香港長跑網 - 長跑長友

標題: Desaru International Long Distance & Sprint Triathlon 2010 [打印本頁]

作者: ginnywong    時間: 2010-7-6 20:10
標題: Desaru International Long Distance & Sprint Triathlon 2010
10月1號出發, 2號比賽, 3 號返香港, 唔洗請假, 如果安排到夜機返, 仲有半日可以係個島度渡下假

距離同70.3相似
游 2km
單車: 90km
跑:21KM

報名費比一般有Ironman品牌的70.3平一大截, 機票、 酒店 +報名費4,000有找, 好低玩

詳細收費如下

報名費: RM150 = HKD365
酒店:
3 Bedrooms Apartment (max 6 pax) : RM530.00 nett per night = HKD 1,288
2 Bedrooms Apartment (max 4 pax) : RM330.00 nett per night = HKD 802
1 Bedroom Apartment (max 2 pax) : RM190.00 nett per night = HKD 462

機票就要等Travel Agent confirm

作者: 上水馬王    時間: 2010-7-6 22:35
可惜今年仲未操得起......期望明年!
作者: bmc    時間: 2010-7-7 01:59
非常有興趣,考慮中
作者: bmc    時間: 2010-7-7 02:00
原帖由 上水馬王 於 2010-7-6 22:35 發表

馬王驚就兩份啦,去馬
作者: kito807    時間: 2010-7-7 09:29
原帖由 上水馬王 於 2010-7-6 22:35 發表

我都期望明年可以參加!!!
作者: 上水馬王    時間: 2010-7-7 12:29
原帖由 bmc 於 2010-7-7 02:00 發表

馬王驚就兩份啦,去馬

今年太忙勒,好難兼顧所有野……要我跑步行番黎去完成,我又唔想

鐵人路係漫長的,唔須要急於一時,出年操好既話至陪你死過!
作者: rockiec    時間: 2010-7-7 22:14
呢個比賽响邊? 好近香港?
賽程接近半奧, 同台東123差唔多,
都係高難度賽事, 但又想見識下!
作者: 上水馬王    時間: 2010-7-7 22:33
原帖由 rockiec 於 2010-7-7 22:14 發表
呢個比賽响邊? 好近香港?
賽程接近半奧, 同台東123差唔多,
都係高難度賽事, 但又想見識下!

晌馬來西亞

有機會都想一大班人出外比賽玩下!
作者: rockiec    時間: 2010-7-8 07:47
原帖由 上水馬王 於 2010-7-7 22:33 發表   晌馬來西亞

有機會都想一大班人出外比賽玩下!

謝謝資料...

機票、 酒店 +報名費4,000有找
未計三餐、交通...

即差唔多四千幾??
作者: franklcf    時間: 2010-7-8 09:00
我都好想一齊出去比賽, 一齊玩一齊食...正! 不過下年出左飛機先啦.
你地玩多d外場啦, 比多d經驗我地ma.
作者: kito807    時間: 2010-7-8 11:35
單車坐飛機過去唔知點計呢?
作者: rockiec    時間: 2010-7-8 12:47
原帖由 kito807 於 2010-7-8 11:35 發表
單車坐飛機過去唔知點計呢?

我估當寄艙行李咁, 每人20kg,
單車+packing 都係十幾公斤,

反而担心點 pack 架車,
我試過行李都擲爛...

特登去到無咗架車, 都幾煩!
作者: gforce    時間: 2010-7-8 13:02
原帖由 rockiec 於 2010-7-8 12:47 發表

我估當寄艙行李咁, 每人20kg,
單車+packing 都係十幾公斤,

反而担心點 pack 架車,
我試過行李都擲爛...

特登去到無咗架車, 都幾煩!

我都試過好幾次, 問單車鋪拎單車紙皮箱,未試過有事
作者: rockiec    時間: 2010-7-8 13:39
原帖由 orce 於 2010-7-8 13:02 發表
我都試過好幾次, 問單車鋪拎單車紙皮箱,未試過有事

有得拎咁好, 但架車用乜嘢包呢?

海棉? 泡泡膠? 紙皮?
作者: 三水豆腐    時間: 2010-7-8 14:24
標題: 回復 13# 的帖子
早輪我去飛記拎紙箱,個老細要收我100大圓,最後個夥計都唔好意思,就給了我一大堆包裝野 - 束帶,紙板,車轆定位膠,後變定位膠(拆下後轆後用),大盤定位海綿(一大包海綿墊在五通和大盤下)...... 還教我怎樣用來包架單車,這麼樣包好架車就鼎運都沒事啦。
哩個伙記真是抵贊!
作者: 魚蛋明    時間: 2010-7-8 16:53
100大洋,幫你pack埋就差唔多

有小小經驗可以分享下

1)最易撞爛既波腳
用細餅拖大飛輪,個波腳可以縮到最入
波腳位仲要再加保護(例如海棉等)

2)車頭拆handle bar唔好拆鵝頸
拆鵝頸既話係安裝既時候無磅尺pre-load會較麻煩
所以拆handle bar會較為方便

3)會郁既野盡量痴實/扎實
例如制手槍手位置,會彈既野又係好易撞爛

4)頭盔唔好跟車一齊入箱
又係好易掟爆

5)工具既都要跟車一齊入箱寄倉
鏈油金屬工具等危險品都要寄倉

希望幫到咁多位師兄
祝比賽順利
作者: rockiec    時間: 2010-7-9 08:02
原帖由 三水豆腐 於 2010-7-8 14:24 發表 早輪我去飛記拎紙箱,個老細要收我100大圓,最後個夥計都唔好意思,就給了我一大堆包裝野 - 束帶,紙板,車轆定位膠,後變定位膠(拆下後轆後用),大盤定位海綿(一大包海綿墊在五通和大盤下)...... 還教我怎樣用 ...

原帖由 魚蛋明 於 2010-7-8 16:53 發表 100大洋,幫你pack埋就差唔多 有小小經驗可以分享下 1)最易撞爛既波腳 用細餅拖大飛輪,個波腳可以縮到最入 波腳位仲要再加保護(例如海棉等) 2)車頭拆handle bar唔好拆鵝頸 拆鵝頸既話係安裝既時候無磅尺p ...

謝謝兩位 ching 有用資料!

咁下次真係要買車 ge 時候, 最好自己砌車,
將所有紙皮箱同埋海棉之類keep 起晒,
要到海外比賽ge 時候, 原裝包番佢就得啦, 係咪?
作者: 三水豆腐    時間: 2010-7-9 10:06
飛記代理名車,的箱就較硬淨,包裝物齊全。但有的單車係SKD到貨,由車鋪裝嵌,的包裝就沒這麼好啦。
作者: 三水豆腐    時間: 2010-7-9 10:08
標題: 回復 16# 的帖子
如果我有帶埋架車去,我想個夥計係會幫我包埋噶
作者: rockiec    時間: 2010-7-9 12:51
原帖由 三水豆腐 於 2010-7-9 10:08 發表
如果我有帶埋架車去,我想個夥計係會幫我包埋噶

三水兄, 係咪免費代包服務? 抑或收100個大洋??
作者: loudspeaker    時間: 2010-7-9 13:02
原帖由 rockiec 於 2010-7-9 12:51 發表

三水兄, 係咪免費代包服務? 抑或收100個大洋??

拉客
黎呢邊啦 rockiec hing, 一齊吃台灣牛肉面啦。
作者: 三水豆腐    時間: 2010-7-9 15:03
係唔係都已經先收著我100大洋啦
作者: rockiec    時間: 2010-7-9 20:11
原帖由 loudspeaker 於 2010-7-9 13:02 發表
拉客
黎呢邊啦 rockiec hing, 一齊吃台灣牛肉面啦。

你果邊要攞假, 呢邊唔使, 煩少樣!

不過都係諗下啫, 去一次要四千幾,
應該都有半架唔錯ge rb/tt,
所以問清楚再度度!
作者: gforce    時間: 2010-8-9 14:05
目標迫近....加操進行中
作者: key    時間: 2010-9-28 14:11
原帖由 orce 於 2010-8-9 14:05 發表
目標迫近....加操進行中

就黎黎料啦,準備成點呀?加油呀!!!!!!!!   
作者: drexler    時間: 2010-9-28 14:26
加油!! 祝你地攞到好成績!!
作者: gforce    時間: 2010-9-28 15:17
宜家個心已經係Desaru
準備算OK充足, 會考/Alevel都無咁好準備, 不過如果有多一個月會更好....
始終唔係耐力型運動員, 長距離信心唔大

估唔到幾個月咁快就過到, 第一次玩, 當體驗下
花左時間去操, 亦希望成績唔會太差!
作者: ~~菲菲~~    時間: 2010-9-28 15:27
Jason & Ginny加油!!!
返來report下外地半鐵比賽我地聽, 等我可以見識下
作者: wong.siufu    時間: 2010-9-28 15:45
Jason & Ginny
加油
好好享受比賽
作者: 711MF    時間: 2010-9-28 16:20
作者: rockiec    時間: 2010-10-2 13:31
原帖由 711MF 於 2010-9-28 16:20 發表
Jason & Ginny   加油.. 加油.. 加油..  

X2!!

記得影埋相番嚟睇下!
作者: gforce    時間: 2010-10-3 20:50
原帖由 rockiec 於 2010-10-2 13:31 發表

X2!!

記得影埋相番嚟睇下!

今日剛剛返來, 相會遲少少upload
作者: eddiebuzz    時間: 2010-10-3 21:52
標題: 回復 32# 的帖子
Congratulations!!!
作者: loudspeaker    時間: 2010-10-5 10:02
原帖由 eddiebuzz 於 2010-10-3 21:52 發表
Congratulations!!!

弓起 x 2
作者: ginnywong    時間: 2010-10-6 08:34
返唻law, 好好玩, 自己的成績亦好滿意, 玩左6.5小時, 目標達成, 多謝大家鼓勵
下面係作戰篇報告
http://ginnywong9111978.mysinabl ... p;articleId=2611554

相集係呢度
http://www.facebook.com/pages/3r ... amp;id=144599272075
作者: wong.siufu    時間: 2010-10-6 10:28
原帖由 ginnywong 於 2010-10-6 08:34 發表
返唻law, 好好玩, 自己的成績亦好滿意, 玩左6.5小時, 目標達成, 多謝大家鼓勵
下面係作戰篇報告
http://ginnywong9111978.mysinablog.com/index.php?op=ViewArticle&articleId=2611554

相集係呢度
http://www. ...

很詳細的報告
恭喜恭喜

問一下,游水一圈後要上水才開始第二圈,是不是ironman都係咁?
因為看到國內某個ironman賽事都係咁.

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2