香港長跑網 - 長跑長友

標題: 2011东丽杯上海国际马拉松 4.12.2011 [打印本頁]

作者: 哈利330    時間: 2011-8-8 22:27
標題: 2011东丽杯上海国际马拉松 4.12.2011
<br><p>&nbsp;</p>
<p><iframe src="http://www.shmarathon.com/news_details.asp?id=130" frameborder="0" height="548" width="1024"></iframe></p>

作者: 柔詠    時間: 2011-8-9 00:45
報名程序複雜嗎?
作者: allanccl    時間: 2011-8-9 08:24
報名還未開始。
作者: derek_cat    時間: 2011-8-9 11:22
报名不用着急的。。。。
作者: dominic.kwok    時間: 2011-8-14 16:38
係國內有跑友朋友指.今年會跑上南浦大橋...
咁可能條ROUTE會難度高左...

唔知單野堅唔堅,,
作者: 哈利330    時間: 2011-8-14 20:48
南浦大橋有幾分似汀九橋

登錄/註冊後可看大圖

作者: derek_cat    時間: 2011-8-14 23:21
原帖由 dominic.kwok 於 2011-8-14 16:38 發表
係國內有跑友朋友指.今年會跑上南浦大橋...
咁可能條ROUTE會難度高左...

唔知單野堅唔堅,,

目前还未有确切消息改道。。。

南浦高度比昂船洲大桥还是有差距的,下桥之后就是平路,比渣打的赛道容易很多
作者: dominic.kwok    時間: 2011-8-15 20:19
原帖由 derek_cat 於 2011-8-14 23:21 發表

目前还未有确切消息改道。。。

南浦高度比昂船洲大桥还是有差距的,下桥之后就是平路,比渣打的赛道容易很多

但一邊上斜一邊轉彎都甘.
作者: chanlouis911    時間: 2011-8-17 16:42
Who will go???

I think I will...
作者: 柔詠    時間: 2011-8-17 22:07
小弟都會報....未跑過.
作者: derek_cat    時間: 2011-8-30 01:58
?在??有看到official的改道消息。。。
作者: 阿馬    時間: 2011-8-31 14:24
小弟會報
今日上網址睇睇, 仲未有報名既消息
作者: chanlouis911    時間: 2011-9-1 13:29
第一阶段9月3日—9月27日(
作者: derek_cat    時間: 2011-9-1 21:22
新的?道:

?拉松(42.195公里)
中山?一路外??毅??(起?)→ 中山?一路 → 中山?二路 → 中山南路 → 南浦大? → 浦三路匝道下 → 浦?南路 → ?丰路 → 雪野路 → 雪野二路 → 世博?路 → 耀?支路→ 耀?路 → 耀?路 → 雪野二路 → ?清北路 → ?展路 → 周家渡路 → 博成路 → 上?路 → ?展路 → 世博大道 → 世博大道雪野路口(折返) → 世博大道 → 耀?路 → ?夏西路 → 上中路隧道上便道(折返)→ ?夏西路 → ?夏西路上南路口(折返)→ ?夏西路 → 耀?路 → 耀体路 → 耀体路?育路口(折返)→ 耀体路 → 耀?路 → 泳耀路 → ?方体育中心体育?2??(??)
作者: 柔詠    時間: 2011-9-2 02:55
自己上網報好 / 搵旅行社搞代報+自由行套票....有無師兄有意見?
作者: LIKINWO    時間: 2011-9-2 10:42
標題: 上馬最新資訊
轉載自磨房 - 獨處的魚

http://www.doyouhike.net/forum/running/528865,0,0,0.html

作者: kf    時間: 2011-9-2 16:07
[attach]16005[/attach]
作者: allanccl    時間: 2011-9-2 20:17
原帖由 柔詠 於 2011-9-2 02:55 發表
自己上網報好 / 搵旅行社搞代報+自由行套票....有無師兄有意見?

以前我都係搵旅行社幫忙報名,之後才慢慢諗跟團定係自由行;今年經過北馬五日內報名滿額後,想跑的話,最好報名先,不論是網上自己報定係搵旅行社幫忙,當然搵旅行社幫忙報名方便很多,不用擔心付款匯款的難題。我個人就喜歡自己網上報名,付款方面,上海馬拉松是可以去找換店匯款(¥1000以內的只收HK$30手續費),到時可PM小弟一齊匯款,閣下的個人資料不用給其他人(包括小弟),暫時我們有六個人會報全馬。
上海馬拉松全馬及半馬都要晶片計時及有電腦完成証書,是AIMS承認的馬拉松。
作者: GO!    時間: 2011-9-3 18:10
我都想自己網上報,但攪極都唔得
作者: allanccl    時間: 2011-9-3 20:31
原帖由 GO! 於 2011-9-3 18:10 發表
我都想自己網上報,但攪極都唔得

又唔係難喎! 一報名就成功了,小弟是用支付寶付款。你也試試丫,任何欄位不要留空,職業等等我填 無,香港郵編是999077

您已成功付款:160.00元

您的参赛证号为:4xxx

作者: allanccl    時間: 2011-9-3 21:02
今日開始網上報名了,想跑的請把握機會報名啊!
全馬只有6000名,半程马拉松8000人
小弟的比賽號碼(全馬)已經係4xxx了,如果照咁睇,全馬明天就滿了。

作者: AY60    時間: 2011-9-3 22:15
亮哥,謝謝報料,我和curlyhair 也報了。明天加油啊!
作者: GO!    時間: 2011-9-3 23:09
原帖由 allanccl 於 2011-9-3 20:31 發表

又唔係難喎! 一報名就成功了,小弟是用支付寶付款。你也試試丫,任何欄位不要留空,職業等等我填 無,香港郵編是999077
攪左成晚都俾完成唔倒交易
作者: 柔詠    時間: 2011-9-4 01:30
支付寶???
作者: fwk322    時間: 2011-9-4 08:47
標題: 回復 22# 的帖子
Antony, 加油啊
作者: AY60    時間: 2011-9-4 10:16
Thomas 你也來玩啊!
作者: fwk322    時間: 2011-9-4 15:55
標題: 回復 26# 的帖子
Thanks Anthony
my quota has been full. i only join the coming Macau mara.
作者: 哈利330    時間: 2011-9-4 21:57
我都報咗,参赛证号为:47xx

原帖由 allanccl 於 2011-9-3 21:02 發表
今日開始網上報名了,想跑的請把握機會報名啊!
全馬只有6000名,半程马拉松8000人
小弟的比賽號碼(全馬)已經係4xxx了,如果照咁睇,全馬明天就滿了。

作者: 柔詠    時間: 2011-9-5 00:38
小弟同朋友明早揾旅行社代報....希望仲有位。
作者: chanlouis911    時間: 2011-9-5 01:31
亮哥:我攪吾掂支付寶可以幫我報嗎?明天電你

作者: allanccl    時間: 2011-9-5 07:41
我明天回港了,晚上給你們報名,請收PM。
作者: 柔詠    時間: 2011-9-5 10:55
請問tee 係咪好大件?小弟169 cm ,62kg ...細碼可以嗎?
作者: GO!    時間: 2011-9-5 13:58
原帖由 allanccl 於 2011-9-5 07:41 發表
我明天回港了,晚上給你們報名,請收PM。

亮哥,我都一樣,可否幫我報,
作者: allanccl    時間: 2011-9-5 21:50
原帖由 柔詠 於 2011-9-5 10:55 發表
請問tee 係咪好大件?小弟169 cm ,62kg ...細碼可以嗎?

乜有得報size咩? 我報名都無呢項揀既!  小弟163cm,54kg都係著細碼,照睇你應該M碼以上。
作者: allanccl    時間: 2011-9-5 21:52
原帖由 GO! 於 2011-9-5 13:58 發表

無問題,明天小弟回港後會第一時間為支付寶充值,各位師兄師姐需要報這賽事請PM小弟。
作者: 哈利330    時間: 2011-9-5 22:37
請問 "体检合格证明" 係邊度辦最平? 普通私家診所係咪都有?

关于网上报名注意事项

1)   进入马拉松官方网站主页后,点击左侧在线报名窗口

2)认真阅读报名须知及网上报名的相关内容。

3)填写报名表。

4)网上缴纳报名费及芯片押金(健身跑除外)。

5)缴费完成后请勿立即关闭页面,等待10秒后页面自动转到号码生成界面。

6)完成报名结束,关闭页面。

7)报名确认后,参赛者本人请于在12月1日、2日(9:00—19:00)及3日(9:00—12:00)前携带身份证复印件或证明身份的有效证件及体检合格证明(健身跑除外)到中山南二路1500号上海东

作者: 柔詠    時間: 2011-9-6 00:01
小弟同3位朋友經旅行社報了....
小弟no. 49xx.....
作者: derek_cat    時間: 2011-9-6 22:38
原帖由 allanccl 於 2011-9-5 21:50 發表 乜有得報size咩? 我報名都無呢項揀既!  小弟163cm,54kg都係著細碼,照睇你應該M碼以上。

貓咪穿M碼的。。。。嘿嘿。。。
作者: derek_cat    時間: 2011-9-6 22:40
原帖由 哈利330 於 2011-9-5 22:37 發表 請問 "体?合格?明" 係邊度辦最平? 普通私家診所係咪都有??于网上?名注意事?                                                               1)   ?入 ...

師兄打印出報名表后,上面有體檢欄,蓋個醫院的章就可以。。。最好公立醫院,因為大陸沒有私家診所。。
作者: 馬拉    時間: 2011-9-6 22:48
原帖由 哈利330 於 2011-9-5 22:37 發表
請問 "体检合格证明" 係邊度辦最平? 普通私家診所係咪都有?

关于网上报名注意事项

1)   进入 ...

哈利,其實港澳台跑手是不需要體檢的,到時出示通行証副本拿號碼布就行。
作者: allanccl    時間: 2011-9-6 22:59

在上海馬拉松官網替閣下網上報名,但係打出:

网上报名名额已完,请和组委会报名处联系,电话64397092                                                                  

唔知係咪真係爆左,聽日再試。
作者: derek_cat    時間: 2011-9-6 23:02
原帖由 allanccl 於 2011-9-6 22:59 發表 在上海馬拉松官網替閣下網上報名,但係打出:网上?名名?已完,?和?委??名??系,??64397092                                         ...

線上已經滿了。。。不過,線下還可以報名的。。。

參考這個鏈接:
http://forum.freemarathon.org/thread-168-1-1.html

師兄需要的話,貓咪也可以幫忙報名。。
作者: derek_cat    時間: 2011-9-6 23:03
原帖由 馬拉 於 2011-9-6 22:48 發表 哈利,其實港澳台跑手是不需要體檢的,到時出示通行証副本拿號碼布就行。

好久未見師兄,這次來上海馬拉松嗎?
作者: allanccl    時間: 2011-9-6 23:14
原帖由 derek_cat 於 2011-9-6 23:02 發表

線上已經滿了。。。不過,線下還可以報名的。。。

參考這個鏈接:
http://forum.freemarathon.org/thread-168-1-1.html

師兄需要的話,貓咪也可以幫忙報名。。

唔該晒貓咪兄! 明天收齊他們的資料才能通知閣下代報,謝謝幫忙!
作者: dominic.kwok    時間: 2011-9-7 11:35
我自己係網上報左...

你地有經驗真係唔洗體檢?
作者: allanccl    時間: 2011-9-7 11:55
原帖由 dominic.kwok 於 2011-9-7 11:35 發表
我自己係網上報左...

你地有經驗真係唔洗體檢?

是的,一般國內馬拉松成功報名後,去拿號碼布用回鄉証或報名時用的証件便可,不會問你拿體檢証明的。
如果一定要體檢証明的,欠証明會報名唔成功,直至閣下提交到為止,例如貴州黔東南超100公里公路賽,無體檢証明是報不成功的。
作者: allanccl    時間: 2011-9-7 14:10

已替閣下成功報名,請收PM及電郵!
作者: allanccl    時間: 2011-9-7 14:11
今日又可以報名了,各位未報而又想報名的請襯早報名。
作者: dominic.kwok    時間: 2011-9-7 15:56
原帖由 allanccl 於 2011-9-7 11:55 發表

是的,一般國內馬拉松成功報名後,去拿號碼布用回鄉証或報名時用的証件便可,不會問你拿體檢証明的。
如果一定要體檢証明的,欠証明會報名唔成功,直至閣下提交到為止,例如貴州黔東南超100公里公路賽,無體檢証明 ...

謝~~~
作者: 柔詠    時間: 2011-9-7 16:08
經旅行社報, 佢問我選什麼size 件衫...,小弟答了細碼...
都好...唔用身體健康證明. 方便
作者: 馬拉    時間: 2011-9-7 17:57
原帖由 derek_cat 於 2011-9-6 23:03 發表

好久未見師兄,這次來上海馬拉松嗎?

謝謝貓咪兄!
很懷念當年上馬--廈馬賽道上同上海自由馬,黑子馬拉松團隊一起奔走在賽道的情景,.....跟他們跑了20公里,追不上啦!
其待有機會再去見見我的好朋友四候,小海,楊州光頭,黑子,還有很多記不起名字,下面幾個朋友你一定認識!
[attach]16036[/attach]
[attach]16037[/attach]
[attach]16038[/attach]

長跑網師兄eric,當年還不認識他

作者: GO!    時間: 2011-9-7 23:01
原帖由 allanccl 於 2011-9-7 14:10 發表

已替閣下成功報名,請收PM及電郵!

謝謝!
作者: 坑口公牛    時間: 2011-9-8 00:00
亮哥,我成功報名,比賽號碼33xx.到時唔好跑咁快等我可以跟到.
作者: allanccl    時間: 2011-9-8 00:14
原帖由 坑口公牛 於 2011-9-8 00:00 發表
亮哥,我成功報名,比賽號碼33xx.到時唔好跑咁快等我可以跟到.

這個.....唔敢應承! 我和Gary有個約定,5:30/K,唔準扯爆我,希望sub4,應該可以的,期望!
作者: allanccl    時間: 2011-9-8 00:22
原帖由 dominic.kwok 於 2011-9-7 15:56 發表

謝~~~

不用客氣! 說真的(個人意見),國內定的標準很高,執行的很低,真的不用花錢去做甚麼體檢,我花的(錢)太多了,實際要睇的太少了! 每次都給我的同伴堅哥取笑,結果都係....憑証件拿號碼布選手包。
作者: allanccl    時間: 2011-9-8 00:28
原帖由 柔詠 於 2011-9-7 16:08 發表
經旅行社報, 佢問我選什麼size 件衫...,小弟答了細碼...
都好...唔用身體健康證明. 方便

這個是長鴻旅行社的好處,他們會早一日替你去拿號碼布選手包,所以問定你甚麼碼,他們的服務真的好,不能不給他5個讚! 健康証明......香港人真的不需要,賽會已應承香港人及外國人不用的。
作者: allanccl    時間: 2011-9-8 00:29
今日又可以報名了,各位未報而又想報名的請襯早報名。
作者: derek_cat    時間: 2011-9-8 22:45
標題: 回復 51# 的帖子
??一些。。打旗的是大光?。。。哈。。。
作者: 柔詠    時間: 2011-9-8 23:20
亮哥,
上海終点有展覽嗎?有無D运動紀念野買下?
还是12-03,取号碼布該處有野睇下,買下?
作者: 坑口公牛    時間: 2011-9-8 23:47
原帖由 allanccl 於 2011-9-8 00:14 發表

這個.....唔敢應承! 我和Gary有個約定,5:30/K,唔準扯爆我,希望sub4,應該可以的,期望!hgjD088" />" />hj

亮哥我邊有本事扯爆你,廈門我都要4個幾鐘.
作者: allanccl    時間: 2011-9-8 23:51
原帖由 柔詠 於 2011-9-8 23:20 發表
亮哥,

通常拿號碼布那幾天場地都有相關的展覽及賣野,反而比賽日終點多數沒有,因佢地要好多人做打印成績,發紀念品及獎品等,四年前係咁,唔知有無變。
作者: 柔詠    時間: 2011-9-9 08:23
原帖由 allanccl 於 2011-9-8 00:28 發表

這個是長鴻旅行社的好處,他們會早一日替你去拿號碼布選手包,所以問定你甚麼碼,他們的服務真的好,不能不給他5個讚! 健康証明......香港人真的不需要,賽會已應承香港人及外國人不用的。

錦情況,自己12-03去拿號碼布好d, 可以選 tee size,又可以睇下野...
作者: allanccl    時間: 2011-9-9 08:50
原帖由 柔詠 於 2011-9-9 08:23 發表

錦情況,自己12-03去拿號碼布好d, 可以選 tee size,又可以睇下野...

絕對贊同!
作者: derek_cat    時間: 2011-9-9 19:06
原帖由 柔詠 於 2011-9-8 23:20 發表
亮哥,

取號碼布地方有展覽,不過好像沒有啥紀念品。。。
作者: allanccl    時間: 2011-9-16 23:23
香港直飛上海來回機票只需HK$1140(東方航空),連稅後$1801,請往以下連結按入來回程既日期睇睇:

http://www.zuji.com.hk/flights/hong_kong-shanghai?&source=CRM_EDM_WEEKLY_GLOBALSALEA_16SEP2011_FLT_SHA&om_rid=AAAaXF&om_mid=_BOctanB8ddSkG5
作者: curlyhair    時間: 2011-9-17 13:36
原帖由 allanccl 於 2011-9-16 23:23 發表
香港直飛上海來回機票只需HK$1140(東方航空),連稅後$1801,請往以下連結按入來回程既日期睇睇:

http://www.zuji.com.hk/flights/hong_kong-shanghai?&source=CRM_EDM_WEEKLY_GLOBALSALEA_16SEP2011_FLT_SHA&om_ ...

謝謝亮哥
作者: 柔詠    時間: 2011-9-17 22:20
若..12月2日去,12月6日番...
5日4夜...加機票, 洗費....
應該$4000得了...
作者: allanccl    時間: 2011-9-17 22:55
原帖由 柔詠 於 2011-9-17 22:20 發表
若..12月2日去,12月6日番...
5日4夜...加機票, 洗費....
應該$4000得了...

如果住7daysInn那類酒店,一個人一間房,足夠有餘了。
作者: 柔詠    時間: 2011-9-18 15:36
酒店最好近起跑地点....
作者: allanccl    時間: 2011-9-19 09:02
原帖由 柔詠 於 2011-9-18 15:36 發表
酒店最好近起跑地点....

是的,最好係步行幾分鐘便到起步點就正了。
作者: 柔詠    時間: 2011-9-19 19:58
亮哥,有酒店介紹嗎?
平平地就得....小弟都有叫旅行社Plan d 套票報下价。
作者: derek_cat    時間: 2011-9-22 23:38
原帖由 allanccl 於 2011-9-19 09:02 發表 是的,最好係步行幾分鐘便到起步點就正了。

去年貓咪跟他們一道住的。。。到起點只有幾十米。。窗外可以看得到起點。。

今年的起點變到外灘陳毅廣場了。。
作者: derek_cat    時間: 2011-9-22 23:40
原帖由 柔詠 於 2011-9-19 19:58 發表 亮哥,有酒店介紹嗎?平平地就得....小弟都有叫旅行社Plan d 套票報下价。

師兄現在不用著急,12月時候住宿不緊張的
作者: allanccl    時間: 2011-9-23 00:32
原帖由 derek_cat 於 2011-9-22 23:38 發表

去年貓咪跟他們一道住的。。。到起點只有幾十米。。窗外可以看得到起點。。

今年的起點變到外灘陳毅廣場了。。

這個陳毅廣場難去嗎?坐地鐵行不行?那個站最近 ? 今年打算住便宜點,如果坐地鐵一程不用轉線便好了。
作者: 哈利330    時間: 2011-9-23 09:25
南京東路站應該是最近的,估計都要步行半公里左右。請問起點的位置是否可以東方明珠塔作背景拍照?

http://www.mapbar.com/search/#c=%E4%B8%8A%E6%B5%B7%E5%B8%82&k=%E9%99%88%E6%AF%85%E5%B9%BF%E5%9C%BA&pn=1&rn=10&wf=ls

[attach]16095[/attach]

原帖由 allanccl 於 2011-9-23 00:32 發表

這個陳毅廣場難去嗎?坐地鐵行不行?那個站最近 ? 今年打算住便宜點,如果坐地鐵一程不用轉線便好了。

作者: curlyhair    時間: 2011-9-23 13:09
東方航空香港直飛上海來回機票十二月份連稅後大概HK$1691

http://hk.flychinaeastern.com
作者: allanccl    時間: 2011-9-23 21:38
原帖由 curlyhair 於 2011-9-23 13:09 發表
東方航空香港直飛上海來回機票十二月份連稅後大概HK$1691

http://hk.flychinaeastern.com

謝謝戀毛師兄!
作者: 柔詠    時間: 2011-10-11 17:02
亮哥,
請問上海之行,机票,酒店...你計劃左未?
小弟仲未......想參考下。
作者: allanccl    時間: 2011-10-11 17:04
原帖由 柔詠 於 2011-10-11 17:02 發表
亮哥,

PM收到,會PM覆閣下。
作者: allanccl    時間: 2011-10-11 17:16
原帖由 柔詠 於 2011-10-11 17:02 發表
亮哥,

請看#76貼子,東方航空,香港直飛上海,時間比較好,其他春秋航空會便宜些,但晚機,去到好夜。http://www.china-sss.com/
作者: derek_cat    時間: 2011-10-11 19:22
原帖由 哈利330 於 2011-9-23 09:25 發表
南京東路站應該是最近的,估計都要步行半公里左右。請問起點的位置是否可以東方明珠塔作背景拍照?

http://www.mapbar.com/search/#c=%E4%B8%8A%E6%B5%B7%E5%B8%82&k=%E9%99%88%E6%AF%85%E5%B9%BF%E5%9C%BA&pn=1&r ...

可以拍到东方明珠等,不过上海早晨经常有雾,能见度不好。。。
作者: derek_cat    時間: 2011-10-11 19:27
原帖由 allanccl 於 2011-9-23 00:32 發表 這個陳毅廣場難去嗎?坐地鐵行不行?那個站最近 ? 今年打算住便宜點,如果坐地鐵一程不用轉線便好了。
刚看到。。。地铁2号线和10号线的南京东路站下车,估计走过去一刻钟左右。。。
作者: derek_cat    時間: 2011-10-11 19:33
香港-上海的特价机票,春秋199和299:
http://www.china-sss.com/SHA_HKG_True_89
作者: dominic.kwok    時間: 2011-10-14 15:43
多謝大家議建, 機票我諗住到時先用ASIA MILES 去換..因為想坐KA 舒服D, 而且位又一定夠...
作者: 柔詠    時間: 2011-10-14 16:50
想問起跑時“行李”存放, 終點取回....安排好嗎?
途中水站安排呢?
小弟計劃会住南京東路的“東亞飯店” ,近起点嗎?
小弟未跑过的.....
請師兄們指教....thanks .
作者: derek_cat    時間: 2011-10-17 14:50
原帖由 柔詠 於 2011-10-14 16:50 發表 想問起跑時“行李”存放, 終點取回....安排好嗎?途中水站安排呢?小弟計劃会住南京東路的“東亞飯店” ,近起点嗎?小弟未跑过的.....請師兄們指教....thanks .

东亚饭店到起点有一段路,应该不超过2km

上马的行李存放没有问题,速度也还好

水站安排应该跟渣打马拉松差不多,每5km一个饮料站和水站,二者间隔2.5km
作者: 柔詠    時間: 2011-10-17 21:21
原帖由 derek_cat 於 2011-10-17 14:50 發表

东亚饭店到起点有一段路,应该不超过2km

上马的行李存放没有问题,速度也还好

水站安排应该跟渣打马拉松差不多 ...

謝謝師兄的意見

12月03...去哪裡取號碼布呢? 方便嗎?
作者: derek_cat    時間: 2011-10-18 15:19
原帖由 柔詠 於 2011-10-17 21:21 發表 謝謝師兄的意見12月03...去哪裡取號碼布呢? 方便嗎?

领号码布在东亚展览馆,就是在上海体育馆旁边,地铁1号线和4号线可到,周围还有几十条公交线路,交通方便的。
作者: 柔詠    時間: 2011-10-18 16:18
derek cat 兄
多謝答覆,小弟已訂“上海仕佳酒店”
作者: jefflam77    時間: 2011-10-26 20:51
標題: 回復 89# 的帖子
幾錢?我都報了上馬>
作者: 柔詠    時間: 2011-10-27 01:11
原帖由 jefflam77 於 2011-10-26 20:51 發表
幾錢?我都報了上馬>

3人room...人仔$298一晚....
本來想住"上海小喔", 單人人仔$98一晚....
2者都應該就腳.......
作者: jefflam77    時間: 2011-10-31 22:08
原帖由 柔詠 於 2011-10-27 01:11 發表

3人room...人仔$298一晚....
本來想住"上海小喔", 單人人仔$98一晚....
2者都應該就腳.......

Ching, how an i book the shinghai hotel lei/?
作者: 柔詠    時間: 2011-11-1 12:21
原帖由 jefflam77 於 2011-10-31 22:08 發表

Ching, how an i book the shinghai hotel lei/?

師兄,
可以上 "chinahotel.com"登錄做會員...再訂酒店....小弟都係錦做....email 問野...1日後就有回復.
作者: jefflam77    時間: 2011-11-3 21:48
原帖由 柔詠 於 2011-11-1 12:21 發表

師兄,
可以上 "chinahotel.com"登錄做會員...再訂酒店....小弟都係錦做....email 問野...1日後就有回復.

i will book 錦江外灘 cost. 人仔190/nite
作者: 柔詠    時間: 2011-11-4 00:04
仲有1個月.....有d 緊張,首次跑 “港外”....
是否12-3,手持回鄉證去取選手包就可以....小弟無身體健康證明。
作者: jefflam77    時間: 2011-11-7 15:17
原帖由 柔詠 於 2011-11-4 00:04 發表
仲有1個月.....有d 緊張,首次跑 “港外”....
是否12-3,手持回鄉證去取選手包就可以....小弟無身體健康證明。

上年北京全馬我就print張email手持回鄉證去取選手包就可以,健康證明(北京唔洗),上面post d師兄話唔洗,你驚就在hk 診所睇.上年北京俾個好細的bag裝當天物品/不知上海係點?有冇ching上年有經驗?
作者: jefflam77    時間: 2011-11-7 17:54
仁爱医院在现场报名附近(当然了领装备也在附近)
中午怕医生休息。

以下是俺现场报名时的体检过程,供参考
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
http://bbs.running8.com/blog-82954-32594.html
坐3号线到漕溪路下来,2号口出站直走到高架然后右拐,步行约10分钟到仁爱医院体检
进医院左走,进2号楼,护士小姐都很客气,直接跟她们说马拉松体检,她们就知道了。
坐电梯到3楼,那里有体检的前台,登记后,会给张付费单子,
从前台左边的楼梯走到2楼付费10元,再回到3楼,
护士量血压,再到内科医生那里测心率,
最后到前台盖章,体检就完毕了。
出医院后沿着高架路走,约10分钟到中山南2路1500号,进大门往右一点点,就是报名处。
作者: allanccl    時間: 2011-11-7 22:28
唉! 都唔想回應了! 以前都講過,同賽會講好,香港人無體檢這回事,你怕的,帶兩張馬拉松的比賽証書証明你跑過馬拉松便可,否則,去上海做個體檢吧! 任隨尊便! 唉! 香港人!
作者: allanccl    時間: 2011-11-7 22:35
為甚麼? 香港人已經免除體檢証書,硬要申請體檢証書,算了吧,我不管了!  其實,我今年花了HK$150取了私家醫生的體檢証書。目的是報貴州106K的賽事,很肉赤啊! 你們..唉....無話可說了!
作者: AY60    時間: 2011-11-7 23:06
Yeah, don't worry about such health proof. If SHM insists on that, I would give up to run and tell HK newspapers about this stupid requirement. We should concentrate on the upcoming training/preparation. There are just 27 days left.

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2