香港長跑網 - 長跑長友

標題: Garmin Forerunner 910XT vs Polar RCX5 [打印本頁]

作者: alvinyip    時間: 2011-12-6 11:26
標題: Garmin Forerunner 910XT vs Polar RCX5
各Ching會選擇邊隻3鐵錶呢?
作者: alvinyip    時間: 2011-12-16 11:44
點解大多數人選擇Garmin??? 可唔可以發表吓。
作者: forget    時間: 2011-12-16 11:49
內置GPS
作者: alvinyip    時間: 2011-12-16 11:52
唔係話好多人覺行內置GPS大誤差嗎?
作者: allanccl    時間: 2011-12-16 12:45
唔洗一舊二舊是其中一個原因,價錢亦是考慮因素。
內置同外置GPS基本上係與誤差無關。用第幾代chip才是關鍵。用較新的StarIV應該比StarII 或StarIII好。
在水中大家都係收唔到GPS,但係910XT用Stroke來計番所游的次數,抖正番個距離,另外新加氣壓去測高度,抖正左以前全靠數粒衛星的交切線來定高度,在山谷、懸崖下或山腰可能有某角度的衛星收不到時,個高度便不會準確。
作者: gforce    時間: 2011-12-16 14:41
Garmin 310XT/910XT定Polar RCX5一路以來都係消費者比較既熱門選擇

論功能Garmin確係勝一籌
1. Garmin有高度(310XT用GPS, 910XT用Barometer), 而RCX5係無高度既
2. Garmin支援單車既Power Meter, RCX5係不能
3. 910XT有Stroke count, RCX5無

方便情度就兩睇:
1. Garmin唔使再帶多舊GPS, 一體式攪掂晒
2. RCX細隻好多好多, 有時簡單既跑步未必需要GPS
3. 而且可以帶後備電比GPS用, 行10幾20個小時山都無問題

個人意見
三鐵人 : RCX5 / Garmin 910XT+另外一隻簡單跑步表
跑步人 : RCX5 / Garmin 910XT+另外一隻簡單跑步表
行山人 : RCX5
單車人 : Garmin 910XT
作者: voluchan    時間: 2011-12-16 17:36
師兄,點解种要加多一隻簡單跑步表呢?
作者: alexckwhk    時間: 2011-12-17 19:24
原帖由 allanccl 於 2011-12-16 12:45 發表
唔洗一舊二舊是其中一個原因,價錢亦是考慮因素。
內置同外置GPS基本上係與誤差無關。用第幾代chip才是關鍵。用較新的StarIV應該比StarII 或StarIII好。
在水中大家都係收唔到GPS,但係910XT用Stroke來計番所游的次 ...

計番polar watch rcx5 box set $$ with the 910XT
作者: gforce    時間: 2011-12-17 22:08
原帖由 voluchan 於 2011-12-16 17:36 發表
師兄,點解种要加多一隻簡單跑步表呢?

因為有時唔想太複雜....
有時落街跑, 條路已經好熟好熟, 唔使叉電, 又輕便d
作者: alvinyip    時間: 2011-12-19 10:03
Ching, 小弟不材,可唔可以解釋吓StarII, III & IV既分別,咁910XT & RCX5又分別用邊粒CHIP???

原帖由 allanccl 於 2011-12-16 12:45 發表 唔洗一舊二舊是其中一個原因,價錢亦是考慮因素。內置同外置GPS基本上係與誤差無關。用第幾代chip才是關鍵。用較新的StarIV應該比StarII 或StarIII好。在水中大家都係收唔到GPS,但係910XT用Stroke來計番所游的次 ...

作者: gpson    時間: 2011-12-19 10:33
910XT洗唔洗成日差電架?
作者: gforce    時間: 2011-12-19 13:37
原帖由 gpson 於 2011-12-19 10:33 發表
910XT洗唔洗成日差電架?

最多20小時(聲稱)
作者: gpson    時間: 2011-12-19 20:49
910XT冇電是gps 唔work 定成隻錶冇電?
polar 就有好有唔好, 分拆幾件隻錶可以輕d , 電又耐用, 當然 rcx5 design 係型到爆
作者: D文    時間: 2011-12-19 21:06
原帖由 gpson 於 2011-12-19 20:49 發表 910XT冇電是gps 唔work 定成隻錶冇電? polar 就有好有唔好, 分拆幾件隻錶可以輕d , 電又耐用, 當然 rcx5 design 係型到爆
冇電成隻錶會息左

310XT一提示冇電後大約6 min就會OFF,唔知910會唔會早D有提示呢?
作者: voluchan    時間: 2011-12-22 16:12
原帖由 orce 於 2011-12-17 22:08 發表

因為有時唔想太複雜....
有時落街跑, 條路已經好熟好熟, 唔使叉電, 又輕便d

我以爲同時間要帶兩隻添....
作者: snail    時間: 2011-12-24 22:08
我有RCX5, 好處以下
1. 隻錶較SLIM, 帶上手無咁阻手阻腳
2. 因為錶只有計時功能, 電量跟普通錶差不多, 唔似910XT要成日叉電
3. 無其他接口, 理論上防水性能會好D
4. UPLOAD DATA好方便, 只要插左USB接收器落電腦, 隻錶會自動UPLOAD

缺點
1. 要用GPS時要拎多舊野
2. POLAR自已個SOFTWARE幾弱下, 好多人都唔多滿意; GARMIN個上網軟件正好多, 起碼有個REPLAY功能, 作用唔大, 但又幾好玩
3. 三鐵唔方便, 因為要拎多粒GPS, 910XT一体成型係方便D!
4. 無氣壓計.

但有氣壓計都唔多準, 不過有梗係會完美D, 但多隻香爐多隻鬼, 我成日覺得會易壞D!

如果各位係終極多項運動員, 應該RS800CX會好多. 如果係普通多項運動, 兩隻其實差唔多, 我覺得幾難分高下.
作者: heho    時間: 2011-12-24 22:18
唔駛再問..一定係"Garmin Forerunner 910XT "
作者: snail    時間: 2011-12-24 23:24
原帖由 henrykyho 於 2011-12-24 22:18 發表 唔駛再問..一定係"Garmin Forerunner 910XT "

點解?
作者: leehyalbert    時間: 2011-12-28 15:30
其實點解咁多年Polar表既GPS都係要另外一舊野, 其實係Polar能力問題, 仰或其他原因呢?
作者: alvinyip    時間: 2011-12-30 11:26
我自己用緊POLAR FT80 去做GYM, 隻錶係無內置GPS不過就超輕薄仲有FlowLink無線上載資料。不過我百分百同意個所謂PolarPersonalTrainer係麻麻地...

http://www.youtube.com/watch?v=VnM5ZkZ3ImU

原帖由 leehyalbert 於 2011-12-28 15:30 發表 其實點解咁多年Polar表既GPS都係要另外一舊野, 其實係Polar能力問題, 仰或其他原因呢?

作者: r32    時間: 2012-3-5 17:07
原帖由 leehyalbert 於 2011-12-28 15:30 發表
其實點解咁多年Polar表既GPS都係要另外一舊野, 其實係Polar能力問題, 仰或其他原因呢?

Polar比較注重外型,  slim D日常可當手表戴;
無需要的人, 可選擇唔買GPS option, 隻表粒電又可以用成年.
作者: pandaman    時間: 2012-3-8 02:09
如果兩者都要晒gps 同心跳帶,Garmin 910XT 好似仲比 Polar RCX5 貴dd
雖然910xt 既gps 應該準確d 又少一舊野,但我擔心自己三分鐘熱度,最都係買左RCX5
貪佢就算萬一我跑一輪唔跑,當一般手錶用出街都無問題。
so far 對於 rcx5 非常滿意,function 一流∼

要講我唔滿意既,就係佢無氣壓計。無得測高度。
作者: r32    時間: 2012-3-8 08:11
RCX5無氣壓計確是不足, 尤其是當單車咪表用.
二十年前我用的咪表都也裝設.....
作者: 100100100    時間: 2012-3-18 14:44
RCX5要唔要update firmware??
作者: allanccl    時間: 2012-5-8 23:51
長跑網做緊 Polar RCX5 既團購,優惠只限會員:
https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=17383&extra=page%3D1
作者: eddie123    時間: 2012-10-25 15:03
好想勁想買910xt中文版有冇人帮拖....Thank.....Thank
作者: allanccl    時間: 2012-10-26 01:11
Garmin 910XT 行貨是沒有中文版的。

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2