香港長跑網 - 長跑長友

標題: (轉貼)港 隊 選 手 爆 馬 拉 松 「 分 身 」 醜 聞 [打印本頁]

作者: rayray    時間: 2009-2-12 09:23
標題: (轉貼)港 隊 選 手 爆 馬 拉 松 「 分 身 」 醜 聞
http://appledaily.atnext.com/template/apple/art_main.cfm?iss_id=20090212&sec_id=4104&subsec_id=12731&art_id=12194445

終於上報.

阿教練D 解釋真係  
作者: kenneth    時間: 2009-2-12 10:27
作者: 711MF    時間: 2009-2-12 10:30
作者: kenneth    時間: 2009-2-12 10:35
作者: 711MF    時間: 2009-2-12 10:36
作者: kenneth    時間: 2009-2-12 10:40
作者: 邪神    時間: 2009-2-12 10:50
仲有東方,太陽,明報,都有報導事件.........
作者: ahko    時間: 2009-2-12 11:02
禁賽啦,呢d人唔見棺材唔流眼淚
作者: 全馬    時間: 2009-2-12 11:05
陪跑無問題? 咁如果跑係前面同佢擋風咁點計呢?
作者: 瘋瘋    時間: 2009-2-12 11:17
作者: Parco爸    時間: 2009-2-12 11:59
原帖由 領跑員 於 2009-2-12 10:50 發表
仲有東方,太陽,明報,都有報導事件.........

係喎..唔記得看埋姨幾份....
佢都是歪理當真理....
作者: 小寶    時間: 2009-2-12 13:21
我有兩個問題想問.....

1. 係咪無方法核實上賽道既人既身份??
2. 係咪無方法防止無報名既人上賽道??
作者: bee    時間: 2009-2-12 14:31
此教練何其堅,跑完10k再全馬
正貨4號承認借塊號碼布,田總會點睇
教練叫到又幾難推
正貨4號好無辜

作者: saki    時間: 2009-2-12 14:40
原帖由 小寶 於 2009-2-12 13:21 發表
我有兩個問題想問.....

1. 係咪無方法核實上賽道既人既身份??
2. 係咪無方法防止無報名既人上賽道??

1. 恐怕要參加者帶身分證係身才行, 再唔係比賽完即場驗 DNA 都得
2. 不會無方法吧, 正如十公里(看指南有檢查站)同 Nike 十公里都有捉人
作者: 臭男人    時間: 2009-2-12 15:03
劉廣文怎會給背部的號碼布給教練跑呢?
連劉廣文都會被調查,真係累人累物
作者: coolmanlai    時間: 2009-2-12 20:37
呢位教練明顯當賽會冇到,田總要做野啦!
作者: Startrek    時間: 2009-2-12 21:36
標題: 回復 9# 的帖子
如果每一位跑手都話要教練陪跑,田總又如何處理?
又這位教練是否曾經在外地比賽時都是這樣陪跑?
外地是否容許陪跑?
當然,某些人士(傷健人士)例外.
教練如此愛護其子弟,徒弟事事依賴教練,他日如何成長,單兵獨鬥呀!
請教練清醒,今次的教訓.對教練及徒弟都是一個好的教育.
純個人意見.
作者: superimac    時間: 2009-2-12 21:51
錯就是錯,
不能借就是不能借,
沒給錢不能跑就是不能跑。

為何還要覺得自己沒錯?
做錯了,承認了,
要大家原諒是另一回事。

但做錯了,不認錯就是不行!!
作者: awyh    時間: 2009-2-12 22:22
佢真係好鬼大條道理,話要陪梁婉芬跑,爭取排名。

做教練的,知唔知自己做緊乜野。

劉廣文,係唔係覺得咁樣係幫梗隊友。但諗深一層,都唔知會唔會有D人用教練身分焗劉廣文借塊號碼布俾佢。(不過純碎個人推測,絶對不能做準)

梁婉芬,唔得就唔好勉強啦,很閒多D上下黎,學下咩叫長跑長有,呢個理論無論世界冠軍定係跑唔晒番黎都係一樣。陳家豪夠連Sub-3都入唔都啦,又如何,反而咁樣,我仲覺得陳家豪值得我地尊敬!
作者: peteruno    時間: 2009-2-12 23:04
問題一. 大會發給種子選手的前後號布,佢哋有責任在前後掛上,目的是給工作人員紀錄及被對手從後面識別。種子選手唔掛上,係佢犯錯。比人掛左去跑,係佢無警覺性。
問題二. 陪跑幫助做好成績,出發點好似大條道理,但一個成熟的跑手不應教練陪跑,盲人除外。掛上別人號布陪跑,此風不可長,除非號布是自己本人,而且甘願放棄自己,成全別人。
今次結果係陪了夫人又折兵。

白頭佬

作者: tomcat    時間: 2009-2-16 23:13
好明顯渡用他人身份啦,可以係刑事!
呢位教練的操守有問題?
有陪跑是否犯規?我唔清楚,
但起碼要有正式的參賽資格才可落場.

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2