香港長跑網 - 長跑長友

標題: 2011.3.13 ANS 「沙田10k」河畔賽2011 (賽事取消) [打印本頁]

作者: saki    時間: 2011-1-26 10:16
標題: 2011.3.13 ANS 「沙田10k」河畔賽2011 (賽事取消)
賽事網頁:未有提供主辦機構網頁:http://www.ecotourism.org.hk/hkmp/

表格下載
(中文版) https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=explorerchrome=truesrcid=0B6E5QeVuvCyHMzZiMmYwZTctNzlhNi00YjVmLWExMjktYTczM2YyY2Q1ZGI0&hl=zh_TW
(英文版) https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=explorer&chrome=truesrcid=0B6E5QeVuvCyHMGNhZjRjZGEtYjE5OC00ODIyLWEzYzUtM2U3NTY2NTEyMTE0&hl=zh_TW

網上報名:
未有提供

路線地圖:
請參考在赧名表上之路線圖

主辦機構: 香港馬拉松推廣社 (HKMP)
日期      : 2011年3月13日 (星期日)
時間      : 8:30 a.m.
集合地點: 沙田小瀝源村停車場
起/點     : 城門河副河, 近小瀝源遊樂場
路線      : 城門河副河出發, 沿城門河畔緩跑徑至梅子林道折返 (詳情請參考在報名表上之路線圖)
距離      :10.00公里
時限      : 有待公佈
組別      : 男子: A (16-28), B (29-38), C (39-49), D (50-59), E (60+)
              女子: WA (16-28), WB (29-38), WC (39-49), WD (50+)
              隊際 (三人一組) : 男子, 女子
費用      : $120
名額      : 有待公佈
截止日期: 2011年2月21日 (星期一)
查詢      :  8104-8500

作者: saki    時間: 2011-1-26 10:16
reserved by bm
作者: saki    時間: 2011-1-26 10:32
請注意, 今年路線會有改變, 今年會跑上梅子林路!!!!
作者: blurmax    時間: 2011-1-26 11:27
今年會跑上梅子林路!!!!

Good wor - more challenging^.^

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax
作者: randyip    時間: 2011-1-26 11:40
o甘卽係以往悔子林賽事的加長版,好呀!!!
作者: kanokanok    時間: 2011-1-26 14:16
very good~ i will join~
作者: clerkb    時間: 2011-2-1 11:03
有些少興趣, 想玩隊際 !!
作者: randyip    時間: 2011-2-9 15:05
報ed...
作者: ar125    時間: 2011-2-9 23:23
我又報!
作者: kevintam1984    時間: 2011-2-10 10:46
想玩,但要做公司野, 跑唔到
作者: david_1983    時間: 2011-2-10 12:50
好似第一次有 protein 公司做贊助,佢 D 紀念品可能會係 SAMPLE,有機會可以試下澳洲果 D
作者: ricch    時間: 2011-2-15 18:02
There is a notification in the Marathon Pro website that this race is cancelled!!
Is it true?  

http://www.ecotourism.org.hk/hkmp/Other%20files/ANS.Cancelled.pdf
作者: bazihk    時間: 2011-2-15 18:46
似乎真的,HKMP網頁有寫已取消!

浪費左$1.4郵票!
作者: LL3578    時間: 2011-2-15 21:58
其實呢條賽道都好有挑戰性
只可惜我報左同日既其他比賽
再加上而家咁樣,我相信十居其九又係同單車徑事件有關
作者: 得得地    時間: 2011-2-16 01:11
原帖由 LL3578 於 2011-2-15 21:58 發表
再加上而家咁樣,我相信十居其九又係同單車徑事件有關

雖然今年我要減少賽事, 同埋哩日唔得閒.
但係估唔到真係取消, 有啲咁嘅事 !!!   

如果真係要屈服喺單車徑嘅淫威之下, 真係可惜 !   (假設啫......)   
作者: randyip    時間: 2011-2-16 09:59
睇la要係d區議會讚助,才可放行,沙田的賽事,算了吧
作者: saki    時間: 2011-2-16 10:39
恐怕3月28日大埔吐露港10k都兇多吉少了............
作者: sunrise    時間: 2011-2-16 13:53
睇黎唔可以再忍, 大家一定要出黎做返d野先, 如果唔係第日真係一年只係跑一次渣打!
其實只要齊心, 埃及都可以變天, 單車徑變康體徑唔係無可能!
作者: MJ576    時間: 2011-2-16 16:23
原帖由 sunrise 於 2011-2-16 13:53 發表
睇黎唔可以再忍, 大家一定要出黎做返d野先, 如果唔係第日真係一年只係跑一次渣打!
其實只要齊心, 埃及都可以變天, 單車徑變康體徑唔係無可能!

所以有得玩, 就要多D參加 (尢其係市區舉行既比賽),

遲D可能只得大尾督10K (係壩來回跑兩轉)
作者: LL3578    時間: 2011-2-16 16:31
原帖由 MJ576 於 2011-2-16 16:23 發表

所以有得玩, 就要多D參加 (尢其係市區舉行既比賽),

遲D可能只得大尾督10K (係壩來回跑兩轉)  

如果你想講既野最終係真既話
我夢璃呢粒新星係長跑界恐怕只係曇花一現
如果再咁落去,我會可能採取更激烈既行動
先用文章嚴厲批評政府對於全民普及運動既力度不足
如果冇乜成效,唔排除會發起全港既長跑愛好者遊行示威  
作者: saki    時間: 2011-2-16 17:39
老實講, 今次HKMP已經更改賽道, 但沙田警方仍不批准賽事舉行, 顯示以後警方會收緊對這些賽事的批核 (如對人數, 保險, 風險評估, 封路細節的安排有嚴格的要求)

我想以後好多在沙田及大埔賽事都要取消了

p.s. 看今期sportsoho, 似乎4月的復活跑亦受到某些政府部門的為難
作者: hei.911    時間: 2011-2-16 23:39
太太太太可惜了~
第一次打算玩~

剛剛寄了報名~
郵票也泡湯了~
作者: 山貓    時間: 2011-2-16 23:40
So sad...仲諗住今晚填form準備聽日寄!!

唔知呢個係咪第一個因"有關部門"有意見而要取消既賽事呢?
作者: stephensuen    時間: 2011-2-17 00:40
我都諗住呢兩日寄信,點知.......,可惜
作者: ar125    時間: 2011-2-17 01:35
真可惜! 星期一至寄咗報名表!

我諗啲有關部門要睇吓主辦單位有無牙力至批
作者: pan-pan    時間: 2011-2-17 08:55
太可惜了~

作者: kanokanok    時間: 2011-2-17 14:44
攪左幾多年,今年先話唔批...有冇攪錯...
作者: rexleung    時間: 2011-2-17 15:15
渣打搞得成功成為勝事,吸引到世界各地選手來香港,你政府就支持,班PK高官就走出嚟抽水!而家民間搞一個健健康康嘅賽事,你個PK政府覺得冇價值就隨意打壓,仲話支持香港運動?仲想話搞亞運?我DLLM!
作者: sunrise    時間: 2011-2-17 15:47
已經舉辦了7年的沙田10K河畔賽, 今年因為單車團體的激烈反對之下, 被迫取消. 沙田10K河畔賽是一個高水平的10K賽(THOMAS的田總認可10K最快紀錄30’01亦在此賽產生), 一個田總認可的賽道, 每年都吸引眾多好手參與, 是跑友造出最佳時間的好場地, 不過因為某些既得利益者的反對, 主辦單位被迫取消賽事!

跑友損失的不是跑少一場比賽這麼簡單, 我們失去的是尊嚴, 熱愛跑步原本這麼令人討厭, 聽說警方是基于以下幾個原因反對賽事:
1.        小瀝源停車場地方不適合過千人集合, 影響其他人士使用車場. 另外, 有人說因為太多跑友使用公眾洗水間, 造成衛生問題而遭人投訴.
2.        比賽會途經單車徑, 怕跑友會不自律, 違規跑進單車徑.
3.        梅子林有車出入, 若不封路, 會有危險; 但因沒有取代路線, 不能封路, 以免擾民.  即是說梅子林是不能跑步的.

現在警方怕事, 只會順應投訴者的要求, 而不會主動考慮眾多跑友喜歡跑步的意願, 對跑步活動諸多阻難, 單車徑又不準跑, 馬路又不準跑; 跟政府承諾推動全民運動的精神相違背, 如果跑友不再出聲, 繼續沉默, 不站起來, 所有的政政策將不利跑友, 恐怕在不久的將來, 就無路可跑, 無賽事可報了!

為了向警方及有關當局表達自己對跑步的熱愛, 我會于3月6日上午九點到沙田禾輋警署門外拉筋30分鐘, 歡迎熱愛跑步人士自發地出現, 因為要跑得順暢, 就要多拉筋!

已建立以下FACEBOOK EVENT

http://www.facebook.com/#!/event.php?eid=112093215533583
作者: piyrag    時間: 2011-2-17 16:19
作者: 711MF    時間: 2011-2-17 16:23
作者: piyrag    時間: 2011-2-17 16:25
作者: sunrise    時間: 2011-2-17 16:32
原帖由 piyrag 於 2011-2-17 16:19 發表
我開始有點擔心日後只可於運動場玩場地繞圈比賽,25個圈。不過到時又會有其他反對聲音。

所以大家唔可以再沉默, 一定要站起來, 讓政府知道跑友係唔可以欺負的.
作者: LL3578    時間: 2011-2-17 16:36
原帖由 piyrag 於 2011-2-17 16:25 發表
即係連飛達果個復活跑都凍過水?

而家睇個樣,連飛達復活跑都同沙田10k一樣變成咁既下場---殆死腹中
作者: oscar    時間: 2011-2-17 16:41
作者: sunrise    時間: 2011-2-17 16:54
原帖由 oscar 於 2011-2-17 16:41 發表
朝兄!可唔可收收風,其他跑會對此安排有乜反應﹖或行動﹖

而家警方要揸正黎做, 下下都擺官僚, 要封路先准跑, 跑會係沙田要攪比賽, 就非常困難, 因為封路除了要花很多工夫外, 仲要花好多錢, 除非有政治背景, 有阿公錢, 否則一場比賽無2-300蚊一位都唔得呀!
作者: stephensuen    時間: 2011-2-17 16:58
唔知有無人會係渣馬嘗試表達跑友既意見呢,舉下banner呀之類
作者: LL3578    時間: 2011-2-17 17:01
原帖由 stephensuen 於 2011-2-17 16:58 發表
唔知有無人會係渣馬嘗試表達跑友既意見呢,舉下banner呀之類

呢行可能要D"快腳"幫手先得
但個banner寫D乜先
我舉冇所謂ar~~~
我預左要做"烈士"
作者: 大俠    時間: 2011-2-17 18:06
你喺人地門口拉筋, 人地鬼知你做咩, call埋傳媒去啦
作者: bazihk    時間: 2011-2-17 22:11
今日收到退還的申請表同支票
作者: sunrise    時間: 2011-2-17 22:13
原帖由 大俠 於 2011-2-17 18:06 發表
你喺人地門口拉筋, 人地鬼知你做咩, call埋傳媒去啦

呢單野聽日可能見報
作者: asmcando    時間: 2011-2-17 22:18
  非常憤怒!!!!
以為有個梅子林加長版, 又無!!!
作者: LL3578    時間: 2011-2-17 22:35
原帖由 sunrise 於 2011-2-17 22:13 發表

呢單野聽日可能見報

見報就見報la~~~
一於唱大單野佢
埃及都可以變天,我唔信我地D跑友唔得
作者: peter2008    時間: 2011-2-17 22:35
[quote]原帖由 sunrise 於 17-2-2011 16:54 發表

登錄/註冊後可看大圖

而家警方要
作者: peter2008    時間: 2011-2-17 22:38
寫完又不見了,下次在word寫完才貼上去!
作者: sunrise    時間: 2011-2-18 12:02
今天的南華早報報導了這件事件, 詳情可在此活動中看到
http://www.facebook.com/#!/event.php?eid=112093215533583
作者: david_1983    時間: 2011-2-18 13:45
標題: 有無搞錯... 乜政府唔係支持運動咩?? 口不對心 wor !!
有無搞錯... 乜政府唔係支持運動咩?? 口不對心 wor !!
作者: LL3578    時間: 2011-2-18 13:46
除左朝陽兄講既自發地係沙田某警局度拉筋之外
我希望各位係渣馬比賽當日整banner/絲帶抗議,以示不滿
作者: macuLam    時間: 2011-2-22 23:37
睇黎以後沙田都幾難再有賽事 唔怪得跑SCM時有人著住件印有"Shame on Shatin Poice"跑衫...其真個賽事一早舉行, 影響應唔大, 咁都唔通融 不過而家警方咁弱勢, 咩投訴都驚 唉...

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2