香港長跑網 - 長跑長友

標題: 2012.1.29 馬鞍山盃8K長跑賽2012暨2公里賽 [打印本頁]

作者: saki    時間: 2011-10-9 22:20
標題: 2012.1.29 馬鞍山盃8K長跑賽2012暨2公里賽
賽事網頁:
http://202.131.44.50/activist/aaActDetail.asp?ActID=87

主辦機構網頁:
http://www.acthk.org

表格下載:
http://202.131.44.50/activist/doc/2012_8k_long_run_form.pdf

網上報名:
未有提供

路線地圖:
稍後提供

主辦機構: 家悠站 (Le'Point)
協辦機構: 力行社
日期      : 2012年1月29日 (星期日) (年初七)
時間      : 9:00 a.m.
地點      : 馬鞍山運動場
路線      : 由馬鞍山運動場出發, 沿海濱長廊及城門河緩跑徑至沙田醫院附迎折返 (詳情請參考路線地圖)
距離      : 8.00公里 / 2.00公里
時限      : 1小時30分 (8公里) / 20分 (2公里)
組別      : 八公里
               男子 - 元老二組 (1941-). 元老一組 (1942-51), 先進組 (1952-55), 壯年組 (1956-65), 成人組 (1966-75), 青壯組 (1976-88),  青年組 (1989-95), 少年組 (1996-99)
               女子- 元老二組 (1941-). 元老一組 (1942-51), 先進組 (1952-55), 壯年組 (1956-65), 成人組 (1966-75), 青壯組 (1976-88),  青年組 (1989-95), 少年組 (1996-99)
               二公里
                男子 - 公開組 (1999), 少年組 (2000+)
                女子 - 公開組 (1999), 少年組 (2000+)
費用      : $80
名額      : 1,500
截止日期: 2011年12月31日 (星期六)
查詢      : 2607-1780 / [email protected]

作者: saki    時間: 2011-10-9 22:20
reserved by bm
作者: stitch    時間: 2011-10-9 23:32
報左, 第二年跑,大家多多指教!
作者: Gunners    時間: 2011-10-10 04:12
Saki師兄.
比賽日期係2012年1月29日.截止報名日期係2011年12月31日

作者: saki    時間: 2011-10-10 08:35
原帖由 Gunners 於 2011-10-10 04:12 發表
Saki師兄.
比賽日期係2012年1月29日.截止報名日期係2011年12月31日

已更正, 多謝指出錯誤
作者: baki    時間: 2011-12-13 23:28
在渣馬前的小熱身賽,想參加,有表格下載嗎?
作者: LL3578    時間: 2011-12-13 23:38
標題: 回復 8# 的帖子
係主辦單位個網頁或者你再睇番之前個post 係有得download 嫁
作者: baki    時間: 2011-12-21 21:44
終於寄了報名表
作者: bazihk    時間: 2011-12-21 22:21
我昨天親身去力行社報名。
作者: chuen3182    時間: 2011-12-21 22:57
我早兩日都寄咗報名表格信去,先進二組。
作者: bazihk    時間: 2011-12-22 00:18
原帖由 chuen3182 於 2011-12-21 22:57 發表
我早兩日都寄咗報名表格信去,先進二組。

駿哥:好似無先進二組播?
作者: alexywk    時間: 2012-1-11 14:06
收到通知書了, 參加者必須於 2012年1月16 - 20日 上午10時30分 至 晚上7時期間,
帶同通知書到 力行社 (馬鞍山 鞍誠街 28號 富輝商場 1樓 66號) 領取計時晶片及號碼布。
作者: chuen3182    時間: 2012-1-11 17:09
sorry…先進組先正確。
謝謝你阿拔…
作者: bazihk    時間: 2012-1-11 23:10
原帖由 chuen3182 於 2012-1-11 17:09 發表
謝謝你阿拔…

吾洗sorry ...la,我係壯年組,到時見。

作者: 雄出沒注意    時間: 2012-1-14 12:21
我報左隊制, 唔知有幾多隊參賽呢?
作者: AY60    時間: 2012-1-14 17:19
各位當天加油啊!跑出好成績。

作者: fwk322    時間: 2012-1-15 13:47
標題: 回復 18# 的帖子
anthony你跑5跑呀?
作者: AY60    時間: 2012-1-17 12:34
No la because its just one week right before SCM. I may take photos for you guys on that day. Do enjoy your race!
作者: fwk322    時間: 2012-1-17 21:00
標題: 回復 20# 的帖子
Anthony, i will join the race organised by Hospital Authority Lunar Run for 11KM. So i will not join the above race. See u at SCHKM. I will start at 7:15 for Full Marathon Run 1.
作者: baki    時間: 2012-1-18 19:43
那件紀念背心真的令我吃一驚,還是去年的好
作者: LL3578    時間: 2012-1-18 19:51
原帖由 baki 於 2012-1-18 19:43 發表
那件紀念背心真的令我吃一驚,還是去年的好

今年送果件衫勁似玩舞龍舞獅果D人著既衫
作者: chuen3182    時間: 2012-1-18 21:00
件衫着來扒龍舟都好搶眼啵,包無得輸~~~
作者: violalo    時間: 2012-1-19 18:08
標題: Got the Race no. finally!!!
A1140 will collect the race pack on race day!!!

Cheers,
Viola
作者: hcli    時間: 2012-1-21 02:06
原帖由 LL3578 於 2012-1-18 19:51 發表 今年送果件衫勁似玩舞龍舞獅果D人著既衫

我就話似馬路修路工人件背心!
作者: baki    時間: 2012-1-22 21:02
應在哪個港鐵站下車到運動場比較近?
作者: kin8333    時間: 2012-1-22 21:24
原帖由 baki 於 2012-1-22 21:02 發表
應在哪個港鐵站下車到運動場比較近?

馬鐵-恒安站
作者: LL3578    時間: 2012-1-24 20:28
標題: 報名人數小統計(8k)
自從1月15號我係某兩場賽事賽前既小統計好似對各位都有D用所以我呢次又重施故技,又要數下先
當然呢次就數得比較辛苦D,因為主辦單位網頁出既參賽者名單係跟姓氏既英文字母去排
我點數果陣比較辛苦,如有錯誤,請見諒

先黎8k賽參賽資料統計
今屆既報名情況比我想中像中踴躍,有超過1000人報名
總報名人數 1123人 (829男、294女),相比起上屆得663人參賽,多左接近70%
而各組別報名人數分佈如下

組別男子女子
少年組
青年組130
青壯組128
成人組130
壯年組
先進組
元老I組
元老II組11

作者: Anthony    時間: 2012-1-24 20:40
我星期日會去馬鞍山影相。大家記得著網衫。
作者: bazihk    時間: 2012-1-24 21:03
原帖由 Anthony 於 2012-1-24 20:40 發表

多謝Anthony ching,我個壯年組最多人成200人比賽!
作者: LL3578    時間: 2012-1-24 21:10
標題: 報名人數小統計(2k + 隊際/親子) 及 賽前分析
至於2k賽事方面
總報名人數為327人( 196男、131女)
而各組別參賽人數分佈如下
男子組:88
男子少年組:108
女子組:65
女子少年組:66

去到隊際同親子賽
先講親子賽,今屆有51對參賽,比上屆多左成倍
而8k隊際就分三類既
第一類就係任何人都可以自由組隊既公開隊際
今年有14隊(男子11隊、女子3隊)
第二類就係比D政府部門或者慈善機構D職員組隊參與既,果度就有15隊(男子8隊、女子7隊)
剩番果類就係校際賽,以隊際賽黎計,報名情況都幾踴躍,有31隊(男子22隊、女子9隊)

講完一大攤數字上既野,就學下D評馬人做下賽前分析先
馬鞍山盃既舉行日期往往就係係渣馬前一個禮拜日舉行,所以好多時報名情況就唔算踴躍
但今屆既情況有變,有超過一千人報名參賽,可能係同沙田區既賽事係過往果一、二年因受到個別單車友搞搞震而難產有關

夢璃於上屆賽事中以6秒之差與飲恨,只得第7名,無緣登上頒獎台,
所以今屆捲土重來,誓報仇雪恨,可以於沙田區既土地上"示威"
雖然今屆賽事高手雲集,但夢璃於今個賽季狀態大勇,先後於不同既10k賽事中奪冠
睇下黎緊禮拜日(人日),可唔可以報仇成功,拎獎之餘,仲贏埋同IEd長跑隊暗中打緊既牙骹戰,
並為接下黎既渣打半馬造sub120 打下一支強心針?
作者: LL3578    時間: 2012-1-24 21:13
原帖由 bazihk 於 2012-1-24 21:03 發表

多謝Anthony ching,我個壯年組最多人成200人比賽!

Albert ching, 如果係hea 跑既話,基本上呢堆數字可以唔洗理
但對於間唔中有拎獎既人,可能呢堆野對於佢部署無疑係有幫助
作者: bazihk    時間: 2012-1-24 21:23
原帖由 LL3578 於 2012-1-24 21:13 發表

Albert ching, 如果係hea 跑既話,基本上呢堆數字可以唔洗理

Sam ching: 明白,我都相信你好有機會攞獎,以你今年成績,sub 120 都無問題啦!

作者: leefs    時間: 2012-1-27 10:27
原帖由 Anthony 於 2012-1-24 20:40 發表

星期日賽事攝影安排 :
本會攝影義工請賽後找我領取紀念品!
同時我們會在主看台東邊設立集合點。

作者: 小叻    時間: 2012-1-27 10:53
原帖由 LL3578 於 2012-1-24 21:13 發表

其實每組有幾多人都係假, 最重要係年齡分組方法, 和對手名單...
只有3個人參賽, 但全部快過你而又同組都係死~!
作者: jogging_cat    時間: 2012-1-27 13:08
原帖由 LL3578 於 24-1-2012 21:10 發表
至於2k賽事方面
總報名人數為327人( 196男、131女)
而各組別參賽人數分佈如下
男子組:88
男子少年組:108
女子組:65
女子少年組:66

去到隊際同親子賽
先講親子賽,今屆有51對參賽,比上屆多左成倍
而8 ...
祝夢璃順利報仇成功,渣馬順利sub 120,加油。
作者: di692    時間: 2012-1-28 08:51
原帖由 leefs 於 2012-1-27 10:27 發表

星期日賽事攝影安排 :
本會攝影義工請賽後找我領取紀念品!
同時我們會在主看台東邊設立集合點。

我會去做攝影2公的!!
作者: lewischan    時間: 2012-1-28 11:17
加油呀  夢璃!!!!
作者: tank1438    時間: 2012-1-28 12:06
大家加油呀!
我同一時間會在城門河畔跑醫管局11km的比賽呀!
作者: mill    時間: 2012-1-28 20:32
原帖由 di692 於 2012-1-28 08:51 發表

我會去做攝影2公的!!

辛苦晒Add文~~~
作者: allanccl    時間: 2012-1-28 21:32
各位參賽跑手加油! 我聽日都會黎映相打氣的。
作者: alexywk    時間: 2012-1-28 21:35
我聽日應該都會到賽道幫大家影相!到時見啦!
作者: chuen3182    時間: 2012-1-29 07:25
謝謝各位有心有力義公及攝影師~Thx
作者: chuen3182    時間: 2012-1-29 07:34
sorry!剛剛在巴士上,手機上網,誤按了個差字,但手機編輯功能又改不了,
點都好啦!再次多謝義公及攝影師。                        
作者: shogikin    時間: 2012-1-29 10:44
歡迎大家去投票區
投選
賽後投票  及  全年總選

Kin in Running
作者: bazihk    時間: 2012-1-29 11:08
35'26 完成,多謝各影相網友及沿途義工,今天天氣好,賽道安排比往年改進不少,氣氛非常好!
作者: baki    時間: 2012-1-29 12:00
我就約42分完成
作者: fwk322    時間: 2012-1-29 20:34
恭喜夢妮師兄 ET師兄 和其他得獎Ching CtSe
作者: AY60    時間: 2012-1-30 14:35
恭喜恭喜各位得奖及PB的网友!龙年好开始。渣马再接再厉
作者: bazihk    時間: 2012-1-30 15:30
原帖由 AY60 於 2012-1-30 14:35 發表
恭喜恭喜各位得奖及PB的网友!龙年好开始。渣马再接再厉

AY, 我雖然 PB 吾倒,但當渣馬前操一操短速,keep 住 d 狀態都好呀!
作者: AY60    時間: 2012-1-30 16:54
Albert兄,你这高速度我同你斗1K都吾掂啊!
可以的话星期天在起步点一起拍照。
作者: bazihk    時間: 2012-1-30 18:51
原帖由 AY60 於 2012-1-30 16:54 發表
Albert兄,你这高速度我同你斗1K都吾掂啊!
可以的话星期天在起步点一起拍照。

AY 兄, 收到!收到!希望到時我可以跟得上你 sub 4 跑畢全馬啦!
作者: hcli    時間: 2012-1-31 22:43
Result out !

http://202.131.44.50/activist/doc/MOS_2012_8k_result.xls

http://202.131.44.50/activist/doc/MOS_2012_2k_result.xls
作者: bazihk    時間: 2012-1-31 23:13
原帖由 chuen3182 於 2012-1-11 17:09 發表
謝謝你阿拔…

駿哥你差啲攞獎ah,鄧李吳弟!
作者: LL3578    時間: 2012-2-1 10:11
標題: 夢璃賽後總結
今屆馬鞍山盃終於報到仇,成績都唔錯,全場跑11,組別殿軍
完成時間為28'29" , 拎到獎之餘,仲拎IEd長跑校隊既人不得不寫個"服"字
場牙骹戰終於完,我係時候要放下成見,希望有朝一日與佢地一起作戰,為學院爭光~~

而渣馬之前果2日係IEd既周年陸運會,我深感榮幸可以成為大會攝影師,仲可以客串跑5000m
只不過果邊D籌委原本想邀請我跑3000m既障礙賽,但我只好婉拒

各位朋友,渣馬再會~~~

夢璃(Sam Tam)
作者: hcli    時間: 2012-2-1 10:20
恭喜夢璃,今星期還有一硬仗?小心不要受傷。
渣打跑什麼?
作者: LL3578    時間: 2012-2-1 13:42
原帖由 hcli 於 2012-2-1 10:20 發表
恭喜夢璃,今星期還有一硬仗?小心不要受傷。
渣打跑什麼?

我今年仍然會係跑半馬,呢次亦係我第3次跑半馬
如果今年半馬既完成時間唔錯既話,來年將會向最高難度----全馬進發,並希望在3小時內完成,拎一千蚊
照我今個賽季既進度黎睇,我今次半馬應該會sub 120

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2