香港長跑網 - 長跑長友

標題: 有冇單車鋪好介紹? [打印本頁]

作者: kofelix    時間: 2011-3-2 21:13
標題: 有冇單車鋪好介紹?
準備買單車,請問有冇邊間服務好又專業可以介紹下?thx~

諗住買捷安特部 TCR SL2, 各位師兄有冇咩意見呢?~
作者: hei    時間: 2011-3-2 22:04
where do u live?
作者: kofelix    時間: 2011-3-2 23:42
土瓜灣,但其實去遠既地方買都唔緊要,最重要係服務好姐,因為我第一次買單車,勁多野唔識,希望間鋪可以比到專業意見~
作者: franklcf    時間: 2011-3-3 09:15
又奇怪ching 第一次買單車就 TCR SL2?
旺角有好多專業road bike 單車鋪, 九龍城都有.
想係鋪頭有傾有講, 我鐘意野牛 同飛球
作者: eddiebuzz    時間: 2011-3-3 10:24
原帖由 franklcf 於 2011-3-3 09:15 發表 又奇怪ching 第一次買單車就 TCR SL2?旺角有好多專業road bike 單車鋪, 九龍城都有.想係鋪頭有傾有講, 我鐘意野牛 同飛球

淨係唔好去o個間名都叫專業就得啦...
作者: eddiebuzz    時間: 2011-3-3 10:27
去我地喜愛的沙田瀝源啦
作者: gforce    時間: 2011-3-3 22:30
原帖由 eddiebuzz 於 2011-3-3 10:27 發表
去我地喜愛的沙田瀝源啦

作者: kofelix    時間: 2011-3-3 23:34
原帖由 franklcf 於 2011-3-3 09:15 發表
又奇怪ching 第一次買單車就 TCR SL2?
旺角有好多專業road bike 單車鋪, 九龍城都有.
想係鋪頭有傾有講, 我鐘意野牛 同飛球

因為我絕對相信鐵人運動會0係我終身興趣黎,所以諗住買部好d既入門車,而照我所知 TCR SL2 其係0係 ROAD BIKE 界都只係屬於入門級,而我既筆直又係萬五左右,所以就諗住出呢部囉~
作者: kofelix    時間: 2011-3-3 23:36
原帖由 eddiebuzz 於 2011-3-3 10:27 發表
去我地喜愛的沙田瀝源啦

你講商場間三鐵鋪,我都有考慮過去0個度買既~
作者: gforce    時間: 2011-3-4 08:26
原帖由 kofelix 於 2011-3-3 23:34 發表

因為我絕對相信鐵人運動會0係我終身興趣黎,所以諗住買部好d既入門車,而照我所知 TCR SL2 其係0係 ROAD BIKE 界都只係屬於入門級,而我既筆直又係萬五左右,所以就諗住出呢部囉~

TCR SL2係鋁架, 何不考慮carbon架呢?
Merida Scultura evo 904, Carbon架+105, 標架都係$13K, 仲可以留番d錢換對好d既鈴

作者: key    時間: 2011-3-4 09:23
去我地喜愛的沙田瀝源啦

係呀, 沙田瀝源3/f 嗰間正呀, 服務又好, 我架carbon車都喺嗰度買架   
作者: laputa99    時間: 2011-3-4 12:25
原帖由 orce 於 2011-3-4 08:26 發表

Merida Scultura evo 904, Carbon架+105, 標架都係$13K, 仲可以留番d錢換對好d既鈴

Jason ching 架車幾重?
作者: gforce    時間: 2011-3-4 13:22
原帖由 laputa99 於 2011-3-4 12:25 發表

Jason ching 架車幾重?

又真係無磅過, 但係個架一定唔會重,
係對鈴弱d, 不過都有105 hub

可以參考下, 如果配Red件, 加對重重地既SRAM S40, 可以做到呢個重量
http://www.merida.com.au/en_au/bike/2010/1021/Road+Bike/Scultura+EVO+Team-20
作者: gforce    時間: 2011-3-4 13:23
原帖由 key 於 2011-3-4 09:23 發表

係呀, 沙田瀝源3/f 嗰間正呀, 服務又好, 我架carbon車都喺嗰度買架     

攪到人地鬼咁唔好意思
作者: rockiec    時間: 2011-3-4 13:25
原帖由 key 於 2011-3-4 09:23 發表 係呀, 沙田瀝源3/f 嗰間正呀, 服務又好, 我架carbon車都喺嗰度買架     

我架都係!

不如同我一樣直接級tt車! 睇下呢度...
https://www.longrun.hk/forum/vie ... ;extra=&page=34

作者: franklcf    時間: 2011-3-4 15:27
吾只我毒人
lee 度都吾少毒hill
作者: kofelix    時間: 2011-3-4 19:56
原帖由 rockiec 於 2011-3-4 13:25 發表

我架都係!

https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=5118&extra=&page=34

我都想,但2萬樓下既車已係我極限黎,玩唔起TT....
作者: D文    時間: 2011-3-4 20:03
除左車,三鐵其實仲有好多立雜野要買,如果20K要預晒果D野架車就唔買得咁貴
作者: kofelix    時間: 2011-3-4 20:29
原帖由 orce 於 2011-3-4 08:26 發表

因為我之前聽過D師兄講入門 Carbon 架不及高級鋁架,所以冇再諗 carbon 車啦....

同埋我仲有樣特別原因所以揀 TCR SL2,就係架車一定要係紅黑色,因為紅黑對我有特別意義!~
作者: kofelix    時間: 2011-3-4 20:31
原帖由 D文 於 2011-3-4 20:03 發表
除左車,三鐵其實仲有好多立雜野要買,如果20K要預晒果D野架車就唔買得咁貴

仲有咩?.?

最貴都係鐵人衫褲姐... 而且我有啦~
作者: kofelix    時間: 2011-3-4 20:34
師兄們,對 SCULTURA Evo 905 又有咩意見呢? 因為佢係紅黑色~
作者: gforce    時間: 2011-3-4 20:49
原帖由 kofelix 於 2011-3-4 20:34 發表
師兄們,對 SCULTURA Evo 905 又有咩意見呢? 因為佢係紅黑色~

Budget夠當然905會更好, 雖然105都夠玩, 用Ultegra就更爽更輕啦
而且905行BB30, 輕d硬d
作者: gforce    時間: 2011-3-4 20:52
原帖由 franklcf 於 2011-3-4 15:27 發表
吾只我毒人
lee 度都吾少毒hill

放毒既野, 大家一向都不遺餘力
作者: kofelix    時間: 2011-3-4 21:14
原帖由 orce 於 2011-3-4 20:49 發表

Budget夠當然905會更好, 雖然105都夠玩, 用Ultegra就更爽更輕啦
而且905行BB30, 輕d硬d

咁請問知唔知 905 而家幾錢到呀?
作者: D文    時間: 2011-3-4 21:19
原帖由 kofelix 於 2011-3-4 20:31 發表 仲有咩?.?最貴都係鐵人衫褲姐... 而且我有啦~
返而尼樣我未買
作者: laputa99    時間: 2011-3-5 00:25
原帖由 orce 於 2011-3-4 13:22 發表

又真係無磅過, 但係個架一定唔會重,
係對鈴弱d, 不過都有105 hub

可以參考下, 如果配Red件, 加對重重地既SRAM S40, 可以做到呢個重量
http://www.merida.com.au/en_au/bike/2010/1021/Road+Bike/Scultura+ ...

thanks jason.
我是初學者.  Red件同105, Ultegra 有什麼分別;
看網上資料, 輕得好誇張, carbon 架904配Red件全車得6.4kg 重, 配ultegra仵是8.2kg
作者: macuLam    時間: 2011-3-5 01:11
樓主會唔會做左Bike fitting先, 上網有好多地方做, 未必百份百準,但攞D初步資料先, 睇下自己啱咩類型車...TCR應該較競賽型設計...有錯請指正

作者: gforce    時間: 2011-3-6 22:31
原帖由 kofelix 於 2011-3-4 21:14 發表

咁請問知唔知 905 而家幾錢到呀?

905 Scultura EVO 標價$16,800
原裝跟對DT Swiss入門鈴
作者: gforce    時間: 2011-3-6 22:32
原帖由 laputa99 於 2011-3-5 00:25 發表

thanks jason.
我是初學者.  Red件同105, Ultegra 有什麼分別;
看網上資料, 輕得好誇張, carbon 架904配Red件全車得6.4kg 重, 配ultegra仵是8.2kg

Red係Sram既頂級件, 比Shimano既頂級Dura Ace更輕
Ultegra就係Shimano既2級件
作者: solarhk    時間: 2011-3-7 09:59
仲有D 萬幾 o既 TT 車o既, 可以再搵下.

不過 TT 車就予左只係玩3鐵野. 單車相關o既比賽, 活動, 未必受埋TT車玩.

高級o既件, 一般造工精緻, 重量, 結構, 硬度 亦與同廠低級件有不同.
但要小僕, 一般越高級件, 越係比專業比賽選手使用, 是以對用家亦有要求, 要求用家已清楚使用方法, 而使用不當, 有機會比低級件更比損毁.
別外, 有廠商為左高級=比賽用=輕,  會將部份零件以塑膠制做.  比賽上當然輕身有更大優勢, 但日常操練相對更易損耗.

最重要一點, 高級件對成績o既提升, 未必同級數/售價 成比例.
作者: gforce    時間: 2011-3-7 13:51
原帖由 solarhk 於 2011-3-7 09:59 發表
仲有D 萬幾 o既 TT 車o既, 可以再搵下.

不過 TT 車就予左只係玩3鐵野. 單車相關o既比賽, 活動, 未必受埋TT車玩.

高級o既件, 一般造工精緻, 重量, 結構, 硬度 亦與同廠低級件有不同.
但要小僕, 一般越高級件,  ...

用塑膠制做? 可唔可以遘來聽下等我學下野?
好多時塑膠可能比金屬更重呢!
作者: eddiebuzz    時間: 2011-3-8 14:13
剛剛去左文咸西街(近上環街市大廈)一間新開單車鋪, soft openning.  澳州人開, 主要賣trek, service都非常得. 女鋪主仲係physiotherapist, bike fitting 經驗豐富. 可以考慮下
作者: franklcf    時間: 2011-3-8 14:54
果間天藍色單車鋪 我都想去
佢地有 http://www.biobike.us/ 既bikefit
作者: kofelix    時間: 2011-3-8 16:01
原帖由 eddiebuzz 於 2011-3-8 14:13 發表 剛剛去左文咸西街(近上環街市大廈)一間新開單車鋪, soft openning.  澳州人開, 主要賣trek, service都非常得. 女鋪主仲係physiotherapist, bike fitting 經驗豐富. 可以考慮下

咁請問佢地識唔識講中文? 因為我英文好雞,驚溝通唔到....
作者: eddiebuzz    時間: 2011-3-8 18:08
原帖由 kofelix 於 2011-3-8 16:01 發表 咁請問佢地識唔識講中文? 因為我英文好雞,驚溝通唔到....

店主應該唔識中文, 不過佢地o係度開得鋪一定有辦法既

第一次見呢隻牌子既車

http://www.parleecycles.com/tt/

作者: saikui    時間: 2011-3-8 23:35
我之前係個台灣BLOG度睇過哩段YOUTUBE片!講到好堅咁!訂做...咪會好貴?!
http://aqbike.blogspot.com/2010/11/parlee.html
作者: eddiebuzz    時間: 2011-3-9 08:43
原帖由 saikui 於 2011-3-8 23:35 發表 我之前係個台灣BLOG度睇過哩段YOUTUBE片!講到好堅咁!訂做...咪會好貴?! http://aqbike.blogspot.com/2010/11/parlee.html

我問部tt 架要三萬幾, custom paint 4 至 7k extra. Z1 成車red件好似六萬幾
作者: eddiebuzz    時間: 2011-3-9 09:29
原帖由 franklcf 於 2011-3-8 14:54 發表 果間天藍色單車鋪 我都想去佢地有 http://www.biobike.us/ 既bikefit

部機已經o係度, 佢話佢可以應用埋物理治療既智識o係fitting度, 如量度每一肌肉既發力.  需要等另一部機.

仲話有得試車, 試軨....

作者: franklcf    時間: 2011-3-9 09:42
原帖由 eddiebuzz 於 2011-3-9 09:29 發表

部機已經o係度, 佢話佢可以應用埋物理治療既智識o係fitting度, 如量度每一肌肉既發力.  需要等另一部機.

希望係imc 之前可以攞部單車做一次 fitting
今星期六要過海, 順手去一去
知吾佢地幾點收? 有冇site?
作者: eddiebuzz    時間: 2011-3-9 09:49
原帖由 franklcf 於 2011-3-9 09:42 發表 希望係imc 之前可以攞部單車做一次 fitting今星期六要過海, 順手去一去知吾佢地幾點收? 有冇site?

反而無問添...  佢地另—部機未到, 一個月後先正式開張.  可能過兩日我再去八下比你知
作者: gforce    時間: 2011-3-9 20:18
原帖由 eddiebuzz 於 2011-3-9 09:29 發表

仲話有得試車, 試軨....

我之前比一個fitter做過, 佢無d咁勁既器材, 不過有既係經驗
Fit完後已經有好大分別, 有物理治療智識可能重堅
作者: gforce    時間: 2011-3-9 20:19
原帖由 saikui 於 2011-3-8 23:35 發表
我之前係個台灣BLOG度睇過哩段YOUTUBE片!講到好堅咁!訂做...咪會好貴?!
http://aqbike.blogspot.com/2010/11/parlee.html

Parlee外國都好多fans, 不過外型又唔係我杯茶
作者: 龜速跑手    時間: 2011-3-17 17:18
今日在上環返工,專登去望下上環間新單車鋪,門口有架trek,地下放左幾架dahon 摺車,仲有好多衫褲賣,望到2樓窗口有架Parlee 鐡人車!!
不過只在門口睇,唔夠膽入去!!
正確位置在文咸東街轉入文咸西街,路口左邊第二間鋪.
作者: gforce    時間: 2011-3-18 13:18
原帖由 龜速跑手 於 2011-3-17 17:18 發表
今日在上環返工,專登去望下上環間新單車鋪,門口有架trek,地下放左幾架dahon 摺車,仲有好多衫褲賣,望到2樓窗口有架Parlee 鐡人車!!
不過只在門口睇,唔夠膽入去!!
正確位置在文咸東街轉入文咸西街,路口左 ...

呢部Parlee set到個車頭咁, 唔知係咪真係咁舒服?
http://triathlon.competitor.com/2010/10/gear-tech/triathlon-tech-preview-t-j-tollaksons-parlee-tt_13755/attachment/cg1_7840#
作者: D文    時間: 2011-3-18 22:19
原帖由 orce 於 2011-3-18 13:18 發表 呢部Parlee set到個車頭咁, 唔知係咪真係咁舒服?http://triathlon.competitor.com/ ... ttachment/cg1_7840#
尼支bar係咪就係計時賽禁用ga螳螂 bar?
作者: franklcf    時間: 2011-3-18 23:26
DELETED
作者: eddiebuzz    時間: 2011-3-19 18:07
標題: 回復 46# 的帖子
Frankie  去過bluesky 未?  佢地開星期二至日, 11am-8pm. bike fitting 2.5k 約需時3個鐘(+兩個鐘寫report).  一般只做measurement既只係幾百

登錄/註冊後可看大圖

作者: kofelix    時間: 2011-3-19 23:19
今日去左某間單車鋪睇車,睇中 Scott Addict R2,不過要成 2萬九,咁個 sales 建議我將佢轉成 105,咁就可以2萬買到,咁樣轉底玩嗎?? 因為 R2 既紅黑拉花真係好靚,完全係我杯茶~
作者: D文    時間: 2011-3-19 23:55
原帖由 kofelix 於 2011-3-19 23:19 發表 今日去左某間單車鋪睇車,睇中 Scott Addict R2,不過要成 2萬九,咁個 sales 建議我將佢轉成 105,咁就可以2萬買到,咁樣轉底玩嗎?? 因為 R2 既紅黑拉花真係好靚,完全係我杯茶~

Ultegra 6700轉105差成$9000?平到咁多ga?
作者: franklcf    時間: 2011-3-20 01:20
標題: 回復 47# 的帖子
病左冇去, 下星期有機會再去.
bike fitting lee 家野真係好講feeling
睇人地d blog, 有d人做完都係吾習慣setting
吾做又吾安心, 做左又好似冇用, 做左好過吾做.
吾同軨個發力點又好似吾同, racing3 matrix 同 reynolds 既發力點都吾同. 3對軨都要吾同坐姿先發揮到最好速度. 真係吾知點解.
吾知港隊係邊做bike fitting?

作者: wcyjj2000    時間: 2011-4-15 12:59
原帖由 rockiec 於 2011-3-4 13:25 發表

我架都係!

https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=5118&extra=&page=34

呢架trek大約用左幾$?
盒裝車?
作者: rockiec    時間: 2011-4-15 13:07
原帖由 wcyjj2000 於 2011-4-15 12:59 發表 呢架trek大約用左幾$?盒裝車?

原價 $21000, 但有折
原裝係盒裝, 但舖頭會搵師傅同你裝埋
作者: wcyjj2000    時間: 2011-4-15 15:14
原帖由 rockiec 於 2011-4-15 13:07 發表

原價 $21000, 但有折
原裝係盒裝, 但舖頭會搵師傅同你裝埋

個價ok
係沙田三鐵買?
作者: jasoncwl88    時間: 2011-4-16 15:52
可試下元朗鵬鵬,Sram,Kuota同美利達代理!

作者: rockiec    時間: 2011-4-16 22:36
原帖由 wcyjj2000 於 2011-4-15 15:14 發表 個價ok 係沙田三鐵買?

無錯, 我諗 ching 都應該去睇過!
作者: wcyjj2000    時間: 2011-4-16 23:38
原帖由 rockiec 於 2011-4-16 22:36 發表

如果我買車會唔會同樣有折GA?
我今日係火車見到架cerveloS2+ZIPP, 即刻走過去同車主針針~
車主話今日去野牛換S3    羨慕死
作者: wcyjj2000    時間: 2011-4-16 23:40
原帖由 rockiec 於 2011-4-16 22:36 發表

我想問你呢隻款係咪瀝源門口貼出黎果架 ?
作者: ginnywong    時間: 2011-4-17 16:14
原帖由 wcyjj2000 於 2011-4-16 23:40 發表

我想問你呢隻款係咪瀝源門口貼出黎果架 ?

貼出黎果架係女裝車, 同Rockie的同級
作者: wcyjj2000    時間: 2011-4-17 20:19
原帖由 ginnywong 於 2011-4-17 16:14 發表

貼出黎果架係女裝車, 同Rockie的同級

ic~
作者: 龜速跑手    時間: 2011-4-27 15:50
http://www.hkbicycle.com/index.php?lang=chin&pg=product&number=GIA11BIRD-TCRAD143

各ching/ctse,呢架評價如何?

謝謝
作者: laputa99    時間: 2011-4-28 00:10
原帖由 龜速跑手 於 2011-4-27 15:50 發表
http://www.hkbicycle.com/index.php?lang=chin&pg=product&number=GIA11BIRD-TCRAD143

各ching/ctse,呢架評價如何?

謝謝

TCR Advanced 是否2011版?
作者: 龜速跑手    時間: 2011-4-28 11:30
睇了成年車,終於買了giant tcr advanced 1!!

登錄/註冊後可看大圖

作者: gforce    時間: 2011-4-28 21:47
原帖由 龜速跑手 於 2011-4-28 11:30 發表
睇了成年車,終於買了giant tcr advanced 1!!
老闆問我係咪買來玩9號比賽!!

第一架車就已經咁靚, 咁你要好好享受先得啦

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2