香港長跑網 - 長跑長友

標題: 無線新劇"金石良緣"講馬拉松選手的故事 [打印本頁]

作者: 慢子 Wilson    時間: 2008-3-20 09:55
標題: 無線新劇"金石良緣"講馬拉松選手的故事
無線新劇"金石良緣"講馬拉松選手的故事

3月31號首播

http://hk.youtube.com/watch?v=fQGlQlDNeSA&e

http://hk.youtube.com/watch?v=RDF1crLP9fY&e

馬浚偉演馬拉松選手

Ken哥今日生日,但他笑謂會「匿埋」,最多也是跟太太和仔女一家吃飯。而本月廿五日是他爸爸的生日,屆時會再約兄弟姊妹食飯一同慶祝,其生日願望當然是想新劇有好收視。
 他又謂很開心跟馬浚偉和曹永廉合作,因之前看過《妙手仁心》,感覺他倆演戲不俗。馬浚偉首次與前輩Ken哥合作感到好開心,他從小已看《肥貓流浪記》及《何必有我》,覺得Ken哥肥嘟嘟的形象深入民心。今次Ken在劇中演他師父,教他鑿石之外,還教他跑馬拉松,馬仔演馬拉松選手幾乎每集都要跑,他平日有打羽毛球相信體能可以應付到,他又穿背心及短褲跑步來拍攝,故要再曬黑及操弗自己。記者笑他為何不赤裸上身跑步?他笑說:「有羅莽師父嘛,我那有膽除衫呀!」
作者: kenneth    時間: 2008-3-20 10:04
作者: Alfred    時間: 2008-3-20 11:23
小女睇片頭話馬x偉D跑姿好肉酸,好似D師奶在公園跑咁。重有無記D劇集橋段好差,淨係講情,唉!!
作者: 瘋瘋    時間: 2008-3-20 12:11
作者: Gills    時間: 2008-3-20 12:29
無記有時拍D劇集, 雪好奈先播, 而家做o個套(雙郭羨妮/俊安), 好似係2006年聖誕節拍, 因為見到商場佈置寫著"2006 Chrismas".
作者: bee    時間: 2008-3-20 15:56
對無
作者: bee    時間: 2008-3-20 15:57
對無
作者: michaelyw    時間: 2008-3-20 17:03
蠻有趣啊~
播映的期間,我嘗試在這裡BT 來看吧
作者: kenneth    時間: 2008-3-20 17:10
作者: awyh    時間: 2008-3-20 19:20
原帖由 Alfred 於 2008-3-20 11:23 發表
小女睇片頭話馬x偉D跑姿好肉酸,好似D師奶在公園跑咁。重有無記D劇集橋段好差,淨係講情,唉!!

講真,無線D劇集真係無乜期望,不過因為這個主題,可能也會看一看。

如果有種子記住出聲,唔該。
作者: blurmax    時間: 2008-3-20 19:36

無線D劇集真係無乜期望

X 2 - not watching TVB Jade's drama for decades

http://blog.she.com/blurmax
作者: awyh    時間: 2008-3-20 19:58
原帖由 blurmax 於 2008-3-20 19:36 發表

X 2 - not watching TVB Jade's drama for decades

http://blog.she.com/blurmax

我都無睇無線劇集好耐。
作者: ChARsoN    時間: 2008-3-21 22:35
標題: 回復 12# 的帖子
自從睇完歲月風雲後就再冇睇過~
作者: 力    時間: 2008-3-24 20:58
It's funny that Mr. Ma jogging with a beanie
作者: chengcc209    時間: 2008-3-24 23:21
看宣傳片知道鄭則仕將飾演跑步教練……
我不是歧視胖子,但我認識的教練中,確實沒有一位會有這樣龐大的身形——因為他/她們本身都一定是傑出、具豐富經驗的跑手。
作者: ram    時間: 2008-3-24 23:29
三色台應該做足資料搜集分析下先....................
作者: 全馬    時間: 2008-3-25 11:18
無記d劇集都係一個模咁倒出黎。只不過背景唔同咁姐~~~
以前跳舞, 今次係跑步, 下次可以游水, 然後足球...仲有拳手呀都得架!
不過來來去去, 劇情同結局都有八成相同! 情情愛愛, 不知所謂...
作者: ChARsoN    時間: 2008-3-25 14:23
原帖由 全馬 於 2008-3-25 11:18 發表
無記d劇集都係一個模咁倒出黎。只不過背景唔同咁姐~~~
以前跳舞, 今次係跑步, 下次可以游水, 然後足球...仲有拳手呀都得架!
不過來來去去, 劇情同結局都有八成相同! 情情愛愛, 不知所謂...

你唔講我都唔多覺
好似幾年前已經係咁......
觀眾睇到厭佢地都未做厭
作者: kenneth    時間: 2008-3-25 14:40
作者: Alfred    時間: 2008-3-26 19:19
其實換咩人都無用,內容唔變,哂氣!!
作者: ChARsoN    時間: 2008-3-27 12:23
原帖由 Alfred 於 2008-3-26 19:19 發表
其實換咩人都無用,內容唔變,哂氣!!

換個編劇唔知會否好d?
作者: ram    時間: 2008-3-27 13:29
睇d片頭原來真係同石有關====>鑿石仔
作者: kenneth    時間: 2008-4-1 12:01
作者: 慢子 Wilson    時間: 2008-4-1 12:54
原帖由 kennethwat 於 2008-4-1 12:01 發表
昨日第一次睇,馬仔演技真是麻麻,如果跑馬拉松的高手都是馬仔的速度,小弟就唔使咁辛苦。" />" />

不過有場比賽戲用了過百臨記,都算是咁了!

[attach]284[/attach]

[attach]285[/attach]
作者: awyh    時間: 2008-4-1 13:12
有無條Link可以Download?
作者: kenneth    時間: 2008-4-1 13:34
作者: lvrunner    時間: 2008-4-1 14:39
C兄們,

邦,呀!!

作者: kenneth    時間: 2008-4-1 14:48
作者: saki    時間: 2008-4-1 14:54
原帖由 kennethwat 於 2008-4-1 13:34 發表

慢子兄post 嗰兩張照片,劇情都很唔合理啦,起跑時,成條彌敦道都是跑手,最後得返幾個人去到終點,中間D人去晒邊? 導演好似未做足公課。 本人覺得,如果起跑片段用D小型比賽,會 ...

我都可能有份

p.s. 是2007年渣打10k精英組或1組吧
作者: lvrunner    時間: 2008-4-1 14:57
原帖由 kennethwat 於 2008-3-31 22:48 發表

Ching 有冇bt?

Kenneth,

呀!
作者: kenneth    時間: 2008-4-1 14:59
作者: kenneth    時間: 2008-4-1 15:03
作者: saki    時間: 2008-4-1 15:04
原帖由 kennethwat 於 2008-4-1 14:59 發表

CHING 等一等,我找緊下載點。

試試 discuss.com.hk 吧

應該會有 rmvb 版同 avi 版
作者: kenneth    時間: 2008-4-1 15:05
作者: lvrunner    時間: 2008-4-1 15:13
Kenneth.

Thanks for the link, over 220MB, it will take awhile to download.  I will try dowload it tomorrow and let you know. Its already 12:20am here, time to sleep.  Good night and thanks. zzzzzzzzz

Hi Saki,

I will try to search that forum too.  Thanks.

作者: Alfred    時間: 2008-4-1 22:47
標題: 回復 23# 的帖子
我都係咁話。

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2