香港長跑網 - 長跑長友

標題: 新仔 (來自大坑西) 報到 [打印本頁]

作者: CM61    時間: 2010-7-17 10:04
標題: 新仔 (來自大坑西) 報到
來自大坑西新仔,請各位 C-hing & C-tse 多多指教,本人間中會係大坑東球場慢跑.
作者: 馬神    時間: 2010-7-17 11:51
歡迎CM61 加入長跑網, 長跑長友
作者: miumiulam    時間: 2010-7-17 13:19
CM61 你好
歡迎加入長跑網.
港島好多快腳..腳..
作者: CM61    時間: 2010-7-18 02:45
miumiulam C-tse 我是九龍區大坑西人,平時很少到香港區
作者: 馬神    時間: 2010-7-18 12:00
CM61 CHING/CTSE 咁可以過黎tko約跑呀, 星期三約跑好熱鬧架, 有興趣呢個wed 黎呀
作者: CM61    時間: 2010-7-18 16:44
馬神 C-hing,如有時間,我都會嘗試,不過暫時未有時間.(我是一個老伯,年紀大,腳步慢.)
作者: 馬神    時間: 2010-7-18 18:38
原帖由 CM61 於 18-7-2010 16:44 發表
馬神 C-hing,如有時間,我都會嘗試,不過暫時未有時間.(我是一個老伯,年紀大,腳步慢.)

哦, CM61 CHING, 千祈唔好咁講呀, 我係個後生仔, 但都係慢腳 ...... 如果有時間多D 黎約跑呀, TKO 都有退休CHING, 都好跑得, 快腳, 有機會就黎TKO 啦, 長跑長友
作者: CM61    時間: 2010-7-20 16:08
好呀!馬神 c-hing,下月中開始有時間,到時o黎 TKO 跟 R c-hing 等各位學o下上澳景路.
作者: allanccl    時間: 2010-7-21 10:11
歡迎 CM61 師兄!
小弟也是已退休既後生仔,我唔會認老架!
呢排經常去石硤尾跑配水庫公園,先知大坑西響邊樹。
多d去將軍澳跑丫,好好玩架,佢地好似一家人咁,小弟住港島西灣河都坐地鐵去,就係鍾意果條澳景路(有時叫OK路)。
作者: CM61    時間: 2010-7-21 10:38
早晨!亮哥c-hing,配水庫公園我都經常會慢跑上去架,不過多數是晚上7時後.
有時間一定會入o黎TKO參加你們的活動.
作者: allanccl    時間: 2010-7-21 11:37
原帖由 CM61 於 2010-7-21 10:38 發表
早晨!亮哥c-hing,配水庫公園我都經常會慢跑上去架,不過多數是晚上7時後.
有時間一定會入o黎TKO參加你們的活動.

小弟會星期二、四晚上19:30-21:30響配水庫公園和一班視障人仕慢跑。
星期三晚就去TKO慢跑。
作者: 馬神    時間: 2010-7-21 12:59
原帖由 allanccl 於 21-7-2010 11:37 發表

小弟會星期二、四晚上19:30-21:30響配水庫公園和一班視障人仕慢跑。
星期三晚就去TKO慢跑。

亮哥, 你都叫慢跑???? 咁我呢d 咪叫做行......
作者: allanccl    時間: 2010-7-21 13:17
原帖由 馬神 於 2010-7-21 12:59 發表

亮哥, 你都叫慢跑???? 咁我呢d 咪叫做行......

係呀! 琴晚淨係聽到教練林sir話我地這pair慢呀!再快番d! 小弟都係要練多d先得啦!
作者: CM61    時間: 2010-7-21 13:18
亮哥 c-hing 活得真有意思!退而不休!
作者: allanccl    時間: 2010-7-21 13:32
原帖由 CM61 於 2010-7-21 13:18 發表
亮哥 c-hing 活得真有意思!退而不休!

是的,有一次去睇醫生,果個醫生(政府醫生)問左一個問題:假如我話比你聽,你患上癌症,只剩一個月命,你會做乜野?   當時的我呆了! 個心實晒!
跟住, 他說,係假如姐,d報告未出。 人始終會死既,只要活得有意義,如果無做過會遺憾既,咪做先囉! 咁咪死而無憾囉!  哈哈哈!!! 給他嚇死!!
作者: CM61    時間: 2010-7-21 14:07
原帖由 allanccl 於 21-7-2010 13:32 發表

是的,有一次去睇醫生,果個醫生(政府醫生)問左一個問題:假如我話比你聽,你患上癌症,只剩一個月命,你會做乜野?   當時的我呆了! 個心實晒!
跟住, 他說,係假如姐,d報告未出。 人始終會死既,只要活得有意 ...

好一位神醫 (精神及心靈上的醫師)!
作者: 馬神    時間: 2010-7-21 14:43
原帖由 CM61 於 21-7-2010 14:07 發表

好一位神醫 (精神及心靈上的醫師)!

X2
作者: kk52    時間: 2010-7-22 09:14
歡迎CM61 ching~
得番一個月命真係唔知點算好...
作者: CM61    時間: 2010-7-22 10:56
原帖由 kk52 於 22-7-2010 09:14 發表
歡迎CM61 ching~
得番一個月命真係唔知點算好...

kk52 C-hing 你好!

如果我得番一個月命,如能力許可,會將欠人的清還(包括人情債)如還不清,面對面講聲對不起,真的還不了!由其是人情債.
作者: allanccl    時間: 2010-7-22 11:37
原帖由 CM61 於 2010-7-22 10:56 發表

kk52 C-hing 你好!

如果我得番一個月命,如能力許可,會將欠人的清還(包括人情債)如還不清,面對面講聲對不起,真的還不了!由其是人情債.

唔! CM61 師兄一定有好多朋友! 仲係好好既朋友添! 好好珍惜啊!
作者: 馬神    時間: 2010-7-22 13:35
原帖由 allanccl 於 22-7-2010 11:37 發表

唔! CM61 師兄一定有好多朋友! 仲係好好既朋友添! 好好珍惜啊!

嗯, 我都好同意亮哥所言, 可以借到咁多人情債, 一定係有好多朋友, 冇朋友既人又何來人情債, 好好珍惜
作者: jsmleung02    時間: 2010-7-29 14:05
我也曾經是大坑西人, 以前球場未界開一忽忽時, 都係在球場跑. 亦周不是由大坑東路經花墟隔離既金馬倫道(唔知有無記錯街名 )跑去歌和老街既公園.
作者: CM61    時間: 2010-7-29 18:26
原帖由 jsmleung02 於 29-7-2010 14:05 發表
我也曾經是大坑西人, 以前球場未界開一忽忽時, 都係在球場跑. 亦周不是由大坑東路經花墟隔離既金馬倫道(唔知有無記錯街名 )跑去歌和老街既公園.

jsmleung02 C-hing 你好,可能你記錯,不是金馬倫道,應該是達之路,你現在再有無在附近跑o牙!
作者: jsmleung02    時間: 2010-8-9 12:25
我搬左入天水圍好耐啦. 大坑西是我細個讀書的地方.  我以前是跑金巴倫道(過了火車橋後第一條街), 右轉入雅息士道, 再從窩打老道轉入歌和老街. 早30幾年前加上是晨早6點, 所以這條路是沒有車的. 但現在一定不好跑.
作者: CM61    時間: 2010-8-9 12:46
原帖由 jsmleung02 於 9-8-2010 12:25 發表
我搬左入天水圍好耐啦. 大坑西是我細個讀書的地方.  我以前是跑金巴倫道(過了火車橋後第一條街), 右轉入雅息士道, 再從窩打老道轉入歌和老街. 早30幾年前加上是晨早6點, 所以這條路是沒有車的. 但現在一定不好跑.

jsmleung c-hing 午安!原來是金巴倫道,早30幾年前達之路重未可以直通歌和老街,現在由大坑東道達之路口可直上到歌和老街都好多年o拉,條路都幾好跑,人不太多.

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2