香港長跑網 - 長跑長友

標題: 隊友騷擾其他參賽者,算唔算違規? [打印本頁]

作者: peteruno    時間: 2008-7-25 21:36
標題: 隊友騷擾其他參賽者,算唔算違規?
1992年奧運一萬米比賽,摩洛哥與非洲選手雙雙帶頭,在25鐘摩洛哥隊友騷擾非洲選手,不斷利用步速意圖影響非洲選手,你覺得他是否違規嗎?
http://hk.youtube.com/watch?v=8OekqeRuRaA&NR=1

白頭佬
作者: 力    時間: 2008-7-25 22:00
太無體育精神, 贏得太唔光彩
但由於這不是隊際比賽, 所以贏果個應無犯規
作者: nppm5akw    時間: 2008-7-25 22:01
我覺得係冇違規
摩洛哥隊   佢e種跑法係策略...
好多專業跑手都用e 種時快時慢跑法........想玩殘對手
但本身個體能要好好....
作者: datoe    時間: 2008-7-25 23:07
這種叫 "兔子",在單車比賽是合法的

考驗的不只是參賽者的體能,更是心智穩定度
作者: clerkb    時間: 2008-7-25 23:50
判左ok , 米冇事law .  雖然體育精神係全力以付, 運動員好多時咁係吾係要初場用晒全力, 場場都用全力. 雖然吾可以直接同依個case 比, 但係如接受策略. 依個case 都會合理法
作者: ccz    時間: 2008-7-26 01:13
沒有肢體碰撞, 不算犯規. 反而後來出現的白衣人可能是教練, 不知算不算犯規,明顯示意掩護隊員不要擋住外線, 以便頭號隊員沖線.
作者: cfchan    時間: 2008-7-26 10:07
雖然有點兒tricky,但都唔算犯規,反而要讚摩洛哥隊戰術運用得好,懂得利用多人參加的優勢!
作者: ChARsoN    時間: 2008-7-26 10:13
原來1992年有d 咁ge 事....
我想冇身體接觸應該都唔算犯規
只係條計有點"奸"
p.s. 摩洛哥唔係非洲國家嗎?

還有 剛發現的視頻:
http://hk.youtube.com/watch?v=JKho_z4ySts&feature=related

留意佢第一句講乜....

作者: 力    時間: 2008-7-26 10:45
[轉貼]http://info.shengri.com/history/a/20080616/9183.html
男子10000米金牌之争出现戏剧性变化。决赛时,第一个撞线的摩洛哥选手因被
指控得到队友的“非法”帮助,被取消冠军资格,金牌为第二个到达终点的肯尼亚
选手获得。摩洛哥队不服,向国际田联提出申诉,田联裁决金牌归还摩洛哥。不过
肯尼亚选手并未为金牌得而复失而气馁,他们不仅在后来的800米赛中包揽了冠亚
军,还在3000米障碍赛中独霸金、银、铜牌。4年后,他们再次包揽这个项目的冠亚
军。

作者: ccz    時間: 2008-7-26 11:10
非洲選手表現得好出色, 好穩定, 步姿好靚.
作者: rockstarman    時間: 2008-7-26 16:41
那麼…長跑比賽的基本規例有什麼呢?我可唔可以好像賽車般,食著個位不讓對手越過呢?例如對手想在我左面過,我就立即向左切,想在我右面過,我就立即向右切,沒有身體接觸,總知目的是用自已身體檔著對手,不讓他過我可以嗎?

登錄/註冊後可看大圖

作者: ccz    時間: 2008-7-26 20:35
比賽場上秒秒必爭, 你切來切去, 阿三阿四都衝晒過去啦. 根本你搶到第一線領先左邊位留少少逼住佢, 佢不可以與你碰撞, 必須由最左邊繞到你右邊上, 如果同速度, 佢都幾難過到, 佢一過你又已經去前咗. (已經去到切來切去的效果)
作者: cfchan    時間: 2008-7-26 21:40
原帖由 rockstarman 於 2008-7-26 16:41 發表
那麼…長跑比賽的基本規例有什麼呢?我可唔可以好像賽車般,食著個位不讓對手越過呢?例如對手想在我左面過,我就立即向左切,想在我右面過,我就立即向右切,沒有身體接觸,總知目的是用自已身體檔著對手,不讓他過 ...

(轉貼自香港業餘田徑總會 [國際田徑比賽規則 2006 ~ 2007 中譯版])
第163 條
比賽(The Race)
1. 跑進的方向應爲左手靠內場。分道編號應以左手最內側爲第一分道。
阻擋(Obstruction)
2. 任何賽跑或競步運動員擠撞或阻擋其他運動員,從而妨礙其前進時,可導致被消其
該項比賽的資格。有關總裁判有權命令除被取消資格以外的運動員重賽。如發生於
預賽,可允許由於受阻擋而受到嚴重影響的運動員參加下一賽次比賽(被取消資格
的運動員除外)。通常,該運動員認真地完成該項比賽。
不管是否存在取消資格的情況,在特殊情況下,總裁判如認爲重新比賽是公正和有
理由的,可下令重賽。
作者: peteruno    時間: 2008-7-27 01:30
原帖由 peteruno 於 2008-7-25 21:36 發表
1992年奧運一萬米比賽,摩洛哥與非洲選手雙雙帶頭,在25鐘摩洛哥隊友騷擾非洲選手,不斷利用步速意圖影響非洲選手,你覺得他是否違規嗎?
http://hk.youtube.com/watch?v=8OekqeRuRaA&NR=1

白頭佬
試想想:若每個國家都仿效摩洛哥做法,安排一個選手去擾亂其他人,那麼是不是田徑場上大亂??

白頭佬
作者: lvrunner    時間: 2008-7-27 03:21
I did not see anything wrong with it.  Pretty fair to me!  No body contact at all.

作者: rockstarman    時間: 2008-7-27 04:19
原帖由 ccz 於 2008-7-26 20:35 發表
比賽場上秒秒必爭, 你切來切去, 阿三阿四都衝晒過去啦. 根本你搶到第一線領先左邊位留少少逼住佢, 佢不可以與你碰撞, 必須由最左邊繞到你右邊上, 如果同速度, 佢都幾難過到, 佢一過你又已經去前咗. (已經 ...

有道理呢!

登錄/註冊後可看大圖

作者: rockstarman    時間: 2008-7-27 04:22
原帖由 cfchan 於 2008-7-26 21:40 發表

(轉貼自香港業餘田徑總會 [國際田徑比賽規則 2006 ~ 2007 中譯版])
第163 條
比賽(The Race)
1. 跑進的方向應爲左手靠內場。分道編號應以左手最內側爲第一分道。
阻擋(Obstruction)
2. 任何 ...

多謝您的資料

登錄/註冊後可看大圖

作者: rockstarman    時間: 2008-7-27 04:45
還有!我記得在讀書時候,在現場參與和觀看過好幾次學界田徑賽,在田徑場內,跑短距離的運動員必定是穿釘鞋作賽的,連跑中長距離跑的運動員,大部份都會穿著釘鞋跑呢,因為中長距離跑的參賽者是沒有特定的線道(800米其後都會切線),他們會跑在一堆爭奪有利位置,有時候會見到一些運動員會被前方另一位運動員的鞋釘抓傷呢。

登錄/註冊後可看大圖

作者: ccz    時間: 2008-7-27 09:47
標題: 回復 14# 的帖子
中國馬家軍用戰術(包括此戰術)為中國贏取了許多女子中長跑金牌.
作者: 慢子 Wilson    時間: 2008-7-27 11:57
原帖由 ccz 於 2008-7-27 09:47 發表
中國馬家軍用戰術(包括此戰術)為中國贏取了許多女子中長跑金牌.

在他們來說,我覺得這是手段,無話絕對是或錯!
作者: blurmax    時間: 2008-7-27 12:35
Just like cycle race which such strategy being used.  No bleach of regulation!
作者: HIN    時間: 2008-7-27 13:07
屈機
作者: 力    時間: 2008-7-27 21:38
如果咁樣(跑慢一圈的選手專登騷擾快一圈的選手)都唔係問題, 以後不如派多D慢跑選手, 慢人幾圈都無所謂, 最緊要組成人牆, 用泥阻人。
作者: cfchan    時間: 2008-7-27 22:23
原帖由 Alex 於 2008-7-27 21:38 發表
如果咁樣(跑慢一圈的選手專登騷擾快一圈的選手)都唔係問題, 以後不如派多D慢跑選手, 慢人幾圈都無所謂, 最緊要組成人牆, 用泥阻人。

真係無辦法佢地慢左成個圈,無機會爭標,大不了都係俾大會DQ,所以佢地都甘願做阻人前進的跑手。
作者: ccz    時間: 2008-7-27 23:21
標題: 回復 23# 的帖子
在田徑比賽中, 裁判長可判你知情犯規, 或不知情犯規. (在一次運動會得知, 不知有否文字根據)
作者: clerkb    時間: 2008-7-28 16:19
如果係咁, 不如分線跑, 點解吾分呢? 係吾係默許左個rule 呢?
作者: ChARsoN    時間: 2008-7-28 17:10
原帖由 clerkb 於 2008-7-28 16:19 發表
如果係咁, 不如分線跑, 點解吾分呢? 係吾係默許左個rule 呢?

分線跑長距離.....
都係第一次聽
作者: peteruno    時間: 2008-7-28 21:13
白頭佬意見:摩洛哥選手無犯規,睇唔出是一種策略。但好明顯係嚴重無體育精神。大家同唔同意呢?

白頭佬

作者: Ning    時間: 2008-7-28 21:28
Agree with you.
If there is no issue, why not each country send a group of runners to interference the others.
作者: ChARsoN    時間: 2008-7-29 11:05
原帖由 Ning 於 2008-7-28 21:28 發表
Agree with you.
If there is no issue, why not each country send a group of runners to interference the others.

However, not so many athletes could reach the standard for participation of Olympics.
And there were only 3 athletes come from the same country could participate in each of the events.
作者: clerkb    時間: 2008-7-29 11:24
原帖由 peteruno 於 2008-7-28 21:13 發表
白頭佬意見:摩洛哥選手無犯規,睇唔出是一種策略。但好明顯係嚴重無體育精神。大家同唔同意呢?

白頭佬

同意無體育精神, 但人係喜歡踏灰色地帶而行的. 所以我之前以講左被合理法 . 是否真係合理呢?
作者: miller    時間: 2008-7-29 12:04
運動員或者隊伍用pacing strategy黎比賽唔係咩怪事,o個陣時o既competition rules係點我唔熟,落後一圈o個個運動員跟左兩個圈之後其實大會裁判已經走出黎叫佢離開﹙DQ﹚,但係佢唔聽之後唔知點解賽道上其他裁判無人再做野﹙可能因為頭O個兩個都已經final lap﹚…

但係而家比賽規則已經update左,IAAF Competition Rules 144.2(c):
For the purpose of this Rule the following shall be considered
assistance, and are therefore not allowed:
(c) pacing in races by persons not participating in the same race,
by athletes lapped or about to be lapped or by any kind of
technical device.

Any athlete giving or receiving assistance from within the
competition area during an event shall be warned by the Referee
and advised that, if there is any repetition, he will be disqualified
from that event.

無論運動員協助或者係因為咁有得益都會俾取消資格…
作者: ChARsoN    時間: 2008-7-29 15:00
唔知果場比賽摩洛哥國家隊上訴ge 理由係乜?
又點樣爭番個冠軍?
p.s. 根據update 咗ge 規則
落後一圈的 運動員係咪唔可以透過追著領先一圈的運動員來跑以爭取較佳名次?(雖然還有再跑一圈)

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2