香港長跑網 - 長跑長友

標題: 跑步減肥 [打印本頁]

作者: zeno    時間: 2011-4-29 01:25
標題: 跑步減肥
小弟185CM高, 180-190磅左右, 不過真係以前長期唔做運動, 而家一個禮拜跑兩日左右, 但係嚴格意義來講, 係跑一分鐘, 行三四分鐘, 做大約四十分鐘至一小時左右, 但係可能個人重, 一跑個小腿就隱隱痛, 唔知係咪跑得唔密的關係呢?
同埋我想知買果條2XU ELITE COMPRESSION用來跑有無用?
作者: kf    時間: 2011-4-29 12:15
原帖由 zeno 於 2011-4-29 01:25 發表
小弟185CM高, 180-190磅左右, 不過真係以前長期唔做運動, 而家一個禮拜跑兩日左右, 但係嚴格意義來講, 係跑一分鐘, 行三四分鐘, 做大約四十分鐘至一小時左右, 但係可能個人重, 一跑個小腿就隱隱痛, 唔知係咪跑得唔密 ...
ching 你咁跑都ok架啦,如果新手計180-190磅跑得太多受傷機會都大,可以慢慢適應左先再加量

至於2XU ELITE COMPRESSION當你減磅後,size 唔啱就冇用 ,如果係小腿因素而買可諗吓買 compression  sleeve 套小腿會便宜d
作者: zeno    時間: 2011-4-29 23:41
係喎, 仲等我一直都想買添, 畀你咁講下我又要考慮下啦
作者: bluegene    時間: 2011-4-30 01:02
你小腿缺乏運動,所以唔適應。我建議你由慢行、快行、然後至到慢跑。視乎進度,以星期做單位,慢慢提昇。
若果你一開始就跑,肌肉、關節會唔掂。

原帖由 zeno 於 2011-4-29 01:25 發表 小弟185CM高, 180-190磅左右, 不過真係以前長期唔做運動, 而家一個禮拜跑兩日左右, 但係嚴格意義來講, 係跑一分鐘, 行三四分鐘, 做大約四十分鐘至一小時左右, 但係可能個人重, 一跑個小腿就隱隱痛, 唔知係咪跑得唔密 ...

作者: zeno    時間: 2011-4-30 11:35
原帖由 bluegene 於 2011-4-30 01:02 發表
你小腿缺乏運動,所以唔適應。我建議你由慢行、快行、然後至到慢跑。視乎進度,以星期做單位,慢慢提昇。
若果你一開始就跑,肌肉、關節會唔掂。

多謝師兄建議, 欲速則不達
作者: Alvin    時間: 2011-4-30 23:33
再唔係配合游水,單車來做帶氧,ching咁重長期咁跑會好易傷....

又或者好似我咁,例如一星期跑五次既,就三次去跑步機跑,二次跑街.

因為跑步機既設計會無咁傷對腳,不過當然會悶好多....

另外保持有一兩次跑街,因為完全只跑跑步機,第時會難適應跑返街之餘.....因為跑步機既設計關係,會令到你習慣左跑跑步機既姿勢,而唔適應跑返街.
作者: zeno    時間: 2011-5-1 16:00
唉, 最弊我唔識游水, 真係笑死人
作者: Ky乂鋒    時間: 2011-5-8 21:03
我都唔識遊水 ....諗住跑步減肥中
作者: zeno    時間: 2011-5-10 21:03
一齊加油啦師兄, 你係買咩跑鞋來跑啊?
作者: 小肥肥    時間: 2011-8-19 19:34
我都係跑1-2分鐘,行5分鐘
作者: Rhys    時間: 2011-8-19 20:59
原帖由 小肥肥 於 2011-8-19 19:34 發表 我都係跑1-2分鐘,行5分鐘

我最初都係咁,要跑慢d,有咁慢得咁慢,拉長時間
作者: DZRX    時間: 2011-8-23 11:06
我都係決心跑步減肥既人...
咁岩8月先開始...4號到今日[跑3日休1-2日],得減左8磅..
條路重有排行...
小弟183 CM,210 lbs
而家200-202左右...目標SET左係180 lb,年底前
一齊加油啦!
作者: u4ul3    時間: 2011-10-25 12:31
也要搭配好飲食
減肥才有效果喔

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2