香港長跑網 - 長跑長友

標題: 女跑步新手買mizuno一問 [打印本頁]

作者: basher11    時間: 2010-6-10 15:02
標題: 女跑步新手買mizuno一問
本人係女跑步新手, 想跑步keep fit, 打算買對mizuno, 想問下我應該買邊款好? 因為太多款, 都唔知邊款適合

我的資料:
1. 高足弓
2. 168cm 高
3. 130g 重

希望大家比d意見, 謝謝!!

另外, 大家知唔知道邊到買mizuno會平d?

thx!!
作者: econecon    時間: 2010-6-10 16:28
最平係允x架啦算係, 有8折
作者: basher11    時間: 2010-6-10 22:06
標題: 回復 2# 的帖子
THX呀!!

不過我見MIZUNO有好款, 有WAVE RIDER, CREATION等等
其實我應該著邊款好, 我應該係中高足弓呀

麻煩解答, 我怕買錯鞋呀, THX!!!
作者: stunyap    時間: 2010-6-11 01:58
標題: 回復 3# 的帖子
rider已經可以
你一定唔夠重要去著creation
作者: stevenieong    時間: 2010-6-11 09:41
原帖由 stunyap 於 2010-6-11 01:58 發表
rider已經可以
你一定唔夠重要去著creation

咁小弟172cm, 重156 lb, 需唔需要去著creation呢???
作者: basher11    時間: 2010-6-11 10:01
標題: 回復 4# 的帖子
謝謝你的回覆, 我會自己去看看!!
作者: econecon    時間: 2010-6-11 15:14
原帖由 basher11 於 2010-6-11 10:01 發表
謝謝你的回覆, 我會自己去看看!!

另外仲有對aero 好多ching/ctse推介. 就黎出第9代. 似乎唔錯, 價錢同rider應該一樣
作者: 叮叮噹    時間: 2010-6-11 20:46
原帖由 econecon 於 2010-6-11 15:14 發表

另外仲有對aero 好多ching/ctse推介. 就黎出第9代. 似乎唔錯, 價錢同rider應該一樣

Aero is quite comfortable for Longrun.
Aero is lighter & softer than Rider.

作者: basher11    時間: 2010-6-11 22:16
標題: 回復 8# 的帖子
謝謝你們的建議
不過想問, AERO是適合高足弓還是正常足弓?

其實我也搞不清自己是高足弓還是正常足弓, 所以打算買的時侯試穿看看感覺如何~
作者: stunyap    時間: 2010-6-11 23:27
標題: 回復 9# 的帖子
aero for正常至少高足都可以

最簡單的測試自己腳型是濕腳行報紙,再對比一些標準圖
再唔清楚影張相比我地睇睇
作者: econecon    時間: 2010-6-12 01:03
原帖由 stunyap 於 2010-6-11 23:27 發表
aero for正常至少高足都可以

最簡單的測試自己腳型是濕腳行報紙,再對比一些標準圖
再唔清楚影張相比我地睇睇

咁我影張相比你睇睇呀遲下, 唔該晒
作者: econecon    時間: 2010-6-12 01:03
原帖由 叮叮噹 於 2010-6-11 20:46 發表

Aero is quite comfortable for Longrun.
Aero is lighter & softer than Rider.

不過缺點應該係冇rider咁襟. 唔知係唔係? 同埋保護性冇咁好
作者: basher11    時間: 2010-6-12 22:39
標題: 回復 12# 的帖子
謝謝你呀
今日我陪父親到dr kong買鞋, 順便做了個免費測試, 那職員說我是正常足
其實rider and aero正常足著合唔合適?

今天我去試了rider and aero, 感覺rider鞋底好像有點高,而aero鞋頭較大, 不過我的腳頭又不是很闊, 最後拿不定主意, 所以未買住
作者: econecon    時間: 2010-6-13 00:25
原帖由 basher11 於 2010-6-12 22:39 發表
謝謝你呀
今日我陪父親到dr kong買鞋, 順便做了個免費測試, 那職員說我是正常足
其實rider and aero正常足著合唔合適?

今天我去試了rider and aero, 感覺rider鞋底好像有點高,而aero鞋頭較大, 不過我的腳頭又不 ...

呢度唔少ching/ctse講唔好信晒dr. kong

另外, 信自己對腳既感覺啦, 我兩對都冇著過. 試過兩對鞋, 感覺aero舒服好多
作者: basher11    時間: 2010-6-13 09:21
原來係咁, 咁我都唔好盡信DR KONG

另外, 原來我昨天試那對AERO係WIDE版, 我宜家先知佢有分WIDE版, 唔怪知得鞋頭咁大啦
其實隻腳掌唔闊但著D鞋頭大的鞋係唔係唔好? 因為隻鞋好似好鬆好多位咁
作者: stunyap    時間: 2010-6-13 13:01
標題: 回復 15# 的帖子
有時未跑過都唔知有冇買錯鞋,但估aero/rider都適合你
唔需要wide當然唔好買,包腳先唔會移位,發力都好d

你試的aero是8/9? 如入aero等9的女裝吧,也會齊size
至於rider,如你本身不是很重,aero都已經可以
作者: basher11    時間: 2010-6-13 17:00
標題: 回復 16# 的帖子
我試的係aero 8, aero 9唔係未出咩? 我唔知佢幾時先出, 所以唔想等喇
因為我宜家著d普通出街波鞋黎跑步, 其實對隻腳唔係太好, 但我又唔想停止跑步等aero 9出先跑...

另外, 我係168 cm高, 130 g重, 應該不是很重, 著aero都可以嗎?
因為感覺上aero比較舒服
作者: stunyap    時間: 2010-6-13 17:34
標題: 回復 17# 的帖子
9出左,但香港未返

~130 aero已經可以了
rider個底著起上來是冇aero咁軟,應該關個wave事,aero會"彈"d,去d,加上zero設計是貼腳d,所以又舒適d
8/9分別應該唔大,最重要都是買合適的size
作者: 叮叮噹    時間: 2010-6-13 18:02
原帖由 basher11 於 2010-6-13 17:00 發表
我試的係aero 8, aero 9唔係未出咩? 我唔知佢幾時先出, 所以唔想等喇
因為我宜家著d普通出街波鞋黎跑步, 其實對隻腳唔係太好, 但我又唔想停止跑步等aero 9出先跑...

另外, 我係168 cm高, 130 g重, 應該不是很重, ...

It's good idea to have a pair of running shoes, but not casual shopping shoes, for running.
I'm shorter & little bit lighter than u, wear aero for long run especially not in track.
Aero is comfortable & supportive to me.
Most Ching are much taller with heavy weight may choose Rider for better protection, or for hiking/ running on trail.
Go & try different kind of shoes, hope u find the one suit you.
作者: basher11    時間: 2010-6-13 18:20
標題: 回復 18# 的帖子
謝謝你的意見, 我會再試多次決定買邊款
另外, 想問下ching知唔知aero 9幾時出?
如果唔耐我都會等o既, 始終新款d嘛, 哈哈!!
作者: basher11    時間: 2010-6-13 18:24
叮叮噹, 我也感謝你的意見
平時去到鞋鋪見到咁多款, 問sales佢地又話款款差唔多, 答左等於無答
係呢到多得各位ching ctse解答先了解多左, thx vey much!!
作者: stunyap    時間: 2010-6-13 20:36
冇鞋但要跑,當然買左8先啦(有size的話)
如果等9而香港又未有,不如做左長跑網會員先吧 有你著數

至於幾時有9....問代理/店會清楚點
作者: basher11    時間: 2010-6-13 21:35
標題: 回復 22# 的帖子
哈哈, 點解做左會員會有著數o既?
作者: econecon    時間: 2010-6-13 21:53
原帖由 basher11 於 2010-6-13 17:00 發表

另外, 我係168 cm高, 130 g重, 應該不是很重, ...

未出架. 買對鞋啦. 信自己對腳既感覺
作者: econecon    時間: 2010-6-13 21:54
原帖由 stunyap 於 2010-6-13 17:34 發表
9出左,但香港未返

~130 aero已經可以了
rider個底著起上來是冇aero咁軟,應該關個wave事,aero會"彈"d,去d,加上zero設計是貼腳d,所以又舒適d
8/9分別應該唔大,最重要都是買合適的size

原來香港未出. 咁要等下先啦 (因為我唔急, 我有跑鞋著緊)
作者: econecon    時間: 2010-6-13 21:56
原帖由 basher11 於 2010-6-13 18:20 發表
謝謝你的意見, 我會再試多次決定買邊款
另外, 想問下ching知唔知aero 9幾時出?
如果唔耐我都會等o既, 始終新款d嘛, 哈哈!!

最緊要係你鍾意咩色架姐, 因為市面上aero 8既色我唔鍾意, 我又唔係咁急, 所以我先等9.
作者: econecon    時間: 2010-6-13 21:56
原帖由 basher11 於 2010-6-13 18:24 發表
叮叮噹, 我也感謝你的意見
平時去到鞋鋪見到咁多款, 問sales佢地又話款款差唔多, 答左等於無答
係呢到多得各位ching ctse解答先了解多左, thx vey much!!

知埋自己腳型就更好. 相信自己對腳啦
作者: basher11    時間: 2010-6-13 23:11
標題: 回復 26# 的帖子
哈哈, 其實我都唔多鍾意aero 8的顏色, 橙色同黃色都唔靚, 我鍾意紅色或藍色多d~
作者: basher11    時間: 2010-6-14 14:14
今日打去某運動店問, 那職員話aero 9應該今個月內出, 而且aero 8斷碼了, 所以我應該會等
作者: econecon    時間: 2010-6-14 14:18
原帖由 basher11 於 2010-6-14 14:14 發表
今日打去某運動店問, 那職員話aero 9應該今個月內出, 而且aero 8斷碼了, 所以我應該會等

咁你等下啦, 我諗正常都要月尾先有
作者: econecon    時間: 2010-6-14 14:18
原帖由 basher11 於 2010-6-13 23:11 發表
哈哈, 其實我都唔多鍾意aero 8的顏色, 橙色同黃色都唔靚, 我鍾意紅色或藍色多d~

咁你要等啦, 9係先出藍色. 其實多數都係一出就出藍色
作者: 叮叮噹    時間: 2010-6-15 15:42
原帖由 econecon 於 2010-6-14 14:18 發表

咁你要等啦, 9係先出藍色. 其實多數都係一出就出藍色

你又知道? 師兄咁留意女裝鞋.
之前aero女裝出粉紅, 黃, 橙, 綠...., 唔多覺藍色喎!
作者: 叮叮噹    時間: 2010-6-15 15:44
原帖由 basher11 於 2010-6-14 14:14 發表

上年我同妳現在same case, 不過斷碼正正有我size, 於是早買早著.
妳等多陣就有新款鞋, 值得!
作者: stunyap    時間: 2010-6-16 00:09
標題: 回復 32# 的帖子
對,mizuno男女的color會唔同,藍的多數是男裝

如果真是等唔到aero9,可以睇睇idaten5的女裝,見好多地方都有
idaten的底比aero再薄些少,再輕些少,130都足夠支撐

aero在mizuno的分類中,算是比賽練習鞋,"薄底的入門"
而idaten便是剛在aero之上的比賽鞋,"薄底比賽的入門",所以分別不算很大,樓主的情況可考慮
idaten之上就是spacer了,"薄底比賽鞋",再上我諗大部份人都冇需要咁高級的鞋了,專業比賽鞋用在我這個得唔專業時間的人身上肯定是浪費
作者: sleung2002hk    時間: 2010-6-16 01:18
支持aero for練習
作者: econecon    時間: 2010-6-16 01:42
原帖由 叮叮噹 於 2010-6-15 15:42 發表

你又知道? 師兄咁留意女裝鞋.
之前aero女裝出粉紅, 黃, 橙, 綠...., 唔多覺藍色喎!

唔好意思. 我講男裝. 男裝多數一出就出藍色

而女裝呢.. 我就真係冇乜留意, 不過女裝通常會有隻淺藍色既. 我覺得好靚
作者: econecon    時間: 2010-6-16 01:43
原帖由 stunyap 於 2010-6-16 00:09 發表
對,mizuno男女的color會唔同,藍的多數是男裝

如果真是等唔到aero9,可以睇睇idaten5的女裝,見好多地方都有
idaten的底比aero再薄些少,再輕些少,130都足夠支撐

aero在mizuno的分類中,算是比賽練習鞋,"薄底的入 ...

比賽練習鞋.. ? 我買黎係自己練習, 咁係咪會好快"玩完"?
作者: basher11    時間: 2010-6-16 11:01
標題: 回復 34# 的帖子
唔 ... 咁我其實主要係室內跑跑步機的, 每星期大約跑3次, 每次30-45分鐘
我唔係追求速度, 純粹想跑步做下運動, 其實rider , aero, idaten都應該適合我的? 還是有其他更好的選擇?
作者: econecon    時間: 2010-6-16 11:26
原帖由 basher11 於 2010-6-16 11:01 發表
唔 ... 咁我其實主要係室內跑跑步機的, 每星期大約跑3次, 每次30-45分鐘
我唔係追求速度, 純粹想跑步做下運動, 其實rider , aero, idaten都應該適合我的? 還是有其他更好的選擇?

跑步機. 我未跑過. 但感覺好悶
作者: stunyap    時間: 2010-6-16 14:39
標題: 回復 38# 的帖子
你跑室內,跑步機相對又冇街咁地硬,加上你本身唔重,所以選擇自然多,idaten足夠支持130,rider太重又有可能成為你的負擔,有時跑街想要多些路感,做時間,就會用薄底,有時練習想保護多些膝頭,就會用厚底
如果唔知邊一種好,aero都是中間一個平衡 (你的運動量唔算高,身體也不重,如不是年紀問題,的確不需要用太厚的跑鞋)

mizuno分類如下:
http://mizunorunning.jp/gear/shoes.html#chart

但有d香港冇
作者: Parco爸    時間: 2010-6-16 14:44
Rider 避震強D..保護性高D..但又重D..
Aero..薄D..避震弱D..貼腳D...但又輕D..

著Aero心情輕鬆D...
著Rider心情沉重D...

兩者價錢一樣...
兩者月底都返新色...

我愛Aero多D

作者: stunyap    時間: 2010-6-16 18:12
原帖由 econecon 於 2010-6-16 01:43 發表

比賽練習鞋.. ? 我買黎係自己練習, 咁係咪會好快"玩完"?

aero冇咁易死,加上香港買mizuno好平,抵返曬
比較對家,香港個動物代理set到個價鬼死咁高,好似卡央奴賣1249,美國設計號11就賣860,但其實外國二對都賣us135左右,加上動物只會比狗拆佢招牌,美國我地入左藉佢會送柒牌男裝,一對開二對,幾鬼開心

作者: basher11    時間: 2010-6-16 22:02
標題: 回復 40# 的帖子
謝謝你的回覆, 我買的時候會3對都試著, 感覺好的那對就買

順便幫朋友一問, 男仔高182 cm, 重170 g, 同樣是新手, 運動量只是一星期2至3天, 每次跑30-45分鐘, 正常足弓, 有甚麼跑鞋適合? 謝謝解答!!
作者: stunyap    時間: 2010-6-16 22:21
標題: 回復 43# 的帖子
mizuno?
170 rider已經可以,也可試creation11,如覺不太硬也可以,但creation的大型wave冇咁上下磅數會硬,170可算是入門磅數
作者: econecon    時間: 2010-6-17 01:36
原帖由 basher11 於 2010-6-16 11:01 發表

aero 9 女裝
http://www.mizuno.jp/catalog/product/8KN033/114003501/

色認真麻麻個人認為
作者: econecon    時間: 2010-6-17 01:38
原帖由 Parco爸 於 2010-6-16 14:44 發表

兩者價錢一樣...
兩者月底都返新色...

我愛Aero多D

rider返咩新色?

兩者買晒就最好, 不過好貴...
作者: econecon    時間: 2010-6-17 01:39
原帖由 basher11 於 2010-6-16 22:02 發表
謝謝你的回覆, 我買的時候會3對都試著, 感覺好的那對就買

順便幫朋友一問, 男仔高182 cm, 重170 g, 同樣是新手, 運動量只是一星期2至3天, 每次跑30-45分鐘, 正常足弓, 有甚麼跑鞋適合? 謝謝解答!!

我好肯定純感覺係aero 好d
作者: basher11    時間: 2010-6-17 09:28
唔 ... 個色又真係一般, 不過如果性能好我又唔介意, 跑步鞋始終功能重於外表

另外, 如果我係女仔買男裝會唔會唔o岩著? 即係功能上有無分別呢? 因為我隻腳比較大, 曾經試過rider 40號鞋, 不過剛剛好, 沒有一隻手指位的鬆動, 但運動店職員說mizuno女裝最大係40號, 如果唔係就要著男裝, 其實是不是沒有分別的?
作者: Simon So    時間: 2010-6-17 09:52
原帖由 basher11 於 2010-6-17 09:28 發表

唔 ... 個色又真係一般, 不過如果性能好我又唔介意, 跑步鞋始終功能重於外表  ...

恭喜 ctse 可以認清方向,明白性能的重要
先選擇能配合妳雙腳的,再挑顏色(如有)不遲。
至於新舊款,除非妳不急於要著,可以等(但可能是無了期的等,因為總會有新款推出),
若這一刻真的有需要,可選當前最新款的就是了(因太舊款的鞋可能存倉了一段時間,膠質或會 ...)
當然,新舊款交替的一刻,售價或會有變動,但運動用品(甚至消費品)從來也是如此呢。

我沒提到那款鞋適合妳,是的,因我也正在選擇中,學習中。
作者: stunyap    時間: 2010-6-17 11:36
標題: 回復 48# 的帖子
一隻手指位都冇便太緊了,如果冇size,也只好買男裝

以我所知,mizuno男女裝分別主要是鞋底設計,受力點會有唔同,中底就一樣
但asics的設計又唔同,男女裝的底是一樣,只是中底某些物料不同
2家大廠的取向唔同,所以我都唔知男女裝分別是唔是咁大,邊一點重要,但如果是中底物料不一樣,咁這個分別應該比鞋底大
作者: Parco爸    時間: 2010-6-17 11:56
是悲沙、阿佬9都返晒貨....歪打未有天....
作者: basher11    時間: 2010-6-17 12:07
標題: 回復 51# 的帖子
aero 9已經出左? 咁快?
ching係邊到見到呀?
作者: econecon    時間: 2010-6-17 12:12
原帖由 Parco爸 於 2010-6-17 11:56 發表
是悲沙、阿佬9都返晒貨....歪打未有天....

想請問Rider 13新色係咩色?
作者: econecon    時間: 2010-6-17 12:13
原帖由 stunyap 於 2010-6-17 11:36 發表
一隻手指位都冇便太緊了,如果冇size,也只好買男裝

以我所知,mizuno男女裝分別主要是鞋底設計,受力點會有唔同,中底就一樣
但asics的設計又唔同,男女裝的底是一樣,只是中底某些物料不同
2家大廠的取向唔同,所以我 ...

其實真係人人講既野唔同, 有人話要有個手指位. 有人又話都唔駛.. 我都唔知點先最正確
作者: stunyap    時間: 2010-6-17 13:17
標題: 回復 54# 的帖子
短跑就話要發力剛剛好或少頂,長跑當然是舒適至上
我的標準是3隻手指位,比賽鞋就要剛好或1隻手1指位
作者: basher11    時間: 2010-6-17 13:39
標題: 回復 55# 的帖子
3隻手指位唔會太多咩? 我自己預一至兩隻手指位, 我驚太多手指位會好鬆
作者: stunyap    時間: 2010-6-17 13:47
標題: 回復 56# 的帖子
咁都要睇睇鞋頭鬆唔鬆,如果本身鞋頭是尖尖地,設計又貼腳,可預多少少,睇你自己習慣吧
作者: Parco爸    時間: 2010-6-17 13:50
原帖由 basher11 於 2010-6-17 12:07 發表
aero 9已經出左? 咁快?
ching係邊到見到呀?

我是問田門新記喎...

我諗出面其他舖都返左啦...去找找啦..
作者: Parco爸    時間: 2010-6-17 13:51
原帖由 econecon 於 2010-6-17 12:12 發表

想請問Rider 13新色係咩色?

又無問喎....我咩色都沒所謂既....
作者: econecon    時間: 2010-6-17 14:52
原帖由 Parco爸 於 2010-6-17 13:50 發表

我是問田門新記喎...

我諗出面其他舖都返左啦...去找找啦..

田門新記, 唔識添
作者: econecon    時間: 2010-6-17 14:53
原帖由 Parco爸 於 2010-6-17 13:51 發表

又無問喎....我咩色都沒所謂既....

我只係鍾意藍色...
作者: basher11    時間: 2010-6-17 15:30
標題: 回復 60# 的帖子
哈哈, 我都唔識添
作者: basher11    時間: 2010-6-17 15:31
標題: 回復 61# 的帖子
我就鍾意紅色, 夠sharp
作者: econecon    時間: 2010-6-17 16:13
原帖由 basher11 於 2010-6-17 15:31 發表
我就鍾意紅色, 夠sharp

太搶眼啦. 好似果d又綠又黃成對果d. 真係接受唔到
作者: mk111    時間: 2010-6-17 21:54
aero 9 幾錢到?
作者: basher11    時間: 2010-6-17 23:39
有個問題想問下大家
我自己跑步已經有一年, 一直以黎體能都好差好易累, 不過都堅持每星期兩至三次, 每次30分鐘跑
但最近唔知係咩原因, 跑左10分鐘隻右腳已經好痛, 主要係'失頭哥'同小腿痛, 但左腳又無咩事
咁其實一年以來我都用腳前掌跑, 直至後來有人告訴我這種跑法會導致小腿粗, 應該用腳跟落地, 於是我就改變自己的跑法
究竟係唔係我改變跑步方法才會使右腿這麼痛? 還是應該去請教醫生看看是否傷了呢?

麻煩各位CHING, CTSE解答!!! 感激感激!!
作者: stunyap    時間: 2010-6-18 00:04
標題: 回復 66# 的帖子
你可以睇睇harvard的研究:
http://www.barefootrunning.fas.h ... p;RunningShoes.html
前腳掌落地的確可減輕膝頭的受力,改跑法用後跟落地對鞋的要求也會高些,所以選鞋好重要
(用前掌跑是會導致小腿粗,因為咁是變相強化小腿肌肉,短跑全是用前掌,又有幾多個短跑運動員肌肉唔強?)

休息返,找一對保護好的鞋,慢慢來習慣,也可用膝帶來幫助
學會休息都是一個練習
(一年來都是差不多的運動量冇點進步? 不會吧...?)
作者: stunyap    時間: 2010-6-18 00:04
標題: 回復 63# 的帖子
我都有對白底紅字,tarther都想買對紅,sharp~
作者: stunyap    時間: 2010-6-18 00:05
標題: 回復 65# 的帖子
應該都是630
起碼有8折
作者: econecon    時間: 2010-6-18 00:12
原帖由 stunyap 於 2010-6-18 00:05 發表
應該都是630
起碼有8折

算公價
作者: econecon    時間: 2010-6-18 00:15
原帖由 stunyap 於 2010-6-18 00:04 發表
你可以睇睇harvard的研究:
http://www.barefootrunning.fas.harvard.edu/2FootStrikes&RunningShoes.html
前腳掌落地的確可減輕膝頭的受力,改跑法用後跟落地對鞋的要求也會高些,所以選鞋好重要
(用前掌跑是會導致 ...

佢操得好勤力, 不過有時法子用得唔岩, 的確進步會好有限什至停濟不前
作者: stunyap    時間: 2010-6-18 00:17
講錯...應該是一年來都是同樣運動量而體能冇進步?
應該不會吧,算真是操得勤力
作者: econecon    時間: 2010-6-18 00:23
原帖由 stunyap 於 2010-6-18 00:17 發表
講錯...應該是一年來都是同樣運動量而體能冇進步?
應該不會吧,算真是操得勤力

自問越黎越懶, 一星期都未必操一次, 以前練習當比賽咁操. 而家跑親都hea跑, 成績仲要大退步. 所以我覺得佢好西利
作者: basher11    時間: 2010-6-18 11:39
標題: 回復 67# 的帖子
我都估應該係方法變左所以隻腳容易痛, 所以''的''起心肝買對跑鞋
我宜家keep住每星期跑兩次, 每次20分鐘先, 到買左跑鞋先慢慢跑多d

之前跑步純粹為減磅, 無諗過要有咩裝備同方法, 淨係係跑步機到跑 ...
到跑左一年, 減左10磅, 減肥目標已經達成, 跟住開始想改進跑步方法
宜家我都唔知體能有無好到, 我次次行樓梯都好易累, 係行一兩層已經喘氣, 到宜家跑左一年後行樓梯都好差, 所以覺得好似無改善

總之宜家keep住跑, 不過跑少d, 到買左鞋先慢慢加碼跑多d

唔該哂各位ching解答, 對跑步又知多左
作者: econecon    時間: 2010-6-18 12:03
原帖由 basher11 於 2010-6-18 11:39 發表
我都估應該係方法變左所以隻腳容易痛, 所以''的''起心肝買對跑鞋
我宜家keep住每星期跑兩次, 每次20分鐘先, 到買左跑鞋先慢慢跑多d

之前跑步純粹為減磅, 無諗過要有咩裝備同方法, 淨係係跑步機到跑 ...
到跑左一 ...

點解只係跑跑步機?
作者: basher11    時間: 2010-6-19 09:47
標題: 回復 75# 的帖子
因為戶外跑好受天氣影響
夏天太熱喇, 跑到想死
一時又落雨, 唔想因為落雨而停跑
而且D天氣一時好濕一時好焗熱, 真係跑得好唔舒服
所以寧願係室內跑好過
作者: econecon    時間: 2010-6-20 01:46
原帖由 basher11 於 2010-6-19 09:47 發表
因為戶外跑好受天氣影響
夏天太熱喇, 跑到想死
所以寧願係室內跑好過

咁運動係咁架啦. 感覺室內好悶
作者: stevenieong    時間: 2010-6-21 09:28
原帖由 basher11 於 2010-6-19 09:47 發表
因為戶外跑好受天氣影響
夏天太熱喇, 跑到想死
所以寧願係室內跑好過

呢d就係戶外跑的樂趣所在...
作者: econecon    時間: 2010-6-26 01:09
原帖由 Parco爸 於 2010-6-16 14:44 發表

兩者價錢一樣...
兩者月底都返新色...

我愛Aero多D

你話果隻rider新色應該係SW如果我冇理解錯
作者: econecon    時間: 2010-6-26 01:10
因為戶外跑好受天氣影響
夏天太熱喇, 跑到想死
所以寧願係室內跑好過

聽講aero 9有售啦ctse
作者: basher11    時間: 2010-6-27 00:36
標題: 回復 80# 的帖子
係呀, 不過好似得男裝, 女裝未有, 我諗住等埋女裝出先買, 雖然可能我著唔落女裝...
作者: econecon    時間: 2010-6-27 01:03
原帖由 basher11 於 2010-6-27 00:36 發表
係呀, 不過好似得男裝, 女裝未有, 我諗住等埋女裝出先買, 雖然可能我著唔落女裝...

aero 9個樣冇想像中咁好, 我覺得aero 8靚d
作者: stunyap    時間: 2010-6-27 01:10
標題: 回復 81# 的帖子
馬拉x
男裝/wide都已經有,女裝也有,3個唔同色
作者: econecon    時間: 2010-6-27 01:51
原帖由 stunyap 於 2010-6-27 01:10 發表
馬拉x
男裝/wide都已經有,女裝也有,3個唔同色

不過ctse會唔會要一對保護更好既鞋更好呢?

Aero 9 加左價, 640元
作者: basher11    時間: 2010-6-27 09:24
標題: 回復 83# 的帖子
其實我試著過aero同rider, 自己鍾意aero 多d, 不過買的時候會多試兩款一次~
作者: basher11    時間: 2010-6-27 09:25
標題: 回復 83# 的帖子
thx ar
不過體x城未有女裝, 我等佢返貨
作者: stunyap    時間: 2010-6-27 13:03
標題: 回復 84# 的帖子
你唔講唔覺  $10

用體重來講,aero足夠有餘了

作者: stunyap    時間: 2010-6-27 13:06
標題: 回復 86# 的帖子
個色同mizuno jp那女裝一樣,唔錯

不過我睇唔出8/9有咩大分別,底/中底一樣,是面的desgin不同了
作者: econecon    時間: 2010-6-28 00:24
原帖由 basher11 於 2010-6-27 09:25 發表
thx ar
不過體x城未有女裝, 我等佢返貨

體x城唔知幾時有貨呢. 可惜我本身仲有跑鞋著緊, 否則可能一入就入兩對
作者: econecon    時間: 2010-6-28 00:25
原帖由 stunyap 於 2010-6-27 13:06 發表
個色同mizuno jp那女裝一樣,唔錯

不過我睇唔出8/9有咩大分別,底/中底一樣,是面的desgin不同了

我覺得8靚過9添. 樣就rider13好過aero9, 但係好似aero 9舒服d, 不過又冇咁襟咁囉
作者: basher11    時間: 2010-8-5 15:38
HI各位ching, 好耐無上黎
關於aero9, 有個問題想問下
之前去試8號, 覺得剛剛好, 勉強有一隻手指位, 但試8.5號又有d跌, 行路對鞋有少少跌 (除非綁到好緊), 個sale建議我買8號, 佢話aero係網面, 跑跑下會鬆, 想問下各位ching知唔知係唔係真呀?
作者: stunyap    時間: 2010-8-6 00:28
標題: 回復 91# 的帖子
8已經可以了
作者: Razor    時間: 2010-9-12 09:05
各位師兄好!
抱歉我為問問題推舊Post
我係慢跑新手, 主要想買鞋跑3000米和平時練習用
看過此Post後, 個人感覺偏向舒適度,所以決定買Aero 9
請問我如何知道我適合呢對鞋呢?
另外想問邊度買平. thx!

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2