香港長跑網 - 長跑長友

標題: 點樣帶Gel [打印本頁]

作者: continent    時間: 2011-1-31 10:31
標題: 點樣帶Gel
全馬點拿Gel最輕最方便 ?  我想乜都唔拿. only 3 packs Gel for 25K, 30K, 35K
作者: ~~菲菲~~    時間: 2011-1-31 10:34
可以試下用膠紙痴响手臂度,
我自己就用race belt: http://www.o2creation.com/store/ ... 92e8e57ae5bf9dd3456
作者: kenneth    時間: 2011-1-31 10:39
作者: wongc    時間: 2011-1-31 10:45
我就將3包摺埋(GU先得, Powergel太大唔得)塞哂入褲頭個袋度, 或者著條有側袋既褲.  有個朋友話將D gel用線釘係褲頭外面(係咁依釘一下就可以), 然後向內摺, 等佢固定係褲頭裡面, 用時出力一扯........得左!  好似幾好方法, 不過我未試過.
作者: continent    時間: 2011-1-31 11:09
原帖由 wongc 於 2011-1-31 10:45 發表
我就將3包摺埋(GU先得, Powergel太大唔得)塞哂入褲頭個袋度, 或者著條有側袋既褲.  有個朋友話將D gel用線釘係褲頭外面(係咁依釘一下就可以), 然後向內摺, 等佢固定係褲頭裡面, 用時出力一扯........得左!  好似幾好 ...

我條褲沒袋.

"有個朋友話將D gel用線釘係褲頭外面(係咁依釘一下就可以), 然後向內摺,"
CAN TRY !
作者: continent    時間: 2011-1-31 11:10
原帖由 kenneth 於 2011-1-31 10:39 發表

我就咁用醫生膠布貼 Gel 响手肩處咋.....

3 PACKS WITH 2 HANDS ?唔夠手 BUT OK SOLUTION !
作者: piyrag    時間: 2011-1-31 11:11
作者: continent    時間: 2011-1-31 11:13
原帖由 ~~菲菲~~ 於 2011-1-31 10:34 發表
我自己就用race belt: http://www.o2creation.com/store/product_info.php?products_id=58&osCsid=72957269607ee92e8e57ae5bf9dd3456

都OK, 邊度有得賣.
作者: piyrag    時間: 2011-1-31 11:28
作者: odinmusashi    時間: 2011-2-1 16:09
How about arm wallet?

http://www.milletsports.co.uk/running/accessories/armbands-and-wristbands/nike-running-arm-wallet/

I use this arm wallet to carry 3 packs of GU gel and you can easily find the wallet (black colour) at NIKE shop.
作者: continent    時間: 2011-2-1 17:40
原帖由 odinmusashi 於 2011-2-1 16:09 發表 How about arm wallet?http://www.milletsports.co.uk/ru ... unning-arm-wallet/I use this arm wallet to carry 3 packs of GU gel and you can easily find  ...

I got this one for my mobile mp3 normally.  But I felt so tired after 4 hours run two years ago with it.  I am looking for alternative solution this times.
作者: Ning    時間: 2011-2-1 18:55

登錄/註冊後可看大圖

作者: continent    時間: 2011-2-1 20:14
原帖由 Ning 於 2011-2-1 18:55 發表

登錄/註冊後可看大圖

I like the brand but not sure whether it will be too big. Worth to give it a try !
作者: rock    時間: 2011-2-1 21:59
我打算用封箱膠紙(透明果隻) 每邊 pat pat 貼一包。請問有冇人試過?
作者: continent    時間: 2011-2-2 07:32
原帖由 rock 於 2011-2-1 21:59 發表 我打算用封箱膠紙(透明果隻) 每邊 pat pat 貼一包。請問有冇人試過?

點解要放pat pat???

一定要比人睇到!
作者: rockiec    時間: 2011-2-2 08:01
跑渣馬通常幾凍下, ching 會唔會戴手套?
順便每隻手套塞一包, 一定唔會飛出嚟!
作者: continent    時間: 2011-2-2 08:13
原帖由 rockiec 於 2011-2-2 08:01 發表 跑渣馬通常幾凍下, ching 會唔會戴手套?順便每隻手套塞一包, 一定唔會飛出嚟!

沒帶手套習慣!

跑得慢,次次爆,想帶好小好小東西。希望近零 Loading.

作者: hobbywet    時間: 2011-2-2 08:40
我見一d ching 用膠布痴係手臂
作者: camij6152    時間: 2011-2-2 11:45
我會用nike既腰包呢! 不過好奇一問, 如果係想帶朱古力, 有咩辦法可以唔溶? 之前試過, 我d體溫整到d 朱古力溶晒食唔到..........
作者: rockiec    時間: 2011-2-2 13:07
原帖由 continent 於 2011-2-2 08:13 發表 沒帶手套習慣!

跑得慢,次次爆,想帶好小好小東西。希望近零 Loading.

可以叫朋友/親人/影相ge ching/ctse 响西隧入口(30K)、中環(35K)遞俾你...
25K 果包要開跑前食咗先! 解決到你ge 困難未?
作者: iceberg99    時間: 2011-2-2 13:11
原帖由 camij6152 於 2011-2-2 11:45 發表
我會用nike既腰包呢! 不過好奇一問, 如果係想帶朱古力, 有咩辦法可以唔溶? 之前試過, 我d體溫整到d 朱古力溶晒食唔到..........

食M&M law (joking)
Suggestion:
***Use waist belt
***Take Power Gel instead of chocolate
作者: rock    時間: 2011-2-2 14:12
原帖由 continent 於 2011-2-2 07:32 發表

點解要放pat pat???

一定要比人睇到!

放係 pat pat 唔會阻住影相, 而且 pat pat 範圍大, 貼膠紙冇咁易 nut。唔知咁估計對不對。
作者: continent    時間: 2011-2-2 16:05
原帖由 rockiec 於 2011-2-2 13:07 發表

可以叫朋友/親人/影相ge ching/ctse 响西隧入口(30K)、中環(35K)遞俾你...
25K 果包要開跑前食咗先! 解決到你ge 困難未?

I love this approach.

Anyone can help on this ?  朋友/親人/影相ge ching/ctse 响西隧入口(30K)、中環(35K)
作者: scchu    時間: 2011-2-2 20:30
原帖由 ~~菲菲~~ 於 31/1/2011 10:34 發表
我自己就用race belt: http://www.o2creation.com/store/product_info.php?products_id=58&osCsid=72957269607ee92e8e57ae5bf9dd3456

請教如何使用 race belt. 可不可以貼一張相看看?
因我今年渣馬會穿無袋的褲.
作者: scchu    時間: 2011-2-2 21:43
在網上找到這張相, 知道race belt 怎樣用了.
等過咗年, 買返條先.

[attach]15018[/attach]

登錄/註冊後可看大圖

作者: continent    時間: 2011-2-2 22:58
原帖由 scchu 於 2011-2-2 21:43 發表 在網上找到這張相, 知道race belt 怎樣用了.等過咗年, 買返條先.15018https://www.longrun.hk/forum/attachment.php?aid=15018

好sexy!
作者: rock    時間: 2011-2-3 21:39
原帖由 rock 於 2011-2-2 14:12 發表 放係 pat pat 唔會阻住影相, 而且 pat pat 範圍大, 貼膠紙冇咁易 nut。唔知咁估計對不對。

今日試過, 唔work, 會甩。
作者: sk2k    時間: 2011-2-7 00:28
年年都係渣住佢算鬼數 ..
多就用個袋 (多數都係用番號碼布個袋...) 入住幾包渣住..
作者: continent    時間: 2011-2-7 07:16
原帖由 sk2k 於 2011-2-7 00:28 發表 年年都係渣住佢算鬼數 ..多就用個袋 (多數都係用番號碼布個袋...) 入住幾包渣住..

渣2,3個鐘,包gel會好熱,未食個熱gel.沒知乜味道。
作者: 卓卓    時間: 2011-2-8 23:22
各位ching & ctse ,根據小道消息當日全馬參賽者(有穿網衣),在西隧入口有機會拎到GEL
作者: hkyen    時間: 2011-2-8 23:24
原帖由 卓卓 於 2011-2-8 23:22 發表
各位ching & ctse ,根據小道消息當日全馬參賽者(有穿網衣),在西隧入口有機會拎到GEL

咁好~~~ >v<但網e我好似唔arm著tim
作者: continent    時間: 2011-2-9 12:41
原帖由 卓卓 於 2011-2-8 23:22 發表 各位ching & ctse ,根據小道消息當日全馬參賽者(有穿網衣),在西隧入口有機會拎到GEL

真定假, 我唔帶Gel o我!
作者: continent    時間: 2011-2-9 12:44
原帖由 hkyen 於 2011-2-8 23:24 發表 咁好~~~ >v

大了一個馬?

人仔, 渣打曰唔好跑太快, 唔係follow 你唔到.

作者: sk2k    時間: 2011-2-10 16:51
原帖由 continent 於 2011-2-7 07:16 發表

渣2,3個鐘,包gel會好熱,未食個熱gel.沒知乜味道。

唔會熱到燙口掛 ...
作者: 大力蘇    時間: 2011-2-11 23:06
我諗住攞Duct Tape黐包Gel係身度, 咁就乜都唔洗帶

作者: continent    時間: 2011-2-12 00:30
原帖由 大力蘇 於 2011-2-11 23:06 發表 我諗住攞Duct Tape黐包Gel係額頭度, 咁就乜都唔洗帶

額頭 ?  真定假, 你跑步幾小時額頭無汗,  勁!!
作者: jogging_cat    時間: 2011-2-12 20:12
我就諗住用lee種護腕,都可以裝好多野吓架,朱古力、gel、葡萄糖都裝得落。
作者: rexleung    時間: 2011-2-12 23:32
跑半馬有冇需要帶呢?
作者: honkuen    時間: 2011-2-13 03:37
我想問下官方除左派朱古力同蕉, 會唔會有gel派? 我聽有d ching 講話有, 但係本場刊淨係話25k同30k有朱古力同蕉, 無話有gel...
作者: continent    時間: 2011-2-13 10:44
原帖由 rexleung 於 2011-2-12 23:32 發表 跑半馬有冇需要帶呢?

我就唔需要,但有人需要。看你練習情況和成績要求
作者: continent    時間: 2011-2-13 10:48
原帖由 honkuen 於 2011-2-13 03:37 發表 我想問下官方除左派朱古力同蕉, 會唔會有gel派? 我聽有d ching 講話有, 但係本場刊淨係話25k同30k有朱古力同蕉, 無話有gel...

新加坡全馬就有gel,香港全馬跑慢少少朱古力同蕉都沒.有一年隻蕉生到開都開唔到
作者: continent    時間: 2011-2-21 14:44
原帖由 scchu 於 2011-2-2 21:43 發表
在網上找到這張相, 知道race belt 怎樣用了.
等過咗年, 買返條先.

It works very well during SC full marathon.  I will use it in the future for my FM to carry Gel.

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2