香港長跑網 - 長跑長友

標題: 中西區超新手報到! [打印本頁]

作者: jkisdamn    時間: 2012-2-12 14:30
標題: 中西區超新手報到!
大家好....今後請多多指教!我都係近幾個月開始加入長跑的行列, 渣馬10km係我第1個長跑比賽...小妹不過不失咁用左80mins去完成...

自知真係跑得慢! 不過之後都會努力跑, 希望有日跑到21km!

想問下, 有同區的跑友嗎? 你地平時去開邊度跑?
作者: Rhys    時間: 2012-2-12 15:30
新朋友你好
作者: digdigyuen    時間: 2012-2-12 15:38
標題: 中西區跑友
你好 ....我平時去開山頂......, 域多利道,,,,,
作者: jkisdamn    時間: 2012-2-12 17:51
大家好^^

digdigyuen: 跑域多利道吃力嗎? 我長跑都係岩岩起步, 你覺得那裡岩唔岩新手?
btw~我住堅道果頭!
作者: merino    時間: 2012-2-12 18:15
中西區朋友你好,我住堅尼地城區。我有時會在卑路乍灣公園跑。
作者: Stephenwu    時間: 2012-2-12 22:47
Victoria road or happy valley
作者: jkisdamn    時間: 2012-2-13 12:25
卑路乍灣公園似乎係最近我屋企既跑步好地方...
如果唔係次次出銅鑼灣/灣仔跑 會好氣餒!
作者: merino    時間: 2012-2-13 13:43
唔係呀,你住堅道,卑路乍灣唔算最近,況且那公園都無"太坦地”跑道。
作者: jkisdamn    時間: 2012-2-13 14:29
/_\
師姐有冇好提議岩我? 我之前練渣馬係在屋企樓下小公園圍圈跑, 笑死人=.=
作者: chowsmile    時間: 2012-2-13 15:36
原帖由 digdigyuen 於 2012-2-12 15:38 發表
你好 ....我平時去開山頂......, 域多利道,,,,,

我平時都係跑開域多利道為主.
作者: merino    時間: 2012-2-13 18:52
其實我都係在公園圍圈跑。卑路乍灣及中山公園一個圈大概400M,無咁容易轉到頭暈,但2處都無地方寄存物件。
其實我都幾鍾意跑街,超碼無咁沉悶,但首要是安全,所以我有人約一齊先會跑街。
作者: jkisdamn    時間: 2012-2-13 21:47
中山公園果度會唔會好多車 空氣差?
作者: merino    時間: 2012-2-13 22:15
原帖由 jkisdamn 於 2012-2-13 21:47 發表 中山公園果度會唔會好多車 空氣差?

我個人意見覺得OK,至少在海濱。
作者: jkisdamn    時間: 2012-2-14 12:13
好! 等我下次試跑去! 謝謝~
作者: kiwong1800    時間: 2012-2-14 15:38
你住堅道,可以去跑動植物公園,香港公園。跑多後,可以去寶雲道跑。
作者: jkisdamn    時間: 2012-2-14 17:18
標題: 回復 16# 的帖子
動植物公園? 我都有考慮過! 但在入面邊個位置多人跑?
作者: kf    時間: 2012-2-15 12:32
呢個星期日我地港島有約跑呀:
https://www.longrun.hk/forum/redirect.php?tid=16811&goto=lastpost#lastpost

歡迎報名。
作者: Piccolo    時間: 2012-2-15 14:42
原帖由 jkisdamn 於 2012-2-14 17:18 發表 動植物公園? 我都有考慮過! 但在入面邊個位置多人跑?

I also live in the neighbourhood.  For the Botanical and Zoological Garden, you can jog around the fountain.
作者: jkisdamn    時間: 2012-2-15 17:10
標題: 回復 18# 的帖子
港島區都有約跑呀原來!真好...不過唔知點解自從跑完渣馬,左腳腳背就痛到而家(比起之前冇咁痛,但仲有痛)...

或者下次見啦師兄!
作者: jkisdamn    時間: 2012-2-15 17:11
標題: 回復 19# 的帖子
好!我一定會試跑,而家積極搵緊條好既跑道...
作者: jkisdamn    時間: 2012-2-16 00:20
標題: 回復 22# 的帖子
係呀!! 一路痛到上腳腕個位...唔知關唔關我跑完做cool down唔夠, 又或者跑完我仲去左行3個鐘街哈哈...其實係唔係跑姿唔岩所以先咁? 我覺得我個步距好窄 ...
作者: Thales    時間: 2012-2-21 15:45
原帖由 jkisdamn 於 2012-2-12 14:30 發表
大家好....今後請多多指教!我都係近幾個月開始加入長跑的行列, 渣馬10km係我第1個長跑比賽...小妹不過不失咁用左80mins去完成...

自知真係跑得慢! 不過之後都會努力跑, 希望有日跑到21km!

想問下, 有同區的跑友 ...

第1次跑10公里就跑80分鐘已經唔錯啦.

其實中西區好跑既路線確係較少.
作者: Thales    時間: 2012-2-21 15:46
原帖由 jkisdamn 於 2012-2-13 21:47 發表
中山公園果度會唔會好多車 空氣差?

路程較短, 你慢慢就會跑街.

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2