香港長跑網 - 長跑長友

標題: 可口可樂「 縮 水」 [打印本頁]

作者: ckleung    時間: 2008-7-24 08:44
標題: 可口可樂「 縮 水」
24/7/2008 蘋果日報

http://appledaily.atnext.com/template/apple/art_main.cfm?iss_id=20080724&sec_id=4104&subsec_id=11866&art_id=11386710

唔知大家有無發覺到呢?

飲少 D,可能對大家 o既 健康會好 D。
作者: kenneth    時間: 2008-7-24 08:51
作者: 慢子 Wilson    時間: 2008-7-24 09:09
原帖由 ckleung 於 2008-7-24 08:44 發表
24/7/2008 蘋果日報

http://appledaily.atnext.com/template/apple/art_main.cfm?iss_id=20080724&sec_id=4104&subsec_id=11866&art_id=11386710

唔知大家有無發覺到呢?

飲少 D,可能對大家 o既  ...

我覺得有少少 on 居,減些少可減到多少成本?

而家最大成本是租金,

批發價 不用兩元但賣就要 5 、 6 元。

作者: kenneth    時間: 2008-7-24 09:35
作者: 龜速行    時間: 2008-7-24 10:39
355ml vs 330ml

i'm not sure the company may be earn more money ?

but i always buy the 500ml only

haha

作者: cfchan    時間: 2008-7-24 10:58
原本已經唔買黎飲,變相加價後就更加唔會諗!
作者: redred    時間: 2008-7-24 12:57
唉..o麥都加價,
一係就減少份量

份人工又幾時先肯加呢
作者: clerkb    時間: 2008-7-24 13:08
原帖由 kennethwat 於 2008-7-24 09:35 發表

惠康都有教啦,慳得一蚊得一蚊,用平時14罐的份量,現在則可以賣15罐,以可樂及雪碧等的銷售量,是可觀的數目。另外早前新聞,部份航空公司開始不在飛機上放電影,每架航機甚至所放置給客人飲用的冰,都有限量, ...

同意. 對於 coke 來講, 鋁價 等原材料升左吾少. 連糖價都以倍數升.  運費亦會有升(因油價急升) . 你話點計呢? 如果存取率(我指 just in time 果d 咁既concept )做好, 亦可降低 租金成本比重

作者: clerkb    時間: 2008-7-24 13:11
原帖由 redred 於 2008-7-24 12:57 發表
唉..o麥都加價,
一係就減少份量

份人工又幾時先肯加呢hjgh" />ugh" />

建議你去罷下工 , 可能加得又快又多
作者: Alfred    時間: 2008-7-24 19:44
原帖由 redred 於 24/7/2008 12:57 發表
唉..o麥都加價,
一係就減少份量

份人工又幾時先肯加呢

師姐,你份工我諗都有可加可減機制!加 - 工作量,減 - 人工。
作者: Alfred    時間: 2008-7-24 19:46
原帖由 clerkb 於 24/7/2008 13:11 發表

建議你去罷下工 , 可能加得又快又多

>可能加得又快又多?係乜嘢先?
作者: 瘋瘋    時間: 2008-7-25 09:30
作者: clerkb    時間: 2008-7-25 16:56
原帖由 Alfred 於 2008-7-24 19:46 發表

>可能加得又快又多?係乜嘢先?

人工law
作者: ChARsoN    時間: 2008-7-25 18:32
不如遲d 出紙包可樂吖~
作者: 力    時間: 2008-7-25 18:48
其實細罐左少少, 對大部人尼講都無咩分別。起馬好過加價!
作者: nppm5akw    時間: 2008-7-25 22:19
但可口可樂出左 08奧運限量版<600ml>

惠記超市...賣$5.9........ok啦

個樽  唔錯....

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2