香港長跑網 - 長跑長友

標題: 跑渣打馬拉松前飲Red Bull有冇用 [打印本頁]

作者: 拜仁之魂    時間: 2009-2-3 17:14
標題: 跑渣打馬拉松前飲Red Bull有冇用
跑渣打馬拉松前飲Red Bull有冇用
跑之前幾多個小時飲最好
作者: ee_tpk    時間: 2009-2-3 17:16
red bull 含有咖啡因... 利尿...
如果 ching 之前未試過飲.. 就最好唔好在比賽先試新野...
作者: di692    時間: 2009-2-3 18:07
我覺得味道唔係太好
作者: hobbywet    時間: 2009-2-3 18:23
跑完就無所謂,跑之前就咪搞
作者: miller    時間: 2009-2-3 18:42
標題: 回復 1# 的帖子
red bull係提神,對運動表現無幫助,除非你跑之前o個晚無訓過的話佢要幫你起跑o個下會醒d o既…
作者: laymsi    時間: 2009-2-3 18:50
Red bull 飲得多好似對個心臟唔係太好....
作者: 比因    時間: 2009-2-3 22:04
我覺得食蕉/gel/電解質飲品實際D
作者: kenneth    時間: 2009-2-3 23:24
作者: ram    時間: 2009-2-3 23:35
有次中午飯後行街,redbull姐姐比左罐小弟
結果成個下午都鬼更精神,但當晚就鬼更疲倦........
但運動前小弟不敢飲............
作者: lvrunner    時間: 2009-2-4 05:53
原帖由 拜仁之魂 於 2009-2-3 01:14 發表
跑渣打馬拉松前飲Red Bull有冇用
跑之前幾多個小時飲最好

Please do not drink Red Bull or this type of drinks before endurance exercise.  It will increase your heart rates.
作者: cskuok    時間: 2009-2-4 11:23
各位師兄都話唔適宜飲, 但上年開跑時我見到好幾個紅牛姐姐係度派架喎. 無可能叫我地拎住跑, 跑到維園先飲.........
作者: miller    時間: 2009-2-4 11:28
標題: 回復 11# 的帖子
咁唔係有得派就攞架嘛…red bull不嬲都鍾意唔做sponsor就去人地賽事度踩場,個人唔係太鍾意呢種作風
作者: kenneth    時間: 2009-2-4 12:35
作者: piyrag    時間: 2009-2-4 14:52
作者: cskuok    時間: 2009-2-4 16:03
多謝各位ching提點. ^^
作者: alfredfong    時間: 2009-2-4 18:31
我覺得red bull 只係會提升身體機能好短時間, 全馬係持久既比賽, 都係靠自己
作者: 山貓    時間: 2009-2-4 20:56
雖然我都鍾意飲Red Bull, 但都係事後既事.
事前? 咪飲到一吐氣喇, Red Bull姐姐派既都係咁話!
作者: awyh    時間: 2009-2-5 00:44
原帖由 kenneth 於 2009-2-4 12:35 發表

攞都唔好攞(一喺攞完放埋响行李處),無謂為咗罐紅牛,而影響比賽的成績。" />" />

佢地好衰架,會即時開俾你,唔俾你就咁拎走,所以係放唔到入行李入面。
作者: kenneth    時間: 2009-2-5 12:31
作者: 花子阿DEE    時間: 2009-2-5 12:50
比賽前根本唔適合飲~~
比賽後個人都好relax,好享受果種清新脫俗既感覺,甚至比我既初戀更加詩情畫意,無謂飲D 化學野搞亂我既感覺,所以從來都唔攞~~
不過如果紅牛姐姐係靚女既話都會望下既...
作者: alfredfong    時間: 2009-2-5 13:38
今年係牛年, 唔知red bull 會唔會應下年, 黎個大promotion
作者: pakcb    時間: 2009-2-5 13:43
  唉...個日行過見有減價買左罐...睇黎都無用
作者: kenneth    時間: 2009-2-5 13:50
作者: leeahmow    時間: 2009-2-5 15:14
標題: 回復 1# 的帖子
有心臟病或血壓,萬萬不可,外國有人運動後飲出事。運動後飲水!!!
作者: pakcb    時間: 2009-2-5 17:15
原帖由 kenneth 於 2009-2-5 13:50 發表

小弟都會袋定罐,跑完先用的。" />" />" />" />

跑完就唔使飲呢d
等自己自然回復...飲d自然野...如水就算
等自己身體好好休息仲好...唔使又再迫佢咁應該會好d

所以買左..都應該未必會飲
作者: 密師    時間: 2009-2-6 15:21
跑前千奇千奇唔好飲
有次比賽前貪小便宜
見唔駛錢就去拎鑵飲
跑到2K左右開始有胃氣
之後見到st john d人 想過去同佢講我想嘔

之後唯有行2k 臨尾要跟住葉伯一齊跑
作者: d_drifter    時間: 2009-2-6 15:55
red bull + gel~
作者: cskuok    時間: 2009-2-6 16:15
上年我係跑前二十分鐘飲, 無乜特別問題喎. 其實好睇個人適唔適應到.
作者: YuenChan    時間: 2009-2-6 16:21
依d野都係少飲為妙, red bull 含高量咖啡因, 諗下都知有冇益
作者: pakcb    時間: 2009-5-30 20:03
睇新聞報導有講

藥劑師指長期飲用含可卡因飲料或影響肝腎
台灣當局驗出能量飲料「紅牛」,含有可卡因,下令回收產品及禁售。
在本港,幾間大型超市都表示,會向食環署瞭解事件。
醫院藥劑師學會表示,飲品中的可卡因含量輕微,對人體影響不大。
但長期飲用或造成依賴,令毒素在身體積聚,令心跳加速、血壓上升、抽筋,影響健康。
若服用20毫克的可卡因會有中毒反應,1.2克更會引致心、肝及腎藏,引致死亡。
他呼籲血壓高患者及孕婦,都不應飲用這類提神飲品。

呢D飲品...少飲為佳

作者: elect    時間: 2009-6-4 20:33
原帖由 hobbywet 於 2009-2-3 18:23 發表
跑完就無所謂,跑之前就咪搞

跑完馬拉松喝點紅牛,補充點能量也有好處的。
作者: Rover媽    時間: 2009-6-13 10:40
我屋企仲收埋兩罐無糖Red Bull , 邊個想要?
作者: raymond417    時間: 2009-6-13 22:43
之前比賽前都有飲架,冇錯可以帶來短暫的提神作用,但後來
作者: josam    時間: 2009-6-30 15:53
姑勿論飲左先跑有冇用, 一朝早就飲都几易肚痛
作者: paw    時間: 2009-7-1 20:57
don't drink before the game..I did try last year.. didn't feel good half way..

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2