香港長跑網 - 長跑長友

標題: 南區新手報到 ~ [打印本頁]

作者: kwan0421    時間: 2011-3-29 21:02
標題: 南區新手報到 ~
Hi 各位師兄師姐,

小妹住香港仔,之前多在運動場練習,最近早上開始跑街,
只跑了3個多月,多多指教!

^^
作者: mill    時間: 2011-3-30 09:22
原帖由 kwan0421 於 2011-3-29 21:02 發表
Hi 各位師兄師姐,

小妹住香港仔,之前多在運動場練習,最近早上開始跑街,
只跑了3個多月,多多指教!

^^

Welcome kwan0421~
你好呀? 我係九龍的跑友, 肯去跑步就是好的開始, 加油加油!
長跑網歡迎你~
作者: kf    時間: 2011-3-30 11:49
歡迎~! 歡迎~!

作者: hawkins    時間: 2011-3-30 20:03
師姐, 我都係南區人呀, 住鴨脷洲....開始跑左一個月多d...不過我多數係gym room跑跑步機....
第日試下由鴨脷洲跑去香港仔先....
作者: kwan0421    時間: 2011-3-30 22:27
標題: 回復 4# 的帖子
大家好呀!!

hawkins 師兄, 你覺唔覺得跑跑步機/跑運動場同跑街有好大分別?

我跑運動場用55mins 可跑10公里....
但5公里的路段....(由華富跑落數碼港...經域多利道再跑返去華富)...郤用了45mins!
>.<
作者: hawkins    時間: 2011-3-30 23:13
原帖由 kwan0421 於 2011-3-30 22:27 發表
大家好呀!!

hawkins 師兄, 你覺唔覺得跑跑步機/跑運動場同跑街有好大分別?

我跑運動場用55mins 可跑10公里....
但5公里的路段....(由華富跑落數碼港...經域多利道再跑返去華富)...郤用了45mins!
>.

跑運動場我唔知, 因為我冇跑...但跑機我都覺得奇怪架喇...

平時我係跑步機跑, 用7.8 miles/hr 跑2組, 每組20分鐘已經好累....仲擔心跑10K唔夠氣, 要超過一個鐘完成...上星期去吐露港跑10K turn out竟然係47分...

而家跑步練加到8.0 miles/hr黎跑兩組, 一星期跑2-3次...

ctze你講既路段應該係上山同落山路黎架喎, 跑得慢d應該正常既...我成日擔心跑上山落山會傷腳, 因為我唔識跑斜路....有機會南區人練跑我都要向各位師兄師姐學下野
作者: kwan0421    時間: 2011-3-31 11:12
原帖由 hawkins 於 2011-3-30 23:13 發表

...我成日擔心跑上山落山會傷腳, 因為我唔識跑斜路....有機會南區人練跑我都要向各位師兄師姐學下野...

我以前都不跑上落山的,但我以前跑平路時經常很易會弄傷腳,看物理治療師

說我的四頭肌不夠strong, 所以support唔到我的movement......

跑斜路其實可令你強化四頭肌和鍛煉髖關節的肌肉

加上我體重較輕

一星期練一次應該不會太多

練斜路應該是快上(提腿跑,跑細步同密,身體垂直稍向前傾 ),下斜則輕鬆落,主要練翻腿的速度

你可試試看
作者: hawkins    時間: 2011-3-31 11:20
原帖由 kwan0421 於 2011-3-31 11:12 發表

我以前都不跑上落山的,但我以前跑平路時經常很易會弄傷腳,看物理治療師

說我的四頭肌不夠strong, 所以support唔到我的movement......

跑斜路其實可令你強化四頭肌和鍛煉髖關節的肌肉

加上我體重較輕 ...

thx ctze, 等我遲d試下先....
作者: Mike_Li    時間: 2011-3-31 15:08
Welcome
作者: kwan0421    時間: 2011-3-31 17:35
thanks!!

想問下大家有無加入跑會練跑?

我想練好基本功...
作者: hawkins    時間: 2011-3-31 20:32
原帖由 kwan0421 於 2011-3-31 17:35 發表
thanks!!

想問下大家有無加入跑會練跑?

我想練好基本功...

你指南區長跑會?
作者: kwan0421    時間: 2011-4-1 17:05
原帖由 hawkins 於 2011-3-31 20:32 發表

你指南區長跑會?

係呀,其實遠d既都ok

我d時間比較有彈性...

我知道有好多跑會

好似必逹, 飛逹, 屈臣氏,泰基....etc..

但唔知邊間比較適合......
作者: Mike_Li    時間: 2011-4-1 17:16
南區跑會逢星期五開跑。
作者: kwan0421    時間: 2011-4-1 17:25
原帖由 Mike_Li 於 2011-4-1 17:16 發表
南區跑會逢星期五開跑。

Mike Ching,

你指的是南區長跑會嗎?
作者: Mike_Li    時間: 2011-4-1 20:25
標題: 回復 14# 的帖子
yes,Kwan0421

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2