香港長跑網 - 長跑長友

標題: 大雄跑步抗衰老奮鬥史 [打印本頁]

作者: 大雄2009    時間: 2010-5-30 21:50
標題: 大雄跑步抗衰老奮鬥史
成日聽見人哋話開BLOG,自己就想咗好耐都唔敢試,今日終於的起心肝,正式開始行動!

我的跑步目的:
1. 保持愉快開朗的心境,減輕壓力。
2. 保持健康的身體,對抗衰老。(想長命D!)
3. 不斷挑戰自己,增強對抗逆境的能力。
4. 為了愛鍚我的家人。(喱句係同靜儀申請去跑步的借口,是JC教既!)

短期目標:
1. 2011渣馬SUB 4:00。
2. 毅行如果成功報到名或有人侵我玩,能於24小時內完成。
3. 和靜儀一起參加迪迪尼半馬,並能一起完成。

歡迎各位師兄師姐光臨,請多多指教!

曾經參加賽事
2007 石崗30k 03:2X:XX  (冇報名, 純粹去陪跑試腳)
2008 渣打全馬 04:17:XX  (胆粗粗,第一個長跑比賽就跑全馬)
2009 渣打全馬 04:19:XX
2009 石門10K 00:50:XX
2009 可口可樂7k(7.2k)健跑樂2009  00:34:XX
2009 石崗30K 03:02:25
2010 渣打全馬 04:11:XX (pb)
2010 西貢區長跑比賽 15.5K 01:16:xx

作者: 非比    時間: 2010-5-30 21:58
恭喜大雄開blog大吉, 加油!
作者: 狗哥    時間: 2010-5-30 22:04
恭喜大雄開卜大吉~
祝你同靜儀齊齊跑步齊齊同步而進完成半馬/全馬~
作者: 大雄2009    時間: 2010-5-30 22:07
原帖由 非比 於 2010-5-30 21:58 發表
恭喜大雄開blog大吉, 加油!

嘩!由靚女非比做我第一個訪客,真係開心到飛起!

妳琴日麥徑5-8段行成點呀?黃昏既時候天氣好差播!
作者: 大雄2009    時間: 2010-5-30 22:09
原帖由 狗哥 於 2010-5-30 22:04 發表
恭喜大雄開卜大吉~
祝你同靜儀齊齊跑步齊齊同步而進完成半馬/全馬~

狗哥今日起大清水游狗仔式係咪游得好開心呢?
作者: 狗哥    時間: 2010-5-30 22:17
原帖由 大雄2009 於 2010-5-30 22:09 發表

狗哥今日起大清水游狗仔式係咪游得好開心呢?" />" />

唔錯呀~ 成班人玩得好開心 下次再去大清大雄你要帶埋靜儀一齊黎玩下~ 最爽係係晶x/x苑晚飯啤啤任飲

不過無咩太陽兼無咩比堅尼睇
作者: 大雄2009    時間: 2010-5-30 22:31
原帖由 狗哥 於 2010-5-30 22:17 發表

唔錯呀~ 成班人玩得好開心 下次再去大清大雄你要帶埋靜儀一齊黎玩下~ 最爽係係晶x/x苑晚飯啤啤任飲

不過無咩太陽兼無咩比堅尼睇

乜mill姐冇着比堅尼咩!
作者: 迪迪仔    時間: 2010-5-30 22:35
標題: 恭喜晒大雄師兄開BLOG
恭喜恭喜

作者: 大雄2009    時間: 2010-5-30 22:38
原帖由 迪迪仔 於 2010-5-30 22:35 發表
恭喜恭喜

多謝迪迪兄祝賀!
作者: 非比    時間: 2010-5-30 22:57
原帖由 大雄2009 於 2010-5-30 22:07 發表

嘩!由靚女非比做我第一個訪客,真係開心到飛起!

妳琴日麥徑5-8段行成點呀?黃昏既時候天氣好差播!

頭段我快左, 未上針山已經開始嘔白泡扯白旗
上到草山接近天黑, 天氣突然轉惡劣, 落狗屎橫風橫雨兼有閃電係頭頂經過, 好驚俾雷劈!
最後無上大帽山, 完成7段後由衛徑撤退落大埔閃人......
作者: 大雄2009    時間: 2010-5-30 22:58
毅行訓練紀錄:

訓練1:(15-5-2010,麥徑1,2段,出席:大雄、壞人、batbat、馬王、wty)
1. 第1段 北潭涌 - 浪茄 00:59
2. 第2段 浪茄 - 北潭凹 03:25 (於西灣士多發生血案,停留了差不多1個鐘,最後同wty起赤徑爆到七彩,所以冇跟壞人佢哋跑埋第3段)

訓練2:(22-5-2010,麥徑3,4,5段,出席:大雄、wty。經過上次玩1,2段的慘痛教訓後, 今次同wty繼續唔知掟試玩更難的3,4,5段, 雖然比上次好咗少少, 但終於都係雙响「爆」收場:)
1. 第3段 北潭凹 - 企嶺下  1:56
2. 第4段 企嶺下 - 基維爾營地 3:03 (上山前段行錯路, 入咗一條廢村, 浪費咗15分鐘先搵返麥
     徑.)
3. 第5段 基維爾營地 - 沙田凹 1:16 (二人未到基維爾營已飲晒d水, 在冇水加雙响「爆」既情
     況下, 二人連行都冇力, 慢行到大老山頂發射站旁時wty成個瞓低咗, 死咗咁滯, 心想佢咁大件
     我咁細粒, 點抬佢落山, 於是狂幫佢拉筋壓腿, 休息咗好耐再砌過, wty沿途起地下拾咗d桑棗
     食解渴, 二人死吓死吓終於落到大路, 果度有好多人放飛機, 於是問人賒水飲, 好彩有個呀姐見
     我哋兩個咁靚仔, 於是免費送咗三枝水比我哋, 攪到我哋幾乎感動到喊, 飲完水wty突然跑返,
    嚇到我成個彈起, 於是一齊跑到沙田凹打van去食tea。)

作者: 大雄2009    時間: 2010-5-30 23:32
23/5 - 30/5操練紀錄:(呢個禮拜忙到飛起,k數少到破晒紀錄)

26/5 羽毛球訓練1小時
29/5 陪靜儀慢跑4.5k   00:36:00

本週k數:4.5k
作者: stephenyau    時間: 2010-5-31 15:46
恭喜大雄哥開blog大吉....

大家一起加油加油...
最重要o吾好練傷...健康第一愛鍚家人第一+(即a+).......
作者: stephenyau    時間: 2010-5-31 16:32
原帖由 烏拉 於 2010-5-31 15:59 發表
大雄開blog梗係要入黎啦! 恭喜! 恭喜!

祝你長跑長有! 長blog長友!

仲有. 攞permit話咁順手!
不過千祈唔好攞左d中途毀終既permit. 搞到 臭親街坊就唔好啦.jhikjh ...

烏拉, 我覺得攡permit係o吾正確既行為...應該要慢慢引導靜宜ctse上o左毒引跟大雄哥一齊入tko戒毒...此為良策... o甘就一舉兩得...佢就o吾會中途毀滅permit..

大雄哥, 呃多d靜宜ctse入來tko等jc團長, 校長教壞佢, 令佢難以自拔...o甘佢反而佢有佢玩, 你有你3,4,5,6,7 段同3o,4o,5o...

作者: stephenyau    時間: 2010-5-31 17:22
原帖由 烏拉 於 2010-5-31 17:08 發表
果然係史大夫. 總可以為各道友開出靈丹妙方" />" />

我開既葯方...叫無葯可救....
作者: 大雄2009    時間: 2010-5-31 20:38
多謝stephen, 烏拉! 我會努力練習同努力寫blog架喇!

stephen劑葯又真係幾毒喎,一於整幾劑比呀邊個邊個嘆!

作者: allanccl    時間: 2010-5-31 21:43
恭喜大雄師兄開Blog大吉!
作者: allanccl    時間: 2010-5-31 21:45
原帖由 大雄2009 於 2010-5-30 22:31 發表

乜mill姐冇着比堅尼咩!  

你又唔離,同我地去既靚女們都係著比堅尼架!
作者: 大雄2009    時間: 2010-5-31 21:47
原帖由 allanccl 於 2010-5-31 21:43 發表
恭喜大雄師兄開Blog大吉!

亮哥請多多指教!
作者: allanccl    時間: 2010-5-31 21:47
嘩! 閣下每次操山都好多波折喎,寫詳細d遲d可以出書啦! 嘻嘻!
作者: 大雄2009    時間: 2010-5-31 21:50
原帖由 allanccl 於 2010-5-31 21:45 發表

你又唔離,同我地去既靚女們都係著比堅尼架!

下次一定嚟!
作者: 大雄2009    時間: 2010-5-31 21:53
原帖由 allanccl 於 2010-5-31 21:47 發表
嘩! 閣下每次操山都好多波折喎,寫詳細d遲d可以出書啦! 嘻嘻!

遲d有機會跟你玩可能會順利少少!
作者: wongc    時間: 2010-5-31 22:38
嘩, 大雄哥, 開blog呀?!  恭喜哂喎 , 近排收咁多靚, 不如叫"大雄跑步收靚日誌"啦.

你跑得咁密, 又學人操山, 日日唔見左人 , 家陣仲開blog日寫夜寫唔同D債主溫書, 比靜儀知道係我踢你入會至攪成你咁就大煲啦 , 我近排見到佢都要兜路行先得啦.
作者: 大雄2009    時間: 2010-5-31 23:13
原帖由 wongc 於 2010-5-31 22:38 發表
嘩, 大雄哥, 開blog呀?!  恭喜哂喎 , 近排收咁多靚, 不如叫"大雄跑步收靚日誌"啦.hgjD115" />" />hj

你跑得咁密, 又學人操山, 日日唔見左人hgjD103" />" />hj , 家陣仲開blog日寫夜寫唔同D債主溫書, 比靜儀 ...

多謝晒wongc師姐,真係失禮囉,幾廿歲人先第一次學人哋開blog。我應該起post#1度特別鳴謝妳,冇咗妳就冇今日毒癮咁深既我,真係多得你唔少,有機會請受小弟一介!唔使驚靜儀伏妳,佢好快都會中埋毒,到時我驚佢成日約妳去私奔而唔同我私奔。  

我個債主已經練成自己溫黙書同考試既特異功能,次次都九十幾分,我同佢溫驚攪到佢低分咗!
作者: 大圍新跑手    時間: 2010-6-1 23:04
原帖由 wongc 於 2010-5-31 22:38 發表
嘩, 大雄哥, 開blog呀?!  恭喜哂喎 , 近排收咁多靚, 不如叫"大雄跑步收靚日誌"啦.hgjD115" />" />hj

你跑得咁密, 又學人操山, 日日唔見左人hgjD103" />" />hj , 家陣仲開blog日寫夜寫唔同D債主溫書, 比靜儀 ...

wongc傅,
咁耐唔浦頭, 係咪秘密練功呀? 原來大雄ching係妳派來既...唔怪得咁堅啦~
作者: swtcheng    時間: 2010-6-2 11:27
原帖由 大圍新跑手 於 2010-6-1 23:04 發表

wongc傅,
咁耐唔浦頭, 係咪秘密練功呀? 原來大雄ching係妳派來既...唔怪得咁堅啦~

恭喜哂大雄師兄開Blog. 長跑長友. 長寫長友.

唔使講得太多. 大雄師兄.. 我係你粉絲黎嫁.. 可唔可以幫我簽個名呀?
作者: 大雄2009    時間: 2010-6-3 00:12
原帖由 swtcheng 於 2010-6-2 11:27 發表

恭喜哂大雄師兄開Blog. 長跑長友. 長寫長友.

唔使講得太多. 大雄師兄.. 我係你粉絲黎嫁.. 可唔可以幫我簽個名呀?

通利大哥,有你同烏拉兄就掂晒喇,一定可以攪旺我喱個場,多謝兩位大哥!

我恨咗有粉絲搵我簽名好耐喇,你哋想簽起邊度?
作者: swtcheng    時間: 2010-6-3 17:22
[quote]原帖由 大雄2009 於 2010-6-3 00:12 發表

登錄/註冊後可看大圖

通利大哥,有你同烏拉兄就掂晒喇,一定可以攪旺我喱個場,多謝兩位大哥!" />" />

我恨
作者: 大雄2009    時間: 2010-6-3 19:14
原帖由 swtcheng 於 2010-6-3 17:22 發表
[quote]原帖由 大雄2009 於 2010-6-3 00:12 發表

登錄/註冊後可看大圖

通利大哥,有你同烏拉兄就掂晒喇,一定可以攪旺我喱個場,多謝兩位大哥!" />" />" />" />

我恨 ...

通利大哥,琴晚追到嘔泡都追唔到你,你先至係我偶像,下次要搵你簽名!
作者: 大雄2009    時間: 2010-6-3 22:41
2/6/2010 (星期三) (tko運動場, 落住雨跑, 好爽, 操咗兩次山覺得對腳有力咗)
1.  2K             8:42
2.  2K             8:36
3.  200M        0:37
4.  200M        0:36
5.  200M        0:37
6.  200M        0:36
7.  200M        0:38
8.  200M        0:36  (博埋條老命都係跑包尾! )
total:5.2k
作者: stephenyau    時間: 2010-6-4 10:03
原帖由 大雄2009 於 2010-6-3 22:41 發表
2/6/2010 (星期三) (tko運動場, 落住雨跑, 好爽, 操咗兩次山覺得對腳有力咗)
1.  2K             8:42
2.  2K             8:36
3.  200M        0:37
4.  200M        0:36
5.  200M        0:37
...

大雄兄時間好好, 保持這個速度向耐力發展...習慣了便一定有進步... 加強技巧的操練...
作者: swtcheng    時間: 2010-6-4 11:22
原帖由 stephenyau 於 2010-6-4 10:03 發表

大雄兄時間好好, 保持這個速度向耐力發展...習慣了便一定有進步... 加強技巧的操練...

我俾大雄師兄追到氣咳.......... 我係唔係都有得進步嫁....
作者: stephenyau    時間: 2010-6-4 11:36
原帖由 swtcheng 於 2010-6-4 11:22 發表

我俾大雄師兄追到氣咳.......... 我係唔係都有得進步嫁....

當然!  你同大雄哥已經係twins o黎架o拉...
作者: 大雄2009    時間: 2010-6-4 20:19
原帖由 stephenyau 於 2010-6-4 11:36 發表

當然!  你同大雄哥已經係twins o黎架o拉...

一個發育正常同一個發育唔正常既twins, 所以大家既身形相差好遠!
作者: 大雄2009    時間: 2010-6-4 21:20
原帖由 烏拉 於 2010-6-4 20:41 發表

" />" />邊個係正常o個個先?

唔係好方便講播!
作者: 大雄2009    時間: 2010-6-4 21:23
原帖由 stephenyau 於 2010-6-4 10:03 發表

多謝史sir鼓勵, 我會記住唔好驕傲架!
作者: 大雄2009    時間: 2010-6-6 00:56
毅行訓練紀錄:

訓練3:(5-6-2010,麥徑5-8段,出席:大雄、wty、哈利)
  今日哈利如果唔係成日要等同埋就住我同wty兩件騎呢嘢, 肯定5個半鐘有找攪掂. 我哋三人(iceberg因落雨缺席)最後用咗6:26完成全程, 比預計的6:20多咗6分鐘, 主要原因係成日影相及成日休息, 不過又真係影得好過癮! 以下係今日既賽後報告: (下列時間已包括所有休息, 去厠所, 賣飲品, 影相, 抽筋, 拉筋, 聽電話, 食嘢, 蕩失路......等)

1. 由黃大仙地鐵行上麥徑5段沙田凹入口作熱身
2. 麥徑5段沙田凹入口 - 大埔道  (約7k)    1:24
3. 大埔道 - 城門水塘           (約4.6k)  0:42
4. 城門水塘 - 鉛鑛凹           (約6.2k)  2:10
5. 鉛鑛凹 - 大帽山荃錦公路     (約9.7k)  2:10
   (全程約27.5K)

哈利今日全程冇爆, 我同wty就照舊爆到七彩, 佢抽小腿, 我抽大腿(因星期三衝完2k及200m對腳的肌肉超酸痛, 乳酸三日都散唔倒, 加上唔記得帶食物, 所以上針山已開始抽) 當時離遠望住大帽山頂, 心諗仲有咁多個山頭, 點捱到上去. 於是攞出秘密武器 - 鹽餅, 啪咗之後果然有效, 但捱到就嚟到大帽山頂時, 終於二人抽到行都行唔到, 要超慢速步行加上不停拉筋先上到山頂, 但落山都繼續抽, 不過好在冇咁勁, 最後終於落到荃錦公路, 三人衝去士多大吃大喝, 渣住飲品慶祝平安完成全程. 今次真係好攰, 三人回程時起地鐵度瞓到流晒口水, WTY仲伏咗起哈利個肩膀上一路瞓一路傻笑, 應該係發緊一個好甜美既夢! 哈利件衫就當然濕晒啦!

今日有個大發現, 原來哈利d EQ真係超勁, 是一件超級毅行好腳, 傍住我哋兩件騎呢嘢都能夠發輝毅行精神, 沿途表現出忍耐, 體諒, 扶持等崇高情操. 起鉛鑛凹開餐時, 睇住哈利咬住個好美味既面包, WTY食住個蛋, 個肚餓到咕咕聲既我口水流到完全控制唔到, 就起喱個時候, 哈利攞出佢唯一既兩包GEL既其中一包比我食, 我開心到幾乎連鍚紙都食埋, 後來佢仲起WTY爆得最勁既時候比埋另外果包比WTY食, 攪到好少喊既我都......哈利我愛你(喱句係WTY講既)!

作者: allanccl    時間: 2010-6-7 10:58
恭喜大雄兄搵到咁好既隊友! 加油啊! 時間幾好了,等上了力習慣左d山路就唔會賣老抽架啦!
其實開始操山不用太心急的,最好每次操兩段就夠了,我們也是每次操兩段,讓大家對腳都適應山路,建立信心、團隊精神及毅力,到上左力才加長。
沿途拍照已經是休息的了,多欣賞風景,享受毅行的樂趣比每次去捱到死死下好玩d! 謝謝分享!
作者: SammyTO    時間: 2010-6-7 21:19
原帖由 大雄2009 於 2010-6-6 00:56 發表
5/6/2010麥徑第三回 (5-8段) (大雄, WTY, 哈利)   
  今日哈利如果唔係成日要等同埋就住我同wty兩件騎呢嘢, 肯定5個半鐘有找攪掂. 我哋三人(iceberg因落雨缺席)最後用咗6:26完成全程, 比預計的6: ...

Dai Hung Ching,

Sorry, I do not know how to type Chinese, that's why I write in English.

Actually I and other 3 colleagues have also submitted the application for Trail Walker this year.  However, I may have to give my place to another colleague.  It really depend on lottery result to be announced on June 17.
Just wonder if I can join your team to try TW this year if I have to be out.  My target time is 24 -26 hrs.  

I had joined Iceberg to run TKO Sports Ground - - - >Clear Water Bay Country Park - - - ->TKO Sports Ground two weeks before.   Yesterday, I also ran TKO----->PTO------>TKO together with my two colleagues.  We finished around 2:40.

Our team will have trek training this weekend.  We may do trek training together if you and your friends wish.
作者: 大雄2009    時間: 2010-6-8 00:00
sammy師兄, 非常多謝你唔嫌棄我哋跑山咁水皮, 有機會一於一齊練, 多D人一定好玩好多.
等抽簽有結果之後我哋可慢慢商量點組合.

本星期六上午要開工, 下午操山唔知你哋得唔得?
作者: 大雄2009    時間: 2010-6-8 00:05
原帖由 allanccl 於 2010-6-7 10:58 發表
恭喜大雄兄搵到咁好既隊友! 加油啊! 時間幾好了,等上了力習慣左d山路就唔會賣老抽架啦!
其實開始操山不用太心急的,最好每次操兩段就夠了,我們也是每次操兩段,讓大家對腳都適應山路,建立信心、團隊精神及毅力, ...

收到晒, 多謝亮哥指點, 上咗力之後一定搵你一齊操返轉, 到時希望冇老抽賣.
作者: SammyTO    時間: 2010-6-8 20:39
標題: 回復 44# 的帖子
Hi Dai Hung Ching,

Let me check this with my colleagues first and come back to you later.

Sammy
作者: 阿聰    時間: 2010-6-9 19:33
參加"迪迪尼" , 將會是我join 你們之後既其中一個大目標 !
之前兩年我曾經報過名, 但最後都因訓練不足而沒有參加...

更大目標的是 , 期望2011年渣打, 轉跑"半馬"
作者: 大雄2009    時間: 2010-6-10 10:37
原帖由 阿聰 於 2010-6-9 19:33 發表
參加"迪迪尼" , 將會是我join 你們之後既其中一個大目標 !
之前兩年我曾經報過名, 但最後都因訓練不足而沒有參加...

更大目標的是 , 期望2011年渣打, 轉跑"半馬"

做人最緊要有目標,祝你能順利達成目標,兩項賽事半隻馬加半隻馬,遲D連全馬都攪掂!
作者: 大雄2009    時間: 2010-6-10 10:50
9/6/2010 (星期三TKO,約有36人一起跑,跑後特訓大吃大喝,非常HAPPY!)

TKO運動場繞圈一周再上O KING,於更亭折返回運動場

10.8K  58:34   ( 5:25 per k)

*操咗三次山後上斜能力明顯增強,是上O KING最輕鬆的一次,但頭段平路好似發唔到力咁!
作者: 阿聰    時間: 2010-6-13 11:51
原帖由 大雄2009 於 2010-6-10 10:37 發表

做人最緊要有目標,祝你能順利達成目標,兩項賽事半隻馬加半隻馬,遲D連全馬都攪掂!" />" />" />" />

謝謝!! 希望如此
目前希望練好氣 , 可以跑更長遠的路途先....

作者: 大雄2009    時間: 2010-6-13 15:17
毅行訓練紀錄:

訓練4:(13-6-2010,麥徑9-10段,出席:大雄、wty、哈利、馬拉友)
  今日因大家都想早d返屋企,所以各隊員要5點幾就起身,約6:15am起藍田地鐵集合,於荃灣食完早餐出發。
大約8:05am由麥徑第9段出發,所有隊員最後在一滴風都冇及好翳熱的天氣下順利完成全程,亦是共4課操練中唯一冇人抽筋既一次,主要原因係上勁斜的路段不多。

1. 先由荃灣地鐵站乘51號巴士到大帽山麥徑第9段入口
2. 大帽山 → 大欖涌水塘  1:00  (9.6K)
3. 大欖涌水塘 → 大棠     1:39  (11.3K)

今日好多謝5號仔馬拉友師兄首次參與操練,但亦要向佢道歉,因為原來佢以為「操山」則係快少少既「行山」,係唔使跑既,所以著咗對唔係跑步既波鞋,並帶咗好多飲品及食物諗住行吓嘆吓。當一起步既時候,佢見到我哋三人搶住去,於是大哎:「乜唔係行係跑咩!今次真係上錯賊船!」,但鬥志強橫既馬拉起著錯鞋及負重的情況下,一d都冇輸比我哋,全程拍住我哋跑,最後雖然腳板起咗水疱,也能完成全程,馬拉你好嘢!   
   當我哋到達M174號牌時,跟毅行指引離開麥徑改為沿住大欖涌水塘邊跑,最後於約M185位置返回麥徑,並反方向沿麥徑跑去大棠渡假村,唔知條路線啱唔啱,請各高人指點。

到咗終點後,我哋起一間路邊茶座每人隊咗兩支樽裝大COKE。嘩!真係好正呀!
茶座有個靚女伙記見到赤裸上身既WTY咁大隻咁靚仔,免費送咗碗靚湯過佢飲,我哋其餘三人因樣衰冇靚湯飲,好唔公平呀!

回程去到西鐵朗坪站,四個臭男人即刻衝入厠所洗身,其他起厠所既人以為我哋係流浪漢,嚇到去完小便都唔敢洗手!

*我終於玩晒麥徑10段喇!!!
特別鳴謝亮哥、R、壞人、Batbat指點!
特別鳴謝哈利、馬拉友參加訓練!
超級特別鳴謝陪我行足10段、對我不離不棄既wty16!

作者: 阿聰    時間: 2010-6-13 16:23
標題: 回復 51# 的帖子
嘩....你地真係好勁!!
跑山都玩埋

睇黎我都係操 fit 自己先至算....
作者: 大雄2009    時間: 2010-6-13 16:42
原帖由 阿聰 於 2010-6-13 16:23 發表
嘩....你地真係好勁!!
跑山都玩埋

睇黎我都係操 fit 自己先至算....

聰師兄,其實我哋幾個毅行初哥,次次操山都又騎呢又慢,真係笑死其他操開山既師兄師姐!
作者: 阿聰    時間: 2010-6-13 22:19
原帖由 大雄2009 於 2010-6-13 16:42 發表

聰師兄,其實我哋幾個毅行初哥,次次操山都又騎呢又慢,真係笑死其他操開山既師兄師姐!" />" />

持之以恒, 必有所成 .....
作者: 大雄2009    時間: 2010-6-14 00:03
原帖由 烏拉 於 2010-6-13 23:56 發表
大雄加油! 偶像加油!" />" />hjkhbnmj

見你咁快就操到澳景全程來回,你先至係偶像,大家一齊加油呀!
作者: 阿聰    時間: 2010-6-14 00:16
原帖由 大雄2009 於 2010-6-14 00:03 發表

見你咁快就操到澳景全程來回,你先至係偶像,大家一齊加油呀!" />" />

其實"澳景全程來回", 後面落山往藍田個段有幾多K架??
作者: allanccl    時間: 2010-6-14 21:32
標題: 回復 51# 的帖子
大雄兄好勁呀! 路線正確,毅行係咁行的,因佢要就番佢既終點夠100K。
馬拉友兄既經歷同小弟去年既第一次毅行行山一樣,果次小弟背著個大背囊,裡便裝左一套衫,兩對鞋(拖鞋同波鞋),沖涼用品,食物,水等等等等,重到死,同隊富有經驗的師兄又唔提醒我(佢地一早鎖好d唔洗用既衣物係鄧記locker),終於嚴重抽筋,到而家都係....銘記於心! 真係大整蠱。馬拉友師兄真勁!
作者: 亞平    時間: 2010-6-14 23:08
原帖由 allanccl 於 2010-6-14 21:32 發表
大雄兄好勁呀! 路線正確,毅行係咁行的,因佢要就番佢既終點夠100K。
馬拉友兄既經歷同小弟去年既第一次毅行行山一樣,果次小弟背著個大背囊,裡便裝左一套衫,兩對鞋(拖鞋同波鞋),沖涼用品,食物,水等等等等,重 ...

哈哈~諗番起都好好笑~果次我果背囊只是比你輕了少少而已~~
作者: 大雄2009    時間: 2010-6-14 23:50
亮哥,平哥,有機會小弟一定要跟你哋學野!

亮哥你哋夜行7,8段只需2:4x, 真係好勁呀!上次冇join你哋真係明智既決擇,因為根本冇可能跟得到.
作者: 亞平    時間: 2010-6-15 01:13
原帖由 大雄2009 於 2010-6-14 23:50 發表

亮哥你哋夜行7,8段只需2:4x, 真係好勁呀!上次冇join你哋真係明智既決擇,因為根本冇可能跟得到.

大雄兄,你地麥一只用了59分鍾完成..真係超快呀~
作者: 阿聰    時間: 2010-6-16 11:35
標題: 回復 53# 的帖子
大雄哥, 睇黎我都要儲番一段日子,
先至好似你咁開個blog 寫下跑步咁啦?!
作者: 大雄2009    時間: 2010-6-16 12:00
原帖由 亞平 於 2010-6-15 01:13 發表

大雄兄,你地麥一只用了59分鍾完成..真係超快呀~

平兄,其實我果次跑完麥一就謝晒喇,所以當天麥二嚴重超時.

就快17/6喇,我宜家心情好實張,我哋tko跑友得兩支籤咋,希望好運抽中啦.
作者: allanccl    時間: 2010-6-16 12:10
原帖由 大雄2009 於 2010-6-14 23:50 發表

大雄兄也不弱啊! 唔洗咁謙喎! 夜晚行山無咁熱,係會快d既,聽日揭盅啦,遲d有機會一齊操下。
作者: 大雄2009    時間: 2010-6-17 23:22
原帖由 allanccl 於 2010-6-16 12:10 發表

大雄兄也不弱啊! 唔洗咁謙喎! 夜晚行山無咁熱,係會快d既,聽日揭盅啦,遲d有機會一齊操下。

亮哥我哋果隊中咗籤! 今次真係要努力練習先得喇!

唔知你哋果隊抽唔抽到?
作者: 大雄2009    時間: 2010-6-18 00:37
原帖由 烏拉 於 2010-6-18 00:01 發表

太好啦!!
偶像. 睇好你地啊! 加油哦!!

烏拉, 我哋一定唔會令你哋失望!
作者: 阿聰    時間: 2010-6-18 22:47
原帖由 大雄2009 於 2010-6-18 00:37 發表

烏拉, 我哋一定唔會令你哋失望!" />" />

大雄哥, 衷心祝願你能成功完成賽事
(記住到時影多D相呀.... )
作者: allanccl    時間: 2010-6-18 23:11
原帖由 大雄2009 於 2010-6-17 23:22 發表

亮哥我哋果隊中咗籤! 今次真係要努力練習先得喇!" />" /> " />" /> " />" />

唔知你哋果隊抽唔抽到?

我地全軍覆沒,會等明年再抽。我們四個人一隊的心已經連在一起,無法分開去其他隊參賽。
不過今年會做support,同埋會跟操,希望到時不要拒絕我們跟操啊!
作者: 大雄2009    時間: 2010-6-20 13:23
原帖由 阿聰 於 2010-6-18 22:47 發表

大雄哥, 衷心祝願你能成功完成賽事
(記住到時影多D相呀.... )

謝謝阿聰, 其實以我現時的能力, 一次過完成麥徑10段中的4段已很困難, 未來幾個月的日子的練訓將會是非常艱苦, 但我相信我和隊友們都能夠克服, 而且會好好享受訓練過程, 並能成功完成全程!
作者: 大雄2009    時間: 2010-6-20 13:30
原帖由 allanccl 於 2010-6-18 23:11 發表

我地全軍覆沒,會等明年再抽。我們四個人一隊的心已經連在一起,無法分開去其他隊參賽。
不過今年會做support,同埋會跟操,希望到時不要拒絕我們跟操啊!

雖然昨天只和你們一起走了幾K, 但已深深感受到你們四人的團隊精神及深厚的友情, 所以已決定不再遊說你們加入.
作者: 阿聰    時間: 2010-6-20 15:24
原帖由 大雄2009 於 2010-6-20 13:23 發表

謝謝阿聰, 其實以我現時的能力, 一次過完成麥徑10段中的4段已很困難, 未來幾個月的日子的練訓將會是非常艱苦, 但我相信我和隊友們都能夠克服, 而且會好好享受訓練過程, 並能成功完成全程!

好好享受訓練過程, 並能成功完成全程!---> 這個先至係重點!
我都想學你地咁做, 但我自己都要晚晚練跑先至得...
作者: 大雄2009    時間: 2010-6-20 15:58
1/6 - 19/6操練紀錄:

2/6(三) interval 2k x 2 + 200m x 6 = 5.2k
5/6(六) 麥徑5-8段 27.5k  (06:26:xx)
9/6(三) tko 運動場1大圈+澳景來回 10.8k (00:58:34)
11/6(五) 羽毛球單打 1.5小時
13/6(日) 麥徑9-10段 20.9k (02:40:00)
16/6(三) 與靜儀慢跑5.2k (00:46:xx)
19/6(六) 早上與靜儀慢跑5.2k (00:42:00)
              下午 麥徑M048 → M033 → M048 15K (02:10:00)

總k數:跑步26.4k  +   操山63.4k   =   89.8k  (要勤力d先得喇!)

作者: allanccl    時間: 2010-6-20 23:07
原帖由 大雄2009 於 2010-6-20 13:30 發表

雖然昨天只和你們一起走了幾K, 但已深深感受到你們四人的團隊精神及深厚的友情, 所以已決定不再遊說你們加入.

昨天行山,我要多謝kf,他太關心我們了,腳痛還跑這麼遠給我們拿水,怕我們唔夠水,小弟感動得想哭出來,我有這些隊友,又點會放棄他們,加入其他隊呢!
真多謝閣下體諒!
作者: 大雄2009    時間: 2010-6-22 20:31
22/6: 掌上壓 100 , sit-up 90 , 超人 100
作者: 馬拉    時間: 2010-6-22 21:21
哇!剛剛經過見到大雄哥歷史的記載,以後要多d入來學下野!
作者: 非比    時間: 2010-6-22 21:39
原帖由 大雄2009 於 2010-6-22 20:31 發表
22/6: 掌上壓 100 , sit-up 90 , 超人 100 " />" />

......我一下都做唔到, 大雄加油!!!
作者: 哈利330    時間: 2010-6-22 21:49
亮哥你地真係好有team spirit,佩服佩服!
我地臨時拉夫真係有啲危...

原帖由 allanccl 於 2010-6-20 23:07 發表

昨天行山,我要多謝kf,他太關心我們了,腳痛還跑這麼遠給我們拿水,怕我們唔夠水,小弟感動得想哭出來,我有這些隊友,又點會放棄他們,加入其他隊呢!
真多謝閣下體諒!

作者: 阿聰    時間: 2010-6-22 22:20
"tko 運動場1大圈+澳景來回 10.8k "

大雄哥, 現在我都係練緊呢樣野, 但時間慢你好多, haha.....

作者: 大雄2009    時間: 2010-6-23 01:01
原帖由 阿聰 於 2010-6-22 22:20 發表
"tko 運動場1大圈+澳景來回 10.8k "

大雄哥, 現在我都係練緊呢樣野, 但時間慢你好多, haha.....

阿聰唔好咁謙啦, 我估你將會繼烏拉之後另一最佳進步獎得主!

同埋我極之有信心你快將同我哋一齊跑, 係時候喇!
作者: 大雄2009    時間: 2010-6-23 01:04
原帖由 馬拉 於 2010-6-22 21:21 發表
哇!剛剛經過見到大雄哥歷史的記載,以後要多d入來學下野!

馬拉兄, 唔知點解我覺得你將會係我哋第6隻腳!
作者: 大雄2009    時間: 2010-6-23 01:07
原帖由 非比 於 2010-6-22 21:39 發表

......我一下都做唔到, 大雄加油!!!

其實100下係分3次做架, 30+30+40, 廿幾年前就試過一次過做100下!
作者: 阿聰    時間: 2010-6-23 01:23
原帖由 大雄2009 於 2010-6-23 01:01 發表

阿聰唔好咁謙啦, 我估你將會繼烏拉之後另一最佳進步獎得主!

同埋我極之有信心你快將同我哋一齊跑, 係時候喇!" />" />" />" />" />" />

謝謝 , 假以時日, 必有期待
我會出席星期六既約跑先 (不過唔係今個星期六)

作者: 馬拉    時間: 2010-6-23 17:02
原帖由 大雄2009 於 2010-6-23 01:04 發表

馬拉兄, 唔知點解我覺得你將會係我哋第6隻腳!

大雄哥,乜你咁睇起小弟呀,自從跟隊長行左麥徑九-十段後,講真,真係有少少中毒!
好像當初學跑步一樣,愈跑就愈中毒愈深!

全程馬拉松就跑過好多次,麥徑九-十段係我人生第一次,希望日後有機會能跟大隊再操過!
作者: 大雄2009    時間: 2010-6-24 22:34
23/6 TKO運動場
1. 1000M (4:10)
2. 600M (2:25)
3. 400M (1:35)
4. 200M (37)
5. 200M (43) (爆咗)
6. 400M (1:45)
7. 600M (2:35)
8. 1000M (4:40)
9. 2000M (9:30)
作者: 大雄2009    時間: 2010-6-24 23:43
原帖由 馬拉 於 2010-6-23 17:02 發表

大雄哥,乜你咁睇起小弟呀,自從跟隊長行左麥徑九-十段後,講真,真係有少少中毒!
好像當初學跑步一樣,愈跑就愈中毒愈深!

全程馬拉松就跑過好多次,麥徑九-十段係我人生第一次,希望 ...

馬拉兄, 其實頭幾段D風景仲靚呀, 你一定要試試!
作者: 大雄2009    時間: 2010-6-29 22:57
26/6 (夜行 5:30PM , 大雄, WTY, Sammy To)
麥4,5   企嶺下 - 沙田凹   3:30    15.7K
(水戰一場, 好刺激)
作者: 大雄2009    時間: 2010-7-1 23:02
1/7 (7:35am, wty, Sammy, 馬拉,bolo,哈利,iceberg,猿球,大雄)
行程及完成時間:
1. 麥3段 北潭凹 - 企嶺下   02:25 (10.2K) 
2. 麥4段 企嶺下 - 基維爾營地 04:00 (12.7K)
3. 麥5段 基維爾營地 - 沙田凹 00:50 (3K) 
                                   全程 07:15 (25.9k)

*勁曬(33度),但全隊仍能完成全程!
作者: 228華    時間: 2010-7-2 01:40
原帖由 大雄2009 於 2010-7-1 23:02 發表
1/7 (7:35am, wty, Sammy, 馬拉,bolo,哈利,iceberg,猿球,大雄)
行程及完成時間:
1. 麥3段 北潭凹 - 企嶺下   02:25 (10.2K) 
2. 麥4段 企嶺下 - 基維爾營地 04:00 (12.7K)
3. 麥5段 基維爾營地 ...

作者: swtcheng    時間: 2010-7-2 11:38
原帖由 大雄2009 於 2010-7-1 23:02 發表
行程及完成時間:
3. 麥5段 基維爾營地 ...

火星隊.. 努力呀.. 我地呢d地球人會幫你地加油.
作者: 大雄2009    時間: 2010-7-4 22:27
原帖由 swtcheng 於 2010-7-2 11:38 發表

火星隊.. 努力呀.. 我地呢d地球人會幫你地加油.

通利師兄, 星期三我都係想做返地球人, 唔同你哋班火星人跑A組喇! 一於玩B組.
作者: 大雄2009    時間: 2010-7-4 22:28
原帖由 228華 於 2010-7-2 01:40 發表

" />" />" />" />" />" />" />" />" />" />" />" />" />" />" />" />

228華師兄, 得閒記住嚟同我哋一齊操山.
作者: 大雄2009    時間: 2010-7-4 22:31
原帖由 烏拉 於 2010-7-2 01:20 發表

" />" />" />" />

烏拉師兄, 睇你上落澳景越嚟越得, 遲早4個O比你玩晒!
作者: 大雄2009    時間: 2010-7-7 01:15
2/7 (11:30am, 大雄)

麗港城→澳景→TKOMTR→澳景→麗港城
12.5K (1:33, 包埋起TKOMTR避暑+買嘢飲時間)
34度, 幾乎曬到溶咗!
作者: 非比    時間: 2010-7-7 01:16
原帖由 大雄2009 於 2010-7-7 01:15 發表
2/7 (11:30am, 大雄)

麗港城→澳景→TKOMTR→澳景→麗港城
12.5K (1:33, 包埋起TKOMTR避暑+買嘢飲時間)
34度, 幾乎曬到溶咗!

好勤力, 加油~~
作者: 大雄2009    時間: 2010-7-8 01:32
7/7 (7:30pm, 大雄和 37 人)

將軍澳運動場>場外單車徑1大圈>來回澳景路(最高位折返)>將軍澳運動場
(約9.3km, 00:58)
同sammy及iceberg鴨尾齊齊hea, 上澳景好舒服, 爽!
總k數: 熱身1.5k+9.3k=10.8k
作者: 大雄2009    時間: 2010-7-8 22:14
6月操練紀錄:

2/6(三) interval 2k x 2 + 200m x 6 = 5.2k
5/6(六) 麥徑5-8段 27.5k  (06:26:xx)
9/6(三) tko 運動場1大圈+澳景來回 10.8k (00:58:34)
11/6(五) 羽毛球單打 1.5小時
13/6(日) 麥徑9-10段 20.9k (02:40:00)
16/6(三) 與靜儀慢跑5.2k (00:46:xx)
19/6(六) 早上與靜儀慢跑5.2k (00:42:00)
              下午 麥徑M048 → M033 → M048 15K (02:10:00)
23/6(三) interval 1000m+600m+400m+200m+200m+400m+600m+1000m+2000m =6.4k
26/6(六) 麥徑4-5段(沙田凹)  15.7k (03:30:00)

總k數:跑步32.8k  +   操山84.3k   =   117.1k  (要加油先得喇!)" />" />

作者: 大雄2009    時間: 2010-7-15 10:31
10/7 (7:30am, 大雄, 昌, 活活, Sammy, Paul, bolo, 哈利, iceberg, rockie, 牛牛, 明)
行程及完成時間:
1. 麥1段 北潭潭 - 浪茄   02:23 (11.1K) 
2. 麥2段 浪茄 - 北潭凹      02:52 (13.5K)
3. 特訓   西貢和記餐廳  
                                   全程 05:15 (24.6k + 休息)

(好開心, 第一次咁多人操山)

13/7 (6:00am, 大雄和靜儀)
麗港公園7圈, 約5k

14/7 (8:00am, 大雄和靜儀)
麗港公園8圈, 約5.7k
跑完去商場食早餐, 成身汗嘆冷氣, 中招! 下午頭痛到爆, 昏迷17小時.

作者: 大雄2009    時間: 2010-7-15 23:10
15/7 (11:00am, 大雄)
麗港城-澳景-維景 來回
01:01  (約10k)
作者: 大雄2009    時間: 2010-7-19 19:49
17/7(星期六) (7:30am 大雄, albert, 活, 哈利, 明, bolo, Sammy, 路路)

1. 麥3段 北潭凹 - 企嶺下   02:19 (10.2K) (只快行沒有跑) 
2. 麥4段 企嶺下 - 基維爾營地 02:30 (12.7K) (跑到甩肺)
3. 麥5段 基維爾營地 - 沙田凹 00:40 ( 3.3K)
4. 麥5段 沙田凹 - 大埔道       01:28 ( 7.3k)  
                                   全程 06:57 (33.5k)
作者: paulwywong    時間: 2010-7-19 20:46
作者: 大雄2009    時間: 2010-7-20 20:16
20/7 (5:20pm, 大雄)

麗港城→澳景→TKO運動場繞大圈一周→澳景→麗港城
約16K (1:34:47)

就嚟打風, 好難得密雲有風, 所以跑得好舒服!
作者: 大雄2009    時間: 2010-7-20 21:40
原帖由 烏拉 於 2010-7-20 21:07 發表

大雄哥真係好勤力" />" />
唔係我體能未夠. 一定跟你地玩下. 希望遲下啦.

大雄你都要好好保重身體啊. 操練之餘都要注意休息啊.

家下成村人一家大細都睇你頭架
不過又唔好比太大壓力自己.
我相信你( ...

烏拉, 要我呢個初哥做隊長, 真係有d壓力, 好在另一位隊長iceberg玩過好多次毅行, 經驗豐富, 有佢旁住都冇咁驚!

好多謝你既關心, 我一定會努力架
作者: 阿聰    時間: 2010-7-20 22:42
約16K

大雄哥, 你跑既呢段路, 如果有機會一定要跟你試試!!
作者: 大雄2009    時間: 2010-7-20 22:48
原帖由 阿聰 於 2010-7-20 22:42 發表
約16K

大雄哥, 你跑既呢段路, 如果有機會一定要跟你試試!!

不如明晚來同大隊一齊跑, 氣氛真係好好架, 有幾位ching/ctse d pacing應該同你差唔多, 所以你一定有伴.
作者: 阿聰    時間: 2010-7-20 23:21
原帖由 大雄2009 於 2010-7-20 22:48 發表

不如明晚來同大隊一齊跑, 氣氛真係好好架, 有幾位ching/ctse d pacing應該同你差唔多, 所以你一定有伴. " />" />

sorry, 明晚暫時唔會過黎住, 下星期三先算
或者睇下你邊日得閒, 先再同你練跑你所講個段路啦?

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2