香港長跑網 - 長跑長友

標題: 膝頭哥哥叫救命! [打印本頁]

作者: 艾莉絲•韋    時間: 2008-7-13 22:42
標題: 膝頭哥哥叫救命!
上周四,小妹激打2小時羽毛球之1後.....

膝頭哥(近四頭肌位)開始痛了.....

上周五,又再打...

仍有少少痛

今日,跑城門10K,約6K時,左邊同一位又痛痛地....

好彩...跑跑下又唔痛。

回家,洗完白白,再來"滾水陸腳" + "普施健 "按摩下。

依家.... 對腳好累....

請問係咩事呢? 係咪要休息下 ?(呵呵~ 偷懶的籍口)
作者: ram    時間: 2008-7-14 09:35
有無試下用冰敷下?
作者: 711MF    時間: 2008-7-14 09:42
作者: lvrunner    時間: 2008-7-14 12:33
師姐妳好, 其實呢個唔係藉口而係事實. 係妳個body叫緊妳呀. Remember "Listen to your body". 休息番幾日就冇事架啦.  如果下次再痛, 就再post上黎啦!  Take care.
作者: 艾莉絲•韋    時間: 2008-7-14 20:41
謝各Ching 關心! 今日對腳已經冇咩事啦!

應該星期三晚練跑 !
作者: louis    時間: 2008-7-29 10:10
原帖由 艾莉絲•韋 於 2008-7-14 20:41 發表
謝各Ching 關心! 今日對腳已經冇咩事啦!

應該星期三晚練跑 !

I had similar problem before.  In my case I had muscle inbalance and my thigh was too tight.  If pain persist you should go see a doctor that specialize in running injuries... spend $$ now can save $$$$$ when you end up at the hopsital

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2