香港長跑網 - 長跑長友

標題: 【網投】去跑步,有無帶身份證? 不然,可能會.... [打印本頁]

作者: bunbun    時間: 2013-10-30 14:59
標題: 【網投】去跑步,有無帶身份證? 不然,可能會....
【網投】去跑步,有無帶身份證? 不然,可能會....

無帶身分證受訓,集體被捕。
10:50
一批香港三項鐵人運動員無帶身分證在戶外練習單車時,在汀角路被捕及由警車帶走。
http://www.uwants.com/viewthread.php?tid=16577020

作者: divejy    時間: 2013-10-30 15:02
我有,加多個緊急聯絡電話
作者: awolswat    時間: 2013-10-30 15:20
電話,HKID 都有帶!
作者: allmyfriend    時間: 2013-10-30 15:22
帶埋8仔, 中途補水用
作者: teruteru    時間: 2013-10-30 15:28
康文署咁貴起單車徑,單車當然要使用,
正如 BBQ 場 BBQ,天經地義~~~
作者: bigman    時間: 2013-10-30 15:30
一定帶, 連$100現金 + 八達通. 跑去邊度都得.

作者: angkso    時間: 2013-10-30 15:46
I never bring ID card, only octopus sometimes
作者: roma8888    時間: 2013-10-30 15:52
只帶GPS手錶同SONY的耳機就出發了
作者: 范大夫    時間: 2013-10-30 15:54
跑步3寶
id card+ 發達通+門匙(其他唔帶呢個必帶,怕無門口返)
作者: doracrap    時間: 2013-10-30 16:36
發達通+門咭+電話+$100(必要時坐的士)
作者: raymondli    時間: 2013-10-30 16:46
bigman 發表於 2013-10-30 15:30
一定帶, 連$100現金 + 八達通. 跑去邊度都得.

me too.....
作者: blurmax    時間: 2013-10-30 16:49
ID Card + Octopus + cash + keys
作者: gxchen    時間: 2013-10-30 18:11
鎖匙/八達通/現金/住戶證,全部放在一個防水小膠套內。因為多數屋苑附近跑,所以無帶HKID。
作者: Pepe    時間: 2013-10-30 18:20
依法辦事,天經地義!
作者: kokyan_lam    時間: 2013-10-30 19:05
好人好姐去跑步都俾差佬
作者: patcochoi    時間: 2013-10-30 19:15
一定帶!
作者: kai54    時間: 2013-10-30 20:17
試過天未光跑步去游水, 比差人查身份證, 好彩有帶, 否則後果如何我都不知....
作者: onionufo    時間: 2013-10-30 20:36
kai54 發表於 2013-10-30 20:17
試過天未光跑步去游水, 比差人查身份證, 好彩有帶, 否則後果如何我都不知.... ...

我試過,同個差佬講“我出黎做運動,唔方便帶,屋企係附近你要我返上去攞比你”。跟住佢放我走
作者: JIMTSE    時間: 2013-10-30 20:52
有帶身份證、八達通,不過未試過俾警察查,反而驚自己有意外時有用。
作者: Mimi    時間: 2013-10-31 08:12
Only octopus + phone
作者: kokyan_lam    時間: 2013-10-31 09:00
onionufo 發表於 2013-10-30 20:36
我試過,同個差佬講“我出黎做運動,唔方便帶,屋企係附近你要我返上去攞比你”。跟住佢放我走 ...

出街跑步運動既, 睇個樣都唔似會打家劫舍喇, 班差佬咁就真係玩得太串了
作者: siufung    時間: 2013-10-31 11:52

跑10K: 錶 + 大門鎖匙一條
跑半馬: 錶 + 大門鎖匙一條 + 電話 + HKID + 八達通

遠路程始終要預備不時之需
作者: siufung    時間: 2013-10-31 11:54
kai54 發表於 2013-10-30 20:17
試過天未光跑步去游水, 比差人查身份證, 好彩有帶, 否則後果如何我都不知.... ...

警察做法合法但不合理
作者: tango    時間: 2013-10-31 12:45
每次聽跑步與身份証,我都提出疑問,黃竹坑學警或粉嶺ptu出外跑步,帶唔帶身份証明文件或委任証?  無錯警察有權查身份證但唔合情理,要捉,黎緊天水圍10k賽又有大批人俾佢捉
作者: angkso    時間: 2013-10-31 12:47
angkso 發表於 2013-10-30 15:46
I never bring ID card, only octopus sometimes

Yes, key and mp3 too
作者: nicolechung    時間: 2013-10-31 14:08
phone+octopus+ID+cash+Key
作者: meia    時間: 2013-10-31 16:04
octopus card, key, iphone, water bottle...no id card wo

作者: MW_Run    時間: 2013-11-1 13:24
以前落街跑乜都唔帶,依家會帶八達通加身份証加小型電話。
作者: Pawda    時間: 2013-11-1 18:31
kokyan_lam 發表於 2013-10-31 09:00
出街跑步運動既, 睇個樣都唔似會打家劫舍喇, 班差佬咁就真係玩得太串了 ...

同意,擺明有心玩o野!
差人唔係盲o既,睇你眉頭眼額都知你係咪真係做運動,點會無啦啦搵o野o黎做查你身份證? 周街大陸乞錢黨又唔見佢去查身份證?
作者: kokyan_lam    時間: 2013-11-1 19:06
Pawda 發表於 2013-11-1 18:31
同意,擺明有心玩o野!
差人唔係盲o既,睇你眉頭眼額都知你係咪真係做運動,點會無啦啦搵o野o黎做查你身份證? ...

除非佢地經過時有人挑過警察機,咁就有機會俾人查,100%純估
作者: wlau    時間: 2013-11-4 11:16
Pawda 發表於 2013-11-1 18:31
同意,擺明有心玩o野!
差人唔係盲o既,睇你眉頭眼額都知你係咪真係做運動,點會無啦啦搵o野o黎做查你身份證? ...

只可以講, 唔拉就人情, 拉就道理..
作者: Pawda    時間: 2013-11-4 12:04
wlau 發表於 2013-11-4 11:16
只可以講, 唔拉就人情, 拉就道理..

咪睇得d差人咁勤力搵o野o黎做,加上而家d人惡過狗,完全唔講道理,明係自已錯都爆粗鬧差人,而家好多行必o既警員都係抱住多一事不如少一事o既心態,俾d禮貌灑個冧多數俾你走,除非你真係形跡可疑又或者專登走去辣佢就例外!
作者: Ziramas    時間: 2013-11-4 16:31
awolswat 發表於 2013-10-30 15:20
電話,HKID 都有帶!

x 2
作者: hkchung    時間: 2013-11-4 17:14
id + octopus + phone + home key
作者: stwilson    時間: 2013-11-4 17:15
只得八達通+手機記錄+20蚊(真唔得坐車返去之用,但一般冇用)
好少遇到警察,上次跑步闖一小胡同路口紅燈剛好遇到兩個警察,都冇拉我...
但下次都系小心D好...
作者: qaz.201309    時間: 2014-1-28 19:45
身份證,門匙,電話,八達通,少量現金。
作者: kab_7676    時間: 2014-1-29 16:44
原來好多人都有帶...
我只係帶$100, 八達通, KEY, 同POWER GEL...
作者: KDragon2013    時間: 2014-1-30 00:27
以前都會帶,依半年冇帶,我驚跌左所以吾帶
作者: s4simon    時間: 2014-2-3 15:34
八達通,小量現金,電話,紙巾,銀行咭
作者: nov012006    時間: 2014-2-4 21:24
八達通, 身份証, 電話, 家門鎖匙
作者: Run2012    時間: 2014-2-4 23:55
帶八達通 + 電話 +少量金錢 +屋企 key
作者: Deric雄影    時間: 2014-2-5 00:13
跑街跑山,從來冇帶!。差人又冇查!因怕整爛!錢反而有帶,怕中途中署要撘車走!
作者: 大文DaiMan    時間: 2014-2-5 09:24
Deric雄影 發表於 2014-2-5 00:13
跑街跑山,從來冇帶!。差人又冇查!因怕整爛!錢反而有帶,怕中途中署要撘車走! ...

跑山都唔帶好勇!我跑山就一定帶,驚碌鬼左落山求救用!
作者: bunbun    時間: 2014-2-5 11:33
Deric雄影 發表於 2014-2-5 00:13
跑街跑山,從來冇帶!。差人又冇查!因怕整爛!錢反而有帶,怕中途中署要撘車走! ...

我見那些跑山, 有用這些卡片size的手機 (救命要緊)

http://www.aiek.cn/product/showproduct.php?lang=cn&id=23

(係香港一些手機店, 都見過有售)
作者: tmx    時間: 2014-2-5 12:22
我剩帶八達通only, 有時會帶門key...咁耐都冇帶過身份証,
我有時跑步仲經過警署tim  

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2