香港長跑網 - 長跑長友

標題: 跑鞋問題!!! 唔該!!! (已解決) [打印本頁]

作者: TzeQQ_318    時間: 2010-5-21 22:57
標題: 跑鞋問題!!! 唔該!!! (已解決)
各位C hing...

我想問玩三鐵著乜跑鞋好?

有冇推介下??

唔該曬^^
=======================================================

買左啦!!!

mizuno wave spacer rs4 ^^

作者: key    時間: 2010-5-22 11:32
原帖由 TzeQQ_318 於 2010-5-21 22:57 發表
各位C hing...

我想問玩三鐵著乜跑鞋好?

有冇推介下??

唔該曬^^

Tze兄, 通常游完水會著lock鞋踩車, 踩完再換跑鞋跑步.
跑鞋方面, 梗係愈輕愈好啦
作者: gforce    時間: 2010-5-22 13:58
三鐵跑步同一般跑步無論賽道或距離都無咩特別唔同
分別主要在於轉項上
為了可以更快轉項, 我地通常唔會花時間著袜, 所以赤腳穿上仍然唔會刮腳
而我地亦唔花時間去攪條鞋帶, 所以會用橡筋或魔術貼既款式
現時專為三鐵設計既鞋款有Asics Skysensor T3, Zoots既三鐵跑鞋
作者: TzeQQ_318    時間: 2010-5-22 15:49
原帖由 key 於 2010-5-22 11:32 發表

Tze兄, 通常游完水會著lock鞋踩車, 踩完再換跑鞋跑步.
跑鞋方面, 梗係愈輕愈好啦

哦~
我未玩到單車, 未夠班 XDD
所以E+都系游+跑

我扁平足, 有冇乜鞋介紹下?
唔該你C hing~
作者: TzeQQ_318    時間: 2010-5-22 15:52
原帖由 orce 於 2010-5-22 13:58 發表
三鐵跑步同一般跑步無論賽道或距離都無咩特別唔同
分別主要在於轉項上
為了可以更快轉項, 我地通常唔會花時間著袜, 所以赤腳穿上仍然唔會刮腳
而我地亦唔花時間去攪條鞋帶, 所以會用橡筋或魔術貼既款式
現 ...

skysensor T3 ...太貴T^T
差唔多1000蚊先有得交易....>3<!!!
我系新手, E+ 著緊既都冇綁鞋帶, 換曬像筋
今日練完, 但唔知點解, 今此磨到起曬水泡-3-
作者: gforce    時間: 2010-5-22 21:17
原帖由 TzeQQ_318 於 2010-5-22 15:49 發表

哦~
我未玩到單車, 未夠班 XDD
所以E+都系游+跑

我扁平足, 有冇乜鞋介紹下?
唔該你C hing~

Asics Tarther gale 偏向扁平足設計, 而且又係賽鞋, 可以考慮下
作者: gforce    時間: 2010-5-22 21:23
原帖由 TzeQQ_318 於 2010-5-22 15:52 發表

skysensor T3 ...太貴T^T
差唔多1000蚊先有得交易....>3

一般鞋因為預左你著襪, 所以設計時完全無照顧赤腳既問題, 好正常啦
著多幾次可能會好d
另一方面你對鞋平時著襪size就剛剛好, 赤腳就大了一點點, 虛位令對腳左右滑動
作者: TzeQQ_318    時間: 2010-5-22 23:03
原帖由 orce 於 2010-5-22 21:17 發表

Asics Tarther gale 偏向扁平足設計, 而且又係賽鞋, 可以考慮下

但都系好貴 T^T

我預500左右~
550 封頂
作者: TzeQQ_318    時間: 2010-5-22 23:04
原帖由 orce 於 2010-5-22 21:23 發表

一般鞋因為預左你著襪, 所以設計時完全無照顧赤腳既問題, 好正常啦
著多幾次可能會好d
另一方面你對鞋平時著襪size就剛剛好, 赤腳就大了一點點, 虛位令對腳左右滑動

多謝曬C hing 既意見!
作者: lvrunner    時間: 2010-5-22 23:59
K Swiss K-Ona series shoes are getting pretty popular in North America.  It is a stability shoe with a rigid sole.  Good for short distance running and triathlons.  But I wouldn't wear it for a 70.3 or full Ironman.

http://www.kswiss.com/cat/2349/Men/Sport/Running/K-Ona.html

作者: gforce    時間: 2010-5-23 09:24
原帖由 TzeQQ_318 於 2010-5-22 23:03 發表

但都系好貴 T^T

我預500左右~
550 封頂

呢個budget Mizuno 會比較好d
作者: TzeQQ_318    時間: 2010-5-23 09:33
原帖由 orce 於 2010-5-23 09:24 發表

C hing~
其實 New balance 好唔好嫁?
我系time'z 睇到有幾個款, 都好輕 好透氣
作者: TzeQQ_318    時間: 2010-5-23 09:34
原帖由 lvrunner 於 2010-5-22 23:59 發表
K Swiss K-Ona series shoes are getting pretty popular in North America.  It is a stability shoe with a rigid sole.  Good for short distance running and triathlons.  But I wouldn't wear it for a 70.3 o ...

呢D款我睇過...試過~
都好舒服, 但重左少少
加上唔夠錢買...XDD
作者: kito807    時間: 2010-5-23 12:17
原帖由 lvrunner 於 2010-5-22 23:59 發表
K Swiss K-Ona series shoes are getting pretty popular in North America.  It is a stability shoe with a rigid sole.  Good for short distance running and triathlons.  But I wouldn't wear it for a 70.3 o ...

K Swiss 係香港真係唔興, 想買都唔知去邊度買, 但去外國D WEB 有時見到介紹都好似唔係咁差, 如果香港有得賣都想睇下買對試下,
不過唔知點解由細到大都覺得K SWISS 係有錢佬著........

D 老細好鍾意著佢, 後生仔就唔會點著, 一來款麻麻, 二來香港真係唔興
作者: TzeQQ_318    時間: 2010-5-23 14:47
原帖由 kito807 於 2010-5-23 12:17 發表

K Swiss 係香港真係唔興, 想買都唔知去邊度買, 但去外國D WEB 有時見到介紹都好似唔係咁差, 如果香港有得賣都想睇下買對試下,
不過唔知點解由細到大都覺得K SWISS 係有錢佬著........

D 老細好鍾意著佢, 後 ...

SOGO 有佢講既款
作者: gforce    時間: 2010-5-23 18:59
原帖由 kito807 於 2010-5-23 12:17 發表

D 老細好鍾意著佢, 後 ...

會長果處有bor
作者: TzeQQ_318    時間: 2010-5-23 20:41
原帖由 orce 於 2010-5-23 18:59 發表

會長果處有bor

邊度?
作者: bmc    時間: 2010-5-24 13:37
mk 波鞋街都有專門店
作者: bmc    時間: 2010-5-24 13:39
原帖由 orce 於 2010-5-23 09:24 發表

但我對idaten 赤腳會界損腳
作者: kopo1128    時間: 2010-5-24 13:55
原帖由 bmc 於 2010-5-24 13:39 發表

我對都係idaten. 赤腳跑10k暫時都ok! 不過都覺得有d刮腳, 我諗跑長d就會"令"野!! 但以前有時腳板底都會起小小水泡.....
作者: TzeQQ_318    時間: 2010-5-24 19:51
原帖由 bmc 於 2010-5-24 13:39 發表

我miss 都著過 idaten 5 cf
佢都著損左...所以唔敢買idaten-3-
作者: TzeQQ_318    時間: 2010-5-24 19:53
原帖由 kopo1128 於 2010-5-24 13:55 發表

我對都係idaten. 赤腳跑10k暫時都ok! 不過都覺得有d刮腳, 我諗跑長d就會"令"野!! 但以前有時腳板底都會起小小水泡.....

Idaten 我都怕怕地
作者: 魚蛋明    時間: 2010-5-24 22:24
師兄們,我都想買返對跑鞋
我個目標主要係要黎訓練,保護對腳
當然,係資金唔係咁充裕既情況下可能會用埋黎比賽

唔知師兄們有冇推介邊到買跑鞋比較好
好既意思係D sales唔會淨係識得對波鞋係最新返,最新款
我想係我講我既要求,佢會幫我搵到對適合我既跑鞋

題外話,比賽既時候我知道好多師兄師姐都唔著襪
但係練習既時候你地會唔會著襪呢?
如果著既話,會著厚襪都係薄襪呢?
作者: gforce    時間: 2010-5-24 22:42
比賽時唔會著襪, 但係操練時會著
至於刮腳與否, 其實每個人都會唔同
作者: gforce    時間: 2010-5-24 22:45
原帖由 魚蛋明 於 2010-5-24 22:24 發表
師兄們,我都想買返對跑鞋
我個目標主要係要黎訓練,保護對腳
當然,係資金唔係咁充裕既情況下可能會用埋黎比賽

唔知師兄們有冇推介邊到買跑鞋比較好
好既意思係D sales唔會淨係識得對波鞋係最新返,最新款
我 ...

已 PM
作者: cb34    時間: 2010-5-25 13:09
練習時最好就係著保護好D的鞋啦,最好係全CUSHION 或 AIR 啦。因為練習量大,如果著比賽鞋練,受傷機會大增。尤其你說自己是肥仔,練習跑步時唔著保護好少少的鞋跑,長久下來個膝蓋會有問題。一到比賽前幾日先著比賽鞋適應下,就無問題。

以我的愚見,係香港500蚊 買唔到好的比賽鞋。不如試下上網BID。

其實乜牌子都無所謂,最重要啱你隻腳,New Balanxx 扁平足鞋墊買。http://www.nbwebexpress.com.hk/apparel/accessories/insoles/
作者: 三水豆腐    時間: 2010-5-25 13:46
你對腳就是你的腳/膝關節的最佳保護,小弟正苦練中-轉用前腳掌跑。
作者: cb34    時間: 2010-5-25 20:44
三水 c hing ,小弟愚見,長用前腳掌跑好似對個膝關節唔係咁好。
作者: 三水豆腐    時間: 2010-5-25 21:25
用前腳掌跑才保護到對膝關節喔。正用自己來試
作者: TzeQQ_318    時間: 2010-5-25 21:39
三水C hing,
用前掌唔系唔好
但系你一定要操到小腿好爆, 先用到前掌去跑
如果唔系, 好快會打柴-3-

另外, cb Ching
我就系想買隊比賽用既...
系NB見到都有幾款好正, for 寬腳人, 又輕
but 果次冇買, E+又唔知個型號-3-

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2