香港長跑網 - 長跑長友

標題: lee 到好有人情味 [打印本頁]

作者: redred    時間: 2008-7-25 12:50
標題: lee 到好有人情味

登錄/註冊後可看大圖

自腳傷以來,得各方跑友仗義幫忙及問候, 感到人間有情 (d講句)
每日有ching/ctse慰問,了解受傷程度及進度
有部份更提供了藥油,口服消炎藥及骨科,跌打,針灸醫師等資料
可見佢地真係好有心同好熱心

在此,特別鳴謝咁多位ching/ctse
祝大家長跑長有,愈跑愈勇

登錄/註冊後可看大圖

(圖片轉自其他網站)

作者: nc    時間: 2008-7-25 12:54
redred姐, 唔好喊啦...
另外, 想問下公仔無著衫, 出唔出得街ga

作者: 711MF    時間: 2008-7-25 13:13
作者: 瘋瘋    時間: 2008-7-25 13:13
作者: nc    時間: 2008-7-25 13:17
啊!!! redred姐係想全力衝圈, 記底記底, 下次找屯門ching們幫redred姐實現夢想
作者: Gills    時間: 2008-7-25 13:19
感性的表白, 祝早日痊癒.

登錄/註冊後可看大圖

作者: nc    時間: 2008-7-25 13:26
標題: 回復 6# 的帖子
又係e張相, 是否gills兄個小公主
作者: spmho    時間: 2008-7-25 13:56
Redred姐,小心保重啦
長跑長有啊!~~~~~

今次跑唔到,下次點都跑到
作者: Gills    時間: 2008-7-25 14:01
原帖由 obaanc 於 25-7-2008 13:26 發表
又係e張相, 是否gills兄個小公主

NO la...我都想有個小公主, 太感人...

登錄/註冊後可看大圖

作者: ram    時間: 2008-7-25 14:04
redred ctse 要好好休息先會快d好架
不需急於一時的,祝早日痊癒再踏上跑道~
作者: Gills    時間: 2008-7-25 14:10
原帖由 ram 於 25-7-2008 14:04 發表
redred ctse 要好好休息先會快d好架
不需急於一時的,祝早日痊癒再踏上跑道~  

ram兄昨日睇完醫生, 狀態如何, 明天仍然去馬定休息? 保重, 保重.
作者: nc    時間: 2008-7-25 14:12
標題: 回復 10# 的帖子
d 眼淚好藍、好"浪"、好"茶"眼, 真係好感動喎
作者: redred    時間: 2008-7-25 14:35
nc姐,7兄,gills 兄,stanley : 多謝多謝關心,
講到好似公仔咁既樣, 我諗都係gills 兄,7兄,stanley 兄你地帶頭先, 話曬同你地跑既話, 一開跑巳經唔見左影, 仲唔係好似陣風咁
(放心, nc 姐我唔會咁對你~呵呵 )

瘋兄:你仲未睇到個公仔咩 ?

ken兄:多謝你先, 不過如果好似你地咁練沖圈, 我都會定係星期五
ching 走2日會否辛苦 ? (放心,我d速度點快都會好似你慢跑咁,以ching 速度應無問題)

ram兄: 你唔舒服 ? 無事嘛?醫生點講 ?
如明天跑,小心身體
作者: 瘋瘋    時間: 2008-7-25 14:41
作者: onon    時間: 2008-7-25 14:47
咁睇到啦!
作者: 瘋瘋    時間: 2008-7-25 14:58
作者: ram    時間: 2008-7-25 15:02
Gills兄:小弟狀態當然唔得,今明都要食藥中腳軟軟,
明天要視情況先再決定

redred ctse:多謝關心,小弟不會勉強,我地要長跑長有嘛!

原帖由 Gills 於 2008-7-25 14:10 發表
ram兄昨日睇完醫生, 狀態如何, 明天仍然去馬定休息? 保重, 保重.

原帖由 redred 於 2008-7-25 14:35 發表
nc姐,7兄,gills 兄,stanley : 多謝多謝關心,
講到好似公仔咁既樣, 我諗都係gills 兄,7兄,stanley 兄你地帶頭先, 話曬同你地跑既話, 一開跑巳經唔見左影, 仲唔係好似陣風咁
(放心, nc 姐我唔會咁對你~呵呵ghijkyukh ...

作者: spmho    時間: 2008-7-25 15:09
原帖由 redred 於 2008-7-25 14:35 發表
(放心, nc 姐我唔會咁對你~呵呵ghijkyukh ...

redred姐,gills兄、7兄就可以帶頭
我都係係佢地後面食塵
作者: redred    時間: 2008-7-25 15:27
唔該曬onon ching 出手相助

瘋兄, 你係咪都好想好似個圖咁跑呢,幾暢快
人地國王的新衣, 我地國王的跑衣
作者: 瘋瘋    時間: 2008-7-25 15:32
作者: onon    時間: 2008-7-25 15:33
咁出得街啦!
作者: desmond    時間: 2008-7-25 15:36
標題: 回復 22# 的帖子
Onon兄的功力真係勁!

RedRed c-tse: 呢度o的師兄師姐又真係好好,好難怪你咁感動既。
作者: redred    時間: 2008-7-25 15:37
woo!!!onon 兄真係奇才
好靚呀
下次我咁著先
條紅色跑褲終有最佳配搭
作者: 慢子 Wilson    時間: 2008-7-25 15:38
Redred c姐,小心保重啦
作者: nc    時間: 2008-7-25 15:43
標題: 回復 22# 的帖子
好靚呀,

難唔到onon兄.

掂晒, 可以出街喇
作者: 瘋瘋    時間: 2008-7-25 15:44
作者: redred    時間: 2008-7-25 15:45
原帖由 ram 於 2008-7-25 15:02 發表
明天要視情況先再決定

redred ctse:多謝關心,小弟不會勉強,我地要長跑長有嘛!
RAM 兄, 身體要緊,食左藥跑要小心d, 因為醫c可能落重藥,等你快d好
祝早日康復,健步如飛
作者: redred    時間: 2008-7-25 15:50
原帖由 瘋狂跑步機 於 2008-7-25 15:32 發表

唔係想, 係曾經的惡夢, 每次醒左都好驚, 驚係真架!
發夢都跑步
ching 緊係日有所思, 夜有所夢, 你實在太愛跑步啦, 果然夠瘋狂
有無夢過羅第一 ?
作者: redred    時間: 2008-7-25 15:51
yungwai 兄 & 慢子兄多謝曬
我真係好"滾"動hj" />g
作者: Gills    時間: 2008-7-25 16:26
原帖由 redred 於 25-7-2008 15:37 發表
woo!!!onon 兄真係奇才
好靚呀
下次我咁著先
條紅色跑褲終有最佳配搭

咁RedRed C姐有冇Order番細碼背心呀, 昨晚有兩位著背心之C姐, 嘩...唔好以為我地嘩佢件背心, 而係佢地既跑速, 拍得住7兄(註7兄成晚跑前面果堆人, 小弟都食唔少塵), 有時著背心都好Sharp喎.
作者: Gills    時間: 2008-7-25 16:33
原帖由 ram 於 25-7-2008 15:02 發表
明天要視情況先再決定

Right, 長跑長有, 如此亦難說服ram兄大人放人, 加上氣溫濕度雙高, ram兄要認真考慮考慮, 最多好番之後, 仲記得我地有個"我和RAM兄有個早餐約會"嗎? 待RAM兄回復狀態, 我地再執教鞭, 教吓班馬騮.
作者: redred    時間: 2008-7-25 16:34
原帖由 stanleyhpm 於 2008-7-25 15:09 發表

redred姐,gills兄、7兄就可以帶頭
我都係係佢地後面食塵jhk" />" />
stanley兄, 我既級數連塵都食唔到
作者: redred    時間: 2008-7-25 16:40
原帖由 Gills 於 2008-7-25 16:26 發表
咁RedRed C姐有冇Order番細碼背心呀, 昨晚有兩位著背心之C姐, 嘩...唔好以為我地嘩佢件背心, 而係佢地既跑速, 拍得住7兄(註7兄成晚跑前面果堆人, 小弟都食唔少塵), 有時著背心都好Sharp喎.
woo~~個到d ctse真利害,不過我成日都讚個到d ctse 跑得快..希望過多10年
有佢地既功力就好

gills 兄, 我都知著背心好爽,我上年都係著背心跑架
不過今年著唔到啦...一言難盡
加埋我跑得咁慢, 咁sharp 好似唔係咁好

我想請問, 如果想再訂背心 or t-shit 可否再訂 ? (中碼)
另,17x cm 高左右(男), m碼是否岩size ?
作者: 瘋瘋    時間: 2008-7-25 16:45
作者: 力    時間: 2008-7-25 16:47
標題: 回復 1# 的帖子
redred C-tse,
Take more rest before recover
作者: nc    時間: 2008-7-25 16:49
原帖由 Gills 於 2008-7-25 16:26 發表

gills兄, redred姐唔駛靠著背心都好sharp啦
作者: Gills    時間: 2008-7-25 16:53
原帖由 redred 於 25-7-2008 16:40 發表
woo~~個到d ctse真利害,不過我成日都讚個到d ctse 跑得快..希望過多10年
有佢地既功力就好

gills 兄, 我都知著背心好爽,我上年都係著背心跑架
不過今年著唔到啦...一言難盡
加埋我跑得咁慢, 咁sharp  ...

有咩一言難盡? 上次見幾位C姐都冇咩異常(第一次湖碟灣), 小弟好少帶眼鏡跑, 不過為左一度各位C姐既風彩, 唯有....
另九龍皇.Alan兄會帶存貨去星期六之"尋花問柳", 到時睇吓有冇你要既Size.
至於17x猛男胸圍吹呎吋幾多, 我估如與Kenneth兄差唔多, 最好Order L碼.
作者: Gills    時間: 2008-7-25 16:55
原帖由 obaanc 於 25-7-2008 16:49 發表

100% agree and applied to ALL C tse.
作者: redred    時間: 2008-7-25 17:08
原帖由 瘋狂跑步機 於 2008-7-25 16:45 發表

咁又冇, 諗都唔敢諗  不過下次試下發下夢!
話唔定有日夢境成真
作者: redred    時間: 2008-7-25 17:17
原帖由 瘋狂跑步機 於 2008-7-25 15:44 發表

請問邊樹有紅色跑褲賣?
個日係中興見到有
另我個條係super x 買, ching 可以去睇睇仲有無
作者: 711MF    時間: 2008-7-25 18:03
作者: ram    時間: 2008-7-25 18:07
Gills兄:小弟當然記得我們的早餐約會啦 那裡有大家美好的回憶,待小弟回復就是去探班馬騮仔的時候~

原帖由 Gills 於 2008-7-25 16:33 發表
Right, 長跑長有, 如此亦難說服ram兄大人放人, 加上氣溫濕度雙高, ram兄要認真考慮考慮, 最多好番之後, 仲記得我地有個"我和RAM兄有個早餐約會"嗎? 待RAM兄回復狀態, 我地再執教鞭, 教吓班馬騮.

作者: ram    時間: 2008-7-25 18:24
redred ctse: 小弟都祝你腳患早日康復,下次聚會大家都 top fit 上陣!

原帖由 redred 於 2008-7-25 15:45 發表
RAM 兄, 身體要緊,食左藥跑要小心d, 因為醫c可能落重藥,等你快d好
祝早日康復,健步如飛

作者: 神童威威    時間: 2008-7-25 21:14
Redred姐同Ram兄,好好保重身體呀!兩位都是跑得的人,日後大把聚會等你/妳地沖.....沖......衝前去!
作者: redred    時間: 2008-7-26 09:05
原帖由 Alex 於 2008-7-25 16:47 發表
redred C-tse,
Take more rest before recover
alex兄多謝呀
作者: redred    時間: 2008-7-26 09:07
原帖由 obaanc 於 2008-7-25 16:49 發表

nc姐同叮噹姐都好sharp 架
今日仲sharp, 廿幾人得一個女跑手
加油呀~ctse
作者: redred    時間: 2008-7-26 09:09
原帖由 Gills 於 2008-7-25 16:53 發表

有咩一言難盡? 上次見幾位C姐都冇咩異常(第一次湖碟灣), 小弟好少帶眼鏡跑, 不過為左一度各位C姐既風彩, 唯有....
另九龍皇.Alan兄會帶存貨去星期六之"尋花問柳", 到時睇吓有冇你要既Size.
至於17x猛男胸 ...
唉....總之, 我都好想著背心跑
希望有機會啦

如有細碼, 可以先留一件比我
無得著都可以留黎欣賞

我諗L SIZE 又太大, 佢無KEN 兄咁大隻啦
作者: redred    時間: 2008-7-26 09:12
標題: 回復 42# 的帖子
7兄 , 係你地太客氣啫
講快既, 緊係7兄你地班CHING啦
等腳好返, 我會比心機抽多D時間練
將勤補絀
今日比心機跑,衝呀
係喎..7兄, 你腿D肌肉痛啦 ?
作者: redred    時間: 2008-7-26 09:13
原帖由 ram 於 2008-7-25 18:24 發表
redred ctse: 小弟都祝你腳患早日康復,下次聚會大家都 top fit 上陣!" />
CHING , 希望下次有機會再一齊上陣 (期待中 )
作者: redred    時間: 2008-7-26 09:15
原帖由 waiwaibrother 於 2008-7-25 21:14 發表
Redred姐同Ram兄,好好保重身體呀!兩位都是跑得的人,日後大把聚會等你/妳地沖.....沖......衝前去!
waiwai 兄, 你今日出發旅行喎, 玩得開心D,盡興D, 平安歸來,一路順風
作者: 711MF    時間: 2008-7-26 09:26
作者: Alfred    時間: 2008-7-26 09:39
原帖由 redred 於 25/7/2008 15:27 發表
唔該曬onon ching 出手相助

瘋兄, 你係咪都好想好似個圖咁跑呢,幾暢快
人地國王的新衣, 我地國王的跑衣

係唔係我哋個九龍皇帝呀?
作者: Alfred    時間: 2008-7-26 09:42
原帖由 瘋狂跑步機 於 25/7/2008 15:44 發表

請問邊樹有紅色跑褲賣?

去問救生員或者用紅漆油都得架!
作者: nc    時間: 2008-7-26 09:56
原帖由 redred 於 2008-7-26 09:07 發表
nc姐同叮噹姐都好sharp 架
今日仲sharp, 廿幾人得一個女跑手
加油呀~ctse

redred姐, 今天沒有妳在的日子, 我都唔....

今天一定跑到 , 唔方唔sharp

今天我係c弟
作者: Gills    時間: 2008-7-26 10:22
標題: 回復 55# 的帖子
nc姐放心, 小弟影相技術有番咁上下, 雖然用傻瓜機, 但一定影到C姐好Sharp.
作者: redred    時間: 2008-7-26 19:07
原帖由 kennethwat 於 2008-7-26 11:32 發表

閣下星期五不要沖太快,小弟應可勉強追到的﹗如閣下的腳下星期好番,就星期五晚鄧記見﹗
ken兄, 我沒可能沖快啦
而且先要習慣下個節奏先知點沖
不過就要麻煩KEN 兄你啦

希望星期五好返曬啦
今日比個中醫C拉左幾下, 好似鬆少少
作者: ram    時間: 2008-7-26 21:28
小弟都建議red ctse 盡量休息多一點時間
待完全康復後會跑得更放心又開心~

原帖由 redred 於 2008-7-26 19:07 發表
ken兄, 我沒可能沖快啦
而且先要習慣下個節奏先知點沖
不過就要麻煩KEN 兄你啦

希望星期五好返曬啦
今日比個中醫C拉左幾下, 好似鬆少少

作者: Gills    時間: 2008-7-28 13:42
RedRed C姐好D未呀? 好左D又得閒就操下課慢遊啦, 唔好隔太奈喎, 第日好難追, 又要重新做過哂D工功夫, 等緊同妳係鄧記試錶嫁.
作者: redred    時間: 2008-7-28 14:30
原帖由 Gills 於 2008-7-28 13:42 發表
RedRed C姐好D未呀? 好左D又得閒就操下課慢遊啦, 唔好隔太奈喎, 第日好難追, 又要重新做過哂D工功夫, 等緊同妳係鄧記試錶嫁.
GILLS 兄, 今日好灰呀
今日隻腳都唔知係真係痛定心理作用..唉
明明休息左成個星期都仲係咁
我上網搵過d資料呀, 如下 :

脛前疼痛症候群

這三種狀況的特點分別是:

> 疲勞性骨折 –
在脛骨上有局部壓痛點,振動(在該處敲擊、施以超音波、或甚至放一個振動中的音叉)會引起疼痛、跑步會加重疼痛,嚴重時則連休息、走路都會痛,甚至在晚上睡覺時痛醒。
常在跑步時地面反作用之衝擊力沒有適當的吸收(如足弓柔軟度不佳、跑鞋吸震性差、堅硬的地面),訓練的量或強度突然增加、訓練方法突然改變而沒有逐步調整適應等狀況下造成。

> 脛骨內側壓力症候群(MTSS) –
在脛骨前內側緣稜線(為Soleus比目魚肌之內緣附著於脛骨骨膜處)的壓痛,範圍從2-3公分到約小腿一半的長度都有可能。在運動中未必會疼痛,但在運動結束後反而感到疼痛,甚至第二天清晨可能是最痛的時候。
檢查常會發現患者足部過度向內側緣旋壓(excessive pronation)。

> 運動引起之慢性腔室症候群(exertional chronic compartment syndrome)
疼痛可能在脛骨內緣或是小腿肌肉,常會合併肌肉緊繃的感覺。也可能會合併有神經受壓迫所產生的刺痛或麻感,或是肌肉無力。常隨著運動時間的增加而開始疼痛,在休息時疼痛逐漸減輕。壓痛並不明顯。

「用手去按受傷的部位就會痛,但痛的位置只有一小塊…」
「敲擊附近的骨頭就會疼痛…」
的確有可能是疲勞性骨折。如果症狀持續超過兩週,到醫院請骨科或復健科醫師檢查一下,照個X光片(通常要在症狀出現兩週後才會在X-光片上有較明顯的變化)。其他的確定診斷方式包括同位素三相骨掃描和腔壓測量等等,就留給醫師去操心吧。
如果是疲勞性骨折的話,休息的時間和方式會比MTSS來得嚴格。

我估計自己應係mtss 那一種, 我上網搵過資料,應該休息幾天便可以了
但不明白點解仲痛

止痛藥食左幾天巳沒吃了,而藥酒我依然日日都有用
宜家可能要打鐵打...
作者: clerkb    時間: 2008-7-28 15:02
脛前疼痛症候群 , 我 兩年前試過. 因為加里數加得太快, 太多. 之後睇醫生. 都有照 x 光 . 冇骨折. 米食消炎藥, 會有消炎同止痛效果. 吾好以為食左藥吾痛就係好返. 越跑越傷. 而d 藥力既止痛效果會適應的. 我果時就抖左兩個月. 依家天氣咁熱 米抖下law . 冇咩所謂啦. 吾好硬來. 識得d 吾識死, 未好返又走去跑. 依家跑到某個里數就會痛 , 便左舊患. 跑步都係為健康, 抖下啦
作者: 711MF    時間: 2008-7-28 15:04
作者: redred    時間: 2008-7-28 15:05
原帖由 kennethwat 於 2008-7-28 14:47 發表

redred 姐,有冇睇醫生?
KEN 兄無呀
無睇醫生呀
一直都係食止痛消炎藥同搽藥酒
估計可要睇下鐵打先得
作者: 瘋瘋    時間: 2008-7-28 15:05
作者: redred    時間: 2008-7-28 15:09
原帖由 clerkb 於 2008-7-28 15:02 發表
脛前疼痛症候群 , 我 兩年前試過. 因為加里數加得太快, 太多. 之後睇醫生. 都有照 x 光 . 冇骨折. 米食消炎藥, 會有消炎同止痛效果. 吾好以為食左藥吾痛就係好返. 越跑越傷. 而d 藥力既止痛效果會適應的. 我果時就抖 ...
唔該clerkb ching 既解釋, 但lee 個都係我自己估咋
因為我係小腿肌肉內側對下條筋痛
而且跑時愈跑愈唔痛,跑後都唔太痛
到第二先痛, 我想請問其實睇西醫會好d 定係睇鐵打會快好d ?
作者: 711MF    時間: 2008-7-28 15:10
作者: clerkb    時間: 2008-7-28 15:17
其實我都係分享自己d 水皮經驗而已

你問醫生 , 佢都答吾到你幾耐好的. 穩陣都係被d 錢醫生睇.  你肯抖, 應該奧運後 攪點. 又可以專心d 睇奧運 .  出來操密d 補番數law . 如果真係心癮, 吾想放棄自己練回來既現有成果. 米改住游水先. 奧運後, 又一條好漢 ( 猛女) . 到時操 仲玩得切d 比賽. 冇問題.

最後我傷過後, 都會肯比下錢買鞋. 痛吾痛 都吾休下   . d醫生錢都可以upgrade 對鞋

作者: redred    時間: 2008-7-28 15:17
7兄, 其實比之前巳經無咁痛,佢係間唔中都陰陰地痛
尤奇落樓梯,踏落去個一下

瘋兄, 我唔想再休息啦
我想跑啦,如果唔係怕愈跑愈傷
我一早跑左
作者: 711MF    時間: 2008-7-28 15:19
作者: redred    時間: 2008-7-28 15:21
原帖由 711MF 於 2008-7-28 15:10 發表

睇呢,你都係唔鍾意睇醫生果只啦,,
不過你都係睇睇好D,,唔好,好似我噤多舊患啊..
講真, 真係唔鐘意睇醫生
加埋本身我巳經要日日飲早藥
唔想再食埋西藥

以前試過食西藥, 食藥丸都食到嘔
想請問係咪要搵西醫既骨科睇 ?

nc 姐都比左個骨科醫生資料我, 不過應該係中醫
作者: 慢子 Wilson    時間: 2008-7-28 15:25
原帖由 redred 於 2008-7-28 15:21 發表
唔想再食埋西藥

redred c tse 請保重。
你有無看 秋鴻 c tse的 blog呀!

http://hk.myblog.yahoo.com/chungchee_c/
作者: clerkb    時間: 2008-7-28 15:29
原帖由 redred 於 2008-7-28 15:21 發表
唔想再食埋西藥

未駛骨科, 因為會叫你照, 照完睇下有冇骨折先叫你去骨科.  中醫就吾知啦.

你食完中藥後, 係吾係過四個鐘先食d 消炎藥嫁?

作者: redred    時間: 2008-7-28 15:29
原帖由 clerkb 於 2008-7-28 15:17 發表
其實我都係分享自己d 水皮經驗而已

你問醫生 , 佢都答吾到你幾耐好的. 穩陣都係被d 錢醫生睇.  你肯抖, 應該奧運後 攪點. 又可以專心d 睇奧運 .  出來操密d 補番數law . 如果真係心癮, 吾想放棄自己練回 ...
clerkb 又唔好咁講, 多謝你既經驗至真
其實我宜家最唔想係抖
我自返學以來, 比以前巳經少跑左
再咁落去, 我d速度連運動場慢行個d公公婆婆都追唔上

而且...我唔識游水, 叫我去到比人上黎就叻
作者: redred    時間: 2008-7-28 15:31
[quote]原帖由 kennethwat 於 2008-7-28 15:23 發表

登錄/註冊後可看大圖

作者: clerkb    時間: 2008-7-28 15:33
初初你食消炎藥 , 之後幾日覺得有冇效呢?   我自己就偏向食消炎藥 快過鈇打 .  但最強心法就係忍
作者: redred    時間: 2008-7-28 15:34
原帖由 慢速小子 於 2008-7-28 15:25 發表

redred c tse 請保重。
你有無看 秋鴻 c tse的 blog呀!

http://hk.myblog.yahoo.com/chungchee_c/
thanks, 慢子兄
近日都有睇呀
佢受左傷, 情況仲好似好嚴重
祝佢都早日康復,快d跑返
作者: nc    時間: 2008-7-28 15:42
其實襯住大熱天時, 用"頭"暑時間, 休息+看醫生, 暑假一過, 重出江湖, ching都無妳跑得咁快

忍一時, 以後大把有得跑
作者: redred    時間: 2008-7-28 15:44
原帖由 clerkb 於 2008-7-28 15:29 發表

未駛骨科, 因為會叫你照, 照完睇下有冇骨折先叫你去骨科.  中醫就吾知啦.

你食完中藥後, 係吾係過四個鐘先食d 消炎藥嫁?
即係普通科既醫生巳經有得照 ? ?

因為我唔肯定邊到先有得照, 我怕一陣d醫生只係開消炎藥比我, 咁真係吹到啤一聲....

中藥係唔可以溝西藥食, 不過我一日都係飲一次中藥
不過我唔係好鐘意食西藥, 至標唔至本
作者: redred    時間: 2008-7-28 15:47
原帖由 clerkb 於 2008-7-28 15:33 發表
初初你食消炎藥 , 之後幾日覺得有冇效呢?   我自己就偏向食消炎藥 快過鈇打 .  但最強心法就係忍
食個時有效囉
其實, 我食到星期6到, 無食啦
我亞媽叫我唔好食咁多消炎藥, 對身體唔好喎
尋日可能係屋企唔駛點行,無咩痛
今日要行, 又痛返
作者: nc    時間: 2008-7-28 15:50
redred姐, 其實妳痛了有多久?? 3個星期???
作者: clerkb    時間: 2008-7-28 15:52
原帖由 redred 於 2008-7-28 15:44 發表
即係普通科既醫生巳經有得照 ? ?

因為我唔肯定邊到先有得照, 我怕一陣d醫生只係開消炎藥比我, 咁真係吹到啤一聲....

中藥係唔可以溝西藥食, 不過我一日都係飲一次中藥
不過我唔係好鐘意食西藥, 至標唔至本

普通科既醫生(會轉介你去佢d 自己友化驗所照), 未必有, 大d 醫療所可能有.  

我知不可溝來食, 一般係過一段短時間再叫你食d藥 . 照吾照都吾係你決定. 同埋照係睇你有冇骨折, 冇事都係比消炎藥你, 你都係會吹到啤一聲.

我建議你個case 都係睇西醫先. 因為你又有食中藥. 你個case 鈇打都係一次吾得嫁 .

作者: redred    時間: 2008-7-28 15:52
ken 兄, 激死我啦
次次覆你都出唔到.....

作者: clerkb    時間: 2008-7-28 15:57
原帖由 redred 於 2008-7-28 15:47 發表
食個時有效囉
其實, 我食到星期6到, 無食啦
我亞媽叫我唔好食咁多消炎藥, 對身體唔好喎
尋日可能係屋企唔駛點行,無咩痛
今日要行, 又痛返

你亞媽講得岩嫁. 傷胃嫁. 一般會配胃藥食的. 因為有消炎藥酸性的 . 不過你後生, 食飽d 就吾駛胃藥.  每日幾次?  食左六日 ? 如果係, 你都要抖返一頭 , 半個月
作者: redred    時間: 2008-7-28 16:01
原帖由 obaanc 於 2008-7-28 15:42 發表
其實襯住大熱天時, 用"頭"暑時間, 休息+看醫生, 暑假一過, 重出江湖, ching都無妳跑得咁快

忍一時, 以後大把有得跑
NC姐, 我最鐘意係夏天跑步
雖然係熱d , 但我真係唔想等到冬天先再跑
作者: redred    時間: 2008-7-28 16:04
原帖由 clerkb 於 2008-7-28 15:52 發表

普通科既醫生(會轉介你去佢d 自己友化驗所照), 未必有, 大d 醫療所可能有.  

我知不可溝來食, 一般係過一段短時間再叫你食d藥 . 照吾照都吾係你決定. 同埋照係睇你有冇骨折, 冇事都係比消炎藥你, 你都係會吹 ...
咁又係, 以前睇鐵打
都係要打2次左右
今次無以前咁痛,不過痛太耐時間, 我等得唔耐煩

我今晚返去睇下張醫療卡邊到有骨科資料先
聽日返工又有野做,又唔可以請假,too bad
作者: redred    時間: 2008-7-28 16:15
原帖由 obaanc 於 2008-7-28 15:50 發表
redred姐, 其實妳痛了有多久?? 3個星期???

其實我整親係有一次懶係英咁
見7兄,ken 兄係咁沖圈好型咁
自己又懶醒, 不智量力,又學下
結果用錯小腿力"車"到條筋

開頭都唔為意, 只係覺得按落有少少痛
休息一星期,到第一次同大家跑去蝴蝶巳經痛
又休息一星期,再同ching 們第二之跑去蝴蝶
跑時又係唔係好痛,到第二日先再痛,痛到宜家
頭尾差唔多3星期
作者: leefs    時間: 2008-7-28 16:32
原帖由 redred 於 2008-7-28 16:15 發表

其實我整親係有一次懶係英咁
見7兄,ken 兄係咁沖圈好型咁
自己又懶醒, 不智量力,又學下
結果用錯小腿力"車"到條筋

開頭都唔為意, 只係覺得按落有少少痛
休息一星期,到第一次同大家跑去蝴蝶巳經痛
又休息一 ...

你痛的地方是否,
小腿骨外側"上五寸下五寸"肌肉內的個條筋?
作者: redred    時間: 2008-7-28 16:39
原帖由 kennethwat 於 2008-7-28 16:23 發表

乜小弟沖圈好有型咩? 須知是假,但聽到都好開心﹗
有型, 唔係小妹點會成日"診"星期四先去跑
為既都係一睹各ching 沖圈既風采
作者: redred    時間: 2008-7-28 16:41
原帖由 leefs 於 2008-7-28 16:32 發表

你痛的地方是否,
小腿骨外側"上五寸下五寸"肌肉內的個條筋?
民女向朕請安

小女子痛既地方係小腿內側肌肉下面條筋
作者: nc    時間: 2008-7-28 16:45
原帖由 redred 於 2008-7-28 16:39 發表
有型, 唔係小妹點會成日"診"星期四先去跑
為既都係一睹各ching 沖圈既風采

作者: leefs    時間: 2008-7-28 21:32
原帖由 redred 於 2008-7-28 16:41 發表
民女向朕請安

小女子痛既地方係小腿內側肌肉下面條筋

咁即是一般人,晚間瞓覺抽筋果條小腿筋及"腳瓜"肌肉?
作者: clerkb    時間: 2008-7-28 22:38
"品"  陛下 係 近脛骨既肌肉 , 係內側, 吾係後面. 詳情可問御醫. 不過御醫好忙. 你要make 個 appointment 先
作者: redred    時間: 2008-7-29 08:39
原帖由 obaanc 於 2008-7-28 16:45 發表

jgh" />jg" />h
NC 姐, 係咪好唔"低"得我有得睇呢
但你個邊仲勁
你有朕陪跑
作者: redred    時間: 2008-7-29 08:41
朕...我唔知訓覺抽筋係邊條筋喎
但自從傷左後, 覺得小腿好緊
同真係成日抽筋

但中醫同我講抽筋只係血氣唔夠
我又唔知同條筋有無關係
作者: nc    時間: 2008-7-29 09:19
原帖由 redred 於 2008-7-29 08:39 發表
NC 姐, 係咪好唔"低"得我有得睇呢
但你個邊仲勁
你有朕陪跑

個公仔係笑死, 笑到跌左係到 ....

唔駛講更係羨慕死

話時話ctse下次唔好扮"英"喇, 電視都有講d危險動作唔好學....
作者: lvrunner    時間: 2008-7-29 11:00
哇! 乜小弟missed咗咁多posts都唔知.
redred tse, 如消炎和止痛丸都唔掂嘅話, 請盡快去睇西醫, 小弟讀嘅係西方醫學護理, 不大相信鐵打呢一科. Better get a Xray done to see if any bone fracture.  If Xray not showing anything wrong but the pain is still there then it is soft tissue problems like tendons or ligament tear/sprain/strain.  If that is the case, you need to get a CAT Scan or MRI to confirm what is the problem.  But please do it soon.              
作者: clerkb    時間: 2008-7-29 11:20
haha , 通常讀西方醫學都吾相 中國醫學. 是否覺得不太有系統呢 ?
作者: pwong5618    時間: 2008-7-29 11:53
原帖由 lvrunner 於 2008-7-29 11:00 發表
哇! 乜小弟missed咗咁多posts都唔知.
redred tse, 如消炎和止痛丸都唔掂嘅話, 請盡快去睇西醫, 小弟讀嘅係西方醫學護理, 不大相信鐵打呢一科. Better get a Xray done to see if any bone fract ...

我同Lvrunner hing 一樣 Miss 咗此post 因上網時間不多, 希望 Redred Ctse 早日康復。

其實 Redred ctse 我建議妳先去看一看物理治療,一般肌肉疲損、發炎,都容易治療的,這一科對肌肉的認識較骨科重了解,我估妳都係肌肉疲勞,筋肌勞損,無沒大礙,只是妳以往跑得少,返期一跑又跑得密,肌肉受不了所引至,或者以前有傷患,今次更加引發出來,這是好事,可以等妳早些注意及早醫治。

快D睇醫生,有無事都早日知道,唔好拖!
作者: redred    時間: 2008-7-29 12:46
原帖由 obaanc 於 2008-7-29 09:19 發表

個公仔係笑死, 笑到跌左係到 ....

唔駛講更係羨慕死

話時話ctse下次唔好扮"英"喇, 電視都有講d危險動作唔好學....
唉..lee次真係一次意外, 足以至......

好想跑,點算
惟有聽日去睇下醫生有咩講
作者: redred    時間: 2008-7-29 12:52
lv 兄, 我同你有d相反
我信中醫多d
不過搽左咁多日藥酒都唔好
所以都係決定睇西醫
問下佢有咩建議比我

作者: redred    時間: 2008-7-29 12:55
[quote]原帖由 pwong5618 於 2008-7-29 11:53 發表

登錄/註冊後可看大圖

我同Lvrunner hing 一樣 Miss

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2