香港長跑網 - 長跑長友

標題: 田徑/跑步/馬拉松術語 [打印本頁]

作者: 阿火    時間: 2012-2-10 02:45
標題: 田徑/跑步/馬拉松術語
呢個係送俾新跑手,如有錯請改,如有漏請加!

田徑/跑步/馬拉松術語

PB (Personal Best) - 個人最佳成績
PW (Personal Worst) - 個人最差成績
BQ (Boston Marathon Qualifying Time) - 波士頓馬拉松符合資格時間
MP (Marathon Pace) - 馬拉松速度
DNS (Did Not Start) - 未能開始賽事
DNF (Did Not Finish) - 未能完成賽事
DSQ/DQ (Disqualified) - 被取消資格
食半隻 - 半馬
食全隻/跑馬仔 - 全馬
索K - 跑左幾多Km
俾人介 - 俾人超越
車尾燈/食塵 - 形容對手跑得比你快,你只係跟到佢尾
打老虎 - 形容參加左ASICS 10K賽事 (因為ASICS又名"Tiger")
上車/搭順風車 - 形容遇到啱晒步速嘅跑手跟住佢跑冇死喇
掛靴 - 形容這位跑手收腳封鞋從此不再跑步
Sub3 - 跑手以三小時內完成全馬
Sub4 - 跑手以四小時內完成全馬
墮馬 - 形容跑手在全馬表現失手
千金小姐 - 形容女跑手能夠在渣馬指定時間內完成獲取獎金
M到 - Marathon Period,形容練全馬嗰段period到唔到里數
屈機 - 形容用實力而令對手毫無招架能力
貨/貨仔/子彈 - 形容跑手狀態上有幾多力量
加碳 - carbohydrate loading 肝醣超載法

作者: paulwywong    時間: 2012-2-10 12:06
作者: LL3578    時間: 2012-2-10 12:18
仲有幾個術語,阿火係冇提到既

爆 0左 - 跑手前段跑得太快而後段後勁不繼
撞牆 -  全馬跑手跑過30k後未能維持自己應該要跑既pacing
放火 -  比賽初段快放
揸流灘 -  跑手跑唔到佢平時比賽應有既表現
作者: Gunners    時間: 2012-2-10 13:18
唔該呀火&夢璃
作者: 零下十度    時間: 2012-2-10 13:57
唔該啊火,原來有好多我都未聽過~
作者: onionufo    時間: 2012-2-10 14:10
原帖由 LL3578 於 2012-2-10 12:18 發表 仲有幾個術語,阿火係冇提到既爆 0左 - 跑手前段跑得太快而後段後勁不繼撞牆 -  全馬跑手跑過30k後未能維持自己應該要跑既pacing放火 -  比賽初段快放揸流灘 -  跑手跑唔到佢平時比賽應有既表現

更正下,渣流灘意思應該係:在比賽中留力/放水,故意跑出一個較差的時間,簡單d講即係冇去盡
作者: onionufo    時間: 2012-2-10 15:11
附送部份中港跑步術語對比,送比有興趣上國內跑步討論區既跑手

國內  -  香港

進3  -  sub3
配速 -  pacing
鬼門關  -  撞牆點
兔子  -  pacer
芯片  -  晶片
收容車  -  巴士
累積跑量  -  儲里數
陡坡  -  明斜
緩坡  -  暗斜
馬鞋  -  比賽鞋(多指全馬)
港馬  -  渣馬
拉伸  -  拉筋
萬米  -  10k
志願者  -  義工
長距離跑  -  長課
放鬆跑  -  慢jog
作者: minmin    時間: 2012-2-10 16:46
thx for sharing ah!! 我成日都跑爆自己㗎!!尤其是天氣凍,一開始會跑得快得滯,跟住就爆啦!!!
作者: keiyung0428    時間: 2012-2-10 18:55
又認知多一點,謝謝分享~
作者: peter2008    時間: 2012-2-10 21:39
原來中港跑步術語對比真的咁特別。
作者: keung63    時間: 2012-2-11 22:02
又認知多一點,thank you
作者: 阿何    時間: 2012-2-11 22:13
對我地呢的新手好有用,多謝ching!
作者: 得得地    時間: 2012-2-12 13:55
正 !

鬼門關 ~ 撞牆 !!   
作者: meia    時間: 2012-2-13 10:38
有趣

謝謝分享
作者: dann    時間: 2012-2-13 10:55
請問Sub3既Sub全稱係咩?
作者: Caca    時間: 2012-2-13 11:04
哈哈,謝謝哦,又了解多少少了!
作者: Shinji    時間: 2012-2-14 12:31
標題: 回復 15# 的帖子
http://hk.dictionary.yahoo.com/dictionary?p=sub
Sub是字首, 意思係"下面", "底下"
如Sub3, 即表示全馬拉松於3小時內完成

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2