香港長跑網 - 長跑長友

標題: mizuno的"扁平足"跑鞋,正常既腳著唔著得?? [打印本頁]

作者: nopains_nogains    時間: 2010-7-26 18:57
標題: mizuno的"扁平足"跑鞋,正常既腳著唔著得??
mizuno的"扁平足"跑鞋,正常既腳著唔著得??
佢地既分別好似係扇形同平行形既wave...同埋個足弓高d矮d...
咁我想問下如果正常既腳著for扁平足著既鞋...
會唔會有咩問題??或者避震作用會減少??
作者: 100100100    時間: 2010-7-26 23:27
support type--正常足弓都可以
control type--扁平足, 鞋框較闊和"直' & 硬DD(硬好少)

FYI--->(pls check with the "footware matrix")
http://www.mizunousa.com/equipme ... ftwm&subcat=control
作者: 海人    時間: 2010-8-10 00:01
不過如果你有跟膜炎/腳底痛就要小心了, 鞋內那個足弓 support 位置可能會整痛你隻腳
作者: CHMINGX    時間: 2010-10-30 11:09
小弟都有野想問
我呢排想玩下長跑
而家著緊NB RUNNING 410
本身自己有中度扁平足
跑左2日 2日都係2-3KM
想問下各位CHING
有咩跑鞋岩我?
(身高16X 42-43 KG)
作者: kit00    時間: 2011-1-20 21:06
我現在用new balence 860 跑高士運動場ok嗎!">?
作者: sentosa76    時間: 2011-1-26 16:00
原帖由 kit00 於 2011-1-20 21:06 發表
我現在用new balence 860 跑高士運動場ok嗎!">?

Is Wave Alchemy suitable for flat feet?
作者: alexckwhk    時間: 2011-1-27 01:05
標題: 回復 6# 的帖子
yes it's ok
if you are serious flat feet you can try it
i suggest you to wear it on to feel the shoes as well
let your foot to feel the shoes
not only focus on data
作者: 斯卡    時間: 2011-1-27 10:44
作者: gased    時間: 2011-2-2 03:00
標題: 多多指教!
我有扁平足、後足外翻、右腳內旋。
一個星期跑2或3次,每次4KM,運動場。

那隻跑鞋比較好

MIZUNO :
Wave Alchemy 10

ASICS:
GEL-Kayano® 17
GT-2160

謝謝!

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2