香港長跑網 - 長跑長友

標題: 令人更加憤慨的新聞 [打印本頁]

作者: ckleung    時間: 2010-8-27 14:42
標題: 令人更加憤慨的新聞
沉痛之餘,本來也不想多言,但看到以下消息,實在令人憤慨:
---------------------------------------------------------
中國駐菲大使館譴責門多薩靈柩蓋上菲律賓國旗
(商台)2010年8月27日 星期五 14:04
中國駐菲律賓    大使館發表聲明,強烈譴責在馬尼拉    挾持港人的槍手門多薩,出殯時棺木蓋上菲律賓國旗,大使館認為,只有英雄及正直、正派的人,靈柩才應該蓋上國旗,但像門多薩般冷血、殘暴,傷害無辜性命的人,只會沾污蓋在靈柩上的國旗,中國駐菲律賓大使館對此表示強烈憤慨。
菲律賓政府發言人表示,門多薩靈柩蓋上國旗,是家人的主意,與菲律賓政府無關。

------------------------------------------------------
一個國家如此對待自己的國旗,實在可悲!
相信拿來放在廁所門口用作地氊,也應沒有問題吧!(只伯會弄污我的鞋底)
作者: chuen3182    時間: 2010-8-27 15:09
我昨晚睇電視新聞都發覺好唔妥喇,可以安然回家安葬,不須付任何責任,殺人犯變英雄,呢個是什麼制度的政府,只可用兩個字~無恥政府。[

作者: blurmax    時間: 2010-8-27 16:04

菲律賓政府發言人表示,門多薩靈柩蓋上國旗,是家人的主意,與菲律賓政府無關。

Shameless Philippine government - will never visit this country in my life!

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax
作者: kenneth    時間: 2010-8-27 16:51
作者: ersing    時間: 2010-8-27 17:06
是什麼國法?什麼家規?什麼制度?
作者: MrMoonLight    時間: 2010-8-27 17:39
呢個國家不嬲兵賊都分唔清架啦, 只係今次等於政府向全世界承認咁解啫
作者: awyh    時間: 2010-8-27 18:57
原帖由 MrMoonLight 於 2010-8-27 17:39 發表
呢個國家不嬲兵賊都分唔清架啦, 只係今次等於政府向全世界承認咁解啫

講得好!
作者: witchycatcat    時間: 2010-8-27 21:31
垃圾國家.......................!!!!!!!!!!!!!!!!!
作者: laputa99    時間: 2010-8-27 21:36
以後唔食mango
作者: Kennychoi    時間: 2010-8-27 22:54
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=6a3IWRMDSIo&feature=related[/youtube]

作者: awyh    時間: 2010-8-27 23:47

如果咁講,我有個主意,就係幫隻小強既屍體用佢地既國旗安葬,都同佢地既政府無關架啦!
作者: denis3885    時間: 2010-8-28 10:39
原帖由 awyh 於 2010-8-27 23:47 發表

如果咁講,我有個主意,就係幫隻小強既屍體用佢地既國旗安葬,都同佢地既政府無關架啦!

還有...警察遭革職就唔可以穿制服,如果穿上就是違法;幫佢穿上者亦屬違法的,警隊應該阻止,
但唔見菲律賓警隊出聲.......  
作者: awyh    時間: 2010-8-28 21:43
原帖由 denis3885 於 2010-8-28 10:39 發表

還有...警察遭革職就唔可以穿制服,如果穿上就是違法;幫佢穿上者亦屬違法的,警隊應該阻止,
但唔見菲律賓警隊出聲.......  

That's why 我地話佢地已經向全世界公認左,成個國家都係咁黑暗。
作者: 佐治男孩    時間: 2010-8-30 05:47
原來菲律賓政府這樣不重視自己的國旗,不如我們大家在中環來一個焚燒菲律賓國旗派對!

作者: chuen3182    時間: 2010-8-30 13:59
原帖由 佐治男孩 於 2010-8-30 05:47 發表
原來菲律賓政府這樣不重視自己的國旗,不如我們大家在中環來一個焚燒菲律賓國旗派對!

X2〔同意到極〕

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2