香港長跑網 - 長跑長友

標題: 跑步後的進食 [打印本頁]

作者: KK    時間: 2008-7-4 15:17
標題: 跑步後的進食
有人說做劇烈運動後(e.g 跑步)在某段時間內不宜進食,以免身體容易吸收食物熱量,從而減低減肥的效果。

時間方面有人說半小時後方可進食,有的說一小時和兩小時
但我個人認為一小時後即可
大家有甚麼寶貴意見分享
作者: clerkb    時間: 2008-7-4 15:43
好問題喎. 我都想知.  但我都認為一小時. 只係估
作者: 慢子 Wilson    時間: 2008-7-4 19:50
原帖由 clerkb 於 2008-7-4 15:43 發表
好問題喎. 我都想知.  但我都認為一小時. 只係估

我都認為一小時後才進食,

但平時好難做到!

作者: 叮叮噹    時間: 2008-7-4 21:29
聽說兩小時內不要進食,太難了!
小妹一般跑完拉筋,飲水,
身體冷卻才沖涼,再飲水,
盡量等多一會才食少少,
運動個多小時後才進食.
作者: lvrunner    時間: 2008-7-8 08:44
I usually eat something within 30 minutes of finishing my run.  If I wait too long I'm ravenous the rest of the day. Also, make sure that whatever you eat is a mix of simple and slow carbohydrates.  For instance, after my long runs over 16 miles (27km) I always eat something like a banana and an energy bar and also a glass of ice cold protein drink.  That way, I get the simple sugars that my body is craving to rebuild my glucose levels and I get the granola and nuts that will store them back up.

作者: abcd866    時間: 2008-11-12 11:31
作者: hoiku    時間: 2009-1-19 02:32
有人話水都唔飲得
作者: running-sue    時間: 2009-1-19 09:36
原帖由 hoiku 於 2009-1-19 02:32 發表
有人話水都唔飲得

我唸意思係咪話唔好一次過飲大量 (一公升或以上), 因為可能會"水中毒"
作者: 上水馬王    時間: 2009-1-19 09:51
原帖由 KK 於 2008-7-4 15:17 發表
有人說做劇烈運動後(e.g 跑步)在某段時間內不宜進食,以免身體容易吸收食物熱量,從而減低減肥的效果。

時間方面有人說半小時後方可進食,有的說一小時和兩小時
但我個人認為一小時後即可
大家有甚麼寶貴意見分享 ...

我諗視乎你想點樣,如果純粹減肥既話,立即進食既話應該會白費心機

但如果係正進行遁環式訓練的話,盡快補充能量係必要的
作者: bee    時間: 2009-1-19 10:09
原帖由 叮叮噹 於 2008-7-4 21:29 發表
聽說兩小時內不要進食,太難了!
小妹一般跑完拉筋,飲水,
身體冷卻才沖涼,再飲水,
盡量等多一會才食少少,
運動個多小時後才進食.

兩小時內不要進食是為減肥,聽說這段時間吸收得最快
作者: bee    時間: 2009-1-19 10:12
原帖由 hoiku 於 2009-1-19 02:32 發表
有人話水都唔飲得

想減肥就一小時後才飲水
作者: 安迪    時間: 2009-1-19 13:58
原帖由 bee 於 2009-1-19 10:12 發表

想減肥就一小時後才飲水

嘩....好危險wor...
想減肥, 一星期跑多d, 注意下飲食. 0禁會安全d.
作者: 比因    時間: 2009-1-19 16:49
I  think it is impossible not to drink water after running, but the fact is should not drink too much, too fast at one time.
作者: 瘋瘋    時間: 2009-1-19 17:07
作者: 曲奇    時間: 2009-1-19 17:13
原帖由 bee 於 2009-1-19 10:09 發表

兩小時內不要進食是為減肥,聽說這段時間吸收得最快

我聽講過係做完運動即係食野,唔係會吸收快左...
而係因為咁會易導至消化不良...
作者: 曲奇    時間: 2009-1-19 17:14
原帖由 bee 於 2009-1-19 10:12 發表

想減肥就一小時後才飲水

做完運動唔補充少少水份,人會因缺水而虛脫呀....
作者: 711MF    時間: 2009-1-19 17:37
作者: 比因    時間: 2009-1-19 20:48
原帖由 running-sue 於 2009-1-19 09:36 發表

我唸意思係咪話唔好一次過飲大量 (一公升或以上), 因為可能會"水中毒"

低鈉症, 會想作嘔
作者: allanccl    時間: 2009-1-19 23:42
原帖由 cookie97 於 2009-1-19 17:14 發表

做完運動唔補充少少水份,人會因缺水而虛脫呀....

X2,贊成。
作者: allanccl    時間: 2009-1-20 09:07
有人話水都唔飲得

唔係卦!
咁比賽時咪唔洗設水站囉。
作者: allanccl    時間: 2009-1-20 09:08
有人話水都唔飲得

唔係卦!
咁比賽時咪唔洗設水站囉。
作者: ee_tpk    時間: 2009-1-20 16:01
有人話水都唔飲得

水明明係咩營養都無..點會致肥..

d 人話連飲水都會肥..我覺得係之前減既係水份.. 飲番水就會重番都好正常
其實體重未必準確... 應該要用脂肪儀才知道自己減既係水份定係脂肪...
作者: 比因    時間: 2009-1-20 20:06
原帖由 ee_tpk 於 2009-1-20 16:01 發表

水明明係咩營養都無..點會致肥..

d 人話連飲水都會肥..我覺得係之前減既係水份.. 飲番水就會重番都好正常
其實體重未必準確... 應該要用脂肪儀才知道自己減既係水份定係脂肪...

係無恆心減肥既人既籍口jeh
作者: 叮叮噹    時間: 2009-1-20 23:46
原帖由 711MF 於 2009-1-19 17:37 發表

減壽多過減肥.

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2