香港長跑網 - 長跑長友

標題: 大家好! 九龍東新人報到~ [打印本頁]

作者: Getter1    時間: 2008-6-19 10:25
標題: 大家好! 九龍東新人報到~
小弟行年40正式中坑一名 ,家住藍田, 通常在家居附近跑多; 由05年渣打10k 後便開始了跑步生涯, 今年目標是希望能完成人生首個全馬.  在此請各位多多指教~
作者: lvrunner    時間: 2008-6-19 10:34
Hi Getter1兄,

歡迎閣下加入長跑網! 請多D上嚟發言吹水, 多多指教! 小弟都有四張幾, 亦是中坑一名. 祝你早日完成全馬創舉. 最緊要有恒心呀
作者: 711MF    時間: 2008-6-19 10:38
作者: cfchan    時間: 2008-6-19 10:38
歡迎 Getter1 師兄,小弟都係後生過c兄幾年,要完成全馬唔係好難,恒心加決心就得喇,努力!加油!預祝您完成全馬!
作者: 龜速行    時間: 2008-6-19 10:50
welcome welcome

Getter1 c hing

i'm "中坑" 2

"full marathon" add oil

may i ask u a question getter I mean

"三一萬能俠"

i love  "三一萬能俠" 2
作者: kenneth    時間: 2008-6-19 10:50
作者: redred    時間: 2008-6-19 11:23
歡迎c 兄
努力逹成目標
作者: onon    時間: 2008-6-19 11:58
歡迎Getter1師兄, 這網站甚坑都有, 很多坑都向明年全馬進發, 大家一起努力吧!
作者: 瘋瘋    時間: 2008-6-19 12:32
作者: michaelyw    時間: 2008-6-19 12:50
Hi Getter1,

歡迎你,小弟是廿幾歲的學生,香港住沙田,
相信論跑步經驗你應比我高,以後請多多指教
作者: Getter1    時間: 2008-6-19 15:48
先多謝各 c hing 鼓勵, 小弟跑步經驗不算多, 指教更不用說; 吹吹水應該無妨!

To 龜速行 c hing ; yes! 三一正是小弟至愛~

To 狂跑步機 c hing: 這賽事不會參加了,  可能9月的可口可樂健跑樂會是小弟第一場比賽~
作者: Gills    時間: 2008-6-19 16:39
原帖由 Getter1 於 19-6-2008 10:25 發表
小弟行年40正式中坑一名 ,家住藍田, 通常在家居附近跑多; 由05年渣打10k 後便開始了跑步生涯, 今年目標是希望能完成人生首個全馬.  在此請各位多多指教~

Getter1兄, 小弟與C兄同年, 跑過N年全馬, 頭幾年坐車多, 近年轉玩短途, 希望跑好D先再攻全馬, 希望下次全馬可以同C兄組隊夢幻40全馬隊, 一同征服佢.
作者: 叮叮噹    時間: 2008-6-19 17:10
歡迎ching!!

祝你首個全馬,馬到功成!
小妹也打算突破自己,明年首個半馬.
ching可以分享心得嗎?
作者: 叮叮噹    時間: 2008-6-19 17:13
原帖由 Gills 於 2008-6-19 16:39 發表

Getter1兄, 小弟與C兄同年, 跑過N年全馬, 頭幾年坐車多, 近年轉玩短途, 希望跑好D先再攻全馬, 希望下次全馬可以同C兄組隊夢幻40全馬隊, 一同征服佢.

Gills ching當年真係坐車回來?
why??
爽唔爽呀?
作者: kenneth    時間: 2008-6-19 17:16
作者: Gills    時間: 2008-6-19 17:23
標題: 回復 14# 的帖子
冇花冇假, 人總有挫折, 從失敗中學習, 先至係成功. 但係而家仲學習中...

why??
好似我D字, 自以為是, 冇練長課, 人快又快, 最後自爆.

爽唔爽呀?
超爽

作者: 叮叮噹    時間: 2008-6-19 17:27
原帖由 Gills 於 2008-6-19 17:23 發表
冇花冇假, 人總有挫折, 從失敗中學習, 先至係成功. 但係而家仲學習中...

why??
好似我D字, 自以為是, 冇練長課, 人快又快, 最後自爆.

爽唔爽呀?
超爽

原來如此.以此為鑑!
係咪太慢都有車坐回程?
作者: 叮叮噹    時間: 2008-6-19 17:32
原帖由 kennethwat 於 2008-6-19 17:16 發表

半馬?閣下要開始加緊練習了﹗渣打半馬大合照,又多位 CTSE 了﹗hjfgchdf" />

我考慮了量久,07年尾已經定下09半碼為目標.
入長跑網已經報告了我的志向,
各ching叫我報名後,九十月才加練習,我才放心,
但Ken ching之言令我好驚,驚自己太懶唔得啊!
其實,我的目標只是"完成"首個半碼,
看年尾的狀態再決定目標時間!
作者: Gills    時間: 2008-6-19 17:48
原帖由 叮叮噹 於 19-6-2008 17:27 發表

原來如此.以此為鑑!
係咪太慢都有車坐回程?

叮叮噹C姐, 未能於指定時間完成, 馬路會重開, 咁餘下D跑手只可以選擇...坐車, 不過仲快過4個幾鐘返黎既跑手.
作者: nc    時間: 2008-6-19 21:46
歡迎Getter1師兄, 大家努力, 加油吧!

我的目標也只是完成首個半馬, 全馬 - 遙不可及
作者: 叮叮噹    時間: 2008-6-19 23:40
原帖由 obaanc 於 2008-6-19 21:46 發表

好嘢!有ctse一起跑,要影大合照啊!
作者: lvrunner    時間: 2008-6-20 05:17
三一萬能俠? 小弟怎可以唔記得呢D經典卡通呢! 現送上懷舊主題曲!

http://www.youtube.com/watch?v=ut3OzZ92Qfc
作者: Getter1    時間: 2008-6-20 09:52
標題: 回復 12# 的帖子
多謝Gills ching 睇得起, 如要組隊則要等小弟練到接近ching 水平先不辱使命~ 我比較穩陣要肯定自己達到預設目標時才作越級挑戰, 所以進展很緩慢! 但頭一次全馬我只求順利完成並以此作為往後賽事指標~
作者: Getter1    時間: 2008-6-20 10:05
標題: 回復 13# 的帖子
叮叮噹c tse 心得不算什麼, 不過我跑半馬時做多了體能訓練及開始做長課, 另外也參加了一些訓練班改善了跑姿, 雖然現在仍很水皮, 但比較第一次跑半馬已算有交待了~
作者: Getter1    時間: 2008-6-20 10:10
原帖由 obaanc 於 2008-6-19 21:46 發表

obaanc 師兄 你也要加油啊! 當你能完成半馬後就會心思思想去玩全馬~
作者: kenneth    時間: 2008-6-20 10:12
作者: Getter1    時間: 2008-6-20 10:16
原帖由 lvrunner 於 2008-6-20 05:17 發表
三一萬能俠? 小弟怎可以唔記得呢D經典卡通呢! 現送上懷舊主題曲!

http://www.youtube.com/watch?v=ut3OzZ92Qfc

正! 多謝c hing~ 重溫此片不無感慨, 自己身形如同主角般由 3號漸變成 1號再進化成 2號 ~
作者: 龜速行    時間: 2008-6-20 10:17
getter 1 c hing

pict for u

作者: Getter1    時間: 2008-6-20 10:18
原帖由 kennethwat 於 2008-6-20 10:12 發表

obaanc 是...ctse 來的。hjhvbj" />

sorry c tse! sorry!
作者: Getter1    時間: 2008-6-20 10:26
原帖由 龜速行 於 2008-6-20 10:17 發表
getter 1 c hing

pict for u

Thx a lot! 這玩意現身處我檯頭, 工作悶時都會拎佢幾下~
作者: nc    時間: 2008-6-20 13:11
原帖由 Getter1 於 2008-6-20 10:10 發表

obaanc 師兄 你也要加油啊! 當你能完成半馬後就會心思思想去玩全馬~

真的??  我想也要若干年後了, 現在d油好貴, 但我要加好多好多油才可以提升到走全馬呢  
作者: nc    時間: 2008-6-20 13:17
原帖由 Getter1 於 2008-6-20 10:18 發表

sorry c tse! sorry!

無問題啦, 你已答中一半了, c
作者: nc    時間: 2008-6-20 13:28
原帖由 叮叮噹 於 2008-6-19 23:40 發表

好嘢!有ctse一起跑,要影大合照啊!

其實有d怕"渣打"的多人, 反而有興趣跑舉辦了兩屆(通常在12月初), 由香港聯合國兒童基金會主辦的, 在欣澳及disneyland 附近跑, 話晒都係新界區, 吸引d, 唔知今年會否繼續舉行?
作者: kenneth    時間: 2008-6-20 13:58
作者: 龜速行    時間: 2008-6-20 14:18
標題: 回復 33# 的帖子
hi obaanc C tes

info from http://www.hkrunners.com

the "UNICEF Disneyland 10km and Half Marathon Charity Races"

event date : 30 November , 2008

add more oil
作者: nc    時間: 2008-6-20 16:35
原帖由 kennethwat 於 2008-6-20 13:58 發表

聯合國半馬小弟上年都有參加。今年應該都會有得跑。不過件紀念T就無乜紀念價值。

Ken兄, 何以紀念T無乜紀念價值???
作者: kenneth    時間: 2008-6-20 16:39
作者: nc    時間: 2008-6-20 16:45
原帖由 龜速行 於 2008-6-20 14:18 發表
hi obaanc C tes

info from http://www.hkrunners.com

the "UNICEF Disneyland 10km and Half Marathon Charity Races"

event date : 30 November , 2008

add more oil

Thank you SOOOOOOOOOOO much, ching. 嘩, 一年比一年早, 以小女子咁ge準度, 真係...好驚..., 但去年我已對這個賽事虎視眈眈, 無理由又miss一年, 一於今年要跑disneyland
作者: kenneth    時間: 2008-6-20 16:50
作者: nc    時間: 2008-6-20 16:51
原帖由 kennethwat 於 2008-6-20 16:39 發表

1.冇年份
2.非排汗衫
3.冇...乜特別
我估應年年都是送嗰件。

"年年都是送嗰件", 咁驚.

咁真係無乜紀念價值, 如無記錯, 今年是第三屆, 希望他們吸收了前幾年的經驗, 今年好d (明天會更好)
作者: nc    時間: 2008-6-20 16:54
原帖由 kennethwat 於 2008-6-20 16:50 發表

其實該比賽,半馬條跑都幾好跑的。

聽聞無咩斜路, 係咪真ga
作者: kenneth    時間: 2008-6-20 16:58
作者: nc    時間: 2008-6-20 17:05
原帖由 kennethwat 於 2008-6-20 16:58 發表

十公里無斜路,但半馬有兩段大斜路(迪欣湖出/入欣澳)而迪欣湖內,都有暗斜。

原來係咁, thank you soooooooooo much, Ken ching.  好, 放工走人, 去跑步, 昨天是沒有跑三天後跑番, 慢跑10圈咋, 死唔死, 昨天半夜小腿還抽筋.
作者: Alfred    時間: 2008-6-20 17:43
原帖由 Getter1 於 19/6/2008 10:25 發表

歡迎加入,我同你一樣,05渣打先開始10K,目標亦一樣,努力!
作者: Alfred    時間: 2008-6-20 17:49
原帖由 Getter1 於 20/6/2008 10:10 發表

係呀!我都係咁先諗住去馬咋!
作者: Alfred    時間: 2008-6-20 17:51
原帖由 kennethwat 於 20/6/2008 13:58 發表

聯合國半馬小弟上年都有參加。今年應該都會有得跑。不過件紀念T就無乜紀念價值。

喺屋企著。
作者: =chairman=    時間: 2008-6-20 20:57
我冬天試過著住黎跑,都 ok 既 ~~~
仲有,其實條路整體來說都算是幾好跑的。
作者: nc    時間: 2008-6-20 21:18
原帖由 =chairman= 於 2008-6-20 20:57 發表
我冬天試過著住黎跑,都 ok 既 ~~~
仲有,其實條路整體來說都算是幾好跑的。

風景是係咪very good?
作者: 龜速行    時間: 2008-6-20 21:29
標題: 回復 48# 的帖子
i only ran the 10k race

the view is ok la

作者: onon    時間: 2008-6-20 22:41
話哂仲做善事吖嘛!
不過舊年由終點行去行李記存處…差唔多20分鐘!
作者: kenneth    時間: 2008-6-20 23:20
作者: kenneth    時間: 2008-6-20 23:21
作者: 叮叮噹    時間: 2008-6-21 00:11
原帖由 kennethwat 於 2008-6-20 16:58 發表

十公里無斜路,但半馬有兩段大斜路(迪欣湖出/入欣澳)而迪欣湖內,都有暗斜。

好吸引啊!心思思!!
作者: lvrunner    時間: 2008-6-21 12:44
唔知香港個Disneyland 1/2有冇得係Disneyland裡面跑? 呢邊我報果個有. 又可以一路跑一路同班carton人物映相.

作者: 龜速行    時間: 2008-6-21 13:12
no la

HK "UNICEF Disneyland 10km and Half Marathon Charity Races"

the route just outside of disneyland

but last year i saw mickey & minne near the starting point

gave runner a wave

作者: lvrunner    時間: 2008-6-21 13:15
原帖由 龜速行 於 2008-6-20 21:12 發表
no la

HK "UNICEF Disneyland 10km and Half Marathon Charity Races"

the route just outside of disneyland

but last year i saw mickey & minne near the starting point

gave runner a wave

I see, HK Disneyland should organize one.
作者: 龜速行    時間: 2008-6-21 13:19
lvrunner c hing

may i ask u a question

the disneyland will open to public during the race?

thank

:>
作者: Getter1    時間: 2008-6-21 13:33
原帖由 obaanc 於 2008-6-20 21:18 發表

風景是係咪very good?

小弟上年也參加過此賽程, 風景好好猶以沿陰澳灣一段; 可能屬慈善活動關係競賽氣氛不算濃烈, 起步時米奇及米妮更會出來歡送! c tse 如參加的話就玩半馬吧! 10k只在渡假區內遊走, 以做慈善心態參與會跑得開心d, 同時可當作個人首次半馬測試; 至於件T小弟吾識欣賞好快捐了出去!
作者: Getter1    時間: 2008-6-21 13:37
原帖由 Alfred 於 2008-6-20 17:49 發表

係呀!我都係咁先諗住去馬咋!

好!希望在今年渣打全馬與ching相遇!
作者: lvrunner    時間: 2008-6-21 14:09
The race starts at 6am sharp and they make you to be at the start line at 4:30am!!!  The first few miles and the last mile are inside the park. The park opens at 9am I believe. So nobody inside the park in the beginning.

作者: 龜速行    時間: 2008-6-21 14:15
thank c hing

wa wa so happy

i hope HK "UNICEF Disneyland 10km and Half Marathon Charity Races"

will same at the States later

作者: kenneth    時間: 2008-6-21 15:45

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2