香港長跑網 - 長跑長友

標題: 2011.7.17 精準定速挑戰盃♥本網全力支持♥ [打印本頁]

作者: leefs    時間: 2011-6-18 23:15
標題: 2011.7.17 精準定速挑戰盃♥本網全力支持♥
名稱 : 精準定速挑戰盃
日期 : 2011年7月17日(星期日)
主辦 : 青少年運動基金
協辦 : 運動版圖
支持機構 : 香港長跑網
宗旨 : 推動平等普及運動,為社會傳播喜悅的正能量。
地點 : 迪士尼樂園度假區旁邊大草坪及海濱長廊
時間 : 10:00 – 12:00
路程 : (個人) 6公里,即跑賽道2圈

(混雙組合) 3公里X 2,即每人跑賽道1圈
賽道 : 62.5%混凝土路37.5%草地
組別 : 男子個人/女子個人/混雙2人組合(1男+1女)
獎項 : 各組別前3名可獲獎座及獎品

獎勵 : 個人組別誤差不多於15秒/接力組別誤差不多於30秒,可獲達標獎
比賽形式 : 各報賽者於報名時需申報目標完成時間,比賽進行時參賽者不可帶計時器,完賽後計算各參加者目標時間實際完成時間之誤差,以誤差最少者為勝出。
計時 : 大會提供晶片
限時 : 1小時15分
收費 : 個人HK$90 /混雙HK$150

其他 :

登錄/註冊後可看大圖

作者: leefs    時間: 2011-6-18 23:27

登錄/註冊後可看大圖

免費泊車

各參賽者留意﹕
今次賽事場地預留泊車位置,
免費予參賽者停泊,
屆時請駕駛者根據工作人員指示。
作者: 阿火    時間: 2011-6-18 23:50
帶MP3機聽歌,可以嗎?
作者: leefs    時間: 2011-6-18 23:58
原帖由 阿火 於 2011-6-18 23:50 發表
帶MP3機聽歌,可以嗎?

所有可以顯示時間的工具都唔可以帶。
作者: 阿火    時間: 2011-6-19 00:02
原帖由 leefs 於 2011-6-18 23:58 發表 所有可以顯示時間的工具都唔可以帶。

但我部MP3機沒有顯示時間功能,都可以嗎?
作者: 阿火    時間: 2011-6-19 00:08
因為有啲人覺得聽音樂/歌曲可以調較步速,有啲人覺得唔會.... 所以想問清楚點....
作者: leefs    時間: 2011-6-19 00:13
原帖由 阿火 於 2011-6-19 00:08 發表
因為有啲人覺得聽音樂/歌曲可以調較步速,有啲人覺得唔會.... 所以想問清楚點....

唔會有人一早錄定音,
一邊跑一路聽住1.2,1.2,1.2,1.2,1.2......
掛!
作者: 阿火    時間: 2011-6-19 00:18
原帖由 leefs 於 2011-6-19 00:13 發表 唔會有人一早錄定音,一邊跑一路聽住1.2,1.2,1.2,1.2,1.2......掛!

我試過可以聽到歌曲裡面嘅節拍做定速,就好似你所講嘅1.2,1.2,1.2,1.2,1.2...... 囉!

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Yd5iS0M2Dyw&feature=player_embedded[/youtube]

作者: leefs    時間: 2011-6-19 00:22
原帖由 阿火 於 2011-6-19 00:18 發表

我試過可以聽到歌曲裡面嘅節拍做定速,就好似你所講嘅1.2,1.2,1.2,1.2,1.2...... 囉!

只要部機冇時間顯示就OK!
作者: 阿火    時間: 2011-6-19 00:24
原帖由 leefs 於 2011-6-19 00:22 發表 只要部機冇時間顯示就OK!

收到!謝謝!!
作者: 丁蟹    時間: 2011-6-19 11:37
精確定速挑戰賽 , 非常有趣和特別的比賽!  so  creative !!!
之前有無舉行過類似的東西 , 還是我太孤陋寡聞 ?
作者: lewischan    時間: 2011-6-19 12:28
跑完食buffet ? 無左?
作者: denis3885    時間: 2011-6-19 13:25
原帖由 leefs 於 2011-6-19 00:13 發表

唔會有人一早錄定音,
一邊跑一路聽住1.2,1.2,1.2,1.2,1.2......
掛!

其實懂樂理既人都會計到數,因為4/4拍子係 蓬蓬;都可以數步的。
作者: 得得地    時間: 2011-6-19 14:39
哦... 原來係公開嘅比賽, 唔係[長跑網]私房賽.

有興趣玩.   
作者: leefs    時間: 2011-6-19 15:32
原帖由 lewischan 於 2011-6-19 12:28 發表
跑完食buffet ? 無左?

有關自助午餐安排 ﹕
有意出席自助午餐會員,
請在以下連結人工智能報名或通知我。
https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=15379&extra=page%3D1
作者: 小比    時間: 2011-6-19 15:37
請悶點樣報名呢
作者: leefs    時間: 2011-6-19 15:40
原帖由 小比 於 2011-6-19 15:37 發表
請悶點樣報名呢

你喺會員我代你報名,
或明晚上"蒲崗村"填表。
作者: leefs    時間: 2011-6-19 15:48
原帖由 丁蟹 於 2011-6-19 11:37 發表
精確定速挑戰賽 , 非常有趣和特別的比賽!  so  creative !!!
之前有無舉行過類似的東西 , 還是我太孤陋寡聞 ?

以前(香港長跑會)搞過類似形式比賽。
作者: AlexCat    時間: 2011-6-19 15:54
原帖由 denis3885 於 2011-6-19 13:25 發表

其實懂樂理既人都會計到數,因為4/4拍子係 蓬 拍 蓬蓬 拍;都可以數步的。

同意!
仲有聽開隻歌有幾長自己知,甚至可以預先計歌曲中每一段的時間!
作者: 丁蟹    時間: 2011-6-19 18:05
原帖由 AlexCat 於 2011-6-19 15:54 發表

同意!
仲有聽開隻歌有幾長自己知,甚至可以預先計歌曲中每一段的時間!

絶對係 , 聽住MP3出術的方法極多!
如錄一段較短的音樂 , 如30秒 , 不停重覆播放 , 要計時好易!
科技進步 , 你錄音以提示實際時間也可以 !
但我相信咁樣就會失去比賽的意義 , 現在就是玩 "對跑步時間的感覺 " !
應該無人會咁出茅招~
作者: leefs    時間: 2011-6-19 22:39
由於報名表有不少錯漏地方,
請停止使用,
明天會再更新!
作者: YaNbAbI`    時間: 2011-6-20 10:58
點跑嫁...可唔可以詳細講下..
作者: leefs    時間: 2011-6-20 13:27
原帖由 YaNbAbI` 於 2011-6-20 10:58 發表
點跑嫁...可唔可以詳細講下..

比賽形式 : 各報賽者於報名時需申報目標完成時間,比賽進行時參賽者不可帶計時器,完賽後計算各參加者目標時間實際完成時間之誤差,以誤差最少者為勝出。

即唔喺鬥快只需跑自己!

作者: tommyleung    時間: 2011-6-20 13:41
原帖由 丁蟹 於 2011-6-19 18:05 發表 絶對係 , 聽住MP3出術的方法極多!如錄一段較短的音樂 , 如30秒 , 不停重覆播放 , 要計時好易!科技進步 , 你錄音以提示實際時間也可以 !但我相信咁樣就會失去比賽的意義 , 現在就是玩 "對跑步時間的感 ...

唔一定自己計既, 朋友計都得架, 只要朋友在起點同終點計時, 打個眼色, 叫個參賽者幾時過終點, 都可以好準架....

不過講到尾, 都係玩下者, 要出術就無意義了...
作者: leefs    時間: 2011-6-20 16:33
報名表已經更新!
作者: joew    時間: 2011-6-20 16:52
希望到時大會d距離準D啦..., 可能有人明明自己pacing好好, 但最後原來大會路程唔係6KM...
作者: lewischan    時間: 2011-6-21 09:09
我剛剛 fax 左 我同個仔張報名表

大家到時見!!!
作者: 大俠    時間: 2011-6-21 09:49
原帖由 丁蟹 於 19-6-2011 18:05 發表

絶對係 , 聽住MP3出術的方法極多!
如錄一段較短的音樂 , 如30秒 , 不停重覆播放 , 要計時好易!
科技進步 , 你錄音以提示實際時間也可以 !
但我相信咁樣就會失去比賽的意義 , 現在就是玩 "對跑步時間的感 ...

咩人都有, 應該唔比用先公平
作者: 711FF    時間: 2011-6-21 11:41
標題: 回復 1# 的帖子
組別 : 男子個人/女子個人/混雙2人組合(1男+1女)
無年齡組別????
咪只得3個組別??????
報名表又要填出生年..月..墳呢做嘜...
作者: 711FF    時間: 2011-6-21 11:46
原帖由 leefs 於 2011-6-18 23:58 發表

所有可以顯示時間的工具都唔可以帶。

大會報名表無講唔可以喎..
作者: AY60    時間: 2011-6-21 12:45
不太明白这个比赛要提倡什么?不斗智也不斗力又不许用高科技。
作者: 丁蟹    時間: 2011-6-21 15:21
原帖由 AY60 於 2011-6-21 12:45 發表

又唔係全無意義 ? 起碼我都諗到幾個!
1.可以令一些唔係一二線的跑手有機會攞下獎
2.當係一個GAME 啫 , JUST FOR FUN!
3.唔用高科技可以用感覺 , 其實練慣跑的人對自己跑幾快絕對心中有數!

跑步除了比賽 , 有時當係玩也可以 , 無需太執著認真!
參加與否個人選擇~ easy !! easy !!!
作者: AY60    時間: 2011-6-21 17:26
丁兄:这个我也明白,在下就是多咀, 不吐不快,要好好珍惜长跑网这平台,互相监督交流才有进步,希望大家多听多发表,善意的批评更欢迎 .
简单就是最好(simple is the best),这道理很多人都知道,何须搞得那么反复杂,跑步比赛就是斗快,个人或团队,大部份的参赛者可能志在参与,挑战自我,冠军只有一位,想不到还有其它方面要斗的.
作者: 丁蟹    時間: 2011-6-21 17:45
原帖由 AY60 於 2011-6-21 17:26 發表
丁兄:这个我也明白,在下就是多咀, 不吐不快,要好好珍惜长跑网这平台,互相监督交流才有进步,希望大家多听多发表,善意的批评更欢迎 .
简ࡕ ...

同意! 同意! 大家發表意見互相交流!!
作者: siuvan    時間: 2011-6-21 20:41
想請問一下, 混雙的$150報名費係for2人定1人的?
作者: jogging_cat    時間: 2011-6-22 08:25
原帖由 丁蟹 於 21-6-2011 15:21 發表

又唔係全無意義 ? 起碼我都諗到幾個!
1.可以令一些唔係一二線的跑手有機會攞下獎
2.當係一個GAME 啫 , JUST FOR FUN!
3.唔用高科技可以用感覺 , 其實練慣跑的人對自己跑幾快絕對心中有數!

跑步 ...
同意。其實要控制好均速都唔係一件簡單既事,其中都要運用好多技巧先,得,好多人跑步都會時快時慢,攪到臨尾爆晒,如果可以練到運用最高均速完成一個特定的距離就真係好好架喇。我在這方面都係控制得唔係咁好,應該要練習多D慣性跑,可惜我當日有事參加唔到,唔可同大家一齊玩,大家加油啦。

作者: gasoline    時間: 2011-6-22 16:02
原帖由 jogging_cat 於 2011-6-22 08:25 發表 同意。其實要控制好均速都唔係一件簡單既事,其中都要運用好多技巧先,得,好多人跑步都會時快時慢,攪到臨尾爆晒,如果可以練到運用最高均速完成一個特定的距離就真係好好架喇。我在這方面都係控制得唔係咁好,應該要 ...

同意, 其實係好難...

有幾個因素, 賽道(彎位, 闊窄位, 真實距離, 地面種類), 塞人, 天氣, 15秒前後....6km, 平均每km 唔可以多過2秒誤差, 如果唔係日日跑, 非常之難, 要知道人腳並唔係機器

就算上面位ching講用30秒既MP3 loop住來播, 都唔會易, 咁短會分左好多段, 好易數錯, (如果5min/k, 就要數60次)
作者: chuen3182    時間: 2011-6-22 16:33
步速6分鐘1K,MP3歌曲下載6首,每首6分鐘。      
哈哈!輕鬆跑,哎喲跑快咗,慢返少少。
將近聽晒6首,望見終點,快番少少…跑完。
好嘢!呀媽…我攞咗冠軍。(笑話一則)
作者: tommyleung    時間: 2011-6-22 16:42
原帖由 chuen3182 於 2011-6-22 16:33 發表 步速6分鐘1K,MP3歌曲下載6首,每首6分鐘。       哈哈!輕鬆跑,哎喲跑快咗,慢返少少。將近聽晒6首,望見終點,快番少少…跑完。好嘢!呀媽…我攞咗冠軍。(笑話一 ...

都係公平D, 咩都唔好用啦...其實...mp3都多數有時間 (最少有個track既時間), 咁係唔係即係算有時間display?

作者: chuen3182    時間: 2011-6-22 16:48
望住終點之前20m控制快慢,差距不出3~5秒。
作者: 小比    時間: 2011-6-22 17:29
原帖由 AY60 於 21-6-2011 12:45 發表
我想這比賽較着重趣味性 , 也可考驗掌握均速的技巧
作者: 小比    時間: 2011-6-22 17:43
原帖由 tommyleung 於 22-6-2011 16:42 發表

都係公平D, 咩都唔好用啦...其實...mp3都多數有時間 (最少有個track既時間), 咁係唔係即係算有時間display?
我一定乜都唔会帶的 , 自已握自已沒有意思
作者: jogging_cat    時間: 2011-6-22 21:03
原帖由 chuen3182 於 22-6-2011 16:33 發表
步速6分鐘1K,MP3歌曲下載6首,每首6分鐘。      " />" />
" />" /> 哈哈!輕鬆跑,哎喲跑快咗,慢返少少。
將近聽晒6首,望見終點,快番少少…跑完。
好嘢!呀媽…我攞咗冠軍。(笑話一 ...
哈...哈...哈...笑死我喇
作者: chuen3182    時間: 2011-6-22 23:52
其實我表達所講~精確定速跑是不能佩戴MP3、耳機、
及任何助聽器,除非有醫生批准外。
    ~以示公平、公正~
作者: gasoline    時間: 2011-6-23 00:54
其實主辦單位決定左俾唔俾帶冇時間display既mp3未架?
睇開頭既post應該係俾帶架喎
作者: sunrise    時間: 2011-6-23 09:52
我諗大家還是抱着一個歡樂跑的態度參加呢個比賽較好!
正常跑步比賽, 是鬥快的, 目標很清楚, 只要跑快過別人, 就會勝出.
呢個比賽, 是鬥準時, 即是說誤差比別人少,  就會勝出; 如果在球場繞圈, 只要好好控制步速, 10K速度控制在半分鐘之內唔難.  但在戶外(當佢足稱), 唔同的路面情況下, 加上要避人, 要準確預測自己的完成時間, 個人的PACING, 可能只佔一部分, 而運氣應該是決定勝負的關鍵!

以吹水盃為例, 有近百人參加, 而勝出者, 往往不是平日PACING好的人. 若這個比賽有幾百人參加, 有多人達到完全正確時間都唔出奇, 那麼勝負又如何分出來呢?

比賽就是優勝劣敗, 如果要靠運氣分勝負的話, 算唔算真正的比賽呢!

作者: 阿火    時間: 2011-6-23 10:58
我有諗過做大家嘅節拍器,沿途放聲高唱,用我難聽嘅歌聲成為大家嘅節拍,到終點大家齊齊攞獎亦齊齊嘔白泡!(笑話一則)
作者: leefs    時間: 2011-6-23 11:50
原帖由 chuen3182 於 2011-6-22 23:52 發表
其實我表達所講~精確定速跑是不能佩戴MP3、耳機、
及任何助聽器,除非有醫生批准外。
    ~以示公平、公正~

有關建議我會同主辦單位反映。
作者: chuen3182    時間: 2011-6-23 12:25
錯!錯!錯!
你們太認真了,這不是場比賽。      
是Game~是一個遊戲吧。
我哋大家都諗多咗喇……哈哈哈
作者: AY60    時間: 2011-6-23 13:32
我想这个比赛的主要目的还是斗快,挑战自我(PB),龟兔赛跑也斗快耶!什么精准定速只是次要,拿到那个精准奖都是运气使然,何必太在乎这个奖,倒不如开开心心去享受这活动. 希望多些长跑网会员能参加.
作者: 711FF    時間: 2011-6-23 13:54
要跑得盡有多難......要跑得準就好難....
作者: gasoline    時間: 2011-6-23 16:00
其實一開始見到呢個post, 只係覺得呢個係長跑網既一個event, 一個要準備而又有可能有奬品既約跑...

有少少想知, 如果有人因為諗住可用mp3, 而又俾左90蚊....而家又唔俾用, 諗住唔玩, 最後主辦單位會點處理?

達標奬, 如果唔用mp3, 個人估計可能會少過3個人拎到
作者: 得得地    時間: 2011-6-23 18:32
原帖由 得得地 於 2011-6-19 14:39 發表
哦... 原來係公開嘅比賽, 唔係[長跑網]私房賽.

其實我想問清楚......

表格上要填 [長跑網會員編號].

如果我之前係會員, 但係最近三四月冇俾錢續會, 咁即係可唔可以報名參加.

如果要係有效會員先得, 即係續會係咪用返同一號碼 ? 唔知趕唔趕得切 ?

謝謝 !   
作者: leefs    時間: 2011-6-23 23:03
原帖由 得得地 於 2011-6-23 18:32 發表

其實我想問清楚......

表格上要填 [長跑網會員編號].

如果我之前係會員, 但係最近三四月冇俾錢續會, 咁即係可唔可以報名參加.

如果要係有效會員先得, 即係續會係咪用返同一號碼 ? 唔知趕唔趕得切 ?

...

如果所填寫是有效會員編號,
本會將代支付有關報名費用,
如之前未有續會,
由於有關資料及編號已作廢,
請重新填表登記。
作者: stephensuen    時間: 2011-6-24 00:10
應該唔會參加LU,短左D,又有SPORTSOHO搞,怕怕啦之前又資料外洩,退款又慢
作者: Run23Go    時間: 2011-6-24 00:16
我想報混雙3k, 同Gary一組, 請問是否係呢度報名就可以了嗎?

Fanny
作者: 得得地    時間: 2011-6-24 00:56
原帖由 leefs 於 2011-6-23 23:03 發表
如果所填寫是有效會員編號,
本會將代支付有關報名費用,
如之前未有續會,
由於有關資料及編號已作廢,
請重新填表登記。

原來... 長跑網會員... 會免費參賽 ??
如果續會先報名, 唔知趕唔趕得切 ??
即係... 一係就自己俾 $90 報名, 就係咪會員都可以參加.   

謝謝回答.
作者: harrylee6124    時間: 2011-6-25 11:16
計跑器又如何?
作者: leefs    時間: 2011-6-25 12:00
原帖由 harrylee6124 於 2011-6-25 11:16 發表
計跑器又如何?

如果只有計步功能就無問題。
作者: leefs    時間: 2011-6-25 12:12
原帖由 Run23Go 於 2011-6-24 00:16 發表
我想報混雙3k, 同Gary一組, 請問是否係呢度報名就可以了嗎?

Fanny

星期一上蒲崗村填表啦!
作者: 阿火    時間: 2011-6-25 12:21
原帖由 chuen3182 於 2011-6-23 12:25 發表 錯!錯!錯!你們太認真了,這不是場比賽。       是Game~是一個遊戲吧。我哋大家都諗多咗喇……哈哈哈

駿哥講嘢笑屎我....
作者: 得得地    時間: 2011-6-29 16:59
點解份聲明咁得意......

同意賠償補償主辦單位...... 因我們參賽額外開支成本.

會唔會秋後算帳 ??   
作者: gasoline    時間: 2011-7-3 00:27
其實所有野confirm晒未? 交通又點安排? 起點並唔近迪士尼MTR
作者: leefs    時間: 2011-7-3 21:35
原帖由 gasoline 於 2011-7-3 00:27 發表
其實所有野confirm晒未? 交通又點安排? 起點並唔近迪士尼MTR

起點距離港鐵站約1公里,
步行路線(港鐵站>迪士尼酒店>大草坪),
約10-15分鐘腳程。
作者: gasoline    時間: 2011-7-3 23:15
alan兄, 我一陣send email 俾sportsoho同聽日打俾佢地confirm (好似係聽日deadline), 迪士尼水池左邊出去pier條路中途穿唔穿到過去? 定係一定要行神奇道繞大圈過去?
thx
作者: pan-pan    時間: 2011-7-5 23:23
sorry ah.... 17/7 我仍在鄭州工作緊呀! 我來不到........
作者: 得得地    時間: 2011-7-6 11:50
收到 sportsoho email 通知, 確定參賽資格.

謝謝長跑網版主安排及解答疑難.   
作者: leefs    時間: 2011-7-7 14:20

登錄/註冊後可看大圖

作者: gasoline    時間: 2011-7-7 17:46
thx alan兄, 原來0個個位真係穿到過去, 但我都未知有冇得玩, 打左2次電話都話遲下覆我, 唔知佢地想點
作者: leefs    時間: 2011-7-9 00:40
免費泊車

各參賽者留意﹕
今次賽事場地預留泊車位置,
免費予參賽者停泊,
屆時請駕駛者根據工作人員指示。
作者: di692    時間: 2011-7-11 15:32
標題: 回復 70# 的帖子
電單車可唔可以泊呢??
作者: 阿火    時間: 2011-7-12 09:33

「祝:精準定速挑戰賽當日天氣良好,跑手享受跑步過程!」

作者: leefs    時間: 2011-7-12 11:19
原帖由 di692 於 2011-7-11 15:32 發表
電單車可唔可以泊呢??

可以!
作者: LL3578    時間: 2011-7-12 12:39
標題: 精準定速挑戰盃參賽者須知
1. 報到及領取race pack 時間為早上8點至10點。

2. 本賽事將於早上10時15分起跑,如遇上低壓雷,則會稍為押後起跑時間。

3. 本賽將採用晶片計時,而參賽者身上不得攜帶任何計時裝置參賽,一經發現,將被取消資格。

4. 沖身安排:
大會已安排水車於賽後方便各參賽者沖身,而位置則離終點附近約40米石地。

5. 獎品:
所有參賽者可獲精美水壺及精美 T-shirt 一件(達表獎),至於派發T-shirt 安排,則會於賽後30-40天經alan派發
冠、亞、季軍的得獎者,可獲得Reecho 單車背囊乙個。
作者: 711FF    時間: 2011-7-12 13:34
呢個賽有冇即場報名?
作者: leefs    時間: 2011-7-12 18:58
原帖由 711FF 於 2011-7-12 13:34 發表
呢個賽有冇即場報名?

唔夠攝影師,
7兄不如過嚟幫大家影相啦!
作者: leefs    時間: 2011-7-12 22:58
標題: 義工招募
大會另提供交通,午餐,紀念品,車馬費,
有意參與成為賽事義工可聯絡我。

義工招募

登錄/註冊後可看大圖

要令「香港越野兩鐵挑戰賽 2011」順利進行,我們需要大量義工支持和幫忙。
若然你…
-在義工當值日年滿18歲 (2011年7月17日)
-想體驗戶外活動的樂趣、感受比賽氣氛
-認識更多的朋友,擴闊自己的生活圈子

請不要猶豫,加入我們的義工大家庭,我們需要你!亦歡迎你拉大隊登記報名。
你們的協助、歡笑聲、喝采聲是令賽事完滿的重要一環。你的喝采聲會為每位健兒帶來無限的支持與鼓舞!歡迎「你」以個人形式報名,或「你們」以小組形式報名。
按此下載報名表, 成為是次賽事之義工!

注意事項:1. 所有義工必須在當值日年滿18歲 (2011年7月17日)
2. 義工可能參與的工作範圍包括: 起點登記、場地佈置及清理、協助運輸工作、人流管制、為參賽健兒打氣及檢查站工作人員等。
3. 大會將會在收到閣下報名表後三個工作天之內,發出一封回覆電郵,若逾期仍未收到,請立即與我們聯絡。
4. 如報名之義工人數超出大會所需要之數目,將以其相關經驗及先到先得的方法安排義工之崗位。
5. 大會或因應賽事的實際情況而再作調動及安排工作,需要義工們給予配合。
6. 為了答謝各位義工的參與及支持,各義工將獲發證書乙張。
7. 大會將以電郵為主要聯絡方法。
8. 聯絡方法:
熱線: 2117 1011(接聽時間:星期一至五,上午9時至下午6時)
電郵:[email protected]
傳真: 2117 0023
有關賽事的詳情,可參閱大會的網頁http://mtb.sportsoho.com

作者: 711FF    時間: 2011-7-13 09:21
原帖由 leefs 於 2011-7-12 18:58 發表

唔夠攝影師,
7兄不如過嚟幫大家影相啦!

我都會到場...
作者: leefs    時間: 2011-7-14 20:48
標題: 參賽者須知
比賽日期︰2011 年7 月17 日(星期日)
報到時間︰上午9 時15 分至10 時正
報到地點︰香港迪士尼樂園度假區旁邊大草坪
起跑時間︰上午10 時15 分
•參加者須攜同報名者身份證明文件,請到香港迪士尼樂園度假區旁邊大草坪向報到處職員報到,並領取號碼布及計
時晶片遲到者作棄權論。
•必須穿著合適之運動服裝參加比賽。
•大會將提供行李寄存服務,但不會提供膠袋予參加者,貴重物品須自行保管,如有遺失大會恕不負責。
•必須佩戴大會當日派發或已登記的晶片作賽,及將號碼布扣於胸前作賽,遺失號碼布均不得參賽。
•計時晶片需妥善地繫上,並必須經過計時地墊.否則你的時間不能正確地紀錄,賽後無須交還計時晶片。
•參加者應於開賽前進行充足的熱身運動,如在比賽進行途中感到不適,請立刻通知附近之工作人員。
•大會有權更改開賽時間,以當場宣佈為準。
•報名資格不符、虛報資料、在比賽途中接受任何人士協助或擅自更改比賽路線將被取消資格,以及禠奪其所得的獎
項及成績。參加者須絕對服從大會之裁判,大會不設上訴。
•必須遵守場地的各項規則及大會的各項宣佈。
•不可擅自懸掛任何橫額及旗幟。
•作賽時,必須依照大會工作人員、當值工作人員及大會指示牌之指示,沿指定路線完成賽事。
•作賽時,除參賽人士外,其他人士一概不得進入賽道上。
•除本須知列明外,其餘規例俱依報名章程執行;本須知如有未盡善處,大會保留修改權利。

•賽事上不設上訴,一切以大會裁判的判決為準。
•比賽形式:參賽者於報名時需申報目標完成時間,比賽進行時參賽者不可帶計時器或有顯示時間或提示時間或按時響
鬧功能之工具,完賽後計算各參加者目標時間與實際完成時間之誤差,以誤差最少者為勝出。
•如乘搭的士、客貨車或私家車到場亦可於落客區上落。
•前往迪士尼樂園度假區之交通:可乘坐港鐵到達迪士尼樂園港鐵站。
•賽事當日會提供免費車位,到場時必須依照大會工作人員、當值工作人員及大會指示牌之指示泊車。

作者: ktluk    時間: 2011-7-14 23:37
Thank for Alan's information. Thank a lot
作者: 阿火    時間: 2011-7-15 21:35
各參賽選手:

呢兩日休息多啲、抖足精神,
做到心無雜念、集中意志、定速前進、精準無誤....

期待見到大家,禮拜日見!

作者: =chairman=    時間: 2011-7-16 02:53
祝各位參加跑友星期日順順利利,享受比賽!
作者: allanccl    時間: 2011-7-16 08:47
原帖由 gasoline 於 2011-6-23 00:54 發表
其實主辦單位決定左俾唔俾帶冇時間display既mp3未架?
睇開頭既post應該係俾帶架喎

比賽進行時參賽者不可帶計時器或有顯示時間或提示時間或按時響
鬧功能之工具。

賽道沿途都有義工的,如發現有人犯規,會記下賽號報告裁判,那跑手變成白跑了。

作者: jogging_cat    時間: 2011-7-16 09:37
「祝:精準定速挑戰賽當日天氣良好,舉行順利,跑手享受跑步過程!」
作者: 得得地    時間: 2011-7-16 10:49
參賽者須知比賽日期︰2011 年7 月17 日(星期日)
報到時間︰上午9 時15 分至10 時正
報到地點︰香港迪士尼樂園度假區旁邊大草坪
起跑時間︰上午10 時15 分

詳見 #79.

聽日可以瞓多少少, 精神少少去跑步.   
聽日應該唔會好熱, 希望順順利利.

多謝各位安排及各義工 !   

作者: gasoline    時間: 2011-7-16 15:58
原帖由 allanccl 於 2011-7-16 08:47 發表 比賽進行時參賽者不可帶計時器或有顯示時間或提示時間或按時響鬧功能之工具。賽道沿途都有義工的,如發現有人犯規,會記下賽號報告裁判,那跑手變成白跑了。

一路都冇人回答呢個問題, 亮哥你真的很有心

聽日我會帶2樣野跑, 一就係冇時間顯示既GPS Logger, 二就係一部冇時間display既MP3, 跑之前我會俾Registration Staff檢查的

至於DQ白跑等問題, 我是冇所謂的, 對我來說, 朝早跑一條平時你冇可能既地方, 呢個理由巳經足夠, 何況跑左係自己的

都係0個句, 我當聽日係約跑, 唔會跑到咁盡(好似上次奧運跑一樣, 不過今次我諗唔會塞人啩 )

再一次多謝亮哥提醒
作者: 大圍新跑手    時間: 2011-7-16 20:17
聽日本來報左名,突然有事來唔到跑,大家加油呀!
作者: Gunners    時間: 2011-7-16 23:34
祝大家聽日玩得開心d,個個d時間都分秒無誤
作者: leefs    時間: 2011-7-17 01:28
本 港 地 區 天 氣 預 測
多 雲 , 間 中 有 雨 。 氣 溫 介 乎 25 至 29 度 。 吹 和 緩清 勁 西 南 風 。
作者: 得得地    時間: 2011-7-17 13:03
估唔到有陽光, 好熱吓.

我應該比想像中跑慢咗,
但係我就比較早走, 唔知邊位師兄師姐得獎呢 ?

多謝各大會工作人員籌劃攝影行李指示水站等等等等各人.   
作者: blurmax    時間: 2011-7-17 13:17

Contrary to Tak Tak Tei Ching,

I probably ran faster than my estimated time of 33:30 mins in the sunny and humid morning today^.^

作者: Tarry    時間: 2011-7-17 16:49
今日既天氣唔錯, 祝各位跑友有好既peacing, 好好享受今日既定速賽事
作者: LL3578    時間: 2011-7-17 16:50
賽事已順利完成
今日天氣都幾好,唔似得之前咁落大雨,反而出太陽tim~~~
我而家俾D相你地先睹為快:
https://picasaweb.google.com/sam ... 1sRgCJitvMLm-9eAvwE
作者: blurmax    時間: 2011-7-17 17:02

Sam Ching,

Thanks so much^.^
作者: runrun    時間: 2011-7-17 17:54
返到屋企小睡剛醒, 估唔道今日夭氣轉好, 又曬又熱又濕, 防雨工具我帶齊, 但防曬則欠奉,  所以依家都有些地方曬得又紅又興, 今朝我都俾我訂嘅時間跑快了些少, 好好玩, 鬪定速比鬪跑快又另有一番樂趣, 多謝今日各位義工令今日嘅活動能順利成功舉行 !

多謝夢璃靚相 !
作者: philipccwong    時間: 2011-7-17 18:06
原帖由 LL3578 於 2011-7-17 16:50 發表 賽事已順利完成今日天氣都幾好,唔似得之前咁落大雨,反而出太陽tim~~~我而家俾D相你地先睹為快: https://picasaweb.google.com/sam ... 1sRgCJitvMLm-9eAvwE

Thanks so much!!
作者: 小比    時間: 2011-7-17 18:23
今早度過了一個愉快的上午 , 謝謝各位義工及夢漓靚相 , 辛苦晒 . 原本以為活动可能要在大雨下進行 , 怎知天公造美仲有少少陽光tim , 自己都俾預定時間快了小許 . 現場還碰見两位久未見面的舊同事参加單車比賽呢

作者: denis3885    時間: 2011-7-17 18:24
因為在停車場乾煎左幾粒鍾,
返到屋企立即昏迷,而家起身
精神煥發了;去吃晚飯啦!
作者: leefs    時間: 2011-7-17 19:03
男女子個人成績
作者: 阿火    時間: 2011-7-17 20:06
預告:相片稍後公佈(今晚11:00PM之前)

精準定速挑戰盃 2011 by 阿火

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2