場, 以我推斷時間:
男子A組(頭10名):28' - 32'
男子B組(頭8名):27' - 30'
男子C組(頭10名):29' - 30'

原帖由 dexpakado 於 22-3-2008 11:33 發表
師兄們幫忙評估下
gills 兄就直指高級組頭位,目標31分
咁係年青組別要入頭十名呢?
起碼要幾多分呢?

作者: Gills    時間: 2008-3-22 12:21
我相信男子A/B組既競爭相對冇咁激烈, 其一參與人數較少, 而實力亦冇C組咁強, 所以如果C兄跑到接近估計時間,絕對有機會攞獎.

原帖由 dexpakado 於 22-3-2008 11:35 發表
此比賽分為咁多組 而距離又較短
好似此比賽係最有可能擠前位的比賽
所以想請教一下各位!

作者: Gills    時間: 2008-3-22 12:26
Kenneth兄, 以近期操練進度, 絕對有機會係B組頭10名佔一席位. 對唔住爆左你年齡既祕密...

原帖由 kennethwat 於 22-3-2008 11:48 發表

青年組可能較少人參加,不過要睇對手同組別人數,如果 charson 報到名他又未超齡的話,要入頭十位的機會可能會難少少,但如果你能35分鐘以下跑到8公里,咁佢入頭十名的機會又會少咗DD。 條數都幾難 ...

作者: kenneth    時間: 2008-3-22 12:33
作者: 慢子 Wilson    時間: 2008-3-22 12:38
原帖由 kennethwat 於 2008-3-22 12:33 發表

天外有天,人外有人,如果只得長跑網的十幾位Ching  參加,我都仲有機會,但當日高手如雲..... 。另外,請教Ching 有冇方法可以令比賽前一晚冇咁大壓力,可以睡得易D?

我試啪過安眠藥都無用,唯有去盡量忘記明天的比賽!
作者: dexpakado    時間: 2008-3-22 12:55
原帖由 Gills 於 2008-3-22 12:16 發表
dexpakado兄, 以馬鞍山8k成績作為藍本如有高手在場, 以我推斷時間:
男子A組(頭10名):28' - 32'
男子B組(頭8名):27' - 30'
男子C組(頭10名):29' - 30'

嗯嗯... 明白晒
唔該師兄!你實在太有經驗....一個字強!
嗯...時間上還差多少
似乎要多加練習
睇下聽日個10km咩時間先至決定

btw,gills 兄係咪有參加聽日個比賽?
作者: dexpakado    時間: 2008-3-22 12:58
原帖由 kennethwat 於 2008-3-22 12:33 發表

天外有天,人外有人,如果只得長跑網的十幾位Ching  參加,我都仲有機會,但當日高手如雲..... 。另外,請教Ching 有冇方法可以令比賽前一晚冇咁大壓力,可以睡得易D?

e幾個星期加緊練習,call齊師兄出黎練到夠。

我既諗法係
信心係從練習累積的;信心就係壓力既剋星。
作者: Gills    時間: 2008-3-22 13:02
原來有賽前壓力, 我對每次比賽都以平常心面對, 只係一場遊戲, 一場熱熱鬧鬧,開心既遊戲, 雖然唔識身邊既跑友, 一大班人柴娃娃, 你追我趕, 從比賽中互相進步, 過終點後又有傾有講, 所以用玩樂既心態看代. 特別今次一班C兄弟鼎力支持, 抱玩樂及大夥兒操練既心態, 已經係難得既機會, 因為平時各有各忙, 好困難召集咁多C兄弟操練. 唔知咁諗幫唔幫到C兄.

原帖由 kennethwat 於 22-3-2008 12:33 發表

作者: awyh    時間: 2008-3-22 13:09

有冇方法可以令比賽前一晚冇咁大壓力,可以睡得易D?

多D參加比賽,若真的有一兩場比賽成績強差人意,但仍在很多比賽等你去平反,咁慢慢就會覺得比賽同平時練習無分別,相對黎講壓力亦都無咁大。
作者: Gills    時間: 2008-3-22 13:10
dexpakado兄, 強就唔敢當, 只係玩得多比賽, 分享下咁解, 聽日沙田比賽有玩呀, 近近地不過而家外面落雨, 聽日唔知會唔會打水戰, BTW 小心路面濕滑, 免得受傷就馬煩啦.

原帖由 dexpakado 於 22-3-2008 12:55 發表

嗯嗯... 明白晒
唔該師兄!你實在太有經驗....一個字強!
嗯...時間上還差多少
似乎要多加練習
睇下聽日個10km咩時間先至決定

btw,gills 兄係咪有參加聽日個比賽?

作者: Gills    時間: 2008-3-22 13:14
好句, 方向正確

原帖由 dexpakado 於 22-3-2008 12:58 發表

e幾個星期加緊練習,call齊師兄出黎練到夠。

我既諗法係
信心係從練習累積的;信心就係壓力既剋星。

作者: Alfred    時間: 2008-3-22 14:18
有時要克服壓力都好有壓力架!
作者: blurmax    時間: 2008-3-22 15:35

May be I joined too many races already.  Running races is only another "formal" running practice to me.  I only feel stress of 2 races now (SCM & Nike 10 Km)
作者: kenneth    時間: 2008-3-22 16:54
作者: kenneth    時間: 2008-3-22 17:00
作者: kenneth    時間: 2008-3-22 17:04
作者: kenneth    時間: 2008-3-22 17:06
作者: kenneth    時間: 2008-3-22 17:55
作者: dexpakado    時間: 2008-3-22 18:28
原帖由 Gills 於 2008-3-22 13:10 發表
dexpakado兄, 強就唔敢當, 只係玩得多比賽, 分享下咁解, 聽日沙田比賽有玩呀, 近近地不過而家外面落雨, 聽日唔知會唔會打水戰, BTW 小心路面濕滑, 免得受傷就馬煩啦.

咁期望大家都做出好時間!明天加油

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2