香港長跑網 - 長跑長友

標題: 新手報道 [打印本頁]

作者: 非比    時間: 2009-6-20 16:53
標題: 新手報道
大家好!
小女仔係新手, 跑過10km, 半馬, 目標係全馬!
作者: 火仔11    時間: 2009-6-20 17:35
歡迎 pptang ctse 加入長跑網
小弟多數將軍澳出沒,請多多指教
作者: foobar    時間: 2009-6-20 18:08
你在哪出沒多?  我同你有共同目標  加油!
作者: wadee    時間: 2009-6-20 18:46
原帖由 pptang 於 2009-6-20 16:53 發表
大家好!

歡迎pptang ctse加入長跑網
ctse跑開邊樹呀
作者: Alfred    時間: 2009-6-20 19:45
歡迎pptang師姐,小弟係大埔友,海濱/吐露港/大尾督/沙田都係我跑嘅路線,得閒join吓我哋約跑啦!新界東由呢個禮拜開始星期日朝早都有約跑,去睇睇啦!
作者: 非比    時間: 2009-6-21 19:39
我跑斧山...最近膝頭哥痛 , 休息左一個星期...下個星期可以跑返啦!好期待再跑步, 冇得跑成個人都好唔自在咁
作者: 叮叮噹    時間: 2009-6-21 22:50
pptang ctse,
歡迎妳加入長跑網的大家庭.

多多發言, 參與約跑交流.
有時間去女子長跑討論區報到,同埋開blog作分享.

作者: 叮叮噹    時間: 2009-6-21 22:52
原帖由 pptang 於 2009-6-21 19:39 發表
我跑斧山...最近膝頭哥痛 , 休息左一個星期...下個星期可以跑返啦!好期待再跑步, 冇得跑成個人都好唔自在咁

跑開步冇得跑係唔自在, 忍耐吓, 休息為左走更遠路.
休息吓唔好跑住, 有冇睇醫生呀?
作者: cu83    時間: 2009-6-22 06:03
歡迎 pptang c-hing! 歡迎又多一位跑友加入香港長跑網!
小弟逢週日晨咁早就喺跑馬場蟻速爬,歡迎指教!
有時間請留意我們各區既 "約跑活動" !
長跑長友!!

作者: Turalyon    時間: 2009-6-22 09:03
歡迎  pptang ching 加入長跑網 , 請多多指教
作者: 非比    時間: 2009-6-22 12:15
標題: 回復 8# 的帖子
冇睇醫左呀, 而家休息左一個week, 都好返好多.
我諗可能係我跑姿唔好, 我讀書時跑開400m, 慣左腳尖落地, 另我可能重心去左右腳, 所以只係右腳痛, 而家會由改善跑姿開始, 希望可以同各位ching & ctse一齊長跑長友!
作者: 瘋瘋    時間: 2009-6-22 12:20
作者: 非比    時間: 2009-6-22 12:23
原帖由 叮叮噹 於 2009-6-21 22:50 發表
pptang ctse,
歡迎妳加入長跑網的大家庭.
多多發言, 參與約跑交流.
有時間去女子長跑討論區報到,同埋開blog作分享.
我的長跑經驗很少, 請各位多多指教
作者: nc    時間: 2009-6-22 12:42
原帖由 pptang 於 2009-6-21 19:39 發表

pptang ctse, 妳好呀!!! welcome to longrun.hk

我都係跑斧山的, 請多多指教.

最近數個月我都是隻腳不妥, 我想現在好得7788,8899卦!!! 我都是希望慢慢能夠跑番.

ctse膝頭哥好番後做吓gym, 加強番啲肌肉來保護膝頭哥, 避免受傷.

ctse通常幾點在斧山??? 唔知見過ctse未呢??? 我通常跑黃昏的!!!
作者: 田中雅茂    時間: 2009-6-22 13:16
pptang ctse 歡迎加入長跑網.
作者: 狗哥    時間: 2009-6-22 14:44
標題: 回復 1# 的帖子
pptang ctse 你好
我都係新黎的,長跑長友
作者: 非比    時間: 2009-6-22 15:10
標題: 回復 14# 的帖子
RE NC ching/ctse:

希望你隻腳可以早日康復!
我跑開8-10, 有時一個人跑, 有時會有1-2位朋友一齊各自跑.

ot一問, 我很少參與forum的討論, 請問如何在reply的時候quote出原先的帖子? 我用引用回覆, 1次得, 之後都唔得 謝謝!
作者: nc    時間: 2009-6-22 15:17
原帖由 pptang 於 2009-6-22 15:10 發表
RE NC ching/ctse:

希望你隻腳可以早日康復!
我跑開8-10, 有時一個人跑, 有時會有1-2位朋友一齊各自跑.

ot一問, 我很少參與forum的討論, 請問如何在reply的時候quote出原先的帖子? 我用引用回覆, 1次得, 之 ...

用引用只可一次的, 多個一次便要開多一次forum - copy & paste了.

8-10通常我已閃了 - 跑得慢, 走得快
作者: 非比    時間: 2009-6-22 15:26
標題: 回復 18# 的帖子
明白了, 謝謝!

哇~~你咁早跑, 我多數收工先去跑, 所以只可以跑夜晚.

我最近跑多左反而發福了不少 , 因為我跑完返到屋企沖埋涼成11點先食晚飯, 唔食又驚胃痛, 而家愈跑愈肥...
作者: nc    時間: 2009-6-22 15:40
原帖由 pptang 於 2009-6-22 15:26 發表
明白了, 謝謝!

我最近跑多左反而發福了不少 , 因為我跑完返到屋企沖埋涼成11點先食晚飯, 唔食又驚胃痛, 而家愈跑愈肥...

跑之前吃些少, 跑完至多吃水果吧!!! 都頂到肚架!!!
作者: 叮叮噹    時間: 2009-6-22 15:55
原帖由 pptang 於 2009-6-22 15:26 發表
明白了, 謝謝!

下午茶食水果/麵飽/麥片......晚上跑完成水果/蔬菜/湯, 咪唔怕肥囉!
作者: 叮叮噹    時間: 2009-6-22 16:00
原帖由 pptang 於 2009-6-22 12:15 發表
冇睇醫左呀, 而家休息左一個week, 都好返好多.
我諗可能係我跑姿唔好, 我讀書時跑開400m, 慣左腳尖落地, 另我可能重心去左右腳, 所以只係右腳痛, 而家會由改善跑姿開始, 希望可以同各位ching & ctse一齊長跑長友!: ...

I see. 改善跑姿....希望可以防止腳傷.
我跑齡很短, 只跑過半馬, 近月改善跑姿, 感覺跑得輕鬆同快了.
作者: 非比    時間: 2009-6-22 17:47
標題: 回復 22# 的帖子
自從注意左跑姿後, 我都覺得跑得松鬆左同快左

有時係運動場觀看別人的跑姿, 都得益唔少!
作者: 非比    時間: 2009-6-22 17:58
標題: 回復 20&21# 的帖子
因為我睇書話準備跑全馬, 要吸收到些澱粉質, 先有力氣可以跑完全程, 所以諗住幫自己儲定多些澱粉質 , 而家跑左大約個半月, 發覺唔對路, 體重直線上升, 睇黎真係要注意下夜晚個餐
作者: Gary-Kwan    時間: 2009-6-22 22:13
歡迎 pptang ctse 加入香港長跑網
作者: nc    時間: 2009-6-22 22:46
原帖由 pptang 於 2009-6-22 17:58 發表
因為我睇書話準備跑全馬, 要吸收到些澱粉質, 先有力氣可以跑完全程, 所以諗住幫自己儲定多些澱粉質 , 而家跑左大約個半月, 發覺唔對路, 體重直線上升, 睇黎真係要注意下夜晚個餐

ctse很認真喎, 這麼早便儲澱粉質?? 但夏天太熱了, 不宜跑太長線, 因此遲些才儲吧!!!
作者: sleung2002hk    時間: 2009-6-22 22:59

又一人染上毒癮............xdd
作者: 非比    時間: 2009-6-22 23:26
標題: 回復 26# 的帖子
明白, 咁我遲d先再儲.

今晚去左斧山跑左8個圈已經頂唔順...好熱, 熱到企係度都流晒汗!
走時諗住跑返屋企, 我平時係跑鑽石山個方向, 段路都幾平, 今晚選左向富山方向跑, 條路都幾斜 , 最後行下跑下先捱到返屋企, 熱死...返到黎飲左一大碗湯加埋湯渣已經唔使食晚飯
作者: Rover媽    時間: 2009-6-23 01:04
原帖由 pptang 於 2009-6-20 16:53 發表
大家好!

又一個勁女加入 !! 我是食左十香軟骨散的ROVER媽, 歡迎你!
作者: hellobbandre    時間: 2009-6-23 11:28
歡迎.
作者: 卓卓    時間: 2009-6-23 20:30
原帖由 hellobbandre 於 2009-6-23 11:28 發表
歡迎.

乘義, 我都係新人黎架.
有時間過黎斧山區吹下:
https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=3982&extra=page%3D1&page=133
作者: ashleyFung    時間: 2009-6-23 21:02
歡迎ctse..多多指教
作者: HOLIC    時間: 2009-6-23 23:54
歡迎 pptang c-tse 加入長跑網!
作者: 龜速行    時間: 2009-7-4 12:31
welcome welcome

pptang c tse

多多指教ar

小弟是港島西人 hk island man

c tse 全馬 add oil ar

長跑長友

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2