香港長跑網 - 長跑長友

標題: 女初跑者買鞋想問意見,唔該幫幫忙! [打印本頁]

作者: lcn121    時間: 2010-4-16 04:35
標題: 女初跑者買鞋想問意見,唔該幫幫忙!
剛開始想跑步,但唔知買咩跑鞋先啱自己,
我睇到網上很多都介紹mizuno跑鞋既牌子好,
我都想買對試吓,希望大家可以比d意見我,應該買邊對會比較適合我.
- 我係130磅,身高166cm,沒有扁平足.女裝款$500以下.
謝謝大家幫忙!!

作者: kito807    時間: 2010-4-16 11:36
我會推介 mizuno rider 13

不過要五百多dd, 見過有 $500樓下, 不過要周圍搵喇
作者: ginnywong    時間: 2010-4-16 13:29
啱啱跑, 其實未必feel到咩鞋啱自己

反而要留意的係,因為初初跑, 肌肉未訓練得夠强, 以致跑姿可能唔夠穏定, 而令受傷機會增加 ,所以要搵d保護性較强、口碑較好的鞋

Mizuno 同Tiger都係兩大好的跑鞋牌子

Tiger都有d$500樓下的鞋, 可以比較下
作者: KingSimon    時間: 2010-4-16 14:40
同樣建議美記,Rider13
$47x - 54x都見過....

作者: 業,精於勤    時間: 2010-4-16 14:54
原帖由 ginnywong 於 2010-4-16 13:29 發表

反而要留意的係,因為初初跑, 肌肉未訓練得夠强, 以致跑姿可能唔夠穏定, 而令受傷機會增加 ,所以要搵d保護性較强、口碑較好的鞋

Mizuno ... Mizuno 同Tiger都係兩大好的跑鞋牌子

Tiger都有d$500樓下的鞋, 可以比較下

5佰蚊樓下既 Tiger 好廢下……

如果 budget 唔多都係揀 Mizuno 好 D
作者: tyler    時間: 2010-4-17 22:45
我係公,172cm高著jp26.5/27size
我估jp25/25.5都可能ok
有時間可以去太子冬京搵下有冇斷碼鞋,因為我見親都係以上size
西洋菜南街,從油站行幾架巴士位就到
作者: kenkenking    時間: 2010-4-18 16:47
原帖由 tyler 於 2010-4-17 22:45 發表
我係公,172cm高著jp26.5/27size
我估jp25/25.5都可能ok
有時間可以去太子冬京搵下有冇斷碼鞋,因為我見親都係以上size
西洋菜南街,從油站行幾架巴士位就到

ching我想問問個度有無super wide rider 13??
同埋個度有無折?
唔該曬
作者: TinyWong    時間: 2010-4-18 19:00
美記係TST既SOGO有專櫃架,可以去買,有八折
我剛4月初買了CREATION 11,不過我無扁平足,但個橋位後少少有D頂,
你要去試下先囉
我下次都會買RIDER 13,都係各CHING推介比我的,因為我好重架,CREATION就御D力會好D囉,不過佢較RIDER重50g左右架.
作者: gripen    時間: 2010-4-19 22:05
原帖由 kenkenking 於 2010-4-18 16:47 發表

ching我想問問個度有無super wide rider 13??
同埋個度有無折?
唔該曬

上星期五係太子東X 見到 有 wide (not super wide)
即刻買左
因為行左幾個禮拜波鞋街都搵唔到wide
作者: kenkenking    時間: 2010-4-19 23:15
原帖由 gripen 於 2010-4-19 22:05 發表

上星期五係太子東X 見到 有 wide (not super wide)
即刻買左
因為行左幾個禮拜波鞋街都搵唔到wide

唔該ching
我想問wide係咪都係鞋頭闊D??
作者: lcn121    時間: 2010-4-20 05:10
好多謝大家比既意見,我住元朗區,睇過 mizuno rider 13 ,
好多間都冇貨同繼碼 ,亦見到有d$3xx既mizuno跑鞋,
但係又唔知邊類適合初步者,問店員都比唔到咩意見,
個sales居然只係答我話(對對都係差不多,冇乜分別.)
攪到我對d sales冇信心,怕買錯鞋,如果買唔到mizuno rider 13,
請問我還有否其他選擇係啱我初跑者用.
作者: odinmusashi    時間: 2010-4-20 10:57
原帖由 lcn121 於 2010-4-20 05:10 發表
好多謝大家比既意見,我住元朗區,睇過 mizuno rider 13 ,
好多間都冇貨同繼碼 ,亦見到有d$3xx既mizuno跑鞋,
但係又唔知邊類適合初步者,問店員都比唔到咩意見,
個sales居然只係答我話(對對都係差不多,冇乜分別.) ...

Please see the product list of Mizuno shoes.
http://mizunorunning.jp/gear/shoes.html

You can choose the shoes based on your requirement.
作者: lcn121    時間: 2010-4-22 00:17
我今日終於買咗mizuno rider 13,
不過紅色巳經冇貨,我買咗藍色.
作者: 齋老味    時間: 2010-5-15 13:31
原帖由 lcn121 於 2010-4-22 00:17 發表

歡迎加入 rider 行列
我有對 super wide 版!!!  
作者: P5C27    時間: 2010-5-18 05:23
原帖由 ginnywong 於 2010-4-16 13:29 發表

Mizuno ...

我見過元朗賣350
作者: P5C27    時間: 2010-5-18 05:24

Mizuno ...

我見過元朗賣350
作者: econecon    時間: 2010-5-18 12:24
原帖由 lcn121 於 2010-4-22 00:17 發表

呢隻色好靚, 可惜係女裝. 否則小弟一定入貨

可以報告下跑成點? 小弟都想買對美記r13
作者: econecon    時間: 2010-5-18 12:24
deleted
作者: econecon    時間: 2010-5-18 12:26
原帖由 齋老味 於 2010-5-15 13:31 發表

歡迎加入 rider 行列
我有對 super wide 版!!!  " />" />

我之前想買rider系列, 嫌貴. 到決定買又冇晒藍色. 希望佢快d出新色. 不過其實對鞋都出左半年以上, 我諗14都仲有半年度出
作者: Ning    時間: 2010-5-18 13:21
C-tse, you can try Adidas Adizero series.
作者: econecon    時間: 2010-5-18 13:44
deleted

作者: econecon    時間: 2010-5-18 13:45
原帖由 Ning 於 2010-5-18 13:21 發表
C-tse, you can try Adidas Adizero series.

Adizero系列好多, 唔少都覺得佢個底偏薄, 個保護不太夠咁
作者: Ning    時間: 2010-5-19 11:01
原帖由 econecon 於 18/5/2010 13:45 發表

Adizero系列好多, 唔少都覺得佢個底偏薄, 個保護不太夠咁

I feel OK bor, C-tse better to try and feel.
作者: econecon    時間: 2010-5-19 13:17
原帖由 Ning 於 2010-5-19 11:01 發表

I feel OK bor, C-tse better to try and feel.

邊隻你推介? 又有boston, 又cs, 又mana, 又tempo等等. 多到唔識分唔知邊隻好
作者: 夢乂曉    時間: 2010-10-18 22:58
搭單一問...因為開唔到post..
如果新手買跑鞋

正常足
高177cm 重64kg..
$450 左右  mizuno
有咩好介紹呢?
唔洗跑得快
要想對保護性高d 既 因為腳裸位好位累

煩惱左好耐...

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2