香港長跑網 - 長跑長友

標題: 一般跑步練習比賽禮儀 [打印本頁]

作者: Mickey    時間: 2013-3-27 07:07
標題: 一般跑步練習比賽禮儀
請問一下一般跑步禮儀⋯ 上次跑步見到前面師兄不時舉起左手或右手,示意迎面行人跑者,想知會吾會仲有其他?包括比賽禮儀⋯ thankyou.

作者: KKF    時間: 2013-3-27 10:43
可能係想表示他將會靠左邊或右邊跑,被免相撞.
作者: kchan777    時間: 2013-3-27 10:49
我見有D CHING 你面有障外物,會用手指住, 避免尾隨的碰到.
作者: ccomeout    時間: 2013-3-27 11:50
如果係平時練習,可能係同對面D跑友打招呼。有時未必識對方,但見慣見熟我都會打個招呼。
如果係比賽,可能係示意後面的跑手我要cut線過人,避免後上跑手撞上來。
作者: awolswat    時間: 2013-3-27 13:51
Cut 線我會遞一遞手, 示意會Cut出去.

作者: chrislam    時間: 2013-3-27 15:29
跑山路比人阻,會講聲唔該借借。
作者: Mickey    時間: 2013-3-27 17:08
KKF 發表於 2013-3-27 10:43
可能係想表示他將會靠左邊或右邊跑,被免相撞.

謝謝
作者: Mickey    時間: 2013-3-27 17:08
kchan777 發表於 2013-3-27 10:49
我見有D CHING 你面有障外物,會用手指住, 避免尾隨的碰到.

是的,要學習。
作者: Mickey    時間: 2013-3-27 17:10
ccomeout 發表於 2013-3-27 11:50
如果係平時練習,可能係同對面D跑友打招呼。有時未必識對方,但見慣見熟我都會打個招呼。
如果係比賽,可能 ...

Agree, 示意如同打燈。
作者: Mickey    時間: 2013-3-27 17:11
awolswat 發表於 2013-3-27 13:51
Cut 線我會遞一遞手, 示意會Cut出去.

收到, 轉線要先打燈。
作者: Mickey    時間: 2013-3-27 17:14
請問比賽攞水有冇特別禮儀咁呢?
作者: Mickey    時間: 2013-3-27 17:17
chrislam 發表於 2013-3-27 15:29
跑山路比人阻,會講聲唔該借借。

是的, 有時見到行山一字排開,都幾苦惱。
作者: raccon_mama    時間: 2013-3-27 18:50
路, 有時會伸手示意, 山 (我一般都係讓人) 好快果d會講 on your left / on your right. 山路好多時得一人跑, 有d好唔醒目, 叫左幾次都唔讓的, 令人好苦惱 (呢個係少數)

有時, 自已仲有氣有力時會同d 水站/攝影義工講thank you!
作者: Mickey    時間: 2013-3-28 14:16
raccon_mama 發表於 2013-3-27 18:50
路, 有時會伸手示意, 山 (我一般都係讓人) 好快果d會講 on your left / on your right. 山路好多時得一人跑 ...

吖,講 thankyou 真係吾錯,再跑落去心情都好啲,互相鼓勵。
作者: NKLK    時間: 2013-3-31 01:43
我就試過比賽跑過隧道或跑山,如果有人想抓頭就大聲拍手掌幾下,清楚俾前面聽我會過你,小心撞親。

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2