香港長跑網 - 長跑長友

標題: 藍田友新仔 [打印本頁]

作者: paul3868    時間: 2011-1-19 14:08
標題: 藍田友新仔
之前夜晚10-11pm有跑吓藍田球場,格日慢跑廿圈左右 減肥運動吓,今晚想跑番,吾知有冇藍田友跑開呢 ?

交個友,跑完可以吹吓水..

仲有想問問各位師兄,係咪應該跑前3小時,都唔食同飲野為正確?
跑完應該要幾耐先食野飲野為之最好?

作者: mill    時間: 2011-1-19 14:34
原帖由 paul3868 於 2011-1-19 14:08 發表
之前夜晚10-11pm有跑吓藍田球場,格日慢跑廿圈左右 減肥運動吓,今晚想跑番,吾知有冇藍田友跑開呢 ?

仲有想問問各位師兄,係咪應該跑前3小時,都唔食同飲 ...

Hello Paul 你好~
我都係跑藍田的, 通常跑藍田晒草灣運動場, 有時會由藍田跑去將軍澳...約12.3公里.
其實跑之前一至一個半小時唔食d難消化既野就得. 飲野應該唔係大問題.
作者: kenneth    時間: 2011-1-20 14:17
作者: v_1    時間: 2011-1-20 16:37
標題: 回復 1# 的帖子
hi..我之前都係跑開水庫球場..係足球場跑步好危險..成日比人踢中

所以依家都係去嗮草灣跑好d..
作者: paul3868    時間: 2011-1-20 17:25
大家好.昨晚已跑番,龜速跑廿圈足球場,今朝有d腳痛haha.....太耐冇跑了.我會繼續跑的

mill,妳好呀,因為我有時慢跑會痛,唔知係咪謂痛,呢,如果我跑前3個鐘吾食野就冇事,所以問清楚一d.
嗮草灣運動場係咪藍田地鐵可行到過去呢? 幾點關門及關燈 ?

v_1 兄,係呀,足球場一吾留神,會食波餅..請問那個足球場一圈,其實有幾多米呢?
等我跑多十次八次,我會去嗮草灣....
作者: paul3868    時間: 2011-1-20 17:27
原帖由 kenneth 於 2011-1-20 14:17 發表 你好﹗小弟屯門慢腳,多多指教﹗﹗

hi ,你好呀!
我仲跑得慢過d女仔,點指教呢....
作者: mill    時間: 2011-1-21 09:02
原帖由 paul3868 於 2011-1-20 17:25 發表
大家好.昨晚已跑番,龜速跑廿圈足球場,今朝有d腳痛haha.....太耐冇跑了.我會繼續跑的

mill,妳好呀,因為我有時慢跑會痛,唔知係咪謂痛,呢,如果我跑前3個鐘吾食野就冇事,所以問清楚一d.
嗮草灣運動場係咪藍田地 ...

Paul, 我跑前一小時食野都無事的, 可能每個人都唔同啦!
如你有問題唔明, 可到"跑手自由講"出post問吓呢度d跑友
藍田晒草灣運動場應該開6:30開門,  11:00準時關門的, 如果你想去晒草個場,

可由藍田MTR--> D1出口出, 出左路面轉左直行行到最尾就見到了. 果度OK架, 得閒就落去行吓啦!

作者: Goman    時間: 2011-1-21 14:31
標題: 回復 7# 的帖子
Hi 各位

我也是跑 晒草灣運動場,秀茂坪,藍田,將軍澳,油塘一帶
作者: mill    時間: 2011-1-21 14:52
原帖由 Goman 於 2011-1-21 14:31 發表
Hi 各位

我也是跑 晒草灣運動場,秀茂坪,藍田,將軍澳,油塘一帶

Hi Goman, 你好呀..唔知我地有無見過面呢!
但最近我都好少在場內跑了, 跑出街多, 晒草-->將軍澳MTR來回 ,
晒草個場只係用來存放衣物~
作者: Goman    時間: 2011-1-21 17:41
Hi Mill,

我的路 線 也是不定的,每天同一路線會有點dull.

如跑 晒草灣場,大約早上6-7左右。

我們應沒有見過。
如有多些藍田友一同 跑 會有power些
作者: Frankie7    時間: 2011-1-21 17:56
Mill C-Tse,

請問你由藍田點去將軍澳呀?
我有次想由維景灣畔上澳景回藍田但唔比入.
宜家只可由馬游塘去.
作者: Goman    時間: 2011-1-21 18:06
Hi Frankie,

我 星期日 都是跑 維景灣畔 澳景路,沒有問題
作者: 田中雅茂    時間: 2011-1-21 18:21
原帖由 Frankie7 於 2011-1-21 17:56 發表
Mill C-Tse,

宜家只可由馬游塘去.

係調景嶺港鐵站對面, 維景灣畔側有條單車徑; 沿單車徑往內跑至狗公園頂,
再穿過紅色鐵欄; 就可以從澳景路跑回藍田架啦!
有興趣可以入e條 link 睇下!佢地逄星期三都會十幾廿人跑e條線, 氣氛好熱鬧架!
https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=6448&extra=page%3D1

作者: Frankie7    時間: 2011-1-21 19:17
唔該晒兩位. 我要再去搵下絛路至得.
我多數day time跑. 夜晚join唔到佢地group training.
作者: v_1    時間: 2011-1-21 20:13
標題: 回復 5# 的帖子
靜係圍住2個足球場跑就300米一圈..跑埋樹木個邊..應該350米左右..
30幾個圈先10k...跑都跑到悶..隔離仲係公路..吸曬d廢氣..

嗮草灣
作者: wyh1011    時間: 2011-1-22 02:47
原帖由 田中雅茂 於 2011-1-21 18:21 發表

係調景嶺港鐵站對面, 維景灣畔側有條單車徑; 沿單車徑往內跑至狗公園頂,
再穿過紅色鐵欄; 就可以從澳景路跑回藍田架啦!
有興趣可以入e條 link 睇下!佢地逄星期三都會十幾廿人跑e條線, 氣氛好熱鬧架! 094h ...

我都係藍田人
我都係哂草灣跑
每星期兩次到 (都算懶)
而家20個圈10km最快跑到51分尾
我都想跑下公路
搵日試下你講既路線
睇睇到時得唔得閒

作者: mill    時間: 2011-1-22 08:55
原帖由 Frankie7 於 2011-1-21 17:56 發表
Mill C-Tse,

宜家只可由馬游塘去.

留下田中師兄已回覆了你的問題了.....
有機會可以約埋大家一齊跑喎..但我通常都係晚上7:00由晒草運動場跑去將軍澳多. 如果想跑可pm我的~
作者: mill    時間: 2011-1-22 09:00
原帖由 Goman 於 2011-1-21 17:41 發表
Hi Mill,

我的路 線 也是不定的,每天同一路線會有點dull.

如跑 晒草灣場,大約早上6-7左右。

我們應沒有見過。
如有多些藍田友一同 跑 會有power些

嘩...你跑咁早既, 我一定無見過你喇! 我係比賽先會咁早
如果有機會跑晚上的話..可以join埋一齊跑啦!
我平日會跑7:00pm, 星期六日如果跑都會早少少跑的, 6:30pm, "講緊冬天"
有機會再見~~
作者: Goman    時間: 2011-1-22 11:21
標題: 回復 18# 的帖子
Hi Mill,

要上班,沒法,7pm 還在office。

早上馬路上沒那麼多車和廢氣
作者: kenneth    時間: 2011-1-22 11:24
作者: mill    時間: 2011-1-22 11:55
原帖由 Goman 於 2011-1-22 11:21 發表
Hi Mill,

要上班,沒法,7pm 還在office。

早上馬路上沒那麼多車和廢氣

咁就等放假啦....一定有機會見到面的~~~
作者: Goman    時間: 2011-1-22 12:17
標題: 回復 21# 的帖子
路上 有機會現
作者: continent    時間: 2011-1-31 23:06
原帖由 Goman 於 2011-1-22 12:17 發表 路上 有機會現
我都是藍田人。喜歡跑街油塘藍田,秀x平,順利,渣打之前有時入西貢,坐小巴番屋企,有時九龍灣,紅磡岀尖咀。有機會一切跑。

作者: jogging_cat    時間: 2011-2-1 08:05
原帖由 paul3868 於 19-1-2011 14:08 發表

仲有想問問各位師兄,係咪應該跑前3小時,都唔食同飲 ...
Welcome Paul ching
作者: Goman    時間: 2011-2-1 08:27
原帖由 continent 於 2011-1-31 23:06 發表 我都是藍田人。喜歡跑街油塘藍田,秀x平,順利,渣打之前有時入西貢,坐小巴番屋企,有時九龍灣,紅磡岀尖咀。有機會一切跑。

Hi 森美 師兄,

請問 順利入 西貢一段路,是否會很多車和費氣,是否路行人路或是馬路 ?

翠屏道+秀茂坪道+藍田+ 鯉魚門道+麗港城一期公園 + 晒草灣運動場

有時會加入 澳景路+維景灣畔一期+ 澳景路 再回 鯉魚門道+麗港城一期公園 + 晒草灣運動場....

未試過跑入 西貢 再回 將軍澳
作者: continent    時間: 2011-2-1 13:17
原帖由 Goman 於 2011-2-1 08:27 發表

Hi 森美 師兄,

請問 順利入 西貢一段路,是否會很多車和費氣,是否路行人路或是馬路 ?

翠屏道+秀茂坪道+藍田+ 鯉魚門道+麗港城一期公園 + 晒草灣運動場

有時會加入 澳景路+維景灣畔一期+ 澳景路 再回 ...

全部行人路
順利入蠔氵甬段多快車,空氣ok!   
蠔氵甬入西貢消防局空氣差D, (星期日6 ~7點早上好D)
西貢消防局可以海邊去西貢(~20K), 有本事可以去馬安 (~30K), 新的馬安公園正!

這是我的跑道:
麗港+海傍+油塘+藍田+秀茂坪+順利 (來回~16K)

作者: Goman    時間: 2011-2-1 23:26
標題: 回復 26# 的帖子
30k 太長了,我希望 可以過 30k

20-25K以下,我都可以,但比較慢

我也是住麗港城, 可能我們在路上也見過 ?
作者: continent    時間: 2011-2-2 16:12
原帖由 Goman 於 2011-2-1 23:26 發表
30k 太長了,我希望 可以過 30k

20-25K以下,我都可以,但比較慢 " />" />" />" />

我也是住麗港城, 可能我們在路上也見過 ?

May be !  20K 可以去西貢坐小巴番, 又可以20K出尖咀坐巴士番
我晚上多1,4期圍住跑, 早上和公公婆婆麗港公園一齊跑.  年紀大!

作者: Goman    時間: 2011-2-3 10:16
原帖由 continent 於 2011-2-2 16:12 發表 May be !  20K 可以去西貢坐小巴番, 又可以20K出尖咀坐巴士番我晚上多1,4期圍住跑, 早上和公公婆婆麗港公園一齊跑.  年紀大!

我也年紀不小,40到尾了,祝長跑長有氣

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2