香港長跑網 - 長跑長友

標題: 香港外展訓練學校報到區 [打印本頁]

作者: nc    時間: 2009-3-12 09:40
標題: 香港外展訓練學校報到區
小弟第一次上course是98年5天/7天 (唔係太記得)的 Explorer course (大網仔), 自此愛上了戶外活動.  第二次是2000年是10天在往灣洲上的. 第三次是02年去絲路羅布泊的expedition.  第二, 三次都唔駛錢的

作者: 慢子 Wilson    時間: 2009-3-12 10:04
原帖由 nc 於 2009-3-12 09:40 發表
小弟第一次上course是98年5天/7天 (唔係太記得)的 Explorer course, 自此愛上了戶外活動.  第二次是2000年是10天在往灣洲上的. 第三次是02年去絲路羅布泊的expedition.  第二, 三次都唔駛錢的

nc 兄,小弟是你師兄了!

小弟在 93年在往灣洲玩了10 day(唔駛錢)
十分辛苦及難忘!
[attach]5620[/attach]
[attach]5621[/attach]
作者: nc    時間: 2009-3-12 10:20
標題: 回復 2# 的帖子
大師兄, 在第一張相找了很久才找了你出來呀   唔駛錢 - 被迫上堂了 好丫, 當返工, 不過辛苦過返工e個就一定了. ching, 仲記唔記得邊個係你個組教練??

往灣洲真係人間仙境, 最喜歡solo, 因為可以訓覺, 休息
作者: meimei    時間: 2009-3-12 13:23
我都是在往灣洲玩了7日,但唔記得是92定93年,我果組個教練是NEW ZEALAND藉的MISS.佢教完我地無幾奈便返回NEW ZEALAND了..
作者: nc    時間: 2009-3-12 13:43
原帖由 meimei 於 2009-3-12 13:23 發表
我都是在往灣洲玩了7日,但唔記得是92定93年,我果組個教練是NEW ZEALAND藉的MISS.佢教完我地無幾奈便返回NEW ZEALAND了..

meimei ctse, 妳好呀 . 在往灣洲附近 - 印洲塘canoe trip真係很開心, 風景美麗到暈.  記得那次還不足10度, 凍到
作者: batigoal    時間: 2009-3-12 15:05
我都係93年去過喎,7日旅程,印象深刻...  個隻狗應該叫bobby...我地個教練叫Paul...
我地最後做左本紀念冊....非常有紀念價值...
作者: 慢子 Wilson    時間: 2009-3-12 15:22
原帖由 batigoal 於 2009-3-12 15:05 發表
我都係93年去過喎,7日旅程,印象深刻...  個隻狗應該叫bobby...我地個教練叫Paul...
我地最後做左本紀念冊....非常有紀念價值..." />" />

bat bat兄,你噤好記性!!連隻狗個名都記得!佩服!

我只是記得個教練是鬼佬!
作者: nc    時間: 2009-3-12 15:32
原帖由 batigoal 於 2009-3-12 15:05 發表
我地最後做左本紀念冊....非常有紀念價值...

我地都有呀, 真係很有紀念價值.  我個時 (00年)有隻貓叫daisy的, 狗就無咩印象了.
作者: batigoal    時間: 2009-3-12 16:19
原帖由 慢子 Wilson 於 2009-3-12 15:22 發表

bat bat兄,你噤好記性!!連隻狗個名都記得!佩服!

我只是記得個教練是鬼佬!

我係睇番我本紀念冊先知咋!哈~~
作者: Harvey    時間: 2009-3-12 22:59
小弟92年參加了為期18日的Land Diploma課程(當時是以全日制學生身份參加, 有政府資助 ), 還記得其中一項訓練是要跑10公里, 這算是我人生第一次接觸長跑.  在剛過去的渣打馬拉松竟然遇見了當時的教練! 人生何處不相逢!
接着93年到肯亞參加了一項由香港與肯亞外展訓練學校合辦的expedition (自費的 ), 這次經驗也很難忘.
作者: nc    時間: 2009-3-12 23:15
原帖由 Harvey 於 2009-3-12 22:59 發表
小弟92年參加了為期18日的Land Diploma課程(當時是以全日制學生身份參加, 有政府資助 ), 還記得其中一項訓練是要跑10公里, 這算是我人生第一次接觸長跑.  在剛過去的渣打馬拉松竟然遇見了當時的教練! 人生何 ...

Diploma course 一定印象深刻了, 18天一起分享開心, 一同渡患難... 10k應該是最後一天的餘興節目了
ching當年教練是否姓何或曾 , 我都係斷估
作者: Harvey    時間: 2009-3-13 06:54
原帖由 nc 於 2009-3-12 23:15 發表

Diploma course 一定印象深刻了, 18天一起分享開心, 一同渡患難... 10k應該是最後一天的餘興節目了 hgjD115" />" />hj
ching當年教練是否姓何或曾 , 我都係斷估

對呀, 真是很難忘的經驗. 如果沒有記錯, 當年的教練應該是姓何, 英文名好像是Ben.
作者: chinkw    時間: 2009-3-17 08:13
I attended a 10 days course in 1990. My instructor was Donard Tan from Singapore. After the course, I joined OBAA for a few years,  still remember the OBAA night orientation but it was discointinued for a long while.
作者: nc    時間: 2009-3-17 09:33
原帖由 chinkw 於 2009-3-17 08:13 發表
I attended a 10 days course in 1990. My instructor was Donard Tan from Singapore. After the course, I joined OBAA for a few years,  still remember the OBAA night orientation but it was discointinued f ...

ching你好呀 小妹曾在OB工作了4年, 上兩個星期在一個聚會上見過Donald 他很好呢, 仍然是咁風趣休默.

Night Or...是聽OBAA member提及過, 已沒有了很久...
作者: 興記J-run    時間: 2009-3-17 13:18
Ching, 我在92年3月參加了10天的Leadership course在西頁大網仔。17年前的回憶和感受仍然存在,受用一生!
作者: chinkw    時間: 2009-3-17 15:52
NC,

Is Donald working/living in HK? I heared that he returned to Singapore few years ago.

This seems that there is no more night orintentation in HK. It's lot of fun to run all night. However, organisers may not want to take up risks anymore.  

Anyway, thanks for the information. If you see Donal again, please help to say a hello to him on my behaviour, it is Chin, the scuba diving instructor if he still remember.
作者: 馬神    時間: 2009-11-4 09:30
2004年6月去過,7日旅程OB大網仔, 我既INSTRUCTOR 叫ICARUS
真係好難忘, 畢生受用 !!
作者: 得得地    時間: 2010-3-21 16:21
嘩 ! 哩度真係有個 OB (外展) 區 !

我 '幾廿歲' 人, 下個月會去 OB 8-day course !   

有少少心大心細, 但係就覺得興奮.
唔知到時會點......   
作者: 得得地    時間: 2010-4-13 12:50
原帖由 得得地 於 2010-3-21 16:21 發表
唔知到時會點......   

復活節假, 去咗個八日課程.
主要係玩帆船, 我哋 [玩] 到隻帆船反艇 !!!
結果就改返做露營.   

最辛苦係大小便瞓覺哩啲生理需要,
體能耐力尚算可以.   

當中有好多分享反思, 繼續值得再去研究.     
作者: 非比    時間: 2010-4-20 13:57
04年大網仔玩過3日2夜, 一去到就換衫跳碼頭(我唔識游水), 第二朝一早起身跑步+跳碼頭
不過真係好好玩, 學到ge野終身受用
有機會想再玩多次長些ge course
作者: shogikin    時間: 2010-4-20 15:35
原帖由 得得地 於 2010-4-13 12:50 發表

復活節假, 去咗個八日課程.
主要係玩帆船, 我哋 [玩] 到隻帆船反艇 !!!
結果就改返做露營.   

體能耐力尚算可以.   

當中 ...

得得地,

點解咁辛苦?

Kin in Running
作者: 得得地    時間: 2010-4-22 00:47

體能耐力尚算可以.

原帖由 shogikin 於 2010-4-20 15:35 發表
得得地,
點解咁辛苦?

喺船上面, 一係就用哩個流動厠所, 一係就痾落海,
如果上到岸, 就搵個鐵鏟掘個窿解決,
但係張厠紙要分開處理, 一係儲喺個膠樽度, 一係就燒咗佢......

好唔方便, 幾麻煩吓.   

登錄/註冊後可看大圖

作者: 馬神    時間: 2010-7-18 12:21
原帖由 非比 於 20-4-2010 13:57 發表
04年大網仔玩過3日2夜, 一去到就換衫跳碼頭(我唔識游水), 第二朝一早起身跑步+跳碼頭
不過真係好好玩, 學到ge野終身受用
有機會想再玩多次長些ge course

E .... 非比你又係04年玩過?? 我係6,7 月入去玩, 個時又係一入去就跳pier , 我個時都係唔識游水, 哈哈
作者: 非比    時間: 2010-7-19 08:48
原帖由 馬神 於 2010-7-18 12:21 發表

E .... 非比你又係04年玩過?? 我係6,7 月入去玩, 個時又係一入去就跳pier , 我個時都係唔識游水, 哈哈

我係04年5月入月去玩, 個時我個team人得我唔識游水,
其他人都話跳完不如游返埋近宿舍個邊上岸, 搞到我要著住件救生衣係水度亂咁蛙, 諗起都覺得搞笑
作者: 馬神    時間: 2010-7-19 13:08
哦, 我係6月尾入去玩, 個時讀ive 有得津貼, 好正, 有機會我都想再玩
跳碼頭真係幾刺激, 夠晒高
作者: 非比    時間: 2010-7-19 14:06
原帖由 馬神 於 2010-7-19 13:08 發表
哦, 我係6月尾入去玩, 個時讀ive 有得津貼, 好正, 有機會我都想再玩
跳碼頭真係幾刺激, 夠晒高

我個時可以完成個course就可以claim返8成 CEF, 所以我地最後一晚流落茺島, 第二朝要撐自搭水桶"船"返去時的口號係~早餐, 回水~
跳碼頭都無咁驚, 最慌係行出去條木板, 再企定定跳落去xd.....而家學識游水, 應該跳多幾次都無問題
有機會我都想再玩長些ge course~~
作者: 馬神    時間: 2010-7-19 14:53
原帖由 非比 於 19-7-2010 14:06 發表

我個時可以完成個course就可以claim返8成 CEF, 所以我地最後一晚流落茺島, 第二朝要撐自搭水桶"船"返去時的口號係~早餐, 回水~
跳碼頭都無咁驚, 最慌係行出去條木板, 再企定定跳落去xd.....而家學識游水, 應 ...

第二朝要撐自搭水桶"船" ???? 我個時都係woo .... 哈哈, 我地個時仲要係勁橫風橫雨.... 好驚險
作者: 非比    時間: 2010-7-19 15:41
原帖由 馬神 於 2010-7-19 14:53 發表

第二朝要撐自搭水桶"船" ???? 我個時都係woo .... 哈哈, 我地個時仲要係勁橫風橫雨.... 好驚險

橫風橫雨....唔識游水驚唔驚跌落海? 我記得好似無救生衣著.....我地個日就暴晒
個晚係茺島過夜, 有流浪狗對我地ge食物虎視擔擔, 陰公, 要同狗爭食
作者: 馬神    時間: 2010-7-19 19:12
原帖由 非比 於 19-7-2010 15:41 發表

橫風橫雨....唔識游水驚唔驚跌落海? 我記得好似無救生衣著.....我地個日就暴晒
個晚係茺島過夜, 有流浪狗對我地ge食物虎視擔擔, 陰公, 要同狗爭食

個時都有少少.... 隻木筏仔好似唔多頂得順... 哈哈, 跟住我地一班人係海中一路搏命划, 一路唱古巨基既串燒歌

茺島過夜, 有流浪狗對我地ge食物虎視擔擔, 陰公 ... 我地個晚都係
作者: 非比    時間: 2010-7-19 23:37
原帖由 馬神 於 2010-7-19 19:12 發表

個時都有少少.... 隻木筏仔好似唔多頂得順... 哈哈, 跟住我地一班人係海中一路搏命划, 一路唱古巨基既串燒歌

茺島過夜, 有流浪狗對我地ge食物虎視擔擔, 陰公 ... 我地個晚都係

我地扒左無耐鬆左個桶, 要埋岸重新扎過
作者: 馬神    時間: 2010-7-20 16:47
原帖由 非比 於 19-7-2010 23:37 發表

我地扒左無耐鬆左個桶, 要埋岸重新扎過

有機會我都想再上佢D海上多日COURSE,不過要自己俾錢。。。。。好貴
作者: swimbikerunner    時間: 2010-7-27 09:48
小的80年代初,當時重係小學生的我跟學校去過,到現在還記憶由新!
上年從遊OB,都無咩點變過。
作者: kevintam1984    時間: 2010-12-2 10:57
小弟06年跟自己大學dept玩. 之後仲做過 student helper, 陪 d kids 玩左 7 日 ge course
作者: 華華    時間: 2011-2-10 23:02
我玩過10days land course
同18days sea diploma course 坐志風號去菲律賓
e+好似無左志風號啦
作者: doraemon2151    時間: 2012-11-27 15:56
Hi all
作者: 得得地    時間: 2012-11-28 11:24
三年前申請咗持續進修基金去外展,
而家都未再用, 四年就到期.
可能會再去多次... 不過, 要睇時間.   

課程好似大致上都差不多......   
作者: doraemon2151    時間: 2012-11-28 13:43
呢度有冇ching會玩下年3月"外展越野挑戰賽"呀??
作者: trektrek    時間: 2012-11-28 13:44
83年. 少年警訊領袖會. 18區每區出兩個代表(-因為警務處搞, 自己唔駛比錢 ).
左下方是當年警隊一哥韓義理簽名(頒証書捉佢簽).

登錄/註冊後可看大圖

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2