香港長跑網 - 長跑長友

標題: 為菲律賓被挾持本港康泰旅行團死難者默哀, 仍生環的祈禱 [打印本頁]

作者: 短跑之神_啊俊    時間: 2010-8-23 21:34
標題: 為菲律賓被挾持本港康泰旅行團死難者默哀, 仍生環的祈禱
為菲律賓被挾持本港康泰旅行團死難者默哀, 仍生環的祈禱為菲律賓被挾持本港康泰旅行團死難者默哀, 仍生環的祈禱為菲律賓被挾持本港康泰旅行團死難者默哀, 仍生環的祈禱
初步消息有人遇害, 但有待證實..

大家比個推薦以作祈禱....

死 7 個 ............一個做緊手術..子彈仲係個腦到
呢班係咩特警部隊, 不知所謂, 如果係大陸或美國, 呢條友死鬼左九世

十個鐘....

在搶救的人質医院證實並不樂觀,真是聽者傷心,見者流淚

估唔到一個開開心心既旅行團會變成咁!

登錄/註冊後可看大圖

作者: 大力蘇    時間: 2010-8-23 21:35
諗番起, 當年以色列D特種部隊好勁, 以色列當年經常比人劫機, 挾持人質, 但係幾次都救得番, 菲律賓真係垃圾!!!!
作者: 短跑之神_啊俊    時間: 2010-8-23 21:42
係...好冇用....係唔係冇練過....
作者: clerkb    時間: 2010-8-23 21:53
甚不安, 什麼事情也可傾, 為什麼要傷無辜呢? 本來以為是完無傷亡了事, 自己真是太天真
作者: ckleung    時間: 2010-8-23 21:53
願死難者安息,逃離劫難者早日身心康復。
作者: 短跑之神_啊俊    時間: 2010-8-23 21:56
至少死左兩件 救左六件 .........
作者: dicksonyk    時間: 2010-8-23 22:09
Rest In Peace
作者: bolo    時間: 2010-8-23 22:21
原帖由 ckleung 於 2010-8-23 21:53 發表 願死難者安息,逃離劫難者早日身心康復。
      X2
作者: wewahaha    時間: 2010-8-23 22:24
原帖由 大力蘇 於 2010-8-23 21:35 發表
諗番起, 當年以色列D特種部隊好勁, 以色列當年經常比人劫機, 挾持人質, 但係幾次都救得番, 菲律賓真係垃圾!!!!

我睇果陣已經好似已經停戰,成班所謂特種部隊傻更更圍住架車,得一個防彈盾,
菲律賓果班唔係特種部隊,應該叫垃圾部隊,成好講飛虎隊,仲差過香港藍帽子。

初初聽死晒真係愕然,幸好起碼救到六個。
作者: 龜速行    時間: 2010-8-23 22:24

X3
作者: wadee    時間: 2010-8-23 22:25

X4
作者: ktluk    時間: 2010-8-23 22:29

X5
作者: mill    時間: 2010-8-23 22:29
睇現場直播, 睇完我個心好唔舒服.
作者: allanccl    時間: 2010-8-23 22:44
原帖由 mill 於 2010-8-23 22:29 發表
睇現場直播, 睇完我個心好唔舒服.

我都係,好難過! 今晚一定訓唔著了。
作者: TNT    時間: 2010-8-23 22:54
R.I.P.
作者: 短跑之神_啊俊    時間: 2010-8-23 22:59
....new 死左7個.......
作者: kenneth    時間: 2010-8-23 23:01
作者: 短跑之神_啊俊    時間: 2010-8-23 23:08

作者: iceberg99    時間: 2010-8-23 23:22
R.I.P.
作者: 喪Ken    時間: 2010-8-23 23:34
R.I.P.
作者: hobbywet    時間: 2010-8-23 23:38
好唔開心,點解會落得手
作者: 阿聰    時間: 2010-8-23 23:43
作者: 阿聰    時間: 2010-8-23 23:50
標題: Rest In Peace
Rest In Peace.....
作者: 賓仔    時間: 2010-8-24 00:06
講真,,拎個個盾做咩咁怕死 ? 佢做得呢行預左嫁喇 , 唔通解放軍怕死可以唔打仗 ?

btw,,R.I.P
作者: imchristy    時間: 2010-8-24 00:19
R.I.P
為事件中所有人祈禱... 槍手都有家人... 佢地都會好傷心的...
但願每個人都可以慢慢放低仇恨..
學習管理自己既情緒...
呢個世界就會少d同類既事件發生
讓時間慢慢醫好心靈既傷痛....
繼續好好地過日子
作者: laputa99    時間: 2010-8-24 00:20
R.I.P.
作者: 亞平    時間: 2010-8-24 00:22
7死2重傷..想知道佢地死下誰人槍下?
作者: 短跑之神_啊俊    時間: 2010-8-24 00:25
你咁講.......唔係個槍手射??
作者: 亞平    時間: 2010-8-24 00:42
原帖由 短跑之神_啊俊 於 2010-8-24 00:25 發表
你咁講.......唔係個槍手射??

新聞片睇唔清....特首都唔知..我猜二邊都有開槍..
作者: Tarry    時間: 2010-8-24 00:54
願他們主懷安息, 願聖靈安慰他們的親人, 受傷的得著適切的醫治. 今天晚上回家才知道此惡耗, 心感難過, 在新聞報導中, 有一位羅先生, 不讓凶徒殺人, 也為了救他的太太, 最後死了, 也展現人性的光輝.
作者: 狗哥    時間: 2010-8-24 01:02
R.I.P.

不幸遇難既人士請安息...一路好走
搶救緊的人,希望佢地渡過難關吉人天相!
作者: imchristy    時間: 2010-8-24 01:06
唔想睇聽日既報紙.... 好傷心....
作者: LL3578    時間: 2010-8-24 01:16
首先,我祝願遇害既港人RIP

另外我就改編首歌,叫"再見菲國"
黎釋發我對於菲國警方既怒火
我歌詞中既"一起高呼反菲律賓!!! "
其實係指D 菲律賓特種部機既做事手法既

"再見菲國"

大家在菲國旅行    遇上槍手
默默地與他對侍
大家想高興回港  遭遇不測
就在這刻 想起家人

心中一鼓衝動怒火
離開菲國就不會再來
彷彿身邊擁有生機
看似與菲國築起隔膜

幾許將怒火點滿 菲國部隊
藉著部隊  釋出憤怒
它們的辦事手法 認真不濟
相比美軍 差天共地

心中一鼓衝動怒火
離開菲國就不會再來
彷彿身邊擁有生機
看似與菲國築起隔膜
一起高呼反菲律賓!!!
一起高呼反菲律賓!!!
一起高呼反菲律賓!!!
一起高呼反菲律賓!!!
一起高呼反菲律賓!!!
一起高呼反菲律賓!!!
反菲律賓!!! wo....
作者: tomcat    時間: 2010-8-24 01:22
原帖由 imchristy 於 2010-8-24 00:19 發表
R.I.P
為事件中所有人祈禱... 槍手都有家人... 佢地都會好傷心的...
但願每個人都可以慢慢放低仇恨..
學習管理自己既情緒...
呢個世界就會少d同類既事件發生
讓時間慢慢醫好心靈既傷痛....
繼續好好地過日子

X2
作者: awyh    時間: 2010-8-24 06:22

作者: 慢子 Wilson    時間: 2010-8-24 07:59
RIP   願死難者安息,逃離劫難者早日身心康復。
作者: hkyen    時間: 2010-8-24 08:13
看了後心中有一種無名的痛 只覺得生命好脆弱

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=JB5HWzDnW4I&feature=player_embedded[/youtube]

[attach]13628[/attach][attach]13627[/attach]

作者: 非比    時間: 2010-8-24 08:54
R.I.P.

作者: Kennychoi    時間: 2010-8-24 09:09
是否要這樣處理嗎? 傷害太多香港人的心寧, 太過份了. 應要泠靜處理. 太愚蠢了.
RIP   
願死難者安息,逃離劫難者早日身心康復

作者: wong.siufu    時間: 2010-8-24 09:19
RIP
一路好走

傷既,早日康復.
作者: wong.siufu    時間: 2010-8-24 09:20
原帖由 亞平 於 2010-8-24 00:42 發表

新聞片睇唔清....特首都唔知..我猜二邊都有開槍..

新聞片係冇左一段,匪徒死左掛在車門之前個段.
在車頭開左好多鎗,我就睇唔真邊一方開鎗.

剛找到:
http://www.youtube.com/watch?v=jfwSZuts1w0

抄返黎既:
這段片段是救人質最後一輪掃射的片段, 也是所謂sniper把槍手''殺掉''的一幕
大家仔細看看大約0:05~0:07的右上角, 車子的車門有人跌出來
其實sniper開槍前槍手已經死掉 (為什麼會認為那是槍手?因為事件後已確認死在車門­ 前的是他)
然後就在槍手死後, sniper就立刻亂開20多槍掃射車內的人質
以sniper這樣密集的射擊, 沒打中人質的機會較低
sniper有這樣的攻擊, 就已經明顯顯示他們只求打死槍手, 不理人質安危, 人質就這樣白死了

作者: Mike_Li    時間: 2010-8-24 09:37
願死者安息,好走上路!
作者: 包和尚    時間: 2010-8-24 10:00
標題: 記住呢位哥哥仔

登錄/註冊後可看大圖

作者: 711MF    時間: 2010-8-24 10:06
作者: mill    時間: 2010-8-24 10:20
標題: 回復 43# 的帖子
呢條友仔up得出就up, 講野唔經大腦, 睇佢第日都係比人打死...多過病死了.
作者: 慢子 Wilson    時間: 2010-8-24 10:40
原帖由 mill 於 2010-8-24 10:20 發表
呢條友仔up得出就up, 講野唔經大腦, 睇佢第日都係比人打死...多過病死了.

mill 姐,他就是這領隊,人已經.........不在了.........
作者: Alfred    時間: 2010-8-24 10:41
今日心情非常沉重,其中一名死者係識咗多年嘅同事,喺報紙見到佢嘅遺照!好好先生一名,重係跑友!人生真係無常!希望佢安息!R.I.P

作者: runrun    時間: 2010-8-24 10:41

亦希望菲律賓政府能在事件中吸取血的經驗,如真的不幸有類似事件再發生,
在危機處理上做得好些,唔好俾嗰班〝特蠢部隊〞亂嚟救人,係咁刺激個鎗手,
知清楚旅遊巴大門是推入不是拉出,逃生門才是拉出,真係要拉就揾條堅固啲嘅鋼索,唔好揾條拉兩拉就斷嘅繩啦!
作者: kito807    時間: 2010-8-24 10:48
R.I.P.

各位一路走好

祝傷者早日康復, 幸存者堅強活下去
作者: dicksonyk    時間: 2010-8-24 10:53
真的很傷心, 很難過.........
作者: mill    時間: 2010-8-24 11:14
原帖由 慢子 Wilson 於 2010-8-24 10:40 發表

mill 姐,他就是這領隊,人已經.........不在了........." />" />

吓...呢個後生仔係領隊咩? 應該唔係喎!
    如果係, 佢點會講埋D咁ge野..仲話死ge人, 少過一盒麥樂雞呢!
作者: clerkb    時間: 2010-8-24 11:14
聞到梁太所說, 感到很難過 ...............
作者: 慢子 Wilson    時間: 2010-8-24 11:22
原帖由 mill 於 2010-8-24 11:14 發表

吓...呢個後生仔係領隊咩? 應該唔係喎!
    如果係, 佢點會講埋D咁ge野..仲話死ge人, 少過一盒麥樂雞呢!

sorry , I take a mistake.........
作者: mill    時間: 2010-8-24 11:25
原帖由 慢子 Wilson 於 2010-8-24 11:22 發表

sorry , I take a mistake........." />" />

Wilson兄, 洗咩sorry喎! 你知我唔介意嫁~~
作者: dicksonyk    時間: 2010-8-24 11:27
標題: 回復 43# 的帖子
係咁傷感嘅時刻梗係有d咁嘅cold blood animal講d咁嘅嘢, 己經見怪不怪喇.......
作者: tyler    時間: 2010-8-24 11:31
我聽到位太太話好唔捨得個丈夫真係覺得好心酸
希望團友能堅強
作者: 街坊鄭    時間: 2010-8-24 11:42
人生無常.客死異鄉,願死者魂兮歸來,安心上路.傷者早日康復.堅強生活.
作者: paulsiu    時間: 2010-8-24 12:03
願死難者安息,逃離劫難者早日身心康復
作者: 711MF    時間: 2010-8-24 12:07
作者: wong.siufu    時間: 2010-8-24 12:10
原帖由 711MF 於 2010-8-24 12:07 發表
!!!!!!!!!!!

7兄,借來一用
作者: 田中雅茂    時間: 2010-8-24 12:10
睇現場直播見到班菲律賓17+2數字特蠢步隊就替遇難者感到可惜,
若果事件發生在德,美,英等國家結果肯定截然不同.
但願死者可以安息,而傷者則早日康復.
作者: wongc    時間: 2010-8-24 12:19
原帖由 runrun 於 2010-8-24 10:41 發表

亦希望菲律賓政府能在事件中吸取血的經驗,如真的不幸有類似事件再發生,
在危機處理上做得好些,唔好俾嗰班〝特蠢部隊〞亂嚟救人,係咁刺激個鎗手,
知清楚旅遊巴大門是推入不是拉出,逃生門才是拉出,真係要拉就揾條堅固啲嘅鋼索,唔好揾條拉兩拉就斷嘅繩啦!

雖說生死有命, 但我贊成runrun ctse講, 今次D人係比班警察累死.  有人質係手, 無論如何都係人命第一, 一係你就用最短時間衝入去救人, 一係就佢要乜你就比乜佢, 但佢地完全唔經大腦咁不斷刺激佢, 攪左成個幾鐘, 咩人都癲啦.  仲有班警察咁開鎗法, 都唔知有無人其實係佢地射中.

好多個家庭就咁就散左, 聽見D生還者嘅訪問好心酸.

願死難者安息, 逃離劫難者可以堅強咁面對.
作者: monsterjoe    時間: 2010-8-24 12:22
作者: dicksonyk    時間: 2010-8-24 12:27
原帖由 wongc 於 2010-8-24 12:19 發表

雖說生死有命, 但我贊成runrun ctse講, 今次D人係比班警察累死.  有人質係手, 無論如何都係人命第一, 一係你就用最短時間衝入去救人, 一係就佢要乜你就比乜佢, 但佢地完全唔經大腦咁不斷刺激佢, 攪左成個幾鐘, 咩 ...
今朝聽聞最少有三位人質是被菲警所殺.....
作者: saki    時間: 2010-8-24 12:35
再次希望菲律賓港人脅持事件中, 所有死者早日安息, 生者早日康復

"遊玩時開心一點不必掛念我,來好好給我活著就似最初,仍然在呼吸都應該要慶賀,如果想哭可試試對嘉賓滿座 說個笑話......紀念我".....陳奕迅 - 活著多好

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=0mLzUkQfbXo[/youtube]
作者: wong.siufu    時間: 2010-8-24 12:38
人生無常
活在當下
珍惜眼前
作者: imchristy    時間: 2010-8-24 12:43
原帖由 saki 於 2010-8-24 12:35 發表
再次希望菲律賓港人脅持事件中, 所有死者早日安息, 生者早日康復

"遊玩時開心一點不必掛念我,來好好給我活著就似最初,仍然在呼吸都應該要慶賀,如果想哭可試試對嘉賓滿座 說個笑話......紀念我".....陳奕迅 - 活 ...

Thanks for this good song!
呢個時候需要多d正能量~
作者: Kennychoi    時間: 2010-8-24 12:46
原帖由 wongc 於 2010-8-24 12:19 發表

雖說生死有命, 但我贊成runrun ctse講, 今次D人係比班警察累死.  有人質係手, 無論如何都係人命第一, 一係你就用最短時間衝入去救人, 一係就佢要乜你就比乜佢, 但佢地完全唔經大腦咁不斷刺激佢, 攪左成個幾鐘, 咩 ...

今次遇害的一班同胞們,為何變了菲律賓的政內籌碼,這個菲律賓政府一定幕後有很大的問題,政內貪污問題嚴重,何況發生此問題前,香港政府已一早催促救人要緊,為何...為何.,他們這樣處理,相信死去的一班同胞們,不會枉死,一定水落石出..怒.....怒
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=yHYlivkAa7U&feature=related[/youtube]

作者: awyh    時間: 2010-8-24 13:14
會唔會考慮將個Banner改做黑白?
作者: kenneth    時間: 2010-8-24 13:18
作者: oscar    時間: 2010-8-24 13:22
作者: kenneth    時間: 2010-8-24 13:27
作者: paulwywong    時間: 2010-8-24 13:32
作者: chuen3182    時間: 2010-8-24 14:15
菲律賓政府無能,正垃圾,你睇總統發表賴記者及傳媒,無歉意。菲律賓政府由上至下正無賴,我們都極為憤怒~~~

作者: rockiec    時間: 2010-8-24 14:30
唔知佢地特蠢部隊有無反恐/拯救人質演習??
點解好似雞手鴨腳, 救人如救火,
真係死晒人都未入到架車度!

足願死者早日安息, 生者早日康復
作者: jsmleung02    時間: 2010-8-24 15:09
R.I.P.    好難過.
作者: 包和尚    時間: 2010-8-24 15:12
RIP
禽晚睇直播....................
真係爆晒粗......................
我亦相信全世界看到直播片段,就知真相,
班廢菲警才是真正凶手
作者: kk52    時間: 2010-8-24 15:22
RIP 心情好沉重.
作者: timmywwc    時間: 2010-8-24 16:02
但願死者可以安息,而傷者則早日康復

作者: cmcpower    時間: 2010-8-24 16:58
作者: blurmax    時間: 2010-8-24 17:10

願死者可以安息,而傷者則早日康復

X 2

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax
作者: 包和尚    時間: 2010-8-24 17:17
http://www.youtube.com/watch?v=RqBbnWabypg&feature=player_embedded#!
作者: 大力蘇    時間: 2010-8-24 17:18
CNN 證實,三名中槍遇難者乃被菲律賓警方誤殺,其中一名靠牆的遇難者,則在警方用大鐵槌敲打車窗時直接擊中頭部置死.
作者: 大力蘇    時間: 2010-8-24 17:19
原帖由 包和尚 於 24-8-2010 17:17 發表 http://www.youtube.com/watch?v=RqBbnWabypg&feature=player_embedded#!

"玩war game 既朋友步處都好過佢地" XD!!!
作者: awyh    時間: 2010-8-24 18:43
原帖由 kenneth 於 2010-8-24 13:18 發表

我試試,不過唔一定做到。hgjD088" />" />hj

唔該晒!
作者: awyh    時間: 2010-8-24 18:45
原帖由 烏拉 於 2010-8-24 15:11 發表
總覺得今天的雨有點不一樣" />" />

好記得琴晚7:00之後,突然無啦啦落好大雨,同行雷閃電,跟住場雨一直未停過,好似知道有唔開心既事發生咁!
作者: 短跑之神_啊俊    時間: 2010-8-24 19:05
係...個天....T_T
作者: martin25    時間: 2010-8-24 21:01
特種步隊,特別水,死唔系拒,特別要xx死拒
作者: MJ576    時間: 2010-8-24 21:33
菲律賓警方:

...........點解?  點解?  點解? 你哋咁失敗.........點解?   點解?

R.I.P.

作者: 短跑之神_啊俊    時間: 2010-8-24 21:43
其中一名靠牆的遇難者,則在警方用大鐵槌敲打車窗時直接擊中頭部置死.?????????
大鐵槌敲打頭?????????

唉........
作者: raymond417    時間: 2010-8-24 22:19
班九流特警正一食屎屙飯!
作者: lewischan    時間: 2010-8-24 22:48
特警才是恐怖份子..........
作者: 包和尚    時間: 2010-8-24 23:31
請更換你Facebook的Profile Picture - 為在馬尼拉過世既香港人...在生既人和其親人祈禱,亦為死難者哀悼

http://www.facebook.com/event.php?eid=147873168571326
明天穿黑色衣服i為遇難港人致哀
http://www.facebook.com/?sk=nf#!/event.php?eid=108574329201068
作者: ktluk    時間: 2010-8-24 23:36
原帖由 大力蘇 於 2010-8-24 17:18 發表
CNN 證實,三名中槍遇難者乃被菲律賓警方誤殺,其中一名靠牆的遇難者,則在警方用大鐵槌敲打車窗時直接擊中頭部置死.

希望菲律賓給香港人一個交代.
作者: IpYiu-Ki    時間: 2010-8-25 00:05
祝受傷港人身心早日康復
衰過我打WAR GAME
喱D就叫做特種部隊
作者: witchycatcat    時間: 2010-8-25 17:06
R.I.P....

人命無分國籍!!!
菲國上至總統,下至圍觀的市民....SORRY,我真係睇唔到你地有任何哀痛既態度!!!!!!
作者: 智智爺爺    時間: 2010-8-25 21:02
垃圾總統+垃圾警察=垃圾國家
作者: 阿聰    時間: 2010-8-25 21:14
原帖由 包和尚 於 2010-8-24 23:31 發表
請更換你Facebook的Profile Picture - 為在馬尼拉過世既香港人...在生既人和其親人祈禱,亦為死難者哀悼

http://www.facebook.com/event.php?eid=147873168571326
明天穿黑色衣服i為遇難港人致哀
http://www.fac ...

支持 , 明天我將會穿黑色衣服致哀

作者: 大力蘇    時間: 2010-8-25 21:17
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=EjS3Jq35kDA&feature=related[/youtube]
作者: kenneth    時間: 2010-8-25 21:42

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2