香港長跑網 - 長跑長友

標題: 27/11 (SAT)科學園操車 [打印本頁]

作者: gforce    時間: 2010-11-24 22:19
標題: 27/11 (SAT)科學園操車
小弟會7:30AM係科學園, 有興趣又一齊玩下
作者: franklcf    時間: 2010-11-25 11:06
諗諗先, 交通咁方便, 易去易走.
星期日unicef 半馬 6點起步 怕冇精神
作者: key    時間: 2010-11-25 11:36
黎梗星期六好精彩, 早上club house網球單打, 下午inter-hong 10K, 下次先再join你地練車
作者: gforce    時間: 2010-11-25 13:23
原帖由 franklcf 於 2010-11-25 11:06 發表
諗諗先, 交通咁方便, 易去易走.
星期日unicef 半馬 6點起步 怕冇精神

踩完第日仲跑到?
作者: franklcf    時間: 2010-11-25 15:56
標題: 回復 4# 的帖子
我冇報 跟女友跑姐. 做電兔.
作者: D文    時間: 2010-11-25 18:22
小弟黎唔到
比公司搵左去出戰環南單車賽,尼日考速度,希望pass啦
下次再join大家出車
作者: gforce    時間: 2010-11-25 22:40
原帖由 D文 於 2010-11-25 18:22 發表
小弟黎唔到
下次再join大家出車

咁利害! 唔怪得之要出新戰車啦!
作者: key    時間: 2010-11-25 23:05
原帖由 D文 於 2010-11-25 18:22 發表
小弟黎唔到
下次再join大家出車

你公司咁好o解, 會派隊參加單車賽, 真係羨慕死人!!
作者: D文    時間: 2010-11-26 00:20
原帖由 orce 於 2010-11-25 22:40 發表 咁利害! 唔怪得之要出新戰車啦!
其實出車同尼個比賽冇關ga
而且邊利害呢~就算過到關有得比賽,小弟d肉腳角色都好大機會比大會中途截停
作者: rockiec    時間: 2010-11-26 08:04
原帖由 D文 於 2010-11-26 00:20 發表 其實出車同尼個比賽冇關ga 而且邊利害呢~就算過到關有得比賽,小弟d肉腳角色都好大機會比大會中途截停

睇番網頁, 個測試唔難喎: "能以平均時速30 公里完成15 公里距離"

反而同場有職業車手, 國際車手, 精英盡出!

整項賽事只有22k "中環滙豐總行大厦→西區海底隧道→西九龍公路→青衣(22 公里)" 好快玩完!

測試及格, 一於去翔東路練習!!
作者: D文    時間: 2010-11-26 12:24
原帖由 rockiec 於 2010-11-26 08:04 發表 睇番網頁, 個測試唔難喎: "能以平均時速30 公里完成15 公里距離"反而同場有職業車手, 國際車手, 精英盡出!整項賽事只有22k "中環滙豐總行大厦→西區海底隧道→西九龍公路→青衣(22 公里) ...

其實我自己黎計應該ok,不過隊友唔pass都入唔到圍,因為佢架車係鎖開街ga mtb,平時又只係代步,,所以都幾擔心。。。
不過人地野我管唔到,唯有做好自己啦
比賽時如果離主車群太遠會被截停,而聽聞主車群av有35-37,要跟一d都唔易。。。。

作者: gforce    時間: 2010-11-26 13:18
原帖由 D文 於 2010-11-26 12:24 發表

其實我自己黎計應該ok,不過隊友唔pass都入唔到圍,因為佢架車係鎖開街ga mtb,平時又只係代步,,所以都幾擔心。。。
不過人地野我管唔到,唯有做好自己啦
比賽時如果離主車群太遠會被截停,而聽聞主車群av有35-3 ...

佢第一屆舉辦時我都有玩, 唔使做速度測試, 前面有車頂住你唔比你踩過30km/hr
係西隧同中環市中心踩車好high,  可以幻想自己係車手係市中心比賽, 好好玩
你隊友咁玩法, 好似好危wor
作者: franklcf    時間: 2010-11-26 14:00
聽朝要攪銀行野黎吾倒.
作者: boimt    時間: 2010-11-26 21:56
明天我都要去做單車速度測試,5知用大會比什麼車,20min完成10km 有幾難? 你們做開什麼時間,什麼車 ?
作者: gforce    時間: 2010-11-26 22:46
原帖由 boimt 於 2010-11-26 21:56 發表
明天我都要去做單車速度測試,5知用大會比什麼車,20min完成10km 有幾難? 你們做開什麼時間,什麼車 ?

踏roadbike有操開一般男士都無問題, 你地去邊度做測試?
睇住咪表keep 30km/hr就OK
作者: boimt    時間: 2010-11-26 23:00
the testing will be done in Tung Chung.

Coz the organizer will provide the bike, not sure whether it has 咪表.

btw, I am not a 踏roadbike有操開一般男
作者: key    時間: 2010-11-27 10:34
原帖由 boimt 於 2010-11-26 23:00 發表
the testing will be done in Tung Chung.

Coz the organizer will provide the bike, not sure whether it has 咪表.

btw, I am not a 踏roadbike有操開一般男

大會提供嘅可能係鐡架兼生誘, 十年冇人踩過嘅mount bike, 睇吓你地過唔過倒30km/hr     
作者: boimt    時間: 2010-11-27 12:51
I completed the test. 27min for 10km (~22.2km/hr). 大會 bike is something similar to those you can rent in Shatin but with a narrow tyre.
作者: eddiebuzz    時間: 2010-11-27 15:06
今朝同個新車落地既friend踩翔東路, 見到你地做測試喎! 都幾多人, 又電子計時, 相當認真!
作者: D文    時間: 2010-11-27 15:54
原帖由 key 於 2010-11-27 10:34 發表 大會提供嘅可能係鐡架兼生誘, 十年冇人踩過嘅mount bike, 睇吓你地過唔過倒30km/hr       
中晒~
見到D 車好多都係匯豐果邊d人用
測試要求10km,20min完成,小弟踩19min,順利過關,同行隊友分別22min同25min,未知入唔入到圍.
不過問過佢地,pass果個一定有得玩,唔pass果d就拉平均時間黎決定入唔入圍.

雖然順利過關,但好唔好彩地隻後鈴斷左鈴線,同埋餚左,好似都幾大鑊......
放低左響yy度,佢都冇答我幾時可以搞掂
唔知彈鈴要搞幾耐呢?
作者: killerlok    時間: 2010-11-27 17:22
好似幾好玩咁喎,其實係用自己車定大會車呢
作者: D文    時間: 2010-11-27 18:26
原帖由 killerlok 於 2010-11-27 17:22 發表 好似幾好玩咁喎,其實係用自己車定大會車呢
考速可以用大會車,比賽就要自己搞掂
不過都可以租過夜車比賽GA
作者: gforce    時間: 2010-11-27 21:00
原帖由 D文 於 2010-11-27 15:54 發表
雖然順利過關,但好唔好彩地隻後鈴斷左鈴線,同埋餚左,好似都幾大鑊......" />" />hjgh
放低左響yy度,佢都冇答我幾時可以搞掂
唔知彈鈴要搞幾耐呢?

彈鈴應該唔會好耐, 最怕揾唔返原裝鈴線, 因為宜家d廠鈴既線有d好特別
好想知道點解會斷既?

作者: D文    時間: 2010-11-27 22:28
原帖由 orce 於 2010-11-27 21:00 發表 彈鈴應該唔會好耐, 最怕揾唔返原裝鈴線, 因為宜家d廠鈴既線有d好特別好想知道點解會斷既?
我都唔知點解.....可能本身尼對2手鈴上手車主好粗用掛?!
但我今日出車呀,推車果時都唔覺卡,可能就係今日響翔東路度出事

其實早幾次出車都覺有D怪聲,好似D石仔彈到拍一聲咁,不過每次出車都係得一下聲,我都以為係彈石
今日完左同D隊友吹水果時忽然拍一聲斷左鈴線,當時我都只係用手按住個sit位.
之後我推下架車,覺得後鈴好唔順,塊brake膠卡下卡下咁,睇返先知餚左......
不過都冇計,點都要踩返出去搭車先再攞去整

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2