香港長跑網 - 長跑長友

標題: TiNy WoNg跑步健身大計 [打印本頁]

作者: TinyWong    時間: 2010-4-11 22:44
標題: TiNy WoNg跑步健身大計
好喇,終於都已經喲起心肝去跑喇.
上來依個網都有一年,一直都無登記.
最近真的忙到不可開交,一定要有些事情令我分心一下工作
於是用跑步健身分開一下工作及讀書.
跑步幾年前對我來講簡直無可能既事,因為我一向都唔做運動的.
直至2003年才去做運動,這也要多謝我的教練朋友PAUL POON.
幫他做了多年TW的SUPPORT覺得很好奇,那些人的能量很正面
於是聽他說去做做運動做做GYM
一做不可以停了........不過還未去跑步,
因為仍然覺得跑步離我很遠的一件事.
時時都想,噤肥點會跑到呢.行山都尚算可以吧.

最後因為2003行苗圃的四川去雲南,於是同朋友一星期去GYM4次,急行
之後回來瘦了很多,於是繼續做GYM
後來去跑10KM 3年,近兩年又忙又停了.

2011年又要再開始跑返
不過今次要再努力,因為要比第一次時間要好外,
還要練得更好體能去行山呢........
現在剛開始了1個月,暫時仍未分配得好時間.所以只可一星期一次
希望4月尾一星期,可以去GYM及跑共4次啦,每次最少4.5-5KM及1小時帶氧吧.
作者: Piccolo    時間: 2010-4-12 10:01
支持
作者: foobar    時間: 2010-4-12 10:06
努力加油喇
作者: hkyen    時間: 2010-4-12 10:51
跑步其實離我們不遠的 快有快跑慢有慢跑傘

有周詳既跑步plan當然好 冇既話求其落街jog都得既

加油啦

作者: 齋老味    時間: 2010-4-12 10:52
ctse 加油~~~~~  
作者: 肥哥哥KC    時間: 2010-4-12 11:33
Tiny 加油呀, 多D出黎我地港區約跑啦~
作者: wadee    時間: 2010-4-12 12:16
Tiny加油
作者: Simon So    時間: 2010-4-12 12:22
努力呀、加油呀 !

不管路程是長是短,不管時間是多是少,每次順利跨過終點,都是一件值得開心的事。
作者: lorena    時間: 2010-4-12 12:56
加油, 世上冇難事, 只怕有心人

堅持一定成功
作者: blurmax    時間: 2010-4-12 13:01

努力呀、加油呀 !

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax
作者: mc    時間: 2010-4-12 13:28
Tiny ctse
黎多幾次約跑就好快習慣ga la  
作者: GreyGrey    時間: 2010-4-12 13:39
Tiny, 加油~~~
作者: Tarry    時間: 2010-4-12 13:42
Tiny, ctse, wow~無限量支持, 妳一定掂
作者: 齋老味    時間: 2010-4-12 15:01
ctse 果然多 fans........  
作者: TinyWong    時間: 2010-4-12 21:37
多謝噤多位丫.....我都無想過噤多人支持架.......
多點出來約跑,一定一定,有時間我一定會join既,無論是快是慢也好,
因為都係一種支持及正面能量的地動...
我最怕的只是因為我既慢而要一些快腳拖慢就我咋
如果我來跑,大家唔好就我丫,依照自己的,在終點或用膳地方等,
我就不會有壓力,可跑跑跑喇.   

今日因為中心既電腦出了事,整了成日先救返及安裝返.
LUNCH都無食丫.....只係上午飲了一枝無糖豆漿及3片梳打餅咋
夜了收工無去GYM,所以改了回家時行樓梯.
行到三樓開始有少少呼吸急喇
再慢慢行上去,到了16樓無咩出汗,只係心跳多了
不過一回到家......
嘩........
真係好似佢一樣,停下來時勁流汗丫
即時沖涼都COOL DOWN不少.食個青蘋果坐了一會先......
再跑就係星期四喇.....希望可以真係早少少去,可以跑到4.8km 啦
作者: Tarry    時間: 2010-4-13 13:52
原帖由 TinyWong 於 2010-4-12 21:37 發表
多謝噤多位丫.....我都無想過噤多人支持架......." />" />
多點出來約跑,一定一定,有時間我一定會join既,無論是快是慢也好,
我最怕的只是因為我既慢而要一些快腳拖慢就我 ...

支持就你我哋跑步既正能量同埋動力 加油ar, 我星期四都係響荃灣西, 陪我朋友仔跑下, 因為佢都係上星期四先第一次開始跑步ga
作者: 叮叮噹    時間: 2010-4-13 17:42
Tiny ctse,

加油啊! 為目標而努力.
堅持做運動, 越跑越瘦, 越跑越輕鬆.
作者: TinyWong    時間: 2010-4-13 19:13
原帖由 Tarry 於 13-4-2010 01:52 PM 發表

支持就你我哋跑步既正能量同埋動力 加油ar, 我星期四都係響荃灣西, 陪我朋友仔跑下, 因為佢都係上星期四先第一次開始跑步ga  

荃灣西好遠丫,我係地鐵的另一端丫
作者: ginnywong    時間: 2010-4-13 19:45
原帖由 TinyWong 於 2010-4-12 21:37 發表
多謝噤多位丫.....我都無想過噤多人支持架......." />" />
我最怕的只是因為我既慢而要一些快腳拖慢就我 ...

行樓梯上16樓都唔少野喎

加油, 有目標,人就會正面同有力量

努力
作者: runrun    時間: 2010-4-13 22:09
Tiny Ctse,

支持你呀!加油呀!
其實長跑網中有快脚亦有慢脚,快慢都共融架!一齊都咁開心!

我都好鍾意行山,可以去行山區睇睇,有活動啱就報名啦!大家一齊行吓山啦!
作者: laputa99    時間: 2010-4-13 23:44
Tiny Ctse 不要令跑歩覺得是壓力, 跑得幾多得幾多,加油努力,
Cheer up
作者: TinyWong    時間: 2010-4-13 23:49
今晚又行完16層回家,
昨晚行完,訓時發現左滕有d暖既,
可以唔慣吧,好彩無事.
今晚又再行時,好留心自己行既動力
因為我記得教授在教做body pump時,
叫我膝蓋不同過腳指的.這樣才可以練到四頭肌的.
否則過腳指會傷膝
所以今晚特別行時留意,回來又無咩事喎.

今日飲了豆漿+麥糠.
晚上食了黑椒蒸雞胸肉同白飯

回家行完食個粒粒青蘋果.....爽丫.......
作者: TinyWong    時間: 2010-4-13 23:50
原帖由 runrun 於 13-4-2010 10:09 PM 發表
Tiny Ctse,

支持你呀!加油呀!
其實長跑網中有快脚亦有慢脚,快慢都共融架!一齊都咁開心!

我都好鍾意行山,可以去行山區睇睇,有活動啱就報名啦!大家一齊行吓山啦!

係丫,你地都有行山丫,都好丫,不過冬天join你地丫,我夏天會下海(去潛水丫)
作者: TinyWong    時間: 2010-4-14 20:53
大件事丫大件事丫....
去年有一條愈著愈窄既牛仔褲,
本來想掉的,留來今年睇下點啦
昨晚準備返工衫時,
勇氣勇氣勇氣
嘩..........
竟然岩丫,好開心好開心
要記住先得,再搵d又差少少穿得落既再作為目標先得.

真係晚上食少d係有用架,不過噤樣會唔會無朋友架....
作者: TinyWong    時間: 2010-4-17 02:00
跑步,在雨中跑步是我從來都沒有想過的,
因為很多考慮及想像不到.單是對鞋已是一個問題.
昨天與跑友在跑馬地跑步.我早到了,不過大家都說會"照跑"
不知是開玩笑還是認真,但昂管就試一試

在雨中跑步你會想到時怎樣嗎?又不是比賽,為什麼要這麼堅持呢?
我在網上見到各位師兄的留言,就得很對."難道在跑步賽事中下雨,你會停下來,不跑嗎?"
很對很對,所以沒想太多了.就比自己去經驗一下吧,再加上一星期暫時只有的一次,我怎可以懶惰下來呢.

好到了跑馬地從隧道一望上樓梯.
嘩....大件事.因為雨水流向下的情況就知外面是很大雨了.
又剛巧見到師兄,那不要理了.
就這樣我跑了,

跑的過程,有雨也不算很大,不過地上很多泥濘.
也不理了,見到李嘉綸先生打個招呼便走了.
在雨中跑了1km,跟本不知是雨還是汗水,
也再懶理了,後來2位師兄在後面迎頭趕上(他們是快腳之人)
還問侯了兩句,怕不怕冷丫,不要跑太慢.

場上不止我一人,又開心地接收鼓勵後再跑.
跑了一細兩大圈後,用了30分鐘左右,便去會合跑友們,

等了15分鐘不見人,又凍,又跑多兩個大圈(全是慢跑)
完了很為自己高興,真的有點想哭,因為我已有2年無有一晚跑這麼多了.
信心亦回來了,只是要小心左膝蓋吧,因為近日有d酸酸的.

希望我的努力可以繼續吧......
作者: lorena    時間: 2010-4-17 09:23
原帖由 TinyWong 於 2010-4-14 20:53 發表
大件事丫大件事丫.... hgjD115" />" />hj
昨晚準備返工衫時,
勇氣勇氣勇氣
嘩..........
竟然岩丫,好開心好開心
要記住先得,再搵d又差少 ...

以前都有好多牛仔褲啱啱好,有D都唔啱著,
但係現在著落之餘, 重要加皮帶,
真係會好開心, 又鐘意左買衫添,
Tiny, 努力加油

作者: feifanchun    時間: 2010-4-18 21:59
Ctse 努力加油
作者: Tarry    時間: 2010-4-19 13:57
原帖由 TinyWong 於 2010-4-14 20:53 發表
大件事丫大件事丫.... hgjD115" />" />hj
昨晚準備返工衫時,
勇氣勇氣勇氣
嘩..........
竟然岩丫,好開心好開心
要記住先得,再搵d又差少 ...

恭喜!恭喜! 不過最緊要身體健康ar
作者: TinyWong    時間: 2010-4-23 00:45
今日都一樣大件事丫
因為我又瘦了2磅丫,我以為自己係老花咋

今晚去跑馬地慢jog,
跑了7.5km,均速係6.8k/h
每km 8.5mins

定好位係7-8km,要再練好佢先再加km喇
作者: TinyWong    時間: 2010-4-29 00:30
今日去咗九龍仔上堂.....
嘩.....人都唔多個既果度.好黑又暗喎
無晒energy噤.....
跑都唔起勁丫

最後仲只有10分鐘跑咋

不過我唔會只係指意依個時段去跑
而係5月開始就會加操架喇
依家已經又落多少少喇
已188喇
5月中後要180磅先得
加操加操加操先得.買跑步錶比自己先得
作者: 馬飛    時間: 2010-4-29 01:15
原來你今日係果度上堂
我去左果邊買鞋
早知泥探下你同謝sir啦
作者: TinyWong    時間: 2010-4-29 03:30
多謝你既留言丫.馬非

你都識謝sir架咩?
我依家逢星期三都會去上堂架7:30-9:00pm
得閒行過就來啦.....
你去買咩鞋丫....?
作者: 齋老味    時間: 2010-4-29 10:34
原帖由 TinyWong 於 2010-4-29 00:30 發表
今日去咗九龍仔上堂.....
嘩.....人都唔多個既果度.好黑又暗喎
無晒energy噤.....
跑都唔起勁丫

最後仲只有10分鐘跑咋

不過我唔會只係指意依個時段去跑
而係5月開始就會加操架喇
依家已經又落多少 ...

上堂有乜學架??
作者: piyrag    時間: 2010-4-29 10:36
作者: TinyWong    時間: 2010-4-29 13:38
多謝嘟嘟支持 ~~~~!

齋兄:
昨日跑300m做熱身啦
之後做一些定位的熱身囉
點做熱身開hip既較位
鞋要點買,簡單既裝備,錶,鞋,衫
腳好似行路噤跑住先,遲d再教其他囉
呼吸用1呼1吸先囉.自行配合步速
遲先先會加體能囉.....(我自己都5月開始會加操)
之後跑7分鐘左右,跑了1.5km就要收隊喇.
下次知地方收隊後再自己跑先得.
昨日出了汗,開咗個頭,好似跑唔夠噤.我都係1.5km岩岩warm up咋.....

不過我會再努力努力,我下年有d行山plan又有d跑步plan囉
作者: TinyWong    時間: 2010-5-2 22:19
買到我想要的背囊式腰包喇
夏天又來行山時要盡量輕先得
來緊要段食丫,快d落多d先得
唔係夏天點行山丫
乖係個人既重量,已令我中暑喇
所以來緊段食一段時間先
之後再睇睇點

昨日出海潛水,晒傷了,好刺痛
希望星期三四無事可去做gym喇

作者: 齋老味    時間: 2010-5-3 13:29
原帖由 TinyWong 於 2010-5-2 22:19 發表
買到我想要的背囊式腰包喇
夏天又來行山時要盡量輕先得
來緊要段食丫,快d落多d先得
唔係夏天點行山丫
乖係個人既重量,已令我中暑喇
所以來緊段食一段時間先
之後再睇睇點

昨日出海潛水,晒傷了,好刺痛
希望 ...

ctse 玩斷食呀???  
作者: TinyWong    時間: 2010-5-3 19:42
原帖由 齋老味 於 3-5-2010 01:29 PM 發表

ctse 玩斷食呀???  " />" />

係丫來緊會丫,有無咩要指教丫
作者: 齋老味    時間: 2010-5-4 16:21
原帖由 TinyWong 於 2010-5-3 19:42 發表
係丫來緊會丫,有無咩要指教丫

戒食冇乜興趣
懶得整D代餐飲品
寧願每餐食少D算..........  
作者: TinyWong    時間: 2010-5-6 21:42
原帖由 齋老味 於 4-5-2010 04:21 PM 發表

戒食冇乜興趣
懶得整D代餐飲品
寧願每餐食少D算..........  " />" />hiuijhkj

你攪錯喇,我連代餐都唔會丫
段食既意思係咩都唔食丫..only 水或檸水走甜架咋.
依個係自然治療法來架

不過我今個week病了,只係有訓同食,希望無肥返啦
星期日去行返山先得
作者: 齋老味    時間: 2010-5-7 00:20
原帖由 TinyWong 於 2010-5-6 21:42 發表

你攪錯喇,我連代餐都唔會丫
段食既意思係咩都唔食丫..only 水或檸水走甜架咋.
依個係自然治療法來架

不過我今個week病了,只係有訓同食,希望無肥返啦
星期日去行返山先得

下?
成日齋飲水或檸水走甜????
小心暈喎...........

減肥真係好怕病架
因為食野多左運動少左
希望你快d好返啦!!!!  

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2