香港長跑網 - 長跑長友

標題: 洗單車鏈, 飛輪, 前後轉波位置 [打印本頁]

作者: franklcf    時間: 2010-3-30 15:33
標題: 洗單車鏈, 飛輪, 前後轉波位置
1) 白電油
2) 松節水
3) 藍威寶
4) 洗潔精
邊樣好d? 邊樣會傷機件?
有冇洗鏈器介紹比我地d新丁呢?
買左單車9個月都未清潔過.

作者: kito807    時間: 2010-3-30 15:50
話時話我都想知點洗

條鍊同d 齒抺完係咪要加返d 油上去?
作者: shogikin    時間: 2010-3-30 15:51
順便問埋:

如何清洗頭盔?

Kin in Running
作者: bmc    時間: 2010-3-30 17:19
2) 松節水 or 乾洗
作者: gforce    時間: 2010-3-30 22:47
我未用過洗鏈器, 不過Finishline或Parktools都應該信得過
作者: franklcf    時間: 2010-3-30 23:23
人都癲, 荃灣4間買物冇物, 想幫襯都吾得. 想買parktools 同finishline 都冇
又冇sram red crankset
jason兄有冇直位式式座地式放車架賣? 要吊起或long起架車洗.
作者: 三水豆腐    時間: 2010-3-31 03:07
好推介,我就紅威寶洗車,火水洗鏈(or洗鏈器)抹乾後落鏈油再抹乾。

原帖由 orce 於 2010-3-30 22:47 發表 我未用過洗鏈器, 不過Finishline或Parktools都應該信得過

作者: 三水豆腐    時間: 2010-3-31 03:09
sram red crankset有沒“A”貨?價格也差太遠啦?

原帖由 franklcf 於 2010-3-30 23:23 發表 人都癲, 荃灣4間買物冇物, 想幫襯都吾得. 想買parktools 同finishline 都冇 又冇sram red crankset jason兄有冇直位式式座地式放車架賣? 要吊起或long起架車洗.

作者: cfchan    時間: 2010-3-31 09:14
我用洗鏈水+牙刷+爛布洗鏈,洗完加番鏈油,我用prolink鏈油既!至於洗車身,一枝洗潔精搞掂!其實松節水同白電油都可以洗鏈,不過要响露天洗,否則會聞到high high

作者: kito807    時間: 2010-3-31 09:41
原帖由 franklcf 於 2010-3-30 23:23 發表
人都癲, 荃灣4間買物冇物, 想幫襯都吾得. 想買parktools 同finishline 都冇
jason兄有冇直位式式座地式放車架賣? 要吊起或long起架車洗.

我都想搵下d 放車架, jason 兄有得賣就好喇
作者: newfoot    時間: 2010-3-31 09:53
http://www.vicky-plaxton.net/plaxtonl/bikes/tutor.html

it may be helpful
作者: 孱鐵    時間: 2010-3-31 10:15
我以前都係用松節水+白電油清洗車鏈, (不過攪到地下幾骯髒吓)
宜家就用 Parktools 洗車鏈盒 ,
用完之後加返鏈油就攪掂, 都幾方便吓咖!!
作者: franklcf    時間: 2010-3-31 10:29
原帖由 孱鐵 於 2010-3-31 10:15 發表
我以前都係用松節水+白電油清洗車鏈, (不過攪到地下幾骯髒吓)
宜家就用 Parktools 洗車鏈盒 ,
用完之後加返鏈油就攪掂, 都幾方便吓咖!!

Parktools kit set? 幾銀呢? 我住唐樓六樓, 所以7樓天枱洗車方便.
作者: 孱鐵    時間: 2010-3-31 13:44
標題: 回復 13# 的帖子
因為買咗年幾, 價錢唔記得囉, 不過印象唔係貴嘅
作者: gforce    時間: 2010-3-31 13:57
原帖由 franklcf 於 2010-3-31 10:29 發表

Parktools kit set? 幾銀呢? 我住唐樓六樓, 所以7樓天枱洗車方便.

呢set野標$270, 幾抵用
[attach]11992[/attach]
作者: gforce    時間: 2010-3-31 13:58
原帖由 kito807 於 2010-3-31 09:41 發表

我都想搵下d 放車架, jason 兄有得賣就好喇

已PM
作者: gforce    時間: 2010-3-31 14:02
原帖由 franklcf 於 2010-3-30 23:23 發表

你要呢類型? 定係long住個尾鈴果d?
TOOL PCS-9 ECONOMY HOME REPAIR STAND $920
[attach]11993[/attach]
作者: gforce    時間: 2010-3-31 14:09
Finishline 有一系列護埋用品, 原來單車可以姿整過女人
http://www.hkbicycle.com/index.p ... =product&bid=11
作者: franklcf    時間: 2010-4-9 09:22
原先諗住用finishline 同partool 既degreaser 洗野, 可以環保d, 點知成個荃灣都冇鑵裝, 得一間有霧裝.
去油漆鋪問, 買左1大方鑵冇味節水. okay wor.
不過洗到ner 咁 hea. 成個廚房, 洗手間同沖涼房都黑色一pat pat 印.
但個轆仔都係洗吾倒, 因為怕洗左d 潤滑油.
架就用洗潔精洗, 但都係求其洗洗.
作者: 魚蛋明    時間: 2010-4-9 23:38
師兄們
我本身踩開單車,希望我既經驗可以幫到你地

首先講下鏈油
睇下自己有咩需求
究竟要乾淨定係要順

要乾淨既話可以用臘性既鏈油
係會好乾淨,不過事實係唔夠潤
唔係要每次出車都要加油咁簡單,而係我覺得踩到中途都要加
如果唔怕油跡其實用汽車偈油都ok,平同潤過單車鏈油

回應返個標題,其實要保持清潔係好簡單既事
只要每次出完車,用舊布抹走鏈上既垃圾(沙塵)
波腳個轆仔都一樣係咁樣攪
飛輪方面就攝塊布落去好似用牙線拉下拉下就ok
定期落返D潤滑油,保持條鏈既濕潤就ok

定期做下保養,到比賽完或者打完水戰咪同佢清潔得仔細D囉
好似我地D牙齒咁
你可以每日只係刷牙,又可以用牙線,再用埋溂口水又得
咁係唔係做完呢D野,我地就唔洗去睇牙醫呢?
自己有幾多時間,心機就做幾多野囉
作者: franklcf    時間: 2010-4-10 02:35
原帖由 魚蛋明 於 2010-4-9 23:38 發表
師兄們
我本身踩開單車,希望我既經驗可以幫到你地

首先講下鏈油
睇下自己有咩需求
究竟要乾淨定係要順

要乾淨既話可以用臘性既鏈油
係會好乾淨,不過事實係唔夠潤
唔係要每次出車都要加油咁簡單,而係我 ...

偈油...小弟從前都係暴走族, 偈油分好多溫度, 一盤最少都要過100度先有磨合潤滑作用, 單車點都上吾倒gwa?
作者: 魚蛋明    時間: 2010-4-10 17:28
唔好意思啊師兄們,因為我都係岩岩先開始轉用偈油
而且係朋友俾既
我再問返佢用既偈油係電單車四程程引擎用
15/40WT,半合成
個潤滑程度俾以前用finsih line個D臘性係好好多
不過要預左污糟囉
作者: gforce    時間: 2010-4-10 19:30
原帖由 魚蛋明 於 2010-4-10 17:28 發表
唔好意思啊師兄們,因為我都係岩岩先開始轉用偈油
而且係朋友俾既
我再問返佢用既偈油係電單車四程程引擎用
15/40WT,半合成
個潤滑程度俾以前用finsih line個D臘性係好好多
不過要預左污糟囉

高手有秘技, 又學到野
作者: franklcf    時間: 2010-4-10 22:59
FYI
10W40 Motorcycle Oil
http://www.redlineoil.com/product.aspx?pid=109&pcid=21

Viscosity Classifications
http://www.tribology-abc.com/abc/viscosity.htm
作者: snail    時間: 2010-4-13 01:12
其實最好係每次出車後, 就用乾布抹乾淨條鏈(轉動大盤帶動鏈條), 之後加返鏈油就ok.

用其他野洗有唔好處, 例如:
1. 洗左鏈裏面的油, 令到鏈條失去保護膜, 因為你無可能加返d油入去鏈中間的位(如扣住每一格鏈的小圓柱)
2. 除左中性清潔劑, 大部份會用到的清潔劑都會侵蝕金屬
3. 雖然專業車隊真係搵水加皂粉洗車, 但佢地因為有問題可以即刻換, 所以無問題. 但我地無贊助, 唔係話換就換, 所以專業洗車方法唔係咁適合我地.
4. 偈油唔好處就係癡塵, 鏈條其實用完會仲傷.
作者: franklcf    時間: 2010-4-13 09:07
多謝咁多位意見.
吓次當groupset 勁污joe時, 我會用degreaser.
而家我都係用電單車鏈油

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2