香港長跑網 - 長跑長友

標題: 19.12.2010珠海半程马拉松赛 [打印本頁]

作者: derek_cat    時間: 2010-9-20 09:19
標題: 19.12.2010珠海半程马拉松赛
2010珠海半程马拉松赛竞赛规程

一、主办单位

登錄/註冊後可看大圖
   珠海市市人民政府、珠海市文化旅游局
  二、竞赛日期和地点
   2010年12月19日(星期日)在中国珠海举行。发令时间:上午8:00。
  三、竞赛项目
   男、女:程马拉松(21.0975公里)、10公里、4.7公里。
四、相關細節及比赛路线
为进一步推动珠海全民健身运动的深入开展,打造具有国际性专业性的体育运动品牌,宣传和推广珠海充满活力的城市形象,带动体育事业和旅游产业的发展,经国家体育总局田管中心、广东省人民政府、珠海市人民政府批准,2010珠海半程马拉松公开赛将于2010年12月19日在广东省珠海市隆重举行。一、主办单位
由中国田径协会和珠海市人民政府共同主办。
二、承办单位
珠海市文体旅游局
三、举办时间
正式比赛的时间为12月19日。这一阶段正值珠海天气凉爽,气候温和,空气清新,人体感觉舒适,具有北方无法比拟的气候条件。12月20日是澳门回归祖国的纪念日,作为与澳门紧密相连的珠海,本次赛事作为庆祝活动的重头戏之一,将吸引大批港澳马拉松爱好者参加。
四、赛事规模
预计会有15000名马拉松爱好者参加本次赛事,组委会将专门邀请一批国内外知名的专业选手参加比赛,争取在珠海的马拉松赛中创造出好的成绩纪录。
五、赛事项目设置
本次赛事设置了三项:
(一)男、女半程马拉松(21.0975公里);
(二)男、女10公里
(三)男、女迷你马拉松(4.7公里)。
六、比赛路线
(一)半程马拉松(21.0975公里)
九洲城(起点)→景山路→水湾路→情侣南路→情侣南路延长段→情侣南路→情侣中路→情侣北路(折返)→情侣中路→东风路→凤凰南路→海滨北路→景山路→九洲城(终点)
(二)10公里
九洲城(起点)→景山路→水湾路→情侣南路→情侣南路延长段→情侣南路→情侣中路→吉大路→海滨南路→景山路→九洲城(终点)
(三)迷你马拉松(4.7公里)
九洲城(起点)→景山路→水湾路→情侣南路→宏海湾花园(终点)
线路的设计充分考虑到了珠海城市特色、体育竞赛需求、马拉松精神与珠海城市人文的结合,起点所在地九洲城,是珠海改革开放的象征,九洲城周边是珠海中心城市商贸核心区,今年适逢珠海建立经济特区三十周年,举办本次国际马拉松赛事,也是珠海特区经济社会取得辉煌成就的一个缩影。景山路路线流畅,道路两侧高档社区、商业中心和代表性建筑较为集中,汇集了珠海百货、珠海免税、粤财假日酒店、珠海实验中学、南油度假酒店、商业银行和工商银行珠海总部等等。赛道经水湾路转入情侣南路,进入了珠海浪漫之城的代表符号,情侣路沿海岸蜿蜒曲伸,绿色景观带秀美大气,海风清爽,沿途将情侣南路珠澳观景点,珠海渔女、香炉湾、野狸岛等景区和拱北商业区、吉大商业区以及山海楼、度假村、海湾、愉景湾、德瀚等高档酒店串成一线,赛道是高级沥青路面,自然风光和道路都非常适合马拉松赛事。
国家体育总局田管中心经实地查看现场后认为,珠海的赛事赛道设计,在全国同类赛事中,也显得非常突出,优美的自然风光、优质的比赛路面、珠海年轻动感充满活力朝气的城市形象与马拉松运动精神的自然结合,一定能将本次活动办出珠海特色,办出水平,希望珠海能够突出自身的优势,以半程马拉松赛为特色项目,让国际马拉松赛成为珠海新的城市符号。

报名及参赛办法详情请登录珠海半程马拉松官方网站
www.zhmarathon.com
2010珠海半程马拉松公开赛组委会新闻联系方式
统筹策划部电话:0756-2602912、2602913、2636699 传真:0756-2602911
竞 赛 部 电 话:0756-2638620、2638617、2638660 传真:0756-2602615
  五、参加办法
一、参赛者年龄
   1、参加半程马拉松项目年龄限16周岁—55周岁(1994年12月19日—1955年出生)。
   2、参加10公里项目年龄限13周岁—60周岁(1997年12月19日—1950年出生)。
   3、参加迷你马拉松项目年龄限10周岁以上(2000年12月19日以前出生)。

二、参赛者身体状况要求

马拉松赛是一项大强度长距离的竞技运动,也是一项高风险的竞技项目,参赛者应身体健康,有长期参加跑步锻炼或训练的基础,并根据自己的身体状况和能力,选择参赛项目。有以下疾病者不能参加比赛:
   1、先天性心脏病和风湿性心脏病患者;
   2、高血压和脑血管疾病患者;
   3、心肌炎和其他心脏病患者;
   4、冠状动脉病患者和严重心律不齐者;
   5、血糖过高或过少的糖尿病患者;
   6、其他不适合运动的疾病患者。

三、报名办法

1、参赛者以个人或团体(15人以上)报名,每人必须填写个人报名表。团体报名可以省市、学校、部队、企业、俱乐部和社会团体等为单位,须填写团体报名表,加盖单位公章,同时需附上所有个人报名表。报名表可在珠海半程马拉松公开赛官方网站www.zhmarathon.com下载。
   2、报名时间:2010年10月20日起至12月4日下午17时止。

四、报名费及物品发放

(一)报名收费标准
   1、中国籍报名者(含港、澳、台):半程马拉松项目每人50元人民币,10公里、迷你马拉松每人40元人民币,团体报名30人以上每人返还10元人民币。在校学生以学校团体报名每人20元人民币。在中国田协注册的运动员免收报名费。
   2、外国籍报名者:半程马拉松项目每人40美元,10公里、迷你马拉松项目每人30美元。
   3、组委会有权根据报名情况决定是否接受报名。报名确认后报名费将不予返还。
(二)物品发放
参赛运动员均发T恤、盛衣包、号码布。
半程马拉松运动员领芯片时交押金100元人民币,赛后凭号码布交回芯片,退回押金。
报名确认后,请于赛前2010年12月16-18日,9:00-17:00时,在组委会报名处--珠海市体育中心竞训科领取参赛物品。

五、报名地点

(一)旅行社报名
国外参赛者,香港、澳门、台湾地区的参赛者和国内外埠及其他参赛者,均可通过以下旅行社报名:
1、广东省拱北口岸中国旅行社有限公司
地址:拱北迎宾大道南华侨宾馆内
网址:http://www.ctszh.com/
联系人:李尚娟
联系电话:0756-8136525
传真:0756-8282377
E-mail:[email protected]
2、珠海国际度假旅行社有限公司
地址:珠海吉大情侣南路428号九洲港大厦一楼
网址:http://www.zhhits.com
联系人:牛晓波
联系电话:0756-3263011
传真:0756-3360189
3、珠海阳光国际旅行社有限公司
地址:珠海市拱北粤海东路1138号升冠大厦二楼
网址:http://www.sunnyok.com/
联系人:张文静
联系电话:0756-8136586
传真:0756-8110161
4、珠海市君悦国际旅行社有限公司
地址:香州区吉大路105号石油大厦一楼
  网址:http://www.QLJQ.net
联系人:魏妙芬
联系电话:0756-3378899
传真:0756-3370138
5、珠海神州国际旅行社
地址:珠海吉大路羊城晚报综合楼
联系人:王长江
联系电话:0756-3372765
传真:0756-3376142
6、珠海市新一天旅行社有限公司
地址:海滨南路47号3006房
网址:http://www.17xyt.cn/
联系人:刘 超
联系电话:0756-3888900
传真:0756-3888911

(二)网站报名

请登陆珠海半程马拉松公开赛网站www.zhmarathon.com

(三)组委会报名

组委会报名处:珠海市体育中心竞训科
地址:珠海市新香洲红山路市体育中心体育场(西面)贵宾厅南侧
电话:0756-2661144
传真:0756-2661810,2611544
联系人:陈先生、周女士
邮编:519070

珠海国际马拉松赛网址:http://www.zhmarathon.com/

作者: LIKINWO    時間: 2010-9-20 09:25
天啊 ! 撞正鹽馬 !! 珠馬值得推荐的賽事 !!!
作者: kf    時間: 2010-9-20 09:44
原帖由 LIKINWO 於 2010-9-20 09:25 發表
  撞到正.....
作者: derek_cat    時間: 2010-9-20 11:50
跟海南那个马拉松差一天....
作者: allanccl    時間: 2010-9-20 12:09
謝謝惡貓兒師兄資料!

好吸引! 等了兩年,終於有全馬,仲係中國田協搞的,正!
考慮變節添,唔去跑鹽田,跑這個,會唔會俾人鬧啊? 真芧盾!
作者: kf    時間: 2010-9-20 12:12
原帖由 allanccl 於 2010-9-20 12:09 發表
謝謝惡貓兒師兄資料!

好吸引! 等了兩年,終於有全馬,仲係中國田協搞的,正!
考慮變節添,唔去跑鹽田,跑這個,會唔會俾人鬧啊? 真芧盾!
我都想.....
作者: kito807    時間: 2010-9-20 12:16
原帖由 kf 於 2010-9-20 12:12 發表
我都想.....

我都想轉馬呀喂...........
作者: allanccl    時間: 2010-9-20 12:40
原帖由 LIKINWO 於 2010-9-20 09:25 發表

LIKINWO師兄, 如果我地改跑這個,可以嗎?
等了兩年,他才搞全馬,珠海既賽道一流,風景靚,尤其是那條海邊的情侶路,好正! 好想好想跑這個!
作者: imchristy    時間: 2010-9-20 12:57
原帖由 kito807 於 2010-9-20 12:16 發表

我都想轉馬呀喂...........

轉啦轉啦
作者: derek_cat    時間: 2010-9-20 13:05
原帖由 allanccl 於 2010-9-20 12:40 發表

LIKINWO師兄, 如果我地改跑這個,可以嗎?
等了兩年,他才搞全馬,珠海既賽道一流,風景靚,尤其是那條海邊的情侶路,好正! 好想好想跑這個!

看来师兄对珠海很熟悉阿.....呵呵....
作者: awyh    時間: 2010-9-20 13:17
呢個都真係諗得過喎......
作者: 街坊鄭    時間: 2010-9-20 13:32
個個都想轉.一於轉喇.問埋士丁,lu lu.我地齊齊變節.
作者: 街坊鄭    時間: 2010-9-20 13:41
原帖由 imchristy 於 2010-9-20 12:57 發表

轉啦轉啦
你唔好得個轉字....一齊報名喇.
作者: kf    時間: 2010-9-20 13:43
原帖由 awyh 於 2010-9-20 13:17 發表
呢個都真係諗得過喎......ghu" />" />jg ghu" />" />jg
o黎啦o黎啦
作者: 狗哥    時間: 2010-9-20 13:44
呢隻馬來得好呀
上年已等緊佢隻半馬,今次有埋成隻,正呀
夠晒近,又唔駛請假~ 禾來啦~
作者: 街坊鄭    時間: 2010-9-20 13:44
原帖由 awyh 於 2010-9-20 13:17 發表
呢個都真係諗得過喎......ghu" />" />jg ghu" />" />jg
唔洗諗...兄弟齊齊上.報名...報名...報名.
作者: imchristy    時間: 2010-9-20 13:46
原帖由 街坊鄭 於 2010-9-20 13:41 發表
你唔好得個轉字....一齊報名喇.

就係等埋你吖o麻...
作者: stanwong    時間: 2010-9-20 13:48
原帖由 街坊鄭 於 2010-9-20 13:44 發表
唔洗諗...兄弟齊齊上.報名...報名...報名.
贊成, 一於轉報呢個, 要不要book酒店?
作者: cc    時間: 2010-9-20 13:54
作者: kf    時間: 2010-9-20 13:56
原帖由 cc 於 2010-9-20 13:54 發表
哎呀...............點解又係12月嘎?" />" />hj" />" />h
cc 黎唔黎呀??
作者: allanccl    時間: 2010-9-20 14:00
原帖由 derek_cat 於 2010-9-20 13:05 發表

看来师兄对珠海很熟悉阿.....呵呵....

去年年頭跑過一次珠海半馬,是外國人搞的,他籌劃時小弟獲邀試跑這賽道,所以加起來跑了兩次珠海半馬,嘻嘻!
作者: cc    時間: 2010-9-20 14:06
作者: allanccl    時間: 2010-9-20 14:12
原帖由 stanwong 於 2010-9-20 13:48 發表
贊成, 一於轉報呢個, 要不要book酒店?

要架! 早上8:00起跑,最好訓番覺好的,果度有好多酒店,有間7日酒店好近的,水準可以接受(約三星級),平平地約¥200一晚,兩人平分才¥100;有d再平d既(小弟住過)只需¥100/日雙床房;貴既有假日酒店,千幾蚊一晚;遲d報左名慢慢搵都未遲。
作者: allanccl    時間: 2010-9-20 14:13
原帖由 cc 於 2010-9-20 14:06 發表

我.........好想.........好想黎~~我望穿秋水佢終於再搞..........." />" />
但是我呢d弱質女流..........12月5號跑完澳門半馬 " />" /> ,我怕我19號未必跑到吖" />" />hj" />" />h

妳已經報左?
作者: 街坊鄭    時間: 2010-9-20 14:15
CC 澳門半馬好濕碎架.(全平路只有小小上橋斜路)跑完仲有兩個星期回氣.一於報喇
作者: kito807    時間: 2010-9-20 14:21
原帖由 cc 於 2010-9-20 14:06 發表

我.........好想.........好想黎~~我望穿秋水佢終於再搞..........." />" />
但是我呢d弱質女流..........12月5號跑完澳門半馬 " />" /> ,我怕我19號未必跑到吖" />" />hj" />" />h

ctse 一齊過珠海啦
作者: 零下十度    時間: 2010-9-20 14:23
一於齊齊變節啦~~大家都系袓國的賽事~~矛鎖胃,矛鎖胃~~~
作者: cc    時間: 2010-9-20 14:23
作者: LIKINWO    時間: 2010-9-20 14:37
亮哥, 你跑珠海不用唔好意思, 鹽馬我地北區自己報名就是了 !

作者: 零下十度    時間: 2010-9-20 14:42
我以前系珠海住過幾年~~戈樹環景相當唔錯嫁~~食野又平,又多咸淡水海鮮.正正~~
作者: jshho    時間: 2010-9-20 15:31
你地係咪會組團呀 ~~ 我又想報呀 ~~  
作者: LIKINWO    時間: 2010-9-20 15:57
珠馬, 擁有一條很完美的賽道.

作者: LIKINWO    時間: 2010-9-20 16:06
頭尾等左幾乎兩年, 竟然撞正鹽馬, 真係有點失落 !

作者: kf    時間: 2010-9-20 16:09
原帖由 LIKINWO 於 2010-9-20 16:06 發表
(接上文) 亮哥, 我
ching, 試吓把我之後果個字換左佢,睇吓出唔出到
作者: 兆聰    時間: 2010-9-20 17:38
決定跟大隊轉跑呢個,聽落好似幾吸引
作者: kf    時間: 2010-9-20 23:48
跟句可靠消息暫定2日1夜馬拉松温泉之旅初步行程
18/12 由香港至澳門(自由活動)再由拱北關口過珠海~夜~住珠海3星級酒店(每房約$200,2人同房每人一舊)
19/12 珠海馬拉松-> 午飯-> 温泉-> 自由活動-> 晚飯-> 夜船回港
作者: kito807    時間: 2010-9-20 23:58
原帖由 kf 於 2010-9-20 23:48 發表
18/12 由香港至澳門(自由活動)再由拱北關口過珠海~夜~住珠海3星級酒店(每房約$200,2人同房每人一舊)
19/12 珠海馬拉松-> 午飯-> 温泉-> 自由活動-> 晚飯 ...

正呀, 溫泉之後仲要按腳
作者: imchristy    時間: 2010-9-21 00:12
19/12 珠海馬拉松-> 午飯-> 温泉-> 自由活動-> 晚飯 ...

巧開心呀!!! 希望我都去到啦...
作者: allanccl    時間: 2010-9-21 00:13
原帖由 kito807 於 2010-9-20 23:58 發表

" />" />正呀, 溫泉之後仲要按腳

簡直完美! 無可抗拒! 咁好既安排,無得say no!
變節吧變節吧!
投降了!
一於報這個!
作者: allanccl    時間: 2010-9-21 00:18
原帖由 jshho 於 2010-9-20 15:31 發表
你地係咪會組團呀 ~~ 我又想報呀 ~~  

草草師姐,同花花一齊報啦,好好玩架,全平路,無得賴,有貨就可以去盡,無得賴條路上落斜! 小弟最鍾意的賽道啊!
作者: allanccl    時間: 2010-9-21 00:20
原帖由 imchristy 於 2010-9-21 00:12 發表

" />" />  巧開心呀!!! 希望我都去到啦...

christy師妹當然可以去啦! 全平路,好好玩的,到開始報名再通知閣下!
作者: awyh    時間: 2010-9-21 00:21
即係咁講,我見到澳門突然之間有得報名,不過......

不過報名費澳門HK$300,珠海RMB$40,都未計車馬費。你話報邊個喇!
作者: allanccl    時間: 2010-9-21 00:25
原帖由 cc 於 2010-9-20 14:23 發表

都未開始有得報,不過80%都會報嘎啦~~

哎也cc師妹! 小弟都唔報澳馬了,如果妳報了,請告訴小弟,一定來替妳映相! 不過,柴娃娃,一齊去跑個珠海半馬或全馬吧,妳得既!
作者: awyh    時間: 2010-9-21 00:26

個安排好正,不過細佬唔侵溫泉喇。

其實呢個係旅行團還是什麼?包唔包報名費?因為到時會有一個唔跑比賽既團友係我隔離。

不過點都好啦,如果有進一步資料,就再Post上黎啦。唔該晒KF。
作者: allanccl    時間: 2010-9-21 00:28
原帖由 awyh 於 2010-9-21 00:21 發表
即係咁講,我見到澳門突然之間有得報名,不過......

不過報名費澳門HK$300,珠海RMB$40,都未計車馬費。你話報邊個喇!

相差咁多,緊係珠海啦!  我地好happy架! 黎一齊玩啦! 話唔定閣下拿獎呢! 是獎金啊! 現兜兜架!
作者: allanccl    時間: 2010-9-21 00:32
原帖由 awyh 於 2010-9-21 00:26 發表

其實呢個係旅行團還是什麼?包唔包報名費?因為到時會有一個唔跑比賽既團友係我隔離。

不過點都好啦,如果有進一步資料,就再Post上黎啦。唔該晒KF。

芧溫蒂的!~  我地好正經架,就算你愛人一齊都無問題! 最重要係閣下享受這馬拉松啊! 請你的愛人替你及我們映相,可以嗎?
作者: awyh    時間: 2010-9-21 00:33
大部份友情去馬既朋友都會參加呢場比賽,真係未出發,先興奮呀!

不過咁,有幾個有情去馬既Core成員,你估有無人可以邀請到佢地一齊黎玩呢。

- 首先有兩個,佢地好少比賽,非本地比賽就更加未見過佢地參加。(當然以前就唔知啦)
- 另外重有一位,唔知獅城去珠海D機票貴唔貴架呢?

有無兄弟有信心氹到佢地一齊去呀?
作者: awyh    時間: 2010-9-21 00:36
原帖由 allanccl 於 2010-9-21 00:28 發表

相差咁多,緊係珠海啦!  我地好happy架! 黎一齊玩啦! 話唔定閣下拿獎呢! 是獎金啊! 現兜兜架!

咪玩我啦,亮哥,以我呢排既狀態,PB到都偷笑喇,攞獎就真係諗都唔咁諗,係都KF同9哥先啦!
作者: imchristy    時間: 2010-9-21 00:38
原帖由 allanccl 於 2010-9-21 00:20 發表

christy師妹當然可以去啦! 全平路,好好玩的,到開始報名再通知閣下!

唔該哂亮哥! 希望呢個日子得閒啦!!!
作者: awyh    時間: 2010-9-21 00:40
原帖由 allanccl 於 2010-9-21 00:32 發表

芧溫蒂的!~  我地好正經架,就算你愛人一齊都無問題! 最重要係閣下享受這馬拉松啊! 請你的愛人替你及我們映相,可以嗎?

唔該晒呀,亮哥!

不過影相既問題.......我真係未必有能力叫得郁佢,到時先算啦。

如果真係做唔到既,希望各位兄弟唔好介意。
作者: kf    時間: 2010-9-21 00:51
原帖由 awyh 於 2010-9-21 00:26 發表

呢個係自由行黎
你有幾多個唔跑比賽既團友都ok架
作者: kf    時間: 2010-9-21 00:52
原帖由 awyh 於 2010-9-21 00:36 發表

咪玩我啦,亮哥,以我呢排既狀態,PB到都偷笑喇,攞獎就真係諗都唔咁諗,係都KF同9哥先啦!
我邊拎到獎金呀? 係咪你俾我先
作者: awyh    時間: 2010-9-21 06:08
原帖由 kf 於 2010-9-21 00:52 發表
我邊拎到獎金呀? 係咪你俾我先

如果你唔係攞奬金,可能係攞奬杯呢!
作者: awyh    時間: 2010-9-21 06:16
原帖由 kf 於 2010-9-21 00:51 發表
呢個係自由行黎
你有幾多個唔跑比賽既團友都ok架

唔該晒,即係入面D細節可以隨自己鐘意黎更改啦,到時有多D資料既時候,再睇睇有無需要執執!
作者: awyh    時間: 2010-9-21 06:46
5公里7公里10公里12公里半程馬拉松30公里35公里馬拉松全程
1小時1小時15分1小時30分1小時40分3小時4小時30分5小時30分7小時
原來有7個鐘跑架,又可以PW喇。

作者: flashpark    時間: 2010-9-21 10:40
標題: 今年珠海的马拉松依旧是半马
参考中国田径协会
http://www.athletics.org.cn/baoming/index.html
路线还没出炉呢,不过应该都会不错。
作者: denis3885    時間: 2010-9-21 10:47
我都想去......
作者: jshho    時間: 2010-9-21 11:13
> 草草師姐,同花花一齊報啦,好好玩架,全平路,無得賴,有貨就可以去盡,無得賴條路上落斜! 小弟最鍾意的賽道啊!

我想報呀 ... 係咪上網 click 入報名就得 ?? 怎樣比 $$ 的 ??

我老公話佢要跑嘉道理喎 ... >.<

> 跟句可靠消息暫定2日1夜馬拉松
作者: jshho    時間: 2010-9-21 11:22
個網站都去唔到的... y ?
作者: schnix    時間: 2010-9-21 13:10
全馬賽道難嗎(對新手黎講..)?
作者: kf    時間: 2010-9-21 13:36
原帖由 flashpark 於 2010-9-21 10:40 發表
参考中国田径协会
http://www.athletics.org.cn/baoming/index.html
路线还没出炉呢,不过应该都会不错。
係喎......好似真係得半馬.....
作者: 坑口公牛    時間: 2010-9-21 15:02
原帖由 kf 於 2010-9-21 13:36 發表
係喎......好似真係得半馬.....

係唔係有嘢搞錯咗呢?

作者: denis3885    時間: 2010-9-21 15:31
原帖由 坑口公牛 於 2010-9-21 15:02 發表

係唔係有嘢搞錯咗呢?

牛牛做到嘢噃。
作者: 小叻    時間: 2010-9-21 15:34
尋晚同怒怒和狗狗提起, 我都想去呀~
作者: 坑口公牛    時間: 2010-9-21 15:54
原帖由 denis3885 於 2010-9-21 15:31 發表

牛牛做到嘢噃。" />" />

嘻嘻,我都想去,所以想睇多啲料,點知個網頁一係入唔到,一係就亂糟糟。
作者: 狗哥    時間: 2010-9-21 15:58
原帖由 坑口公牛 於 2010-9-21 15:02 發表

係唔係有嘢搞錯咗呢?

攪咩係廈馬條路線

睇返個網頁設計根本係同廈馬倒模咁出... 設計條友擺明偷懶攪到好多野亂晒...未執好

作者: 狗哥    時間: 2010-9-21 16:00
原帖由 小叻 於 2010-9-21 15:34 發表
尋晚同怒怒和狗狗提起, 我都想去呀~

係呀小叻,珠馬抵玩呀~ 好吸引~ 不過家下好似唔清唔楚得半隻定全隻 半隻岩晒你發揮
作者: clerkb    時間: 2010-9-21 16:36
其實我都有d興趣, 好平
作者: 狗哥    時間: 2010-9-21 17:12
原帖由 clerkb 於 2010-9-21 16:36 發表
其實我都有d興趣, 好平

係呀b哥,吃喝玩樂跑+車馬費都應該<1k
等官方消息睇下係咪淨得半隻先...
作者: runrun    時間: 2010-9-21 18:31
原帖由 kito807 於 2010-9-20 23:58 發表

" />" />正呀, 溫泉之後仲要按腳

咁正,我唔跑都要參加呀!
作者: awyh    時間: 2010-9-21 19:00
原帖由 狗哥 於 2010-9-21 15:58 發表

攪咩係廈馬條路線

睇返個網頁設計根本係同廈馬倒模咁出... 設計條友擺明偷懶攪到好多野亂晒...未執好

接左佢黎寫啦,狗哥!
作者: 小叻    時間: 2010-9-21 20:47
原帖由 狗哥 於 2010-9-21 17:12 發表
係呀b哥,吃喝玩樂跑+車馬費都應該

狗狗係咪收咗傭?
作者: 驚青    時間: 2010-9-21 20:59
原帖由 derek_cat 於 2010-9-20 09:19 發表
2010珠海国际马拉松赛竞赛规程

四、比赛路线

(一)马拉松:从国际会展中心起跑→环岛路→民族路→鹭江道→湖滨南路→湖滨中路→湖滨北路→东渡路→湖滨西路→鹭江道→演武大桥→环岛路→国际会展中心(终点)

this route is Xianmen Marathon. exactly the same.
作者: derek_cat    時間: 2010-9-22 02:20
the website has not been completed yet, while the route was from Xiamen.......
作者: clerkb    時間: 2010-9-22 12:43
原帖由 狗哥 於 2010-9-21 17:12 發表

係呀b哥,吃喝玩樂跑+車馬費都應該

最慘係大部分賽事都集中在差不多的日子舉行!!
作者: awyh    時間: 2010-9-22 13:15
請問各位大佬,有無人知道呢度係珠海定廈門?

http://www.zhmarathon.com/detail.aspx?RecordID=17

作者: allanccl    時間: 2010-9-22 13:32
原帖由 awyh 於 2010-9-22 13:15 發表
請問各位大佬,有無人知道呢度係珠海定廈門?

http://www.zhmarathon.com/detail.aspx?RecordID=17

登錄/註冊後可看大圖

張地圖確實是珠海,起點吉大路是去年的起點,應該係去年果張圖黎,不過可能係暫時出住先,點睇都係得半馬既距離。

作者: awyh    時間: 2010-9-22 13:37
http://maps.google.com.tw/maps?f=q&source=s_q&hl=zh-TW&geocode=&q=%E7%8F%A0%E6%B5%B7%E5%B8%82%E5%8D%9A%E7%89%A9%E9%A4%A8&sll=24.367114,113.214111&sspn=7.161783,9.876709&brcurrent=3,0x0:0x0,0&ie=UTF8&hq=%E7%8F%A0%E6%B5%B7%E5%B8%82%E5%8D%9A%E7%89%A9%E9%A6%86&hnear=%E4%B8%AD%E5%9B%BDGuangdong+Zhuhai+Jing+Shan+Lu%E7%8F%A0%E6%B5%B7%E5%B8%82%E5%8D%9A%E7%89%A9%E9%A4%A8&ll=22.25673,113.578184&spn=0.00711,0.009645&z=17

應該真係無全馬跑,睇番Offical Website個地圖,得半馬,10K同4.2K,而起點係喺珠海市博物館,而唔係佢地寫既國際會議展覽中心。

可能真係好似狗哥咁講,把廈門Website個Template Copy過黎,但係夠膽死內容都唔改就release出黎。

呢D全部自己估出黎,希望佢地可以盡快Clear呢個問題,如果無得跑,我會報番澳門,但係澳門的酒店好快爆,所以都未諗到應該俾幾多時間珠海攪番掂呢單野!
作者: awyh    時間: 2010-9-22 13:40
原帖由 allanccl 於 2010-9-22 13:32 發表

張地圖確實是珠海,起點吉大路是去年的起點,應該係去年果張圖黎,不過可能係暫時出住先,點睇都係得半馬既距離。

問題係佢幅地圖都改左個title係2010年,所以我估,如果佢改得幅圖,就應該畫全馬既賽道上去(如果本身係打算攪的話),就係因為咁,我唔多樂觀。

點解國內既同胞做野咁鬼有交帶!
作者: allanccl    時間: 2010-9-22 14:02
原帖由 awyh 於 2010-9-22 13:40 發表

問題係佢幅地圖都改左個title係2010年,所以我估,如果佢改得幅圖,就應該畫全馬既賽道上去(如果本身係打算攪的話),就係因為咁,我唔多樂觀。

點解國內既同胞做野咁鬼有交帶!

照張圖黎睇,真係舊年個張,如果照跑這賽道,只得半馬既距離,除非.....重複跑兩次?
不過,就算得半馬,小弟都會揀這個,因為澳門都係重複跑半馬賽道兩次,好似個傻佬響沙漢跑咁,無觀眾,無人打氣,無乜氣氛。 但係珠海d市民好好的,汽車因封路塞車,但係司機唔嬲,重響銨打氣,這是第一屆由中國人搞,我地一定俾多d支持同容忍佢地,搞一個咁大既賽事真係唔易架!
作者: jshho    時間: 2010-9-22 14:38
謝各位資料.

請問點報名 ??
作者: allanccl    時間: 2010-9-22 15:48
原帖由 jshho 於 2010-9-22 14:38 發表
謝各位資料.

請問點報名 ??

網頁都未寫好,還未開始報名,請耐心等候。有進一步消息,會盡快貼出來的了。
作者: awyh    時間: 2010-9-22 17:54
原帖由 allanccl 於 2010-9-22 14:02 發表

照張圖黎睇,真係舊年個張,如果照跑這賽道,只得半馬既距離,除非.....重複跑兩次?
不過,就算得半馬,小弟都會揀這個,因為澳門都係重複跑半馬賽道兩次,好似個傻佬響沙漢跑咁,無觀眾,無人打氣,無乜氣氛。  ...

唔該晒亮哥,其實跑兩個圈我反而無所謂,正如亮哥所講,澳門都係咁。不過我擔心既係,呢場比賽跟本無全馬跑。

希望大會盡快提供準確既資料,一陣攪下攪下整到兩邊都無得跑就濕濟。
作者: kf    時間: 2010-9-22 19:34
原帖由 awyh 於 2010-9-22 17:54 發表

唔該晒亮哥,其實跑兩個圈我反而無所謂,正如亮哥所講,澳門都係咁。不過我擔心既係,呢場比賽跟本無全馬跑。

希望大會盡快提供準確既資料,一陣攪下攪下整到兩邊都無得跑就濕濟。
我已經打走輸數珠海冇全馬啦
作者: kito807    時間: 2010-9-22 21:48
半馬都好......... 跑得輕鬆D
作者: awyh    時間: 2010-9-22 22:27
原帖由 kf 於 2010-9-22 19:34 發表
我已經打走輸數珠海冇全馬啦

咁即係話我地無得同場較量,各自回巢,你返深圳,我返澳門。
作者: 兆聰    時間: 2010-9-22 23:46
原帖由 kito807 於 2010-9-22 21:48 發表
半馬都好......... 跑得輕鬆D

同意
作者: stanwong    時間: 2010-9-23 12:47
嘜原來珠海係半馬...果日香港都有半馬...現在搞到唔知點選擇...
我多數會跑澳門, 但只限半馬~
跟住19/12- 深圳全馬/珠海半馬/沙田半馬, 仲未諗掂
作者: kito807    時間: 2010-9-24 09:31
原帖由 stanwong 於 2010-9-23 12:47 發表
嘜原來珠海係半馬...果日香港都有半馬...現在搞到唔知點選擇...
我多數會跑澳門, 但只限半馬~
跟住19/12- 深圳全馬/珠海半馬/沙田半馬, 仲未諗掂

點都要出一出香港, 去邊就跟大隊~~
作者: kf    時間: 2010-9-24 09:41
原帖由 kito807 於 2010-9-24 09:31 發表

點都要出一出香港, 去邊就跟大隊~~
x 2
作者: 街坊鄭    時間: 2010-9-24 09:49
原帖由 kf 於 2010-9-24 09:41 發表
x 2
我人生路不熟,我都係跟大隊.
作者: kf    時間: 2010-9-24 10:11
原帖由 awyh 於 2010-9-22 22:27 發表

咁即係話我地無得同場較量,各自回巢,你返深圳,我返澳門。
報ccm啦
大哥,四哥,街坊都報左啦
作者: 街坊鄭    時間: 2010-9-24 11:35
原帖由 kf 於 2010-9-24 10:11 發表
報ccm啦
大哥,四哥,街坊都報左啦
係喎,我琴日都唔記得問你有冇報ccm.個日我地可以痴車坐入北潭涌.

作者: awyh    時間: 2010-9-24 13:12
KF、街坊,

細佬未報CCM,諗緊玩唔玩。

因為心思思又想去廈門,又想跑味精濃,未諗掂。
作者: awyh    時間: 2010-9-24 13:14
講番正題,珠海個offical website仲係有(測試)兩個字。

駿X酒店又唔覆我電郵。想點?

想跑場全馬啫,俾條生路行下都得掛。
作者: loudspeaker    時間: 2010-9-24 17:18
原帖由 awyh 於 2010-9-24 13:14 發表
講番正題,珠海個offical website仲係有(測試)兩個字。

book 房, 典解唔問阿平兄, 上年澳馬好多人經佢,
好過自己 book (我因為同 fd 去, 貴左都 5 知)
今年如果去, 都揾阿平幫手
作者: awyh    時間: 2010-9-24 22:33
原帖由 loudspeaker 於 2010-9-24 17:18 發表

book 房, 典解唔問阿平兄, 上年澳馬好多人經佢,
好過自己 book (我因為同 fd 去, 貴左都 5 知)
今年如果去, 都揾阿平幫手

唔該晒loudspeaker,如果Confirm去澳門,就會搵平哥!
作者: allanccl    時間: 2010-9-24 23:13
原帖由 awyh 於 2010-9-24 13:12 發表
KF、街坊,

細佬未報CCM,諗緊玩唔玩。

因為心思思又想去廈門,又想跑味精濃,未諗掂。

小弟前年有跑味精濃,舊年(即係今年)無跑,出年都想跑,唔易報的。 如果跑味精濃就一定唔跑廈馬。
家中大大剛剛炸完型,今年去了四次大陸跑了,超了quota,出年.....都係4次吧! 哈哈哈!
作者: allanccl    時間: 2010-9-24 23:20
原帖由 awyh 於 2010-9-24 13:14 發表

睇下睇下個website,應該只有半馬,無全馬,如果想跑全馬才夠喉,唔好等珠馬了!(這純屬個人意見),不過,小弟情有獨鍾,一定報這個,無論是全馬或是半馬! 賽道平坦一流,風景、觀眾、各方面都是.....正正正!
別無他選,一定這個! 12月19日珠海馬拉松起跑線上見!
作者: awyh    時間: 2010-9-25 01:15
原帖由 allanccl 於 2010-9-24 23:13 發表

小弟前年有跑味精濃,舊年(即係今年)無跑,出年都想跑,唔易報的。 如果跑味精濃就一定唔跑廈馬。
家中大大剛剛炸完型,今年去了四次大陸跑了,超了quota,出年.....都係4次吧! 哈哈哈!

味精濃係細佬處男下海既長跑比賽,所以情有獨鐘,不過又硬係想搭飛機去跑下全馬,順便放下假、去下旅行,所以15、16。

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2