香港長跑網 - 長跑長友

標題: 2011.4.3 環島跑2011 (Round the Island 2011) [打印本頁]

作者: saki    時間: 2011-1-10 12:37
標題: 2011.4.3 環島跑2011 (Round the Island 2011)
賽事網頁:
http://www.avohk.org/index.php?_room=16&_subRoom=25

主辦機構網站:
http://www.avohk.org

表格下載:
(表格) http://www.avohk.org/media/fck/File/RTI%20Entry%20Form%202011.doc
(規則) http://www.avohk.org/media/fck/File/RTI-RULE.doc
(指示) http://www.avohk.org/media/fck/File/RTI-inst.doc
(路線描述) http://www.avohk.org/media/fck/F ... Route%20Chinese.doc

網上報名:
未有提供

路線地圖:

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

主辦機構    : 元老體育會
日期            : 2011年4月3日 (星期日)
出發時間    : 6.00 a.m. - 10 a.m. (每15分鐘分批出發)
地點            : 黃泥涌峽/大潭水塘路交界處停車場
路線            : 黃泥涌峽/大潭水塘路交界處停車場 -> 柏架山 -> 石澳 -> 大潭 -> 紫羅蘭山 -> 金夫人馳馬徑 -> 香港仔交野公園 -> 薄扶林郊遊公園 -> 半山 -> 寶雲道 -> 黃泥涌峽/大潭水塘路交界處停車場
(詳情請參考路線描述及地圖)
距離            : 65公里
時限            : 12小時 (終點會在下午六時關閉)
組別            : 個人, 隊際 (二人一隊)
費用            : 個人 - $300/$250 (元老體育會會員)/$400 (2011年3月26日後報名)
                       隊際 - $600/$500 (元老體育會會員)/$800 (2011年3月26日後報名)
名額            : 300
截止日期    : 2011年3月26日(星期六)
查詢            : 有待提供

過往賽後投票
2010  共4票, 3.50分 https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=10325&;extra=page%3D3 )

作者: saki    時間: 2011-1-10 12:38
reserved by bm
作者: saki    時間: 2011-1-10 12:38
作者: MatthewTse    時間: 2011-1-10 14:20
RTI 65K 即刻申請, 報上年9 小時 33分一箭之仇 ~~~

作者: 大圍新跑手    時間: 2011-1-16 22:17
原帖由 MatthewTse 於 2011-1-10 14:20 發表
RTI 65K 即刻申請, 報上年9 小時 33分一箭之仇 ~~~

Matthew兄~
支持! 支持!
我應該都會報,可以約埋一齊pre-trip~
作者: 兆聰    時間: 2011-1-18 00:06
原帖由 大圍新跑手 於 2011-1-16 22:17 發表

Matthew兄~
支持! 支持!
我應該都會報,可以約埋一齊pre-trip~

前年都想跟大圍兄玩,
今年我都會玩呀,如果時間就到希望可以一齊PRE TRIP
作者: 蕉:)    時間: 2011-1-19 22:37
想問有冇中文睇架?睇唔明d英文..
作者: chisuet    時間: 2011-1-20 08:31
原帖由 於 2011-1-19 22:37 發表
想問有冇中文睇架?睇唔明d英文..

AVOHK 及 HKLRRC 好似都只係得英文網頁. 只係得路線描述有中文.

http://www.avohk.org/media/fck/File/RTI%202011%20Route%20Chinese.doc
作者: hei    時間: 2011-1-21 19:13
真係跑架?
if 5洗跑
可能報
作者: longlx    時間: 2011-1-21 20:15
原帖由 hei 於 2011-1-21 19:13 發表
真係跑架?
if 5洗跑
可能報

"The finish is open from 14.00 to 16.00.  "

Hei Ching,
比賽最早六時開始(可自行選擇時間), 並必需要在下午兩時至四時之間到達終點~
即係最多有十小時作賽~

慢跑少少, 時間就可鬆動D

作者: longlx    時間: 2011-1-21 20:15
原帖由 MatthewTse 於 2011-1-10 14:20 發表

支持支持~
作者: hei    時間: 2011-1-21 20:36
原帖由 longlx 於 2011-1-21 20:15 發表 "The finish is open from 14.00 to 16.00.  "Hei Ching, 比賽最早六時開始(可自行選擇時間), 並必需要在下午兩時至六時之間到達終點~即係最多有十小時作賽~慢跑少少, 時間就可鬆動D  
但連matthew ching 上年都係9個幾鐘
甘我dim可以sub 10?
作者: longlx    時間: 2011-1-21 20:41
原帖由 hei 於 2011-1-21 20:36 發表
但連matthew ching 上年都係9個幾鐘
甘我dim可以sub 10?

Matthew Ching上年有傷在身ji~
佢今年7hr xx 以下得啦~

作者: hei    時間: 2011-1-21 21:00
原帖由 longlx 於 2011-1-21 20:41 發表 Matthew Ching上年有傷在身ji~佢今年7hr xx 以下得啦~

i want to join
but i can run so long = =
作者: odinmusashi    時間: 2011-1-23 15:01
Ching,
小弟有幾問:
其實段路難唔難跑?
是石屎路多還是越野路多?
要不要自備水壺,還是在check point 補充便可?
作者: longlx    時間: 2011-1-23 16:16
原帖由 odinmusashi 於 2011-1-23 15:01 發表
Ching,
小弟有幾問:
其實段路難唔難跑?
是石屎路多還是越野路多?
要不要自備水壺,還是在check point 補充便可?

據我少少記憶...
石屎路頗多,
引水道亦頗多,
CHECK POINT都分得頗開,
約10K一個~
補給有水果, 包, 巧克力....可樂....水.....很多的~
大圈和小圈中間位更有小食~
如果帶小小水就安全D~
作者: odinmusashi    時間: 2011-1-24 11:54
原帖由 longlx 於 2011-1-23 16:16 發表

據我少少記憶...
石屎路頗多,
引水道亦頗多,
CHECK POINT都分得頗開,
約10K一個~
補給有水果, 包, 巧克力....可樂....水.....很多的~
大圈和小圈中間位更有小食~
如果帶小小水就安全D~

謝回覆。再多一問,其實賽道指示是否足夠,看賽道描述好像頗複習?
作者: MatthewTse    時間: 2011-1-24 16:19
原帖由 longlx 於 2011-1-21 20:41 發表

Matthew Ching上年有傷在身ji~
佢今年7hr xx 以下得啦~

e...為什麼突然變了 sub 7xx?

作者: MatthewTse    時間: 2011-1-24 16:30
如果不介意. 我分享上年 report.

環香港島比賽 Round the Island (RTI) 大會規則完成時間要係 14:00 ~ 16:00pm前先會記錄名次,條路唔止長(六十五公里),仲要勁多大長甘斜路同埋樓梯,But 大會安排非常好,每個check point都有水、運動飲品同各動食品供應,8個Check Points 都可以大吃大渴,飲夠食夠抖夠先走。 但呢個比賽唔會好多有工作人員同埋指示牌,全部依靠印在地上的"藍點"作指示,有好多分差位,一唔留神就會去了其他地方, 很容易迷路!

在這裡分享下路線, 今年比賽路程路線的形狀與數目字8 字相似.  起點, 接力, 終點 於黃泥涌峽停車場.參賽者一定要在每一個檢查站登記**, 而每一個檢查站都有水站.

大圈 (東) 37 km 細圈 (西) 26 km
作者: MatthewTse    時間: 2011-1-24 16:35
我上年 report.

記錄: 18 April 2010 - 65 km  9 小時 33分 (平均 8'48" 1 km)

Pre-trip 當時腦海中出現很多不得不放棄的理由,比如身體不適,腳患未好,缺少跑山操練,缺少越野跑山鞋, 恐怕受傷, 口乾口渴等等, 並努力將這些理由合理化,但我明白忍受痛苦是比賽的一部份, 這亦是越野 65 km 好玩之處.

目標 10 小時完成. 晨早我4:45點鐘醒來, 7-11食個早餐 Taxi 去黃泥涌峽停車場, 做少少拉筋然後差不多 2百人 6:00出發 (高手會揀更晚的時間出發!). 細圈走得好順是我預計用左3:15完成. 最近多雨入大圈沿路滿是石頭樹根泥漿勁滑, 左邊膝蓋每次落梯級斜坡總是疼痛難忍, 相當棘手跑到大潭道公園入口. 過大潭霸入小路穿過樹林出乎意料跑錯了, Miss左個位落梯仲要上落梯+ 上埋山,來回最少唔見10分鐘, 可能因為走錯路搞到個人心急左, 到石澳路巴士站 CP 左邊膝蓋外側條”發炎筋”開始痛 + 抽搐, (最近貼消炎貼實際上真的有幫助, 40 km 先開始痛), 有心理障礙, 所以完全放慢了腳步到大潭峽, ,這5km山路花了整整一小時, 轉入引水道平路開始恢復原狀, 知道 Sub Nine 一定絕望, 抑制著不抽搐和發炎筋, 注意時間快跑一會兒就放慢輕鬆跑+快行, 這次跑得唔好, 結果9 小時 33分 完成.

實際上今年 overall 與上年比更好,  最佳時間 5:19 小時完成.

我下年鐵定再跑一遍!

作者: longlx    時間: 2011-1-25 08:39
原帖由 MatthewTse 於 2011-1-24 16:19 發表

e...為什麼突然變了 sub 7xx?

全馬SUB 3 15'
65K Sub 7,
已經計多左D大吃大喝的時間俾你GAR LA~
作者: longlx    時間: 2011-1-25 08:42
原帖由 MatthewTse 於 2011-1-24 16:30 發表
But 大會安排非常好,每個check point都有水、運動飲品同各動食品供應,8個Check Points 都可以大吃大渴

最深刻係有2公升支裝可樂~
作者: odinmusashi    時間: 2011-1-25 10:24
多謝師兄分享。

雖然怕迷路,也會認真考慮報名。
作者: 得得地    時間: 2011-1-25 11:01
原帖由 longlx 於 2011-1-21 20:15 發表
比賽最早六時開始(可自行選擇時間), 並必需要在下午兩時至四時之間到達終點~
即係最多有十小時作賽~

想問 [苗圃行動] 42km 有十二個鐘.
哩個 65km, 得十個鐘.

哩個同 1月29日 環島行, 唔線有好大唔同 ??   (50km)
https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=13030&extra=page%3D2

係咪哩個 [易] 啲 ?   
今年或者想試吓多啲山賽, 不過, 哩個四月, 太早囉, 未準備好......

Thanks !   

作者: 曲奇    時間: 2011-1-25 11:23
原帖由 得得地 於 2011-1-25 11:01 發表

想問 [苗圃行動] 42km 有十二個鐘.
哩個 65km, 得十個鐘.

哩個同 1月29日 環島行, 唔線有好大唔同 ??   (50km)
https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=13030&extra=page%3D2

係咪哩個 [易]  ...

苗圃行動係行衛徑3-8,衛徑比起港島徑難行D..
五桂山及東洋山都已經有好多梯級啦~~

環島行係行哂港島徑1-8,上落斜較多...

而ROUND THE ISLNAD都有部份路段涉行港島徑....
我舊年有陪行大圈,印象中都有好多平路可以跑架...

或許比賽性質唔同...
苗圃係大型賽事,人手安排上較多,所以限時可以SET長D呀..
難度比較,我個人覺得ROUND THE ISLAND係易過苗圃架~~
作者: MatthewTse    時間: 2011-1-25 16:55
RTI 可以跑既比例比起苗圃多d. 但確實長多 23k. 如果我今天去跑, 苗圃有機會 5:45, RTI 就要 7:30.
作者: 亞平    時間: 2011-1-26 14:25
原帖由 MatthewTse 於 2011-1-25 16:55 發表
RTI 可以跑既比例比起苗圃多d. 但確實長多 23k. 如果我今天去跑, 苗圃有機會 5:45, RTI 就要 7:30.

噢喔~~唔知死....報鬼左添~~~
作者: MatthewTse    時間: 2011-1-27 12:19
RTI 好好玩架 ~~

平生不報RTI 便稱英雄也枉然
(廣告)

上年 pre-trip reports ~~ 請注意今年路線相反的.

記錄: 2 April 2010 - 24.91 km  3小時24分 57  秒 (平均 8'14" 1 km)

話說放5 days假之前有d傷風很累, 開始擔心怎樣應付mid April RTI 65km, 最好就係 pre-trip 一次.

Target 細圈 28 km, Day one Friday 早晨我7點鐘醒來 MTR 到 Wanchai 吃早餐 then 乘計程車到黃泥涌峽香港網球中心, 戴上跑步水壺腰帶8:15開始沿著地面”藍點”跑, 跑落黃泥涌道 至司徒拔道迴旋處, 橫過馬路走入寶雲道, 看到 Central美麗風光, 到蒲魯賢徑地利根德里相當斜, 左邊膝蓋外側條”發炎筋”已經開始痛, 到 舊山頂道穿過樹林走到尾, 穿過樹林的盡頭 是寶珊道頂, 在路邊一間古老大屋好像曾為電影色戒其中一個拍攝場地見過 (可能猜錯!), 跑落寶珊道在消防局前則 轉左上樓梯後, 轉上克頓道到 龍虎山.  順著藍點路線清晰的到告示牌上寫著” 薄扶林水塘”, 跑落斜, 迷人的風景, 跑到薄扶林水塘公園, 很多路牌, 有個告示牌上寫著"貝璐道" 上山, 有個寫"置富"前面告示牌, 果度應該跑過去”置富” 繼續向前,弄錯跑錯了上山一會兒回來. 之後是無窮無盡的引水道就會到貝璐道香港仔水塘, 之後仍然是無窮無盡的引水道就會到文明世界南風道, 沿著深水灣道上斜坡向上跑跑跑回到 黃泥涌峽停車場.

雖然時間 3 hrs 25 mins OK, 但好不容易完成, 條發炎筋疼痛, 非常討厭, 當日開始冰敷 + 消炎貼. Next day感覺真的有幫助. 但仍舊擔心怎樣應付路程,  喂!跑多次點頂呀!於是克服心理障礙 day three Sunday pre-trip 埋大圈 38 km.

記錄: 4 April 2010 - 38.95 km  5小時21分 11  秒 (平均 8'15" 1 km)

8:45毛毛雨開始跑,  橫過 大潭道找了一會兒 轉右入小路, 跟著引水道跑, 和細圈不同, 大圈大部分是曲線林間小徑, 儘管沿路滿是石頭樹根, 然而舒適更多, 在小路盡頭,沿著大潭水塘道跑到大潭道公園入口. 公園入口有文明世界的洗手間 and 自動販賣機, 過 大潭道 , 繼續 向下跑落到底, 轉左 再沿著海邊走. 穿過村屋橫過大潭霸.  在霸下面 橫過橋轉右走入小路 穿過樹林. 之後是被霧籠罩的無窮無盡引水道, 時間突然顯得一片空虛,毫無意義,  終於到土地灣店舖, 一段7層高樓梯橫過石澳路到巴士站,果度僅有路口梯級一個入山, 非常大霧 ~視野在三十米~ ~~ 聽陳奕迅無人之境跑入無人之境. 繼續跑山, 直至與樓梯石屎路相接, 落梯級大潭峽"大潭峽懲教所" 穿過歌連臣角道, 清明節許多人許多車, D藍點去到果度唔係咁清楚, 我運氣很好恰好碰上個 ching 跟著去. 其實呢條小路就係巴士站隔離有道”攔車閘” 果個路口, 穿過攔車閘向下跑,不久再左轉入引水道,入口有人用紅色漆油寫"柴灣",多麼不可思議! 真是想不到!

跟著引水道跑繼續一彎一彎一彎一彎引水道, 四周環境同樣的, 好像d 鬼片永遠走不出個空間. 到尾要橫過水道 及 靠一條繩 爬上一個較高的山坡.  在山路一轉一轉一轉一轉一直走 到尾, 是畢架山路郊野公園 (許多人), 向下跑衝…衝….衝….

E. 心諗唔係化幾乎到鰂魚涌, 又不得不費力跑回斜坡搵小路進金督馳馬徑. 精疲力竭已耗盡了全部水, 最後8km口渴不敢快跑. 末段真係好難捱, 天呀!我想練習啫,俾我跑埋啦。上帝保佑看到畢拉山道爆炸品處理基地! 跟著這條路跑, 斜坡向下跑衝…衝呀….衝呀….水呀….水呀... 水呀.直衝到大坑道……E….走錯了. 已經很累沒有跑回斜坡找金督馳馬徑. 沿藍塘道回到黃泥涌峽停車場.時間 5 hrs 21 mins.

作者: happy2829    時間: 2011-2-28 10:55
標題: 回復 29# 的帖子
已開始每星期六八点網球中心的pre-trip,非常好玩。謝謝師兄的描述。

https://docs.google.com/document/d/1TGUh9kS-i6EXBFhJcrUMquJQOm1CFFLlY96tZlF_834/edit?hl=en_GB

作者: MatthewTse    時間: 2011-2-28 11:05
Happy 師兄 ~~ 非常 details report. 我 Sat 剛剛跑大圈 30k.

記錄:26 Feb 2011 - 30.7 km 3小時 30分 (平均 6'44 /1k)

長課 - 黃泥涌道 > 金督馳馬徑 > 石澳郊野公園 > 大潭郊野公園

話說餓跑山兩個月,雖然渣馬還沒有全回,見冇大累約力哥跑轉RTI東大圈40k,打算慢慢跑五,六小時影影相。

九時黃泥涌道網球集合,往上行到停車塲後小徑比賽起点出發,約1k出馬road,往上斜經石礦塲再上左轉入金督馳馬徑跑,在8k出郊野公園,往上斜一小段左轉向下,有地圖小徑右入路牌指康怡,沿着小徑跑留意石上和路边籃色圆点,在12公里出石屎路,不久見到引水道,沿着跑在一出口需要横過大潭道又見引水道跑到尾,整段引水道约2公里。

出引水道右上斜一坡轉入石澳道,往右馬路跑,在大潭峽懲教所旁边,見到石澳郊野公園上樓梯,跑石徑五公里,注意不需上龍脊,落山再横過石澳道下樓梯到土地湾,沿着6公里引水道再横過石河,差不多見大潭主壩,沿着士多和獨木舟會到尾,右轉斜上到大潭郊野公園門口。到這里约跑了30.7公里。

大家都不算太累,但鬥志散渙,後10公里更難。坐下喝可樂聊天,各自回家去,晚上再見去BBQ。

後記:小巴往柴湾乘MTR到金鐘過海途中,有一衣着相当潮古怪青年坐右旁,感觉不停打量我,開口問:先生,見你條黑長衭(我着2xu長tight 加美記長T加冷帽),你玩長跑架....。開始問左問右問我去哪里,我有一答冇一答,面向左一個站一個站數着,似一個世纪咁耐,突然左手一涼,原来佢摸我隻手.....錶,問我什么型号,佢帶polar咁,到金鐘特别坐着不動,見敵不動,我即動, Interval 咁既pacing 飛奔出車廂,安全回家.

GPS: http://connect.garmin.com/activity/70165471

本月至今累積 221.76 km
作者: 大圍新跑手    時間: 2011-3-1 09:24
原帖由 happy2829 於 2011-2-28 10:55 發表
https://docs.google.com/document/d/1kZlVVIQjY22aubrg6eJu0yQrFuwo3xpaTNdHlRm3Qqc/edit?hl=en&pli=1#

已開始每星期六八点網球中心的pre-trip,非常好玩。謝謝師兄的描述。

多謝happy師兄分享,我琴日都寄出報名表,到時大家一齊happy啦~
作者: odinmusashi    時間: 2011-3-1 09:26
Ching,
其實起點「黃泥涌峽停車場」在哪裏?
是不是大潭水塘道停車場(蜆殼油站側)?
作者: happy2829    時間: 2011-3-1 10:16
原帖由 odinmusashi 於 2011-3-1 09:26 發表
Ching,
其實起點「黃泥涌峽停車場」在哪裏?
是不是大潭水塘道停車場(蜆殼油站側)?

黃泥涌峽停車場 即是在陽明山莊對落的黃泥涌峽公園對開的一個停車場附近。

不用擔心,我們今个星期六八点的 pre-trip會由起点出發。

作者: odinmusashi    時間: 2011-3-1 11:28
原帖由 happy2829 於 2011-3-1 10:16 發表

黃泥涌峽停車場 即是在陽明山莊對落的黃泥涌峽公園對開的一個停車場附近。

不用擔心,我們今个星期六八点的 pre-trip會由起点出發。

Ching,

不是港島人,仍是不太清楚,因為google map 找不到黃泥涌峽停車場或黃泥涌峽公園。

是否近雅柏苑Shell油站附近呢?又乘的士應如何指示落車地點?

謝謝!
作者: happy2829    時間: 2011-3-1 13:45
原帖由 odinmusashi 於 2011-3-1 11:28 發表

Ching,

不是港島人,仍是不太清楚,因為google map 找不到黃泥涌峽停車場或黃泥涌峽公園。

是否近雅柏苑Shell油站附近呢?又乘的士應如何指示落車地點?

謝謝!

呢度 有d 起点 相:
[url=http://hk.myblog.yahoo.com/aysmuniverse/article?mid=846]老師个blog[/url]

簡單d 应该係 雅柏苑 停車場 嘅空地。但因為佢無 locker 無沖身設備,多數人會係網球中心出發做 pre-trip。

Detail d 起點的黃泥涌停車場是在油站側的樓梯上, 轉一個小灣便到.
它其實在大廈地窂, 所以google map 應不會看到.

心情上緊張代表ching重視,其實真係一d 都唔使担心,
同畢拉山15K個起點位差唔多,在蜆殼油站(而家無咗)側邊石梯行上,雅柏苑行落會見,比賽日會見到簡漏的擺檔,那個光頭的白种外國人(即老師 blog 裏面做緊 briefing 果个白种人)拿著紙筆墨登記的就是. 搭的士就話淺水灣道1號,何鴻燊大宅正門----對面....放鬆地笑住去比賽....做个happy業餘專業跑手....一定會有好成績...哈哈哈

作者: odinmusashi    時間: 2011-3-3 15:22
謝解答。
另外,其實CP與CP間有沒有水站作補給呢?
因為看地圖CP與CP間好像相隔頗遠。
作者: happy2829    時間: 2011-3-3 16:11
原帖由 odinmusashi 於 2011-3-3 15:22 發表
謝解答。

沒有,用上面blog故事去說明,所以个故仔係老師發覺漏了水壼,由龍脊跑回土地灣checkpoint 搵水壺,明知嘥时间。

意思係,你會有腰包水壺,在 checkpoint 裝水,如果係 serious runner, 計每分秒,checkpoint 係補水,面包係上樓梯食幾口,以半或1小時補一次。而且,件事係 pre-trip 時做 rehearsal, 去試哂,即係边个位食乜野,做乜野,例如幾時 食gel、食面包,賽日著乜鞋、著乜衫,幾時換膠佈,搽花士拎,用乜腰包,跑乜 速度表 等就係 pre-trip 的原因。

如果你全部pre-trip做足,比賽日只不过係一場表演,所有動作应该係机器化地一早全部試过。

checkpoint 與 checkpoint 之間 遠唔遠 在山賽中 应该唔會有問題。
作者: MatthewTse    時間: 2011-3-3 16:12
原帖由 odinmusashi 於 2011-3-3 15:22 發表
謝解答。

CP與CP間很少地方作補給. CP提供水, 水果, 蛋糕, 餅乾. 別擔心, 放輕鬆一點, CP與CP間大約 8 ~ 10k, 自己帶水壺/瓶再裝 OK la。
作者: odinmusashi    時間: 2011-3-3 16:23
謝回覆。
因為不慣用腰包,所以想多瞭解一點。
似乎用arm wallet帶gel,手揸空水樽上陣也可行。
作者: happy2829    時間: 2011-3-3 19:59
原帖由 odinmusashi 於 2011-3-3 16:23 發表 謝回覆。因為不慣用腰包,所以想多瞭解一點。似乎用arm wallet帶gel,手揸空水樽上陣也可行。

可以,但有两点忠告:

1. 因為四月天,有机会好跣,pk時两隻手安全过1隻手;
2。在游绳部分,两隻手會安全同放心好多;當然唔游绳都可以,但就會慢少少。

我大圈 pre-trip 因為唔用水袋,都會手拎水樽攞多少少水,但會在游绳時空番两隻手以備不时之須。
作者: MatthewTse    時間: 2011-3-4 11:22
游绳部分請參考 mission impossible ~~

作者: 大圍新跑手    時間: 2011-3-4 14:04
原帖由 happy2829 於 2011-3-3 19:59 發表

可以,但有两点忠告:

1. 因為四月天,有机会好跣,pk時两隻手安全过1隻手;
2。在游绳部分,两隻手會安全同放心好多;當然唔游绳都可以,但就會慢少少。

...

上年玩果陣, 游繩部份好似整緊石屎路~
作者: odinmusashi    時間: 2011-3-4 14:16
謝師兄指點迷津。
沒有留意原來有游繩部份,真傷透腦筋。
作者: MatthewTse    時間: 2011-3-4 14:39
原帖由 大圍新跑手 於 2011-3-4 14:04 發表

上年玩果陣, 游繩部份好似整緊石屎路~

Sat 和力哥跑, 掠過游繩部份一直走石屎路都沒察覺, 休息時我講 "e..為什麼沒游繩?" 還以為記錯 tim.  

作者: happy2829    時間: 2011-3-6 14:36
原帖由 MatthewTse 於 2011-3-4 14:39 發表 Sat 和力哥跑, 掠過游繩部份一直走石屎路都沒察覺, 休息時我講 "e..為什麼沒游繩?" 還以為記錯 tim.    
游繩部份在完成金督馳馬徑,由柏架山道前往大潭道一段。可以游繩直接落引水道,或者直行然後前路落石屎梯。

登錄/註冊後可看大圖

會在木板處交滙。

登錄/註冊後可看大圖

問題係為何要游繩?因為好玩、俾人感覺英勇、快而沒有危險。行山路:370m 要3分57秒。游繩:160m要2分53秒。講真又唔快好多,只快1分钟。但真係好玩好多。第一次行,係驚,因為另一边係岸,好似會跌死,仲覺得pk 會上頭条,要直升機救。但去到咁啱有阿婆行緊,健步如飛,跟住佢仲有幾个小朋友,佢地仲跑黎跑去,自己跟住落山,一d都唔危,仲好好玩,亦好難跌落去。pre-trip 時游繩 2∼3次已經好熟点用d繩。最緊要挨住石屎跑就ok。

作者: MatthewTse    時間: 2011-3-6 15:44
多謝Happy 兄~~你咁鬼認真,預祝你順利跑個滿意時間。

我當日都覺祇跑遠小小,比賽當日要排隊就寧可跑啦。
作者: pangbus    時間: 2011-3-6 21:05
各位師兄師姐, 我今年報了接力賽   到時見各位朋友仔 ^^
作者: happy2829    時間: 2011-3-14 09:07
標題: 回復 48# 的帖子
問:唔知有冇人會大細 loop 65k 一齊練? 然後知道自己時間,同時提升耐力加肌肉實力?

答:
參考左呢个blog去答两條 FAQ。References: http://hk.myblog.yahoo.com/gossip_gor/searchblog_art?p=RTI&my=1 參考呢度係希望搵d 大路 少少的人,增加大家參考價值。

其實唔使,問題係練完之後只係『信自己可以完成』的信心大左,但耐力未必可以一次性提升。而因為之後的回復时間會長左,基本上24∼72小時對腳係實嘅,有机會令之後幾日的練習計劃打亂。

問: 如果冇,到時的時間預測工具 (formula) 如何?eg. {大圈練習時間+小圈練習時間}+ 休息�力竭時間? 意思大家會預多幾多時間 為出發時間計算? (因為之前有人太早出發,未两点已回終点)

答: 跑65k 同跑 獨立小圈�大圈 一定有分別。當冇拗柴冇大傷,係盡力咁計,平均慢1∼2分钟 pacing 係走唔甩。呢个位因人而異,但一定唔會快过 pre-trip 速度。

作者: hardinglmh    時間: 2011-3-18 16:29
新手第一次參加, 想問下以往大會有無安排行李寄存? thanks
作者: MatthewTse    時間: 2011-3-18 17:24
原帖由 hardinglmh 於 2011-3-18 16:29 發表
新手第一次參加, 想問下以往大會有無安排行李寄存? thanks

有 ~~ 大會起點有行李寄存的!
作者: ericlam    時間: 2011-3-31 09:27
原帖由 MatthewTse 於 2011-3-18 17:24 發表

有 ~~ 大會起點有行李寄存的!

我上星期跑了(對你)小兒科的13.6k hysan run, 上了癮。帶出很多我小時候做童子軍行山的回憶。。我給自己一個目標,下一年RTI ,我會參加(能完成便好了)。。。

那一天能到來打氣陪跑嗎?
作者: eddiebuzz    時間: 2011-4-2 21:19
各位打算幾點起步... 小弟單拖, 想搵腳一齊

作者: 大圍新跑手    時間: 2011-4-3 06:29
出發,我應該8:30前起步~
作者: 大圍新跑手    時間: 2011-4-3 20:02
反來啦...今年第三年玩都算係最辛苦既一次。
如果唔係有位超級無敵好Support陪走細圈,我估我已經放棄!
作者: saki    時間: 2011-4-4 10:02
Please vote
https://www.longrun.hk/forum/vie ... &extra=page%3D1
作者: happy2829    時間: 2011-4-4 10:31
原帖由 大圍新跑手 於 2011-4-3 20:02 發表 反來啦...今年第三年玩都算係最辛苦既一次。如果唔係有位超級無敵好Support陪走細圈,我估我已經放棄!

我今年第一年玩, 好同意辛苦.但想知道唔係年年都係咁辛苦嗎?

想請教 今年特別辛苦 係因為 唔慣65k 長得滯辛苦? 早起身辛苦? 連續長時間辛苦定係爆辛苦? 定係因為天氣突變高溫廿幾三十度?

我由 声沙到失声,左腳抽到右腳, 再由腳抽到上腹, 生平第一次腹抽,跑變半跑半行,俾平時C 組級別网友过头, 都冇 give up.....听到有人因為某些原因就 選擇 drop out, 好可惜.... 其實對某一目標堅持,有信心,不放棄,係一定可以願望達成。有人話長跑係鍛鍊意志,當長到5个钟咁上下,身體不受控制,發唔到力,麻痺,尿係深茶色,連身體都是死的,如果連精神同意志都冇埋,講真,咁仲有乜野去支撐到達終点呢?

作者: eddiebuzz    時間: 2011-4-4 11:15
標題: 回復 55# 的帖子
唔駛八個鐘搞掂已經好勁啦
作者: 大圍新跑手    時間: 2011-4-5 01:00
原帖由 happy2829 於 2011-4-4 10:31 發表

我今年第一年玩, 好同意辛苦.

但乜唔係年年都係咁辛苦嗎?

想請教 今年特別辛苦 係因為 唔慣65k 長得滯辛苦? 早起身辛苦? 連續十个鈡辛苦定係爆辛苦?

我由 左腳抽到右腳,再由腳抽到上腹,  ...

happy ching,

我話今年覺得最辛苦,其實係心理因素多於生理。
09年第一次玩,雖然都係抽使筋同超過大會時限,不過因為抱住志在參與,完成到已經好開心~
10年再玩因為有玩毅行耐力有所增強,賽前做足試路等準備功夫,加上賽日天氣比較清涼,順利約7:30完成~
今年自以為毅行同渣馬成績理想,令自己信心大增反而太過高估自己,賽前在準備不足情況下,訂下目標過高,當知道可能會超時就方寸大亂,為追時間反而弄巧反拙,如果今次唔係有朋友陪走,我都唔知點返到終點~
作者: 大圍新跑手    時間: 2011-4-5 01:11
原帖由 eddiebuzz 於 2011-4-4 11:15 發表
唔駛八個鐘搞掂已好勁啦

我都明...今次完成到其實已經算好彩~
咁你呢? 最後咩時間完成?
作者: eddiebuzz    時間: 2011-4-5 23:56
原帖由 大圍新跑手 於 2011-4-5 01:11 發表 我都明...今次完成到其實已經算好彩~咁你呢? 最後咩時間完成?

9:24
作者: 大圍新跑手    時間: 2011-4-6 00:02
原帖由 eddiebuzz 於 2011-4-5 23:56 發表

9:24 " />" />

我諗你果日爆得仲慘過我,能夠堅持完成已經好難得~
作者: eddiebuzz    時間: 2011-4-6 08:42
原帖由 大圍新跑手 於 2011-4-6 00:02 發表

我諗你果日爆得仲慘過我,能夠堅持完成已經好難得~

係呀...最後兩個checkpoint, 莫講跑, 行都成問題.  到最後個cp仲收左檔, 好彩佢留左幾支水係紙箱度, 唔係都唔知完唔完成到
作者: happy2829    時間: 2011-4-6 11:41
原帖由 eddiebuzz 於 2011-4-6 08:42 發表

係呀...最後兩個checkpoint, 莫講跑, 行都成問題.  到最後個cp仲收左檔, 好彩佢留左幾支水係紙箱度, 唔係都唔知完唔完成到

其實本身个賽事係超難,得來不易....熱成咁,完成到已經係利害. 睇番新聞:

2007 環香港島賽 日籍跑者猝死
http://www1.hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20070416&sec_id=4104&art_id=7005825

登錄/註冊後可看大圖

2011 跑步比賽健兒跌傷
http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20110404&sec_id=4104&subsec_id=11867&art_id=15135252

登錄/註冊後可看大圖

賽道設計注定 係上新聞, 小則 pk, 大則 猝死.

呢个師兄好悽慘, 你留意係 checkpoint 土地灣工作人員(西人義工) call 白車, 佢其實係想繼續比賽.  你完成 係值得高興同珍惜.

想請教: 如果係 四点前到達終點, 但中間的checkpoint 好似你情況, miss 左登記, 咁即係有名係件衫定當完成唔到?

作者: eddiebuzz    時間: 2011-4-6 12:52
原帖由 happy2829 於 2011-4-6 11:41 發表 如果係 四点前到達終點, 但中間的checkpoint 好似你情況, miss 左登記, 咁即係有名係件衫定當完成唔到?.

好似話六點前返到都算完成, 但我唔肯會唔會印名lu

不過有d奇怪若果四點前到終點, 照計cp無咁早就close? 大圍有冇見曬所有cp?
作者: 大圍新跑手    時間: 2011-4-6 13:22
標題: 回復 64# 65# 的帖子
正常16:00前到應該唔會miss CP,如果遲過16:00到終點都會有成績證書只係會冇名次~
如果好似Eddie咁CP都收埋冇登記,咁有冇成綪證書我都唔sure,不過件衫就一定有名因為係印定上去架~
作者: odinmusashi    時間: 2011-4-6 14:05
平安完成,在此再謝過 happy2829 和 MattewTse 師兄之前的提點。

另外亦要多謝358號師兄,多次仙人指路,否則早已迷路
作者: happy2829    時間: 2011-4-6 16:45
原帖由 odinmusashi 於 2011-4-6 14:05 發表
平安完成,在此再謝過 happy2829 和 MattewTse 師兄之前的提點。

另外亦要多謝358號師兄,多次仙人指路,否則早已迷路" />" />" />" /> 。

恭喜恭喜.... 出左result, 你滿意嗎?

Round the Island
Results now available for the 2011 RTI.  Splits will be posted soon,

All Whimps
True Grit Ladies  True Grit Mens Open  True Grit Men V1 True Grit Men V2

作者: odinmusashi    時間: 2011-4-6 16:59
能平安並限時前完成,時間已是其次。
不過回想比賽過程,真是猶有餘悸。
抝柴pk不在話下,差錯腳隨時跌落山或引水道。
現在只是少許擦傷和抝柴,也算「還得神落」
作者: 大圍新跑手    時間: 2011-4-6 17:29
原帖由 odinmusashi 於 2011-4-6 14:05 發表

另外亦要多謝358號師兄,多次仙人指路,否則早已迷路" />" /> 。

RTI迷路...都係我既指定動作~
作者: MatthewTse    時間: 2011-4-6 18:33
原帖由 大圍新跑手 於 2011-4-6 17:29 發表

RTI迷路...都係我既指定動作~

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2