香港長跑網 - 長跑長友

標題: 三項鐵人裝備區 [打印本頁]

作者: ginnywong    時間: 2009-5-24 12:09
標題: 三項鐵人裝備區
我見到係長跑網呢到,有跑步裝備區, 咁玩鐵人既,除左跑,仲有游水,同踩車

跑步可能有專比方便鐵人比賽用的鞋, 游水可能有唔同的工具幫助訓練,單車就更加復雜, 大排野要買

鐵人比賽時著的衫又有好多款

咁其實有無可能係長跑網整番個鐵人裝備區呢?
作者: cfchan    時間: 2009-5-24 20:27
因為本網以長跑為主,跑友數量很多,開設「跑步裝備區」,方便了一眾跑友解決裝備上的問題,而「跑步裝備區」亦有一定的人流及發帖量。三項鐵人在本網仍是新的標題,現在的瀏覽人次還不算多,暫不足以支持開設「三項鐵人裝備區」,敬請見諒。假以時日,若三項鐵人參與者與日俱增,閣下可再向版管提出意見,或許,其時版管會詳加考慮。暫時的折衷方法,可在本版開新帖子,註明(裝備討論--游泳)等等,讓網友們討論吧!

作者: 上水馬王    時間: 2009-5-24 22:50
明白,支持!
作者: bmc    時間: 2009-5-30 00:32
煩緊買架,鋁好定carbon好,因carbon貴成倍有多
作者: gforce    時間: 2009-5-30 20:58
原帖由 bmc 於 2009-5-30 00:32 發表
煩緊買架,鋁好定carbon好,因carbon貴成倍有多

我計過一般鋁架同carbon大約只有一磅既分別
好既鋁架(~5k)衝刺力較強, carbon比較柔, 長途或上山會有利

不如你講下心目有咩選擇, 大約budget幾多?
作者: bmc    時間: 2009-5-30 21:11
cervelo S1 or S2
作者: gforce    時間: 2009-6-2 13:49
原帖由 bmc 於 2009-5-30 21:11 發表
cervelo S1 or S2

Cervelo車架真係幾貴,S1呢個價已可以買到carbon架,S2就更貴啦
反正都要使咁多錢,用鋁架會甘心嗎?
作者: 上水馬王    時間: 2009-6-2 13:52
原帖由 orce 於 2009-5-30 20:58 發表

我計過一般鋁架同carbon大約只有一磅既分別
好既鋁架(~5k)衝刺力較強, carbon比較柔, 長途或上山會有利

不如你講下心目有咩選擇, 大約budget幾多?

嘩....真係大有學問,我自己都唔知買乜好了
作者: franklcf    時間: 2009-6-2 15:57
我玩開水陸, 想入單車........
cervelo 好定cannondale 好?....如果budget under $10000
只用作完成比賽, 又吾洗點換野.....
作者: bmc    時間: 2009-6-2 17:19
原帖由 franklcf 於 2009-6-2 15:57 發表
我玩開水陸, 想入單車........
cervelo 好定cannondale 好?....如果budget under $10000
只用作完成比賽, 又吾洗點換野.....

cervelo 入門S1淨架$8800,cannondale CAAD 9 全車一萬有找
作者: franklcf    時間: 2009-6-3 09:29
cannondale CAAD 9 有好多款, 邊款合3鐵用呢?
物年份比較好用?
7月去買, 所以好趕
作者: gforce    時間: 2009-6-3 13:15
原帖由 franklcf 於 2009-6-3 09:29 發表
cannondale CAAD 9 有好多款, 邊款合3鐵用呢?
物年份比較好用?
7月去買, 所以好趕

你之前話只作完成比賽用, 那不必買到咁貴吧! 一千幾百既車都無問題呢
budget有10k, 好睇你個人喜好
要實際, 買架Merida
買Cannodale, 件方件就會調低一點檔次, 換來一個靓仔及剛性好一點的車架
CAAD9的5, 6, 7, 車架應該無咩分別, 唔同既係件既級數, 即是三款都合適, 睇餸食飯
作者: jason_cheng    時間: 2009-6-3 23:11
其實你地覺得Merida好d定Giant好d嫁?
作者: bmc    時間: 2009-6-4 02:17
原帖由 jason_cheng 於 2009-6-3 23:11 發表

ching
好難敢去用牌子比較,因每間廠都有不同型號,車架都有分用途,又有分材料.要看你的要求同budget,重有車手的技術水平.人地口岩未必口岩你.最好試過,好去同踩得舒服.如未
試不如你去單車鋪看下呢兩個牌子你喜歡邊個型號的價錢同配咩件等用過的師兄比點意見.

作者: franklcf    時間: 2009-6-4 11:27
原帖由 orce 於 2009-6-3 13:15 發表

你之前話只作完成比賽用, 那不必買到咁貴吧! 一千幾百既車都無問題呢
budget有10k, 好睇你個人喜好
要實際, 買架Merida
買Cannodale, 件方件就會調低一點檔次, 換來一個靓仔及剛性好一點的車架
CAAD9的 ...

我本身吾識單車, 但有6年用單車黎代步經驗. 見多人用cannondale 咪想整ga lor, 希望吾駛upgarde 都可以長玩ma.
水陸分0賽通常在8-10位, 所以3鐵都想keep 倒8-10 左位, 吾想因單車太差而影響名次. 我本身玩長跑同山賽多, 夏天就玩水陸.
caad9 5比6差成2千, 有物重要分別呢? 紅字白底好似幾型, 請問師兄邊度有實物睇?
作者: gforce    時間: 2009-6-4 13:03
有budget買靚d就當然happy d
Cadd9-5同Cadd9-6最大分別係套件, Cadd9-5行10speed(105), Cadd9-6行9speed(Tiagra)
而Shimano中至高級件都係行10speed的, 如果你買左Cadd9-6日後想upgrade會好煩
呢2千蚊真係唔好慳, 一定會後悔

實物... 呢度好似唔開得名...
長沙灣fly波波, 大埔登登都有, umm, 記得講價
作者: gforce    時間: 2009-6-4 13:06
原帖由 jason_cheng 於 2009-6-3 23:11 發表

論質數我認為佢地係同級, 但一般來講Giant個品牌就高級一點點, 同時Giant亦貴多一點點
所以都係睇下邊個款合眼緣啦
作者: bmc    時間: 2009-6-4 14:22
原帖由 orce 於 2009-6-4 13:03 發表
有budget買靚d就當然happy d
Cadd9-5同Cadd9-6最大分別係套件, Cadd9-5行10speed(105), Cadd9-6行9speed(Tiagra)
而Shimano中至高級件都係行10speed的, 如果你買左Cadd9-6日後想upgrade會好煩
呢2千蚊真係唔好慳, ...

orce兄講得啱,有budget起碼要買105件,第時放車買零件都好容易
作者: bmc    時間: 2009-6-4 14:35
原帖由 orce 於 2009-6-2 13:49 發表

Cervelo車架真係幾貴,S1呢個價已可以買到carbon架,S2就更貴啦
反正都要使咁多錢,用鋁架會甘心嗎?

應該買S2 ultegra SL complete bike,到時換campag super record件.賣咗套ultegra SL 同對fulcrum racing zero 幫補下 ,費事踩踩下左換右換,蝕得重金.
作者: franklcf    時間: 2009-6-4 15:21
原帖由 bmc 於 2009-6-4 14:22 發表

orce兄講得啱,有budget起碼要買105件,第時放車買零件都好容易

咁咪over buget$10000....我機本上吾會upgrade....
過一萬, 過吾倒自己, 因要留錢買鞋帽衫....鞋帽衫低級用有物好提意呢? 我個人係比賽中遊份子, 又吾想比人話cheap 野, 又吾想買貴野. 中遊份子, 又可last 好幾年.
真係好多謝大家......凡
作者: cfchan    時間: 2009-6-4 23:16
原帖由 bmc 於 2009-6-4 14:35 發表

應該買S2 ultegra SL complete bike,到時換campag super record件.賣咗套ultegra SL 同對fulcrum racing zero 幫補下 ,費事踩踩下左換右換,蝕得重金.

有銀士 不過你要適應另一套變速系統!
作者: gforce    時間: 2009-6-4 23:55
原帖由 bmc 於 2009-6-4 14:35 發表

正車一架, 不過complete bike跟咩輛組? Racing zero係好野, 如果downgrade左對鈴對整體會有影響呢
作者: gforce    時間: 2009-6-4 23:59
原帖由 franklcf 於 2009-6-4 15:21 發表

咁咪over buget$10000....我機本上吾會upgrade....
過一萬, 過吾倒自己, 因要留錢買鞋帽衫....鞋帽衫低級用有物好提意呢? 我個人係比賽中遊份子, 又吾想比人話cheap 野, 又吾想買貴野. 中遊份子, 又可last 好幾年 ...

會唔會考慮其他牌子呢? Cannodale係靚野, 但又比較貴, 性價比會低少少
我唔知Caad9-5標幾多錢, 但你預起講到10% off
作者: bmc    時間: 2009-6-5 02:44
原帖由 orce 於 2009-6-4 23:55 發表

正車一架, 不過complete bike跟咩輛組? Racing zero係好野, 如果downgrade左對鈴對整體會有影響呢

用住對跟車雞鈴操車先,等朋友幫我再拿平刀鈴.出車後真的要跟你操下車,真的想試下Roadbike的威力.我踩了車一年多,通常都踩MTB,部RB都很少踩就賣左,今次大出血我會踩返夠本.

作者: bmc    時間: 2009-6-5 02:48
原帖由 cfchan 於 2009-6-4 23:16 發表

有銀士" />" /> 不過你要適應另一套變速系統!j" />" />jk

離ITU重有三個多月,希望適應到
作者: bmc    時間: 2009-6-5 03:05
原帖由 orce 於 2009-6-4 23:59 發表

會唔會考慮其他牌子呢? Cannodale係靚野, 但又比較貴, 性價比會低少少

我見到有架BMC street fire with shimano 105 全新標12800,可打8折,約$10000.ching可以考慮下.瑞士牌子.我部Moutain都用它,硬過Giant 同merida
作者: cfchan    時間: 2009-6-5 08:26
原帖由 orce 於 2009-6-4 23:55 發表

我架車對軨操車還可以,比賽的話,行到35KM/HR左右就有少少"了",唔敢再去
其實我有興趣換刀軨,不過價錢
作者: cfchan    時間: 2009-6-5 08:28
原帖由 bmc 於 2009-6-5 03:05 發表

我見到有架BMC street fire with shimano 105 全新標12800,可打8折,約$10000.ching可以考慮下.瑞士牌子.我部Moutain都用它,硬過Giant 同merida

聽過用家報告話呢架車OK既!
作者: loudspeaker    時間: 2009-6-5 09:32

我响 非求 見到部唔知係 caad9-5 定 6 用 tiegera ,
標价 13,9xx.
無見到 10k 樓下既 cannodale
作者: loudspeaker    時間: 2009-6-5 09:34
原帖由 bmc 於 2009-6-5 02:44 發表

用住對跟車雞鈴操車先,等朋友幫我再拿平刀鈴.出車後真的要跟你操下車,真的想試下Roadbike的威力.我踩了車一年多,通常都踩MTB,部RB都很少踩就賣左,今次大出血我會踩返夠本.

由 MTB 轉 RB .......好似由貨車 轉 2 千 cc 房車咁................................

" 爽 呀 "
作者: loudspeaker    時間: 2009-6-5 09:37
原帖由 bmc 於 2009-6-5 02:48 發表

離ITU重有三個多月,希望適應到

一定無問題 , 對於踩開車既人 ,

作者: franklcf    時間: 2009-6-5 10:02

我見好多人用cannondale 先search 下cannondale lor, 各c hing 有物好提意呢, budget under $10000 又型仔又last 倒幾年.
作者: gforce    時間: 2009-6-5 13:21
原帖由 franklcf 於 2009-6-5 10:02 發表

我見好多人用cannondale 先search 下cannondale lor, 各c hing 有物好提意呢, budget under $10000 又型仔又last 倒幾年.

之前BMC兄講果架BMC Streefire幾好! 外型非常靓仔, 個架都值5k, 又有二手價, 買得過!
可去牛牛睇實物
作者: gforce    時間: 2009-6-5 13:24
原帖由 bmc 於 2009-6-5 03:05 發表

我之前曾由Merida904 轉到呢個架, 架車輕左半磅, 而且硬度十足, 比幾多去幾多
外形同手功也是一流, 呢個價唔錯
作者: franklcf    時間: 2009-6-5 14:25
原帖由 orce 於 2009-6-5 13:24 發表

我之前曾由Merida904 轉到呢個架, 架車輕左半磅, 而且硬度十足, 比幾多去幾多
外形同手功也是一流, 呢個價唔錯

全車大約幾錢, 同間鋪地址係?
有提意arm budget 我就會去考慮....
如紅色既最好....
真係吾該.....
水陸果日我私人戰地記者會見人就影.
大家物age group ga? 我就30-34.

作者: cfchan    時間: 2009-6-6 09:10
購買單車前,可考以下網址,測量一下自己的身形,應購買一輛甚麼尺碼的單車,以免買回來後車不稱身!

http://www.competitivecyclist.co ... IT_CALCULATOR_INTRO
作者: franklcf    時間: 2009-6-8 12:03
買單車地方有冇得measure ga?
作者: gforce    時間: 2009-6-8 13:11
原帖由 franklcf 於 2009-6-8 12:03 發表
買單車地方有冇得measure ga?

專業一點既應該有
不過度完之後, 佢果隻size無貨的話, 單車鋪又會話可以有stem, seat post等將就
我覺得大約就可以了, 一個架得三幾個size, 點可以fit to all?
可以的話, 寧買細, 不買大, 買大左配件將就唔係咁易
作者: franklcf    時間: 2009-6-9 11:28
原帖由 orce 於 2009-6-8 13:11 發表

專業一點既應該有
不過度完之後, 佢果隻size無貨的話, 單車鋪又會話可以有stem, seat post等將就
我覺得大約就可以了, 一個架得三幾個size, 點可以fit to all?
可以的話, 寧買細, 不買大, 買大左配件將就唔係 ...

多謝師兄提點, 有外個鬼佬朋友都話細d好過大d.
佢又話貴車同平車都吾係太重要, 最重要都係個軨同轉軑, 有錢就留係upgrade 係軑軨度.

原本都考慮緊 bmc, cannondale and orbea, 但因budget問題(閒錢吾係冇, 但想睇下有冇時間操踩車先, 因跑步, 跑山, 游水已另我冇哂時間)
所以我決定caad9-6 white算數., 平d. 希望for casual riding 可以平d同個frame last 耐d, 希望7月買倒, 10月可以玩第一次3鐵.
作者: gforce    時間: 2009-6-9 13:26
原帖由 franklcf 於 2009-6-9 11:28 發表

多謝師兄提點, 有外個鬼佬朋友都話細d好過大d.
佢又話貴車同平車都吾係太重要, 最重要都係個軨同轉軑, 有錢就留係upgrade 係軑軨度.

原本都考慮緊 bmc, cannondale and orbea, 但因budget問題(閒錢吾係冇, 但 ...

買左記得post上來比大家睇下, 有機會一齊操下車
作者: franklcf    時間: 2009-6-9 17:58
我通常係荃灣西鐵丁九跑步.......都見到好多人係果度踩車
有車第一時間大家一齊玩下
作者: cfchan    時間: 2009-6-10 22:40
青公荃灣至屯門三聖段,是跑步及踩單車熱點!
作者: franklcf    時間: 2009-6-16 11:56
入左caad9 tiagra 52cm white@flyingball, 7月攞, 而家搵緊有物信用card 好伸請攞迎新優惠
掂放係屋企好? 考慮緊用柱掛高
作者: gforce    時間: 2009-6-16 13:39
原帖由 franklcf 於 2009-6-16 11:56 發表
入左caad9 tiagra 52cm white@flyingball, 7月攞, 而家搵緊有物信用card 好伸請攞迎新優惠

公起公起
天地柱慳位又靚仔
如果有地方, 當然係買台trainer放單車, 落雨係屋企都有得操
作者: franklcf    時間: 2009-6-16 14:32
標題: 回復 44# 的帖子
我都打算買trainer, 因荃灣冇物地方踩車. 又可比屋企人keepfit.
有冇邊隻平又okay ga?
作者: loudspeaker    時間: 2009-6-16 14:57
原帖由 franklcf 於 2009-6-16 14:32 發表
我都打算買trainer, 因荃灣冇物地方踩車. 又可比屋企人keepfit.
有冇邊隻平又okay ga?

Minoura 850 R (磁阻 ) , 相對比較靜
約 1,850 左右,
作者: bmc    時間: 2009-6-16 15:04
原帖由 loudspeaker 於 2009-6-16 14:57 發表

Minoura 850 R (磁阻 ) , 相對比較靜
約 1,850 左右,

loud 兄
可否PM我舖頭名
作者: loudspeaker    時間: 2009-6-16 15:31
原帖由 bmc 於 2009-6-16 15:04 發表

loud 兄
可否PM我舖頭名

BMC hing,
振羊 有得買呀, 仲有得線控 $1,750.00  (佢網頁標價 )
牛牛都有 minoura 買 , 但是不知有否 850 現貨,
好似見過 fluid + magnetic... $2,380.00
阿馬王剛剛响牛牛買左個 , 不過唔知乜型号 , 可以買下佢
作者: 上水馬王    時間: 2009-6-16 15:39
原帖由 loudspeaker 於 2009-6-16 15:31 發表

BMC hing,
振羊 有得買呀, 仲有得線控 $1,750.00  (佢網頁標價 )
牛牛都有 minoura 買 , 但是不知有否 850 現貨,
好似見過 fluid + magnetic... $2,380.00
阿馬王剛剛响牛牛買左個 , 不過唔知乜型 ...

我果個係minoura RDA80,兩千四百幾,有95折

我呢個試過至買,好靜
作者: loudspeaker    時間: 2009-6-16 15:47
原帖由 上水馬王 於 2009-6-16 15:39 發表

我果個係minoura RDA80,兩千四百幾,有95折

我呢個試過至買,好靜

夾玲呢款 , 對條呔係咪無咁易損耗
作者: 上水馬王    時間: 2009-6-16 15:50
原帖由 loudspeaker 於 2009-6-16 15:47 發表

係呀,行rim,仲好靜

希望呢舊野可以玩番十年八載
作者: cfchan    時間: 2009-6-16 15:56
原帖由 上水馬王 於 2009-6-16 15:50 發表 係呀,行rim,仲好靜希望呢舊野可以玩番十年八載

仲唔駛清理輪胎屑添!不過好似要用多d力踩!
作者: 上水馬王    時間: 2009-6-16 15:58
原帖由 cfchan 於 2009-6-16 15:56 發表

仲唔駛清理輪胎屑添!不過好似要用多d力踩!hgj059" />" />hj

係呀,真係踩到腳仔軟,用黎練野真係一流!
作者: bmc    時間: 2009-6-16 18:37
馬王兄買了什麼車
作者: 上水馬王    時間: 2009-6-16 18:41
原帖由 bmc 於 2009-6-16 18:37 發表
馬王兄買了什麼車

其實仲未睇岩,應該月尾至會去揀零件"堪"
前幾日買在架千四蚊既鋁架車晌家中玩
作者: bmc    時間: 2009-6-16 19:32
原帖由 上水馬王 於 2009-6-16 18:41 發表

我訂了部車,因未有我size,而家都等緊
恭喜
遲D又多隻腳,出來操車+swim+run

作者: bmc    時間: 2009-6-16 23:56
原帖由 franklcf 於 2009-6-16 11:56 發表

52 cm架,CHING 請問你多高,tiagra 件第時想UPGRADE賣唔到幾多錢,爭小小買105件啦.

作者: franklcf    時間: 2009-6-17 06:39
標題: 回復 57# 的帖子
171cm, 下次想upgrade 都怕係買過第2駕, 或換rim tire 都吾會換其他野.
我都係玩下jer.
作者: bmc    時間: 2009-6-17 10:25
原帖由 franklcf 於 2009-6-17 06:39 發表
171cm, 下次想upgrade 都怕係買過第2駕, 或換rim tire 都吾會換其他野.
我都係玩下jer.

171 cm高 可估用50cm架都無問題,一來細架輕D,短咗可用長鵝頸就,我168cm 用48cm 架咋.我見好多朋友玩車,最平又覺得cheap,貴又捨不得.就budget買,一玩上手比較過其他gear,又心思思要換.其實仲浪費金錢,比多2000蚊用105玩幾年咩都值番.壞了9成9單車舖都有現貨零件換二手件又多全新拆車件平靚正。
作者: gforce    時間: 2009-6-17 13:02
原帖由 loudspeaker 於 2009-6-16 15:47 發表

我都係用夾玲,條呔無損耗
不過就感覺上傷玲, 如果用靚玲的話最好有隻平玲專for trainer用
作者: gforce    時間: 2009-6-17 13:03
原帖由 上水馬王 於 2009-6-16 18:41 發表

師兄你trainer貴過車
作者: bmc    時間: 2009-6-17 14:05
原帖由 orce 於 2009-6-17 13:03 發表

妹仔大過主人婆
作者: franklcf    時間: 2009-6-17 14:19
標題: 回復 59# 的帖子
去到飛波, 佢都冇幫我量就話我一定係52wor. 佢話佢professional. 好慘
我d鬼佬friend 都叫我 買細好過買大. 買大左冇得救.
飛波佢都叫我買105, 但我估倒我自己應該upgrade就吾會, 買另一車就有可能. 所以放棄105. 到時caad9 用黎粗用閒遊(如果真係有心踩)
我影相都知, 買支好既鏡, 好過買支豆腐鏡. 哂錢換鏡就會吾抵.
好多謝ching 指點, 我好明白.
作者: bmc    時間: 2009-6-17 15:13
原帖由 franklcf 於 2009-6-17 14:19 發表
去到飛波, 佢都冇幫我量就話我一定係52wor. 佢話佢professional. 好慘
我d鬼佬friend 都叫我 買細好過買大. 買大左冇得救.
飛波佢都叫我買105, 但我估倒我自己應該upgrade就吾會, 買另一車就有可能. 所以放棄105.  ...

那professional的Sales 吹得好勁,佢sell什麼gear都可以講到天花龍鳳,唔識一定比佢sell到
作者: 上水馬王    時間: 2009-6-17 16:05
原帖由 orce 於 2009-6-17 13:03 發表

係呀,訓練車踩爛就算
作者: cfchan    時間: 2009-6-17 16:42
原帖由 franklcf 於 2009-6-17 14:19 發表
飛波佢都叫我買105, 但我估倒我自己應該upgrade就吾會, 買另一車就有可能. 所以放棄105.  ...

171cm踩52cm架應該無問題,我166cm踩50cm都得 可能因為我雙手相對較長卦
其實除左立管size,仲要配合上管size,先會揀到架合適單車
至於你話諗住換車的話,咁就唔駛太介意用咩件,玩到咁上下咪放出去喇!

http://www.competitivecyclist.com/za/CCY?PAGE=FIT_CALCULATOR_INTRO

前面貼過,不過都再貼出黎參考下!

作者: gforce    時間: 2009-6-18 14:00

呢架車夠玩架啦, 但如果有一日你中左毒的話, 就幾貴既車都有upgrade空間
比心機d踩啦
作者: loudspeaker    時間: 2009-6-18 14:09

咁佢又無扼你, tigera 同 105 分別真係幾大下 ,
既然買得呢款車 , 梗係要套 105 .
不過非求出名高檔次 , 最緊要名碼實價。
作者: bmc    時間: 2009-6-19 00:15
原帖由 franklcf 於 2009-6-5 14:25 發表

全車大約幾錢, 同間鋪地址係?
有提意arm budget 我就會去考慮....
如紅色既最好....
真係吾該.....
水陸果日我私人戰地記者會見人就影.
大家物age group ga? 我就30-34.

遲來的相片,

登錄/註冊後可看大圖

$12800 20% off,地址:旺角渡船街近登打士街.野X單車
作者: franklcf    時間: 2009-6-19 09:06
標題: 回復 69# 的帖子
有20% off 咁好....
紅牛其他野有冇8折ga?
作者: bmc    時間: 2009-6-19 12:14
原帖由 franklcf 於 2009-6-19 09:06 發表
有20% off 咁好....
紅牛其他野有冇8折ga?

通常15-20%off,買開車都20%
作者: 上水馬王    時間: 2009-6-19 12:44
原帖由 bmc 於 2009-6-19 00:15 發表

遲來的相片,

登錄/註冊後可看大圖

$12800 20% off,地址:旺角渡船街近登打士街.野X單車

全新嗎?

全車幾重呢?
作者: franklcf    時間: 2009-6-19 12:52
標題: 回復 71# 的帖子
第我去掃天地柱,所,頭盔,腳踏,頭尾燈咪錶,公具等等先.
8折就好lor
收card?
作者: gforce    時間: 2009-6-19 12:58
原帖由 franklcf 於 2009-6-19 12:52 發表
8折就好lor
收card?

8折可能要落d嘴頭... 以前天水圍唔收card, 而家就唔知
作者: bmc    時間: 2009-6-19 14:44
原帖由 franklcf 於 2009-6-19 12:52 發表
8折就好lor
收card?

8拆要買開車先比,散買就睇你講價功力 ,頭尾燈去鴨寮街買得啦,天地柱火炭細已大陸做百幾蚊,我都用緊.
收 visa & master

作者: bmc    時間: 2009-6-19 14:46
原帖由 上水馬王 於 2009-6-19 12:44 發表

全新嗎?

全車幾重呢?

全新的,19磅

作者: franklcf    時間: 2009-6-19 15:10
標題: 回復 75# 的帖子
頭尾燈d fan都話去鴨記得lor wor
天地柱火炭細已大陸做百幾蚊....有紀高ga?我住唐樓,樓底都幾高ga wor.
屋企副近開左bikecity.hk 單車城...d野平吾平ga? 我新仔物都吾識,又吾想成日煩d fan
作者: franklcf    時間: 2009-6-24 09:24
玩鐵人賽同踩街用lee 個okay?
SHIMANO PD-A530 SPD 腳踏
http://www.newbike.com.hk/produc ... amp;products_id=171
作者: gforce    時間: 2009-6-24 13:13
原帖由 franklcf 於 2009-6-24 09:24 發表
玩鐵人賽同踩街用lee 個okay?
SHIMANO PD-A530 SPD 腳踏
http://www.newbike.com.hk/product_info.php?cPath=33_36&products_id=171

上網搵左d數據
Dura ace : $1500, 278g
Ultegra : $980, 317g
105 : $598, 322g
PD-A530 : $498, 383g

應該係105最抵買, 比多一百, 輕左60g
--> http://www.hkbicycle.com.hk/index.php?lang=chin&pg=product&number=SHI08PDRDPD-5610-0
Ultegra就最唔抵 ...
作者: franklcf    時間: 2009-6-24 16:27
平一百可以兩用....好似幾好....但構做好似有分別....
105 果d係咪食力d?
作者: franklcf    時間: 2009-6-24 18:00
Lee D site 買得過嗎? shipping 好平
http://item.taobao.com/auction/i ... 2605.jhtml?cm_cat=0
http://item.taobao.com/auction/i ... ?cm_cat=0&pm1=3
作者: gforce    時間: 2009-6-25 22:52
原帖由 franklcf 於 2009-6-24 16:27 發表
平一百可以兩用....好似幾好....但構做好似有分別....
105 果d係咪食力d?

當你習慣左lock踏之後就唔想再用平踏
ching三思呀, 我唔知105係咪食力d, 不過真係好少人會用平d呢隻...
作者: gforce    時間: 2009-6-25 22:53
原帖由 franklcf 於 2009-6-24 18:00 發表
http://item.taobao.com/auction/item_detail-0db1-17d83ebad6a80b6495106aa6929f2605.jhtml?cm_cat=0
http://item.taobao.com/auction/item_detail-0db2-0da23f25e40e0b022dc ...

未試過, 答唔到你, 不過又真係幾平
作者: franklcf    時間: 2009-6-26 14:17
原帖由 orce 於 2009-6-25 22:53 發表

未試過, 答唔到你, 不過又真係幾平

咁買住普通腳踩先.
而家個困局係 caad9 52 定 50. 問左好多人同forum都係話50fit我. 落左訂$1000 52未攞車....真係要同飛波有排坳.
email飛波 死都話52一定fit 我50太細, 除左我係超腳短wor. 鐵人賽fit物size 好呢?

WS Recommended Sizes           
Frame Size center-to-center:         52 cm
Frame Size center-to-top:         54 cm
Overall Reach:         66.75 cm
Saddle Height:         70.64 cm
Handlebar Width:         42 cm

wrench science

Your Measurements          
Height:         171.00 cm
Sternum Notch:         141.00 cm
Inseam Length:         80.00 cm
Arm Length:         64.50 cm
Shoulder Width:         41.00 cm
Flexiblity:         6
Weight:         135.00 lbs
Foot Size:         10.00 USMens

登錄/註冊後可看大圖

作者: bmc    時間: 2009-6-26 15:59
原帖由 franklcf 於 2009-6-26 14:17 發表

咁買住普通腳踩先.
而家個困局係 caad9 52 定 50. 問左好多人同forum都係話50fit我. 落左訂$1000 52未攞車....真係要同飛波有排坳.
email飛波 死都話52一定fit 我50太細, 除左我係超腳短wor. 鐵人賽fit物s ...

佢話52cm fit 你,佢無講錯,因為此架上管50(52.5)CMor52(53.5CM) 只差1cm,其實兩個option 52cm+短stem,50cm+長stem都得
50 or 52 fit 你之前已比意見你,在此不用多說。

作者: franklcf    時間: 2009-6-29 10:30
女友幫我新度fitting, 52 好似好arm, 係咪呢? 就算比駕車我, 我都吾識試arm 吾arm, 只好睇data.

Measurements
-------------------------------------------
Inseam:                80.5
Trunk:                 61.5
Forearm:               33
Arm:                   63.75
Thigh:                 56.
Lower Leg:             53
Sternal Notch:         140
Total Body Height:     172

The Competitive Fit (cm)
-------------------------------------------
Seat tube range c-c:   52.1 - 52.6
Seat tube range c-t:   53.7 - 54.2
Top tube length:       53.7 - 54.1
Stem Length:           10.7 - 11.3
BB-Saddle Position:    74.4 - 76.4
Saddle-Handlebar:      50.8 - 51.4
Saddle Setback:        3.2 - 3.6

The Eddy Fit (cm)
Seat tube range c-c:   53.3 - 53.8
Seat tube range c-t:   54.9 - 55.4
Top tube length:       53.7 - 54.1
Stem Length:           9.6 - 10.2
BB-Saddle Position:    73.6 - 75.6
Saddle-Handlebar:      51.6 - 52.2
Saddle Setback:        4.4 - 4.8

The French Fit (cm)
Seat tube range c-c:   55.0 - 55.5
Seat tube range c-t:   56.6 - 57.1
Top tube length:       54.9 - 55.3
Stem Length:           9.8 - 10.4
BB-Saddle Position:    71.9 - 73.9
Saddle-Handlebar:      53.3 - 53.9
Saddle Setback:        3.9 - 4.3
作者: bmc    時間: 2009-6-30 14:52
原帖由 franklcf 於 2009-6-29 10:30 發表
女友幫我新度fitting, 52 好似好arm, 係咪呢? 就算比駕車我, 我都吾識試arm 吾arm, 只好睇data.

Measurements
Inseam:                80.5
Trunk:              ...

咁不如叫店主比50cm 同52cm 你騎上去試下,自己覺得舒服就ok
作者: bmc    時間: 2009-7-4 02:37
原帖由 franklcf 於 2009-6-24 18:00 發表
http://item.taobao.com/auction/item_detail-0db1-17d83ebad6a80b6495106aa6929f2605.jhtml?cm_cat=0
http://item.taobao.com/auction/item_detail-0db2-0da23f25e40e0b022dc ...

師兄買呢對啦
http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=13397

HK正價$1480
作者: 上水馬王    時間: 2009-7-4 08:55
原帖由 bmc 於 2009-7-4 02:37 發表

師兄買呢對啦
http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=13397

HK正價$1480

呢度d野係咪台灣貨黎架?
作者: bmc    時間: 2009-7-4 13:13
英國嘢,hk 單車舖好多時,都係買呢D貨番來賣
作者: franklcf    時間: 2009-7-4 23:49
好貴ah......今日去wings 睇
好似 sidi t2 + Keo classic 幾好幾平, 比牛牛平d
又肶腍緊shimano T51 + 105 padel...好似比sidi+keo 平.

作者: bmc    時間: 2009-7-5 20:09
Franklcf 兄
原來C 記出年大部份車會在臺灣造,CAAD9 , 09 年己停產
因是貨尾,咁可能有人硬sell你52cm
作者: gforce    時間: 2009-7-5 23:05
原帖由 franklcf 於 2009-7-4 23:49 發表
好貴ah......今日去wings 睇
好似 sidi t2 + Keo classic 幾好幾平, 比牛牛平d
又肶腍緊shimano T51 + 105 padel...好似比sidi+keo 平.

sidi+keo靚仔d(個人覺得), 我個人又比較崇洋多過崇日
作者: franklcf    時間: 2009-7-6 00:37
原帖由 bmc 於 2009-7-5 20:09 發表
Franklcf 兄
原來C 記出年大部份車會在臺灣造,CAAD9 , 09 年己停產
因是貨尾,咁可能有人硬sell你52cm

2010 caad9 已出左, 但好像仍是made in usa 最後一水.
我都未試, 試左再詁你知
作者: franklcf    時間: 2009-7-6 17:10
終於搵到sidi t2 non carbon, 因carbon冇size order 要10月. 星期六去wing試, 順手買shimano 105踏. 但cheap天柱要星期日先有貨.
係頭盔bell volt 周圍都冇紅白size m
bell 好舒服, 係未試giro(ogk, spec 同lazar都吾舒服). 大家覺得giro ionos定bell volt舒服
邊道重有bell volt 紅白? 牛牛, 火炭, 單車成都冇
作者: bmc    時間: 2009-7-6 19:30
兩隻牌子都是好嘢,最緊要啱size同夾頭型,其次通風,重輕可以的話買08或09制造的,無须問人邊隻好,人家啱不代表啱你.試的時候將頭盔帶在頭上,不用扣,然後大力寧頭及上下(旭),看看有無鬆,會不會左视线,帶15分鐘後,不太cool頭,舒服就ok
作者: bmc    時間: 2009-7-6 19:34
原帖由 franklcf 於 2009-7-6 00:37 發表

2010 caad9 已出左, 但好像仍是made in usa 最後一水.
我都未試, 試左再詁你知

先多謝你的分享,但我執到$,也不會幫呢間單車舖.
作者: gforce    時間: 2009-7-6 21:01
頭盔每個人帶落去個個人都唔同, 最緊要自己舒服
作者: gforce    時間: 2009-7-6 21:02
原帖由 bmc 於 2009-7-6 19:34 發表

先多謝你的分享,但我執到$,也不會幫呢間單車舖.

咁大怨氣? 發生過咩不快事?
作者: bmc    時間: 2009-7-6 23:43
原帖由 orce 於 2009-7-6 21:02 發表

咁大怨氣? 發生過咩不快事?

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2