香港長跑網 - 長跑長友

標題: 用腳掌先落地既師兄/姐請進 [打印本頁]

作者: kofelix    時間: 2010-11-18 11:21
標題: 用腳掌先落地既師兄/姐請進
因為我想改善自己跑姿,而睇書講腳掌先落地係最慳力同有效既跑法,但本書又冇提到究竟腳跟會唔會掂到地,搞到我好疑惑呀....??

請問師兄/姐,你地係點跑呢??
作者: 熙雪    時間: 2010-11-18 11:35
我都有同樣的疑惑
作者: Frankie7    時間: 2010-11-18 11:39
腳掌都有分前掌及中掌. 用前掌腳跟唔掂地. 用中掌會掂地但落地時重心會在中掌.
作者: 大舅    時間: 2010-11-19 14:22
我依家用中掌外側落地,好似真係快左,比起上年,今年我10K快左4分鐘
作者: 熙雪    時間: 2010-11-21 00:08
昨晚嘗試用中掌落地,速度快咗小小,
但..跑完大腿肌肉有D酸痛, 及控制唔到速度,想跑番慢D,一慢跑D肌肉就好攰&好自然就跑番後掌落地...

作者: kofelix    時間: 2010-11-21 02:36
原帖由 熙雪 於 2010-11-21 00:08 發表
昨晚嘗試用中掌落地,速度快咗小小,
但..跑完大腿肌肉有D酸痛, 及控制唔到速度,想跑番慢D,一慢跑D肌肉就好攰&好自然就跑番後掌落地...

我睇書話初時你D肌肉實會好唔慣,但練熟左後就會知道佢既好處~
作者: WalkBreaks    時間: 2010-11-21 14:51
http://runninggeorge.blogspot.com/2009/11/12.html

佐治兄的blog, 深入淺出.

youtube 亦可找到片段參考
作者: kofelix    時間: 2010-11-21 17:43
今日試左腳跟唔掂地咁跑10k,但跑完而家小腿後既肌肉超痛,行路都有d問題....
作者: 艾云云    時間: 2010-11-22 11:09
腳跟可以掂到地, 亦可以一直離地的.
掂唔掂地反而唔係重點, 重點係腳根要冇受力.
作者: michaelkclaw    時間: 2010-11-22 11:36
原帖由 WalkBreaks 於 2010-11-21 14:51 發表
http://runninggeorge.blogspot.com/2009/11/12.html

佐治兄的blog, 深入淺出.

youtube 亦可找到片段參考

想學...都有D難道!!
請問會唔會有多中文的文章看看??

作者: Frankie7    時間: 2010-11-22 14:13
用中掌落地小腿受力大左所以會痛係正常的. 用前掌落地小腿會更受壓所以會更痛. 初轉掌落地不宜用前掌(易傷跟腱), 但短跑例外.
肌肉需不少於2星期去適應. 而我用左約3個月時間去改才可適應中掌落地跑法. Good luck!
作者: 三水豆腐    時間: 2010-11-22 15:31
以我的經驗,首先你需要一雙薄底的跑鞋,已免鞋後跟的高度令你要過度的提高腳跟。其次一定要循序漸進的增加距離,足弓的筋腱�小腿的肌肉一痛就要立即停,不然很容易受傷。
對於年輕人很快就可以習慣,我要化了6個月時間才從2KM跑到現在10KM。改用前掌跑的最大好處是避免膝蓋勞損。
作者: jackyleu    時間: 2010-11-24 22:46
標題: 跑上落斜路
小弟乃長跑新手一名, 近期試用中掌落地, 感覺良好!

想請問各位會用什麼方法跑上斜和落斜呢? Thx!
- 落地方法
- 步速
- 步幅
- 呼吸
- ...
作者: 熙雪    時間: 2010-11-25 23:24
昨晚再試用中掌落地,比起第一次,大小腿肌肉冇咁酸痛,
但..另一個問題..右腳腳板個"轉"位痛..
初初學跑果陣係後掌落地,當時個彎位都係咁痛,但跑咗一段時間之後就冇痛啦,
而呢兩次改用中掌落地,又開始痛啦...唔知係咪隻腳有事呢??

作者: 三水豆腐    時間: 2010-11-26 09:28
標題: 回復 14# 的帖子
我都係同你一樣,先是小腿肌肉痛,再是足弓內痛,我會休息到完全不痛了才跑過。期間做些其它可keep住心肺功能的運動。

我猜可能是我的著慣保護太好的跑鞋,鞋底有足弓保護,個足弓內的肌肉、筋腱太耐沒用啦。
作者: Frankie7    時間: 2010-11-26 11:16
上斜自然會用前/中掌落地.
落斜都用中掌但初期就比較不自然-需時適應.
步速? 係唔係講步頻?
步頻+步幅=速度

上斜步頻加而步幅減
下斜步頻自然而步幅大 - 將腳盡量打後及高
呼吸對上斜最為重要, 應盡量深.
還有一點最重要就係注意強度/心跳率. 上斜過強好快謝.
注意 - 初期練習不宜太斜太急. 唔受傷有排你跑
作者: jackyleu    時間: 2010-11-26 11:25
原帖由 Frankie7 於 2010-11-26 11:16 發表
上斜自然會用前/中掌落地.
落斜都用中掌但初期就比較不自然-需時適應.
步速? 係唔係講步頻?
步頻+步幅=速度
上斜步頻加而步幅減
下斜步頻自然而步幅大 - 將腳盡量打後及高
呼吸對上斜最為重要, 應盡量深.

還 ...

Thx!  解釋得非常清楚!  我會試試!
作者: macwindyhk    時間: 2010-11-29 16:59
真的嗎,我係睇YOUTUBE李家綸教話腳跟先落先岩...........到底邊樣先係正確?定因人而異架

我本身係全掌(中掌)跑開,仲傷左一排
(純屬個人經歷)
作者: jackyleu    時間: 2010-11-29 17:03
原帖由 macwindyhk 於 2010-11-29 16:59 發表
真的嗎,我係睇YOUTUBE李家綸教話腳跟先落先岩...........到底邊樣先係正確?定因人而異架

我本身係全掌(中掌)跑開,仲傷左一排
(純屬個人經歷)

你傷左邊個位?
作者: macwindyhk    時間: 2010-11-29 17:23
原帖由 jackyleu 於 2010-11-29 17:03 發表 你傷左邊個位?
膝頭外則
作者: 艾云云    時間: 2010-12-1 14:17
原帖由 macwindyhk 於 2010-11-29 17:23 發表
膝頭外則

師兄有冇留意有否內八腳的問題呢?
作者: purejoey    時間: 2010-12-3 01:02
小弟自從用腳掌心先落地後,成績一直上升。

感覺如果要用掌心落地先,就要令腳板放鬆啲先感覺到掌心落地一刻,可能腳板冇咁易勞損。

小弟未試過用前掌,感覺會好易疲勞。
作者: sunrise    時間: 2010-12-4 10:34
個人經驗, 前掌又好, 中掌又好, 腳踭又好, 對于一般水平的長跑人士來講, 其實影響唔係好大.
就以每步的衝擊力來說, 前掌落地可以利用小腿肌肉做出一個避震效果, 不過同時又放棄了跑鞋在腳踭提供的額外避震功能, 一得一失, 真係唔知結果有無着數!

就速度而言, 短途是會快些, 但亦會辛苦些, 容易攰, 當人累了, 又會慢返, 一快一慢, 又唔見到有什麼好處!

其實跑姿的重點就係跨步提腿, 只要呢方面做得好, 就唔會咁易傷, 至于邊部分落地先, 就順其自然吧!
作者: jackyleu    時間: 2010-12-8 18:20
同樣地, 小弟改用中掌先落地後, 成績一直上升!

更重要是, 膝頭以至大小腿都比以往輕鬆得多, 無咁易受傷!

作者: kofelix    時間: 2010-12-16 11:58
而家練到十公里時間係快左,腳肚既肌肉亦冇痛,但變左脛骨痛囉,渣馬就黎先傷,好煩惱呀....
作者: WalkBreaks    時間: 2010-12-17 11:08
標題: 回復 25# 的帖子
when u change your running form too soon u get hurt easily.
i think mid-foot running/ barefoot training /chi running can help in preventing some kinds of injury. But it is not worthy to make the change too soon if the change itself hurts you.
As a beginner in long run, i spent some time to change to mid-foot striking. It is good for my knee. But from what i read and experienced, two things more important than "midfoot vs heel " are:
1)  don't land your feet before your body
2)take more step per minute (smaller steps)
http://www.newbalance.com/performance/running/good-form-running/
作者: 熙雪    時間: 2010-12-17 23:17
呢兩個星期都係中掌落地,大小腿肌肉已經唔酸痛,
係每次跑頭十零分鐘,腳掌個"彎"位有d酸..跑得20分鐘以上就冇咩事啦.

以前用後掌落地,跑後之後膝蓋好似有d腫腫地感覺,現在好似冇咁腫...
作者: purejoey    時間: 2010-12-23 14:35
呢集體育世界渣馬專輯有講腳板怎樣落地的問題

https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=13713&extra=page%3D1
作者: tommyleung    時間: 2010-12-24 10:39
我都好奇一問, 我都試過用腳掌先落地, 感覺雖然係腳掌先落地, 但腳掙仍會在腳掌之後點地, 跑起上來都是怪怪地.
另外就係本身著rider 13, 本身係腳掙最protect, 如果轉用腳掌落地, 要唔要換過對鞋呢? 而且又有咩好選擇?
作者: purejoey    時間: 2010-12-24 11:02
原帖由 tommyleung 於 2010-12-24 10:39 發表
我都好奇一問, 我都試過用腳掌先落地, 感覺雖然係腳掌先落地, 但腳掙仍會在腳掌之後點地, 跑起上來都是怪怪地.
另外就係本身著rider 13, 本身係腳掙最protect, 如果轉用腳掌落地, 要唔要換過對鞋呢? 而且又有咩好選 ...

係呀,我以前著rider 12 都覺得前掌位稍簿,所以依家為左加強對前掌的保護已改著ASICS 2150。
作者: Frankie7    時間: 2010-12-25 14:19
我昨日Run-in 對Rider 14, 冇問題. 可能你未習慣中掌跑法.

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2