香港長跑網 - 長跑長友

標題: 前掌落地和赤腳跑的朋友 [打印本頁]

作者: waikwong    時間: 2011-2-24 17:30
標題: 前掌落地和赤腳跑的朋友
小弟在全馬時有驚人發現(可能我無知)
在三十公里後見到一跑者,全程前掌落地腳跟無落地,速度還不慢,不需五分鐘一公里,覺得他跑得幾輕鬆,直到過了西隧後我才過了他。
香港實在太多高人。
作者: 游鯤    時間: 2011-2-24 20:10
果然係高人
作者: 包和尚    時間: 2011-2-24 23:11
全馬第一組我見有赤腳跑,同用5指跑鞋c兄~~~~~勁
作者: vihan    時間: 2011-2-25 00:13
都唔少人跑五趾鞋架
作者: 司機    時間: 2011-2-26 12:56
原帖由 vihan 於 25-2-2011 00:13 發表
都唔少人跑五趾鞋架

訓練有素先可能FM做出如此驚人舉動
作者: sk2k    時間: 2011-2-26 20:21
上年同今年都有個全馬赤腳跑, 目的為籌款..
作者: vihan    時間: 2011-2-28 14:12
iloverunning明年都可以差唔多赤脚半程啦
作者: raphaelmak    時間: 2011-2-28 18:57
原帖由 waikwong 於 2011-2-24 17:30 發表
在三十公里後見到一跑者,全程前掌落地腳跟無落地,速度還不慢,不需五分鐘一公里,覺得他跑得幾輕鬆,直到過了西隧後我才過了他。
香港實在太多高人。

下? 我學校個教練教我地前腳掌落地的... 都唔覺有乜野問題...
作者: Vrindavan    時間: 2011-3-8 13:11
>> 全馬第一組我見有赤腳跑

only one or
more than one ?
作者: shogikin    時間: 2011-3-9 09:08
標題: 回復 12# 的帖子
我起步-10多KM
都和他差不多時間
我以為是你
一開初便和他談了2句

他說跑得很舒服
之後都見他邊跑邊和其他跑友交流

我邀請過他來長跑網
和大家分享下經驗
希望他會來啦

Kin in Running
作者: Vrindavan    時間: 2011-3-10 18:47
>> 五趾鞋

香港有沒有代理 ?

>> 赤腳跑

我的腳皮膚乾燥爆裂嚴重
冬季不可以
夏季可以赤腳跑

http://easss.com/sports/running/barefoot
作者: 100100100    時間: 2011-3-10 21:51
原帖由 waikwong 於 2011-2-24 17:30 發表
香港實在太多高人。

會唔會系le度0既eric ching呀(4眼?)?可以過來苦山認人wu~~~
作者: 力    時間: 2011-3-19 13:13
Pose method running 就係主張前腳掌(蹠球部)落地跑,有興趣嘅師兄可找此書睇下。
作者: Goman    時間: 2011-3-19 22:54
Pose method running, Chi Running 和 Bare foot 跑姿上有何不同 ?
作者: trektrek    時間: 2011-3-20 13:04
原帖由 iloverunning 於 2011-2-28 21:16 發表

前腳掌落地絕對冇問題, 問題係腳跟完全唔掂地會令腳掌, Achilles tendon, 同小腿承受好大負擔 (長跑黎講), 好容易受傷.

我都有個疑問: 前腳掌著地, 是否表示腳跟完全唔掂地?
因為我有個朋友想改善速度, 想改為前掌著地. 後踝唔著地.
我都覺得會很快倦同小腿負擔大. 很難持久.
他之所以改變是真的有朋友(sub3)是如此的, 當然可能他體重比較輕.

好想知道有沒有其他人成功由後踝著地改為前掌著地. 後踝唔著地, 而成積有所改善(或受傷)的經驗.

而我的見解是後踝著或為前掌著地是好睇跑步的速度決定, 這是否正確?

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2