香港長跑網 - 長跑長友

標題: 東九多了一條新跑線 [打印本頁]

作者: hingkeestore    時間: 2013-6-20 14:21
標題: 東九多了一條新跑線
由九龍灣運動場向海濱道的中石化油站轉右直入遊輪碼頭,約近四公里,人車稀少路面闊,快放都得。
作者: bobdog0224    時間: 2013-6-20 14:28
多謝資料提供, 等我星期六\日試試佢先.
作者: shogikin    時間: 2013-6-20 14:40
正哦, 沿路怕不怕遊輪碼頭很多工程在進行?

Kin in Running
作者: hingkeestore    時間: 2013-6-20 16:19
行人路及馬路已完工,但入到碼頭迴旋處就因未完工不能再直去,旁邊有一座公共廁所,廁所亚姐話你過咗度閘就可再直去(我夜跑因冇街燈没入),不過附近D夜色唔錯架。
作者: Helix8    時間: 2013-6-20 16:29
十二月時已經入去跑,風景唔錯,但勁晒同無水機補給。
唔知宜家碼頭有冇7仔/ 水機呢?
作者: gtcying    時間: 2013-6-20 19:20
多謝ching介紹,我係九東人,來緊都試下先,有機會碰到的話,同你打個招呼。
作者: hingkeestore    時間: 2013-6-21 07:39
好啊,打個招呼跑得起勁D!哈
作者: goldbergip    時間: 2013-6-21 22:17
我黃大仙人都可以去試下, THX 師兄
作者: 零下十度    時間: 2013-6-21 23:41
多謝分享,搵晚去試跑下...
作者: 零下十度    時間: 2013-6-22 16:53
零下十度 發表於 2013-6-21 23:41
多謝分享,搵晚去試跑下...

7月2日星期二ok啊,你地系邊樹起步架...
作者: 炒炒    時間: 2013-6-22 18:56
hingkeestore 發表於 2013-6-20 16:19
行人路及馬路已完工,但入到碼頭迴旋處就因未完工不能再直去,旁邊有一座公共廁所,廁所亚姐話你過咗度閘就 ...

過閘?
我上星期入去佢有兩個保安擋住Wor
作者: hingkeestore    時間: 2013-6-23 20:14
我上星期三晚間跑,唔見有保安,公廁呀姐叫我過咗閘可以再去,當時都有一班單車友已在閘內,我個人都不贊成擅自進入...
作者: LL3578    時間: 2013-6-26 00:24
今晚去左試路
如果由藍田出發到碼頭迴旋處來回,應該大約11km到
而我頭先試路期間影左D相

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

作者: hingkeestore    時間: 2013-7-2 19:56
公廁旁的閘已拆除,又可再跑入一段...
我都交吓相先,冇乜車,冇乜人...
作者: joeychan    時間: 2013-7-2 22:20
東九呢條新跑線景靚路平,今晚試跑完車少人少感覺良好,因為我是藍田人所以對呢條新跑線好like,希望日後全開時改善下觀官碼頭去遊輪之間路段.
作者: hingkeestore    時間: 2013-7-3 00:30
我反而間中沿海濱道去麗港城上藍田茜草灣,不過都係鯉魚門多D。
作者: andreakhou    時間: 2013-7-4 00:12
多謝師兄分享,特別係啲相。希望周末可以由牛池灣跑過去,但恐怕觀塘要避人群不易呢。
作者: KatyWong    時間: 2013-7-4 01:39
乜鬼都無!得個幾ok嘅厠所!夜跑一流……
作者: Sam.128    時間: 2013-7-5 15:23
咁多位試過呢條新路嘅師兄師姐,會否有路線圖提供呀?
小弟想約幾隻跑腳試吓!不過唔知由邊處開始,麻煩大家幫幫手,唔該哂!

作者: hingkeestore    時間: 2013-7-6 08:49

我會九龍灣運動埸存放東西,再慢圈熱身才跑出場外,其實還可選擇沿海濱道向觀塘碼頭跑,甚至可達鯉魚門都是人車都不多。
作者: Sam.128    時間: 2013-7-6 10:06
Thanks!師兄!好清楚!
作者: 阿聰    時間: 2013-7-6 10:10
hingkeestore 發表於 2013-7-6 08:49
我會九龍灣運動埸存放東西,再慢圈熱身才跑出場外,其實還可選擇沿海濱道向觀塘碼頭跑,甚至可達鯉魚門都是 ...

睇完啲圖,對呢條路線好有興趣,或者有冇人想試下跑呢?
作者: andreakhou    時間: 2013-7-6 21:11
今天下午六時許跑至這
作者: andreakhou    時間: 2013-7-6 21:13
但給保安趕返出偉業街,說仍未開通呢。
作者: hingkeestore    時間: 2013-7-7 00:48
andreakhou 發表於 2013-7-6 21:11
今天下午六時許跑至這

點解師姐可以入到去嘅??太犀利了!! 以前就入得,好多人鈞魚,條條都尺幾長。
作者: Etudiante    時間: 2013-8-11 15:54
KatyWong 發表於 2013-7-4 01:39
乜鬼都無!得個幾ok嘅厠所!夜跑一流……

記得第一次去,跑到廁所個位置,
好似見到綠州咁,拿拿臨走埋去,
方便完後,睇下有無野飲賣,
問一問人,個人話無野飲賣

作者: 三項肥人    時間: 2013-8-12 02:17
Etudiante 發表於 2013-8-11 15:54
記得第一次去,跑到廁所個位置,
好似見到綠州咁,拿拿臨走埋去,
方便完後,睇下有無野飲賣,

去完廁所好回程啦,返返油站先有野飲賣
作者: ccomeout    時間: 2013-9-11 10:59
據政府的規劃,由官塘一直伸延去郵輪碼頭,都幾工。
但美中不足,就正正通去土瓜灣條段,被碼頭隔開左,唔知到時實況係點?

作者: shogikin    時間: 2013-9-11 18:03
歡迎參加每個星期三的約跑:

郵輪碼頭系列 之 11/9 追趕最佳航道 (Best Route Found)
https://www.longrun.hk/forum.php? ... d=20416&fromuid=610

Kin in Running
作者: robbiefung    時間: 2013-10-25 09:46
ccomeout 發表於 2013-9-11 10:59
據政府的規劃,由官塘一直伸延去郵輪碼頭,都幾工。
但美中不足,就正正通去土瓜灣條段,被碼頭隔開左,唔 ...

師兄,想問郵輪碼頭可以現時跑到幾入?因為睇張「海濱長廊」圖,好似可以跑埋去後面,不過google map 顯示只可以跑入少少。
作者: vlotau    時間: 2013-10-25 14:56
請問而家由郵輪碼頭去土瓜灣有冇路通架?
作者: 零下十度    時間: 2013-10-25 22:52
vlotau 發表於 2013-10-25 14:56

好似未通得晒,九展外重系地盤...
作者: ccomeout    時間: 2013-11-4 20:06
robbiefung 發表於 2013-10-25 09:46
師兄,想問郵輪碼頭可以現時跑到幾入?因為睇張「海濱長廊」圖,好似可以跑埋去後面,不過google  ...

依家只可以跑到去碼頭的入口,即厠所位置,再入就係地盤。有時夜晚大閘無關,可以博大霧跑入去,但就無街燈,安全是一考慮。
作者: robbiefung    時間: 2013-11-5 09:16
ccomeout 發表於 2013-11-4 20:06
依家只可以跑到去碼頭的入口,即厠所位置,再入就係地盤。有時夜晚大閘無關,可以博大霧跑入去,但就無街 ...

thanks ching!!!!
作者: 炒炒    時間: 2013-11-5 09:40
vlotau 發表於 2013-10-25 14:56

只跑舊機場範圍去唔到土瓜灣

要跑出街, (參考郵輪約跑路線)
去到太子道東唔過天橋. 繼續往西跑
去到 Mikiki 先過隧道橫過太子道東
過咗富豪東方酒店再過返對面
咁就去到宋皇臺台公園

如果有用 GPS 紀錄的話, 過 Mikiki 個時會斷訊號.
同埋太子道東塵多

作者: leoglas    時間: 2013-12-15 19:20
我都係由十一月開始跑呢條路線。
起點︰消防局- 郵輪碼頭-mega box -麗晶-啟晴/德朗-太子道東-mikiki-東頭 ,全程剛好10k

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2