香港長跑網 - 長跑長友

標題: 點先可以食返細個胃? [打印本頁]

作者: Alvin    時間: 2010-4-29 17:49
標題: 點先可以食返細個胃?
我相信我運動量係夠.

問題係我大食慣...我已經嘗試食少啲野,盡量食7成飽就停,當然零食汽水已經無再食咁濟....
但係又好快會肚餓....

請問大家有啲乜野方法可以食返細個胃.
但係又唔洗捱肚餓捱得咁辛苦呢?
作者: connie.li    時間: 2010-4-29 17:57
原帖由 Alvin 於 2010-4-29 17:49 發表
我相信我運動量係夠.

問題係我大食慣...我已經嘗試食少啲野,盡量食7成飽就停,當然零食汽水已經無再食咁濟....
但係又好快會肚餓....

請問大家有啲乜野方法可以食返細個胃.
但係又唔洗捱肚餓捱得 ...

我試過啦, 但我會忍一至兩日口, 之後身體好似適應咗, 就唔會再肚餓, 不過要忍一兩日囉!!
作者: Alvin    時間: 2010-4-29 22:57
原帖由 connie.li 於 2010-4-29 17:57 發表 我試過啦, 但我會忍一至兩日口, 之後身體好似適應咗, 就唔會再肚餓, 不過要忍一兩日囉!!

一兩日咁短時間就會適應?
作者: connie.li    時間: 2010-4-29 23:19
原帖由 Alvin 於 2010-4-29 22:57 發表

一兩日咁短時間就會適應?

我自己就可以, 唔知其他人可唔可以喎.. 但嗰兩日會好餓. 個肚會"古古"聲...
作者: 叮叮噹    時間: 2010-4-30 13:18
食多些高纖維食物蔬菜,麥皮, 糙米,比較飽肚又唔容易肥.
多飲水, 拒絕零食特別甜飲, 減少調味, 減肥效果好明顯.
減肥係長期戰爭, 唔可以捱餓, 頂唔得幾耐架!
最重要是改善飲食習慣.
作者: Alvin    時間: 2010-5-10 13:58
原帖由 叮叮噹 於 2010-4-30 13:18 發表
食多些高纖維食物蔬菜,麥皮, 糙米,比較飽肚又唔容易肥.
多飲水, 拒絕零食特別甜飲, 減少調味, 減肥效果好明顯.
減肥係長期戰爭, 唔可以捱餓, 頂唔得幾耐架!
最重要是改善飲食習慣.

我明白...不過問題係我食既份量唔算少,但係好快又會肚餓,結果係食量仍然多,所以點跑步都無用,因為消耗左咁多,但係又食返咁多,甚至更多....所以我想問下點先可以減低返個食量,但係又唔洗捱肚餓.
作者: 齋老味    時間: 2010-5-12 15:10
揀d低kcal既野食
咁食多d都冇咁驚.........
作者: Alvin    時間: 2010-5-13 13:56
原帖由 齋老味 於 2010-5-12 15:10 發表
揀d低kcal既野食
咁食多d都冇咁驚.........

都係一個好方法,不過我鐘意食親既野都屬於高kcal....
作者: 齋老味    時間: 2010-5-13 15:47
原帖由 Alvin 於 2010-5-13 13:56 發表
都係一個好方法,不過我鐘意食親既野都屬於高kcal...." />" />

我都係啦
不過為健康
家陣買親野食都要睇 1+7 標籤
低 kcal 先買
可惜我屋企人成日都買d爆kcal既野返黎
"迫" 我食.................  
作者: kenken    時間: 2010-5-13 19:20
我個胃都縮唔到
但只要跑多d都減到
作者: 齋老味    時間: 2010-5-13 23:51
原帖由 kenken 於 2010-5-13 19:20 發表
我個胃都縮唔到
但只要跑多d都減到

其實
跑多d食多d
定係跑少d食少d
對減肥有效d呢????
作者: kenken    時間: 2010-5-14 00:46
原帖由 齋老味 於 2010-5-13 23:51 發表

其實
跑多d食多d
定係跑少d食少d
對減肥有效d呢????

我覺得係前者
作者: 齋老味    時間: 2010-5-14 01:03
原帖由 kenken 於 2010-5-14 00:46 發表

我覺得係前者

今日本來諗住 lunch 食兩塊麥包就算
但係怕放工後冇力跑
所以食左個米粉
食完即刻驚肥左
跑得多d都冇乜用

但係跑完 10k 覺得超餓 (之後去左大快活食吉列豬排 )
諗緊如果真係只係食兩塊麥包
我諗跑 5k 已經手軟腳軟啦

計落
只食麥包跑 5k
吸收少左但係消耗又少左
食米粉跑 10k
吸收多左但係消耗又多左

真係唔知邊樣好............
作者: kenken    時間: 2010-5-14 01:11
原帖由 齋老味 於 2010-5-14 01:03 發表

但係怕放工後冇力跑
所以食左個米粉
食完即刻驚肥左
跑得多d都冇乜用

諗緊如果真係只係食兩 ...

跑步辛苦都唔夠挨餓辛苦
所以我好易揀
作者: Alvin    時間: 2010-5-14 09:02
原帖由 齋老味 於 2010-5-14 01:03 發表

但係怕放工後冇力跑
所以食左個米粉
食完即刻驚肥左
跑得多d都冇乜用

諗緊如果真係只係食兩 ...

我都試過呢個經歷...好餓好餓,去食野時失控,叫d高卡食物.

可能係我地本身都鐘意食高卡食物,一控制唔到就....
作者: Alvin    時間: 2010-5-14 09:05
原帖由 kenken 於 2010-5-14 01:11 發表

跑步辛苦都唔夠挨餓辛苦
所以我好易揀

我都係咁話,挨餓真係好辛苦,我寧願跑~
不過食始終都有d影響,吸收熱量超標的話(我試過一日吸引接近五千卡路里),我驚跑幾多都補唔返.....
作者: 齋老味    時間: 2010-5-14 09:27
原帖由 Alvin 於 2010-5-14 09:05 發表

我都係咁話,挨餓真係好辛苦,我寧願跑~
不過食始終都有d影響,吸收熱量超標的話(我試過一日吸引接近五千卡路里),我驚跑幾多都補唔返.....

如果果日食得野少
通常跑左 4,5k 就會餓架啦.........
作者: Alvin    時間: 2010-5-14 15:22
原帖由 齋老味 於 2010-5-14 09:27 發表

如果果日食得野少
通常跑左 4,5k 就會餓架啦.........

都係架~

而且當人嚮肚餓既狀態,意志亦係最薄弱既時候,呢個時候往往有理無理乜都食落口,幾乎要清晒眼前所有食物為止先滿足.....又或者唔理肥唔肥,總之鐘意食乜就照去食....
作者: 齋老味    時間: 2010-5-14 16:06
原帖由 Alvin 於 2010-5-14 15:22 發表

都係架~

而且當人嚮肚餓既狀態,意志亦係最薄弱既時候,呢個時候往往有理無理乜都食落口,幾乎要清晒眼前所有食物為止先滿足.....又或者唔理肥唔肥,總之鐘意食乜就照去食....

係架
自己叫自己食都仲可以揀d冇咁肥既野
但一大班人或同屋企人同老婆既話
就通常會 out of control.............  
作者: Alvin    時間: 2010-5-17 13:48
原帖由 齋老味 於 2010-5-14 16:06 發表

係架
自己叫自己食都仲可以揀d冇咁肥既野
但一大班人或同屋企人同老婆既話
就通常會 out of control.............  " />" />hjghugh

咁你都叫控制到自己架啦...
作者: 阿賢    時間: 2010-5-17 21:40
試下一肚餓就飲水.
作者: Alvin    時間: 2010-5-17 23:24
原帖由 阿賢 於 2010-5-17 21:40 發表 試下一肚餓就飲水.

嘗試緊....不過真係頂一陣,好快就會排出來....
作者: 齋老味    時間: 2010-5-18 11:34
原帖由 阿賢 於 2010-5-17 21:40 發表
試下一肚餓就飲水.

飲得多
我會有作嘔既感覺
所以慣左飲 zero 或紙包飲品.............  
作者: ho_boxing    時間: 2010-6-21 00:46
哈佬,小弟都係減緊肥
我覺得正餐應該食多d菜
而平時肚餓就食生果
零食就等減完先食...
作者: 街坊鄭    時間: 2010-6-21 14:27
我諗,不關乎胃大胃細,是心理問題,食量大改回食量小,便覺得很快有饑餓感,要比時間自已適應及個胃適應.習慣了,食的份量相應會減少.
作者: kenmine    時間: 2010-9-1 13:51
忍口真係好難,都係靠意志力,只要捱過左,慢慢會習慣。
作者: CHOCOLATE_DAVID    時間: 2010-9-1 15:54
原帖由 齋老味 於 18-5-2010 11:34 發表

飲得多
我會有作嘔既感覺
所以慣左飲 zero 或紙包飲品.............  g" />" />" />" />" />jhk

不知道各位師兄師姐知不知道一個震驚的秘密。
就是為甚麼無糖可樂(Coke zero)不是沒有甜味即沒有糖份但是喝時只是較普通可樂少甜。

其實在製造過程中添加一種代糖:阿斯巴甜。
阿斯巴甜 (Aspartame) ,有不少科學證據指為致癌、致盲、痙攣、破壞神經系統,做成永久傷害,而典型、最常見反應是頭痛、暈眩、視力模糊,國際間多份航空安全學報曾經警告機師避免採用,不要在飛行前飲用加有此代糖之咖啡或健怡可樂,因此代糖可能使人突然眼前漆黑一片。然而,稍為留意產品商標的朋友會發現,香港及西方國家,任何『無糖』甜食、Diet Coke類飲食中,所用的絕大部份就是這種害人不淺的『阿斯巴甜』!

所以,最好就是飲鮮榨果汁。當然,有一些售買果汁店舖為求增加銷量且迎合客人口味,不惜加入糖水或砂糖。

最後,祝各位身體健康!
朱古力

作者: TseTan    時間: 2010-9-1 22:18
我覺得「忍口」同「跑步」,都係靠意志力。如果可以跑成個鐘10K或更多,我相信要忍口都唔係咁難掛∼∼∼
作者: allanccl    時間: 2010-9-2 00:47
想收細個胃,就要少食多餐,仲有,中途肚餓,可以食疏果,例如紅蘿蔔、粟米、蘋果.....
作者: omg13579    時間: 2010-9-2 11:08
標題: 回復 27# 的帖子
其實果汁無論有無加糖都好高卡路里ga~
eg 一杯橙汁要用3 - 4個橙柞, 佢就有3 - 4個橙ge卡路里
所以不如直接食2個橙, 仲會飽肚d~

樓主, 如果想食少d, 就要注意,
1. 睡眠時間 - 越訓得唔夠, 就會越易肚餓, 越食得多野, 因為身體會減少分泌瘦素~ 所以有足夠睡眠會令你食量減細~
2. 食物選擇 - 揀d低卡路里ge食物, 就可以相對食多d~ 亦可以食多d低脂高蛋白質ge食物令你飽耐d~

其實兩塊齋麥包同一碗正常粉量ge齋米粉都係差唔多卡路里, 所以跑10k係抵d~
作者: Oscarynk    時間: 2010-9-2 13:01
甘筍好似幾好,記得好多年前曾經獨自一人去英國踩單車,由愛丁堡踩茖倫敦,午餐就是靠早上買一袋甘筍放在行李內,中午隨手就有得食,唔使火又易keep。
作者: jjb    時間: 2010-9-2 16:40
逐步逐步嚟.. 急唔嚟~ 加油~!
我都係本來好大胃口... 慢慢轉食米線. 食食下就唔想食咁多野~~!
作者: 齋老味    時間: 2010-9-2 17:08
原帖由 CHOCOLATE_DAVID 於 2010-9-1 15:54 發表

不知道各位師兄師姐知不知道一個震驚的秘密。
就是為甚麼無糖可樂(Coke zero)不是沒有甜味即沒有糖份但是喝時只是較普通可樂少甜。

其實在製造過程中添加一種代糖:阿斯巴甜。
阿斯巴甜 (Aspartame) ,有不 ...

可樂都唔畀飲
會冇哂動力去跑.........  

不過近排發現 vita 既石蘭檸檬茶
只係 20kcal / 100ml
咁一盒 250ml 都係係 50kcal
可以作為獎勵自己之用.........
作者: 齋老味    時間: 2010-9-4 17:18
原帖由 於 2010-9-4 11:56 發表

"國際間多份航空安全學報曾經警告機師避免採用,不要在飛行前飲用加有此代糖之咖啡或健怡可樂,因此代糖可能使人突然眼前漆黑一片。"
我對呢幾句有d疑問及保留, 此況狀不只機師, 對駕車人士都非常危險的~
機師 ...

之前都聽過
代糖既化學成份唔知係乜
但係又忍唔到口............
作者: kenken    時間: 2010-9-4 18:52
零食我終算戒左
zero都慢慢減少飲
感覺像戒毒
作者: swimbikerunner    時間: 2010-9-6 10:21
原帖由 allanccl 於 2010-9-2 00:47 發表
想收細個胃,就要少食多餐,仲有,中途肚餓,可以食疏果,例如紅蘿蔔、粟米、蘋果.....

完全同意亮ching 既講法!少食多餐,肚餓時食蔬果或高纖餅乾。
作者: 齋老味    時間: 2010-9-6 12:16
原帖由 於 2010-9-5 22:12 發表

哈...你咁快唔記得啦?
我之前仲笑你飲得多會流可樂血哩~

咁我今晚要補血啦
因為百佳有特價
12罐裝 zero 只賣 $30!!!!!  
作者: hkyen    時間: 2010-9-6 12:39
原帖由 齋老味 於 2010-9-6 12:16 發表

咁我今晚要補血啦
因為百佳有特價
12罐裝 zero 只賣 $30!!!!!  " />" />hk

好平wo 普通果d有冇平
作者: 齋老味    時間: 2010-9-6 15:19
原帖由 hkyen 於 2010-9-6 12:39 發表

之前見 普通 cola 8罐 $18
唔知家陣有冇..........
作者: kenken    時間: 2010-9-7 15:17
買2支2L既仲平
我通常1日飲1 支
作者: 齋老味    時間: 2010-9-9 15:01
原帖由 hkyen 於 2010-9-6 12:39 發表

普通版同 zero 都係 $18.9 八罐.........
作者: localppl    時間: 2010-11-27 17:55
想問下咁多位 Ching, 係唔係食慢 d 會飽肚 d 既呢?
因為我聽好多人講食得太快, 無咁快有飽肚感覺 (好似係咁), 所以食既份量會多左.
同埋我有個 fd 係食飯時米粉加汽水, 佢話會飽肚d 唔會食咁多wor (呢個係佢減肥既導師講既), 睇佢又好似 work 喎. 不過佢本身係真係超重....
作者: irene.ng52    時間: 2011-12-26 03:22
時間@戎口

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2