香港長跑網 - 長跑長友

標題: 踩單車係咪要用腹肌? [打印本頁]

作者: kito807    時間: 2010-8-7 09:25
標題: 踩單車係咪要用腹肌?
我有個朋友同我講踩單車係要腹肌用力咁去踩, 係真唔係真呢? 點用呀? 明明係對腳係度踩

不過我尋日試過用aerobar 時又好似真係得, feel 到有少少用到個腹, 唔知呢個理論係咪真呢?
之前聽大家講最多都係用大腿肌肉
作者: ginnywong    時間: 2010-8-7 10:14
腹肌都可以話係其中一部份, 正確來遘是core muscle
Core keep得好, 幫助穩定坐姿, quad同hamstring發力時就更有效率啦
作者: RowerBee    時間: 2010-8-8 19:33
就"腹肌", 同大家分享下篇文章先~~ 我諗對三鐵都幾有用,
睇完再諗返起自己平時玩O既運動, 又真係CORE MUSCULE唔夠強,
成個動作會走哂樣, 睇黎真係幾重要!!

跑步者如何锻炼肌肉
作者: gforce    時間: 2010-8-8 20:25
原帖由 RowerBee 於 2010-8-8 19:33 發表
就"腹肌", 同大家分享下篇文章先~~ 我諗對三鐵都幾有用,
睇完再諗返起自己平時玩O既運動, 又真係CORE MUSCULE唔夠強,

跑步者如何锻炼肌肉

Core muscle對游踩跑都重要
係大家都未有強大core muscle前, 可先注意如何運用core muscle, 著意感受一下
強化了之後更事半功倍
作者: 馬神    時間: 2010-8-8 21:34
原帖由 RowerBee 於 8-8-2010 19:33 發表

跑步者如何锻炼肌肉

多謝阿bee ctse 分享 !!

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2